Jauhantapajan jouluateria
Jauhantapajamme jouluateria näytti tänä vuonna seuraavanlaiselta: Alkuruokana oli paahdetun ruisleivän kanssa tarjoiltua lohicarpacciota ja lime-silliä. Kiitokset ohjeista Sohville ja Sonja O:lle. Nyt löytyi viimein meikäläisellekin jokin sillisapuska, jota söin enemmän kuin mielelläni. Limecurd eli limettitahna oli muutenkin kiinnostava tuttavuus. Myös lohicarpaccio oli luonnollisesti erinomaisen herkullista syötävää:
Jälkiruokana oli piparkakun makuinen crème brûlée eli paahtovanukas. Kyseessä oli vanha tuttu ohje, johon lisättiin reilu teelusikallinen piparkakkumaustetta.
Carpaccio kylmäsavulohestaVarsinaisen ruuan virkaa toimittivat kinkku, lanttu-porkkanamuusi (lanttu ja porkkanat kuoritaan, lohkotaan ja keitetään, minkä jälkeen ne muusataan käsisurvimella; sekaan reilu köntti voita, suolaa ja mustapippuria), paahdetut puikulaperunat, punajuuripaistos sekä kastanjoista & pekonista tehdyllä maustevoilla silatut höyrytetyt ruusukaalit. Kastike tehtiin yksinkertaisesti vain keittämällä kinkun paistolientä kasaan ja lisäämällä loppuvaiheessa joukkoon jonkinlainen tujaus konjakkisinappia. Osaan sapuskoista saimme ideoita Jamie Oliverin jouluohjelmasta. Tuo pekonimaustevoi oli ainakin jotain semmoista, jota Pippurimylly halusi ehdottomasti päästä kokeilemaan.
Lautasen keskelle laitetaan kipollinen pestoa, ja kipon ympärille levitellään kylmäsavulohta. Lohen päälle puristetaan yhden sitruunan mehu ja ripotellaan roseepippureita & parmesaanilastuja. Tarjoillaan paahdetun ruisleivän kanssa.
Lime-silli
400 g matjessillifileitä
Kastike:
2 prk smetanaa ( a 120 g )
3/4 dl limecurdia
1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl rouhittua valkopippuria
Sillit huuhdellen, kuivaten ja leikellen annospaloiksi. Soosiainekset sekaisin ja sillit sekaan maustumaan.
Jälkiruokana oli piparkakun makuinen crème brûlée eli paahtovanukas. Kyseessä oli vanha tuttu ohje, johon lisättiin reilu teelusikallinen piparkakkumaustetta.
8 Comments:
Aivan ihanat herkut teillä siellä!!
Varsinkin jälkiruokanne, crème brûlée, sai minut innostumaan. Rakastan kyseistä jälkkäriä ja olen jo pitkään haaveillut sen teosta kotona. Vielä puuttuvat vain tarjoiluastiat ja poltin...
Meilläkään ei pitkään aikaan ollut soppeleita matalia kippoja Brûléelle, joten teimme ne aina jos minkä kuppien pohjalle :) Kunhan ei laita liian paksua kerrosta niin kyllä se hyytyy mihin vaan. Polttimen puuttumista voi tarvittaessa paikata paahtamalla sokerin uunin ylätasolla grillivastuksilla.
"Kastanjoista & pekonista tehdyllä maustevoilla silatut höyrytetyt ruusukaalit". Kuulostaa enemmän kuin herkulliselta!
Kiva, jos lime-silli maistui. Maku ei ole ehkä niinkään raikas ( kuten epäilit ), mutta jotenkin tuo makean ja suolaisen yhdistelmä kutkuttelee mukavasti makuhermoja.
Käsittääkseni lopusta limecurdista voisi vääntää vaikka jonkun englantilaistyyppisen sitruunapain? Tai täytekakun väliin...
Kiitos vielä kerran ohjeesta! Ruokalajin viehätys taisi tosiaan nimenomaan piillä tuossa vastamakujen herkullisessa yhdistelmässä.
Olen joskus jossain kahvilassa syönyt tuommoista sitruunapiirakkaa, ja se on tosissaan herkkua (ehkä jopa suosikkileivonnaiseni), mutta ei ole jostain syystä tullut itse kokeiltua. Ilmeisesti vastaavaa sitruunatahnaakin on myynnissä. Paahtoleivän päällä tuo limecurd toimii myös hyvin, tuli tänään testattua. Tai sitten voisi tehdä jossain vaiheessa lisää tuota silliä. ;)
Maukkaita herkkuja on teillä Joulupöydässä ollut!!:)
Niin teilläkin! ;) Herkkukurkku-lohimousse lähtee täälläkin toteutukseen viimeistään ensi jouluna. Näyttää tosi namilta. Samoin tuo lakkaparfee ja kaikki muukin tietysti.
Mukavaa, että lohicarpaccio maistui! Mekin saimme maistella sitä jouluaamun brunssilla. Nyt on tulilla jo uudet ruuat joululahja keittokirjoista :) Mukavia välipäiviä! :)
On maistunut kommenteista päätellen muillekin, joten hienoa, kun pistit ohjeen jakoon! Odotan uusia ruokajuttujasi innolla. Stifadokin on kokeilulistalla heti, kun ehtisi vaan värkkäilemään.
Lähetä kommentti
<< Home