Hedelmäkompotti
Värkkäsimme viikonlopun kunniaksi tätä Aurinkotuulen suosittelemaa hedelmäkompottia. Lohkotut päärynät ja omenat marinoituivat vaniljaisessa viiniseoksessa todella herkullisiksi, joten tätä tehdään meillä kyllä toistamiseenkin. Harmi vaan, että kanelijäätelö ehti pienten viivästysten takia hieman sulaa:
Omena-päärynäkompotti punaviinissä (4:lle)
2 pientä omenaa
2 pientä päärynää
1/2 dl punaviiniä
1-1 1/2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Leikkaa omenat ja päärynät pienehköiksi kuutioiksi. Sekoita laakeassa astiassa hedelmäpalat, sokerit ja punaviini. Anna vetäytyä tunnin verran jääkaapissa. Voit halutessasi valella hedelmiä marinoitumisen välillä "punaviinimarinadilla", jotta ne maustuvat ja värjäytyvät tasaisemmin. Kuumenna hedelmiä ja punaviiniä varovasti sekoitellen (juuri ennen tarjoamista!), kunnes hedelmät pehmenevät eli n. 5-7 minuuttia hedelmäpalojen koosta riippuen. Kaada lävikön avulla pois punaviini ja jaa hedelmät annosmaljoihin. Tarjoa kompotti kuumana kanelijäätelön kera.
Kanelijäätelö
1 litra vaniljajäätelöä
2-3 tl kanelia
Anna jäätelön pehmetä hetki huoneenlämmössä. Lisää kaneli ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella. Säilytä pakastimessa.
8 Comments:
Kokkausjunttina mietin, mikä voisi olla alkoholiton korvike?
Joulun alla oli ohjeita joissa keitettiin päärynöitä puolukkamehussa tai glögissä (joka voi siis varmaan tarkoittaa myös mehuglögiä).
Tuulentuvan ohjeistuksessakin taisi tosiaan olla viinin vaihtoehtona tuo glögi tai marjamehu.
Tervedys! Mukava kuulla, että tekin tykästyitte. Tämä vie kyllä kielen mennessään=). Myönnettäköön, että kokkasin tätä itsekin taas lauantaina.
Juu, jos haluaa alkoholittoman vaihtoehdon, hedelmät voi tosiaan marinoida myös glögissä tai marjamehussa. Tiivistettä kannattanee laittaa hiukan juomavahvuutta enemmän, jotta hedelmät saavat hyvin väriä ja makua. Tässä tapauksessa kannattaa kuitenkin unohtaa sokeri ja maustaa vain vaniljasokerilla, ettei tule liian makoisaa.
Tietääkseni ruokakaupoissa (kenties myös alkossa?) on myynnissä myös ruuanvalmistukseen tarkoitettuja alkoholittomia viinejä, jos ei halua tinkiä punaviinin ominaismausta. Kannattaa kokeilla, jos sattuu löytymään.
Nyt olen seuraavaksi intoutunut kokeilemaan maun antajana valkoviiniä. Sen sekaan kun heittäisi päärynää ja hitusen tuoretta inkivääriä. (Tässäkin voisi tietysti käyttää vaihtoehtoisesti vaaleaa alkoholitonta glögiä.) Olisi varmaan aikas namia=)! Jäätelö voisikin toimia ihan perusvaniljana tässä tapauksessa.
Kiitos lisävinkeistä ja -ideoista! Tuo valkoviiniversiokin kuulostaa kyllä makoisalta. Tässä oli kyllä kaikki, mitä meikäläinen voi jälkkäriltä vaatia: valmistuu helposti kätevästi saatavilla olevista raaka-aineista, herkullinen lopputulos - eikä missään suhteessa liian raskas tai tunkkainen (niin kuin jälkiruuat monesti tuppaavat olemaan).
Alkon valikoimissa on kuulemani mukaan ainakin yksi alkoholiton viini, mutta siinä hinta-laatusuhde on ilmeisesti melkoisen huono. En ole itse tosin maistanut.
Kiitos vinkeistä, taidan kokeilla tuota marjamehua.
Alkoholi haihtuu jos marinadiliemi ja siinä olevat hedelmät kiehahtavat. Alkoholiton punaviini on tarpeeton. Alkoholipitoisissa on parempi maku.
Alkoholiton viini on muutenkin vähän sama asia kuin kofeiiniton kahvi. Mieluummin sitä sitten juo vaikka rypälemehua. :)
Sehän noissa ruokiin ja leivonnaisiin tulevissa alkoholijuomissa tahtoo olla hankaluutena, ettei juomaa tee mieli ostaa, jos tietää, ettei loppujuomalle ole mitään järjellistä käyttöä. Itsellämme tahtoo olla esim. kermaliköörin kanssa kyseistä ongelmaa. Toisaalta punaviiniä myydään kai piccolopulloissakin, joten sitähän voi kokkailukäytössä harkita, ellei muuten satu viinistä välittämään.
Lähetä kommentti
<< Home