Unelmakääretorttu
En ole tehnyt unelmakääretorttua ikuisuuksiin, vaikka kaakaolla maustetun torttupohjan ja banaanilla höystetyn täytteen yhdistelmä onkin melkoisen herkullista. Yhtenä iltana nykersin kuitenkin unelmatortun kasaan pitkään hallussani olleella ohjeella, ja lopputulos oli aivan kamalan kehno!
Kääretorttujen tekeminen on muutenkin hankalaa, kun jotenkin en vaan saa siitä rullasta koskaan tarpeeksi tiivistä, ja tämä yksilö epäonnistui muutenkin. Syytän ohjetta: taikinaan tuli vain yksi ruokalusikallinen vehnäjauhoja, mutta perunajauhoja sitten siitäkin edestä. Torttupohja kypsyi jotenkin liian nopeasti, ja kaupan päälle pohjan ylin kerros kuoriutui vielä kumoamisen jälkeen muusta levystä irralleen. Lisäksi lopputulos olisi saanut olla voimakkaamman ruskea.
Epäilin reseptin toimivuutta alun alkaenkin, mutta netti oli tietenkin juuri leivontahetkellä jumissa, enkä saanut etsittyä korvaavaa ohjetta käyttööni. Keittokirjoista olisi tietenkin saattanut löytyä useampiakin unelmiksen ohjeita, mutta en sitten arvannut lähteä hakuammunnalla etsimään.
En arvatenkaan pistä kyseistä kovan onnen ohjetta jakoon, mutta sen sijaan tiedustelisin, onko kellään blogissaan tai muuten vaan kätköissään hyväksi havaittua unelmakääretortun ohjetta? Jos vaikka kokeilisi joskus uudelleen paremmalla reseptillä.
Kääretorttujen tekeminen on muutenkin hankalaa, kun jotenkin en vaan saa siitä rullasta koskaan tarpeeksi tiivistä, ja tämä yksilö epäonnistui muutenkin. Syytän ohjetta: taikinaan tuli vain yksi ruokalusikallinen vehnäjauhoja, mutta perunajauhoja sitten siitäkin edestä. Torttupohja kypsyi jotenkin liian nopeasti, ja kaupan päälle pohjan ylin kerros kuoriutui vielä kumoamisen jälkeen muusta levystä irralleen. Lisäksi lopputulos olisi saanut olla voimakkaamman ruskea.
Epäilin reseptin toimivuutta alun alkaenkin, mutta netti oli tietenkin juuri leivontahetkellä jumissa, enkä saanut etsittyä korvaavaa ohjetta käyttööni. Keittokirjoista olisi tietenkin saattanut löytyä useampiakin unelmiksen ohjeita, mutta en sitten arvannut lähteä hakuammunnalla etsimään.
En arvatenkaan pistä kyseistä kovan onnen ohjetta jakoon, mutta sen sijaan tiedustelisin, onko kellään blogissaan tai muuten vaan kätköissään hyväksi havaittua unelmakääretortun ohjetta? Jos vaikka kokeilisi joskus uudelleen paremmalla reseptillä.
24 Comments:
AIkoinaan nappasin Ohrakas-paketista unelmatortun ohjeen, ja sen jälkeen en ole muita kokeillutkaan, sen verta hyvää tulee. Ohje näyttää löytyvät Ohrakkaan nettisivun resepteistä
Tuppaan laittamaan vähän reilummin kaakaojauhetta, kun tykkään suklaisesta taikinasta, täytteeseen sopii myös ranskanpastillimurska ja kannattaa ehdottomasti pitää jonkin aikaa jääkaapissa ennen herkuttelua että pohja kostuu.
Tuolla linkkaamallasi sivulla torttu näyttääkin ihan oikealta unelmakääryleeltä eikä miltään oman väkerrykseni kaltaiselta vaalealta hötöltä. Pitänee laittaa ohrakas ostoslistalle.
Ihastuttavaa rehellisyyttä :D
Toivottavasti saamme vielä sen toimivankin unelmisohjeen *haaveilee "omaansa" isommalla uunilla unelmiksen paistamisesta*
Hei! Jos saanen hiukan oikaista, aitoon unelmatorttuun tulee voi-sokerivaahto täytteeksi. Ei siis kevyitä rahkoja tahi hedelmiä vaan ehtaa voita. Toki sen niistäkin voi tehdä, jos keventää haluaa. Tässä olisi Maku-lehdestä nappaamani ohje. Ei ole kevyttä, mutta sitäkin herkullisempaa!
UNELMATORTTU
Pohja
4 munaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl kaakaojauhetta
1/2 dl maissitärkkelys- tai perunajauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kumoamiseen
1/4 dl sokeria
Täyte
150 g voita
2 1/4 dl tomusokeria
3 keltuaista
1 rkl vaniljasokeria (siis sitä aitoa, vanilliini lienee liian pistävää)
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää munavaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen. Levitä taikina paperoidulle pellille tasaiseksi kerrokseksi ja paista 225c n 8 min. Kumoa kypsä torttui sokeroidulle puhtaalle leivinliinalle ja irrota paperi. Jätä irrotettu paperi vielä torttulevyn päälle, nosta päälle toinen leivinliina ja kääri levy löyhälle rullalle jäähtymään.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi notkeaksi yhdessä tomusokerin kanssa. Lisää keltuaiset ja vaniljasokeri ja vatkaa kuohkeaksi. Avaa torttupohjakäärö ja levitä seos täysin jäähtyneelle pohjalle.
Kääri torttu jälleen rullalle, kiedo se napakasti leivinpaperiin ja halutessasi vielä folioon. Anna täytteen jähmettyä jääkaapissa vähintään tunti ennen tarjoiulua. Torttu säilyy kaapissa ainakin viikon, kun suojaat sen hyvin hajuilta.
(Vinkki: Jos et halua käyttää täytteeseen raakoja keltuaisia, voit kypsentää kananmunat. Irrota varovasti kypsästä munasta keltuainen ja purista se hienoksi tiheän siivilän läpi täytteeseen.)
Niin piti siis sanomani vielä, että tuo ohrakkaan ohje ei siis ole aito unelmatorttu. Varmasti on silti hyvää, sitä en epäile!
Olenkohan mahtanut tuommoista voivaahtoa unelmatortun välissä koskaan maistaakaan. Tuossa omassakin viritelmässä on ihan vaan kermavaahtoa, jossa on banaania ja sokeria joukossa. Mutta ilmeisesti banaanikaan ei perinteiseen unelmakääretorttuun sitten kuulu, kun siitä ei ole noissa ohjeissa mitään mainintaa!?
Juu, ei se kuulu. Tuo voi-sokerivaahto on se ihan perinteisin ja oikeaoppinen. Tietysti tästäkin on kehitelty kaikkia eri versioita ja mikseivät ne voisikin maistua hyvältä. Tuo voisokerivaahto on kuitenkin kyllä ehdottoman herkullinen. Kannattaa kokeilla, jos et kerran ole maistanut. Hyvää kuin mikä!
Kaikkea sitä! Ja minulle nimenomaan se banaani on pienestä pitäen merkinnyt suklaisen pohjan ohella, että kyseessä on nimenomaan unelmakääretorttu! :) Tämmöistä se näiden klassikkoruokien ja -leivonnaisten kanssa puljaaminen on - on se alkuperäinen ohje ja siitä miljoona muunnosta.
Joo, niinhän se. Ja eihän sitä sovi sanoa mikä on kellekkin se perinteinen, toiselle on banaani toiselle rahka tai sitten se voi. Toisaalta kun ajattelee, niin kyllähän se voi on ennenaikaan ollu "unelmaa" - ja miksei vieläkin. Unelmatorttu kuulostaa ainakin minusta jo siltä, että sisällä täytyy nyt olla todellista herkkutavaraa ja mieluiten rasvaista sellaista =).
Piti sitä muuten vielä sanomani, että itsekin tein viikonloppuna "perinteistä" marjakukkoa. Vähensin kuitenkin tuntuvasti rasvaa, koska isompi määrä ei tässä tuntunut ihan välttämätömältä vaan melkeinpä ylimääräiseltä. Tuli herkullista näinkin, vaikka ilmeisimmin ei nyt täysin oikeaoppista. Kannattaa muuten kokeilla - isommalla tai pienemmällä rasvamäärällä.
Marjakukko onkin minulle ihan uusi tuttavuus. Nuo lumihankimuffinssit näyttävät myös varsin maistuvilta!
Päivällä kirjoitin pitkän sepustuksen, mutta se lienee mennyt bittitaivaaseen..
Mun takuuvarma unelmatorttuohje on seuraava:
4 munaa
2 dl sokeri
1,5 dl perunajauho
2 rlk kaakaoj. (laitan aina reilu puoli desiä)
1,5 tl leivinjauhe.
vatkataan muna+ sokeri kunnoon vaahoksi, lisätään keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi. Nostellaan tavallisella käsivispilällä sekasin. Paistetaan 200 astetta noin 10 min.
Kun otetaan uunista, vedetään torttu papereineen (niin kuin piirakka) pois pelliltä, pöydälle jäähtymään. Annetaan jonkin aikaa jäähtyä ja kippastaan sitten nurinperin pyyhkeen pääle, johon on laitettu tai oltu laittamatta sokeria. Idea siis on, että kun torttu saa jäähtyä hetken pöydällä, pinta tarttuu torttuun eikä pyyhkeeseen ja alapaperi lähtee hyvin pois, kunhan ei jäähdytä kuumalla pellillä. Tästäkin on kokemusta. :)
Päälle vaivataan 150 g pehmeää voita, johon on sekoitettu 1,5 dl tomusokeria ja vanilja/vaniliinisokeria ruokalusikallinen. Päällinen laitetaan vasta kun torttu on kunnolla huoneenlämpöinen, ettei voi ala sulaa. Monesti laitan vielä voimössön päälle ohuelti aprikoosi- tai appelsiinihilloa. Sitten vaan rullailemaan. Kun laittaa kaikki jauhot perunajauhoa, kärsii tortun jäähdyttää, ja silti menee nätisti rullalle.
Tästä tulee tosi paksu ja muheva unelma. Makunautintoja. :)Kyseinen ohje ei oo pettäny, toisin kun ruokalusikallinen sitä ja tätä-ohjeet jo melkein saivat minut luovuttamaan kääretortun teon viksummille.
Kiitos, riut! Harmi, jos alkuperäinen tekstisi katosi, mutta onneksi tuo tuli nyt perille. Pakko kokeilla tuota voivaahtoa joskus, kun täällä parveilee niin paljon sen ystäviä. :)
Moneenkaan ohjeeseen ei näytä tulevan vehnäjauhoja juuri ollenkaan, mikä voisi viitata siihen, että unelmiksesta saa kehiteltyä ilmeisesti tarpeen mukaan hyvinkin gluteenittoman leivonnaisen.
Heipä hei! Tulenpa minäkin kommentoimaan, kun aikani olen taustalta seuraillut. Itsekin olen tuon voisen version ystävä, johtunee siitä, etten oikein koskaan ole rahkasta niin välittänyt. Valitettavasti en tähän hätään osaa sanoa, mitä se "ainoa oikea" (lue: äidin tekemä :) unelmatorttu tarkalleen sisältää, mutta tuossa keväällä himoitsin kunnon unelmatorttua ja sellaisen sitten synttäreilleni leivoin. Googletin sanalla "unelmatorttu" ja ehtona oli juuri tuo voitäyte ja heti ensimmäisessä hakutuloksessa sellainen olikin. Ja hyvältä maistui! http://www.uta.fi/~pt52993/reseptit/r_kt06.htm
Tervetuloa! Taidatkin olla yhden toisen ruokablogin kommenttilootasta entuudestaan tuttu. :)
Unelmakääretorttuohjeen huhuilu on tuottanut jo nyt odotettua hienomman lopputuloksen. Seuraavaksi pitäisi koittaa pyydystellä puolukkakääretortun ohjetta (puolukkaa täytteessä / kuorrutteessa), kun tässä joululeivonnaisia jo pikkuhiljaa suunnittelen.
Kurkkaapa tätä Ruokapirkka-lehteä. http://www.digipaper.fi/ruokapirkka/1709/ Hyvä, että tämä löytyi diginä, kun muistelin lehdessä nähneeni puolukkakääretortun ohjeen. Pohja varmasti sopii ainakin loistavasti puolukan kanssa. Täytettähän voi sitten muokkailla. Itse ehkä tekisin jonkinlaisen valkosuklaamoussen, koska se antaisi makeudessaan mukavaa kontrastia ja tasapainoisuutta kirpakalle puolukalle. Toisaalta minua on kiehtonut kokeilla puolukan ja kookoksen yhdistelmää... ehkä marenkikoristeena tortun pinnalle? Tässä vain pohdintoja, toivottavasti ainakin tuosta pirkan ohjeesta on apua.
Anteeksi spämmäily, minä täällä taas=). Nämä vaan löytyivät vielä yhdestä toisesta Pirkan puolukkakakun ohjeesta ja kuulostivat hyviltä, sen suuntaiselta mitä ajattelin. Määriä pitäisi ehkä vähentää, ainakin kerman osalta. Mousseissa on samoja aineksia, joten ne olisi helppo yhdistää ja soveltaa uudeksi. Tuon tumman suklaan voisi tosiaan vaihtaa valkoiseen.
Suklaamousse:
200 g tummaa suklaata
3 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
2 liivatelehteä
2 rkl appelsiinimehua
Puolukkamousse:
1 ps (200 g) pakastepuolukoita
1 dl sokeria
3 dl vispikermaa
3 liivatelehteä
2 rkl appelsiinimehua tai vettä
Pane suklaamoussea varten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa kattilassa tai vesihauteessa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää kerma sulaneen, hieman jäähtyneen suklaan joukkoon voimakkaasti vatkaten. Mausta sokerilla. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja sekoita siihen liivatelehdet. Kaada seos suklaavaahdon joukkoon ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen.
Pane puolukkamoussea varten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata puolukat ja soseuta ne sauvasekoittimella. Mausta sokerilla. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto puolukkasoseen joukkoon. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi ja sekoita siihen puristetut liivatelehdet.
Suurkiitokset! Eiköpähän noista saa kehiteltyä jotain. Yhdeksi jouluksi teinkin joskus muinaisuudessa semmoisen kääretortun, johon tuli päälle just tuommoinen puolukka-liivatehässäkkä. Harmi, ettei ohjeesta ole ollut enää vuosikausiin havaintoa.
Ullan unelma- blogissa muuten kannattaa vierailla, jos haluaa ideoita makeaan leivontaan tai kysyä asiantuntevalta henkilöltä . En tiedä olitko jo tutustunutkin, mutta suosittelen. Blogin pitäjä on leipuri-kondiittori ja varsin lahjakas sellainen! Osoite on:
http://www.fantasia.vuodatus.net/
Ullan unelma on tosissaan ihan loistoblogi. Ihania kakkuja! Kaurislapsen kakkuja on toinen hieno leivontablogi. Kannattaa käydä kurkkaamassa kumpaistakin.
Uskallanko ''mainostaa''...löytyisi minunkin blogistani muutamia kääretorttuohjeita ja viimeksi tein unelmatorttua kahvi-kreemitäytteellä...se oli napattu Lintu75 ohjeista =)
Kahvi-kreemitäytteinen unelmatorttu kuulostaa ihanalta. Miten semmoinen onkin voinut mennä minulta ohi, vaikka niin paljon ruokablogeja selailenkin. Ja sinullahan on tosissaan vaikka kuinka paljon kääretorttuohjeita! Tässä Vilijaanan kääretorttuihin linkki muillekin kiinnostuneille!
Mä myös kokeilin sitä Linnun blogista löytyvää kahvikreemiä sisältävää unelmatorttua ja jeskamandeera, miten se meinasi viedä - ja veikin lopulta kieleni mennessään. Suosittelen minäkin.
Pakko kysyä mikä on kananmunan tarkoitus tuossa voi kreemissä?
Lähetä kommentti
<< Home