Pippurinen härkäruukku
Useiden Rosso-tyylisten perheravintoloiden listoilla notkuu vuodesta toiseen muodossa tai toisessa jonkinlainen härkäruukku. Periaatteessa pidän annoksesta kovin, mutta koska olen sitä matkan varrella niin usein tilannut, tulee ruukkua nykyisin syötyä vain harvoin. Viimeaikaiset tapahtumat johtivat kuitenkin siihen, että sovelsimme härkäruukkua kotioloissa - ja maukkain tuloksin!
Ruukunvalmistantaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa Valintatalosta (eläköön määrätynkokoisten myymälöiden jatkuvat sunnuntaiaukiolot!), jossa kokonainen brassihärän sisäfile veti minua herkullisuudellaan ja kohtuuhintaisuudellaan täysin pitelemättömästi puoleensa. Nyt syötäisiin kerrankin lihaa niin, että tuntuu. Osa fileestä valmistettiin pannulla pihveinä ja osa palana uunissa. Näihin palataan pian - tällä kertaa keskitytään ruukkuun.
Pippurinen härkäruukku
0,5 kg nautaa/härkää suikaloituna
1 sipuli, ei niin kamalan pieneksi pilkottuna
1 pkt herkkusieniä
1 pkt Mustapekka-juustoa
n. 2 dl ruokakermaa
suolaa, pippuria, (Forest Blendiä)
Lihaksi käy muukin ruhonpala kuin nyt käyttämämme sisäfile (ainakin oli mureaa!). Esim. sisäpaisti kuulostaisi aika normaalilta valinnalta tämäntyyppiseen ruokaan. Valurautapata on ehkä ruoanvalmistusastiaksi kätevin, mutta muukin korkeareunainen paistinpannutyyppinen ratkaisu toiminee.
Poista mahdolliset kalvot ja läskit ja suikaloi liha. Ruskista voissa sipulit, herkkusienet ja lihat. Paista varsinkin sipulit ja sienet ihan kunnolla. Minusta tällaisessa ruukussa saa olla patamaista kypsyyttä, ei niinkään wok-henkistä rapsakkuutta. Kun kaikki on ruskistettu, paloittele Mustapekka pataan ja lisää kerma sekä mausteet. Santa Marian uuden maustesarjan Forest Blend tuntui sopivan tähän ruokaan mainiosti. Laitoin sitä sekä rouhittua mustapippuria hyvinkin reilulla kädellä.
Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes lihat kypsyvät suussasulavan mureiksi (lihasta riippuen ehkä 15-45 minuuttia tai miksei enemmänkin). Haudutellessa kerma, Mustapekka ja mausteet sulautuvat yhteen tosi maukkaaksi ja sopivan sakeaksi kastikkeeksi. Kannattaa käyttää kantta, jottei nestettä haihdu liikaa ja ruukusta tule turhan jäykkää. Säädä lopuksi suolan määrä kohdalleen maistelemalla.
Me nautimme ruukun riisin kera, mutta näkisin sen toimivan yhtä hyvin myös perunan kanssa.
Ruukunvalmistantaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa Valintatalosta (eläköön määrätynkokoisten myymälöiden jatkuvat sunnuntaiaukiolot!), jossa kokonainen brassihärän sisäfile veti minua herkullisuudellaan ja kohtuuhintaisuudellaan täysin pitelemättömästi puoleensa. Nyt syötäisiin kerrankin lihaa niin, että tuntuu. Osa fileestä valmistettiin pannulla pihveinä ja osa palana uunissa. Näihin palataan pian - tällä kertaa keskitytään ruukkuun.
Pippurinen härkäruukku
0,5 kg nautaa/härkää suikaloituna
1 sipuli, ei niin kamalan pieneksi pilkottuna
1 pkt herkkusieniä
1 pkt Mustapekka-juustoa
n. 2 dl ruokakermaa
suolaa, pippuria, (Forest Blendiä)
Lihaksi käy muukin ruhonpala kuin nyt käyttämämme sisäfile (ainakin oli mureaa!). Esim. sisäpaisti kuulostaisi aika normaalilta valinnalta tämäntyyppiseen ruokaan. Valurautapata on ehkä ruoanvalmistusastiaksi kätevin, mutta muukin korkeareunainen paistinpannutyyppinen ratkaisu toiminee.
Poista mahdolliset kalvot ja läskit ja suikaloi liha. Ruskista voissa sipulit, herkkusienet ja lihat. Paista varsinkin sipulit ja sienet ihan kunnolla. Minusta tällaisessa ruukussa saa olla patamaista kypsyyttä, ei niinkään wok-henkistä rapsakkuutta. Kun kaikki on ruskistettu, paloittele Mustapekka pataan ja lisää kerma sekä mausteet. Santa Marian uuden maustesarjan Forest Blend tuntui sopivan tähän ruokaan mainiosti. Laitoin sitä sekä rouhittua mustapippuria hyvinkin reilulla kädellä.
Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes lihat kypsyvät suussasulavan mureiksi (lihasta riippuen ehkä 15-45 minuuttia tai miksei enemmänkin). Haudutellessa kerma, Mustapekka ja mausteet sulautuvat yhteen tosi maukkaaksi ja sopivan sakeaksi kastikkeeksi. Kannattaa käyttää kantta, jottei nestettä haihdu liikaa ja ruukusta tule turhan jäykkää. Säädä lopuksi suolan määrä kohdalleen maistelemalla.
Me nautimme ruukun riisin kera, mutta näkisin sen toimivan yhtä hyvin myös perunan kanssa.
29 Comments:
Tämä kuulosti taasen oikein herkulta. Pitää kokeilla tätä tahi jotakin sovellusta. Minusta olisi hauska vielä tehdä leipäkansi tuohon ruukkuun, niin sillä voisi sitten kaapia kaikki herkulliset kastikkeen jämät ruukun pohjalta. Nam!
Sopivan rapeakuorinen leipä olisi tämän kanssa kyllä tosissaan passeli!
Itse asiassa ravinteleissa annos usein tarjoillaan juuri kotileivän kanssa. Meilläkin oli jossain vaiheessa tarkoitus syödä ruukun kanssa leipää. Lieneekö kovassa nälässä sitten unohdettu ja vedetty pelkällä riisillä? :)
Meillä tehdään useinkin juuri vastaavanlaista pataa sisukan "jämäpaloista". Mies vaatii vaan aina joukkoon myös hillosipuleita ja itse laitan myös kunnon biittejä suolakurkkua.
Mekin nautimme padan yleensä riisin kanssa mutta ompa tullut syötyä myös uunipotun kera.
Tässähän tulee nälkä!
Ilmankos syödessä kävi mielessä, että hillosipulit olisivat sopineet joukkoon mitä parhaiten! Hillosipulit tuntuvat olevan sellainen raaka-aine, joka jakaa ihmiset voimakkaasti kahtia. Itse olen tykännyt niistä aina.
Ihanan näköistä! Muistelen nähneeni Maku-lehden tai jonkun muun vastaavan julkaisun blogissa pippurisen härkäruukun ohjeen, mutta vain haaveeksi on kokeilu jäänyt.
Pitäisikin etsiskellä muita vastaavantyyppisiä reseptejä, jos vaikka saisi niistä jotain kivoja vinkkejä jatkokokeiluihin.
Hillosipuleille kannatusääni myös täältä! (Itse en tosin ole tykännyt niistä aina.)
Mitä luulette, toimisikohan tämä Koskenlaskijalla? Jos sitten vaikka heittäisi pippurisekoitusta perään. Ajattelin vain, kun minulla on paketti Koskenlaskija-juustoa jääkaapissa, enkä tiedä mitä siitä tekisin.
Ja täältä jumboääni hillosipuleille, yh! Kaikki muut sipulit kyllä maistuvat. Nykyään olen innostunut laittamaan punasipulia leivänkin päälle.
En osaa sanoa, miten Koskis toimii tässä, mutta testaa ihmeessä ja kerro meillekin! :)
miksei koskenlaskija toimisi.. luulisi että toimii vielä paremmin koska itse juusto on vahvempaa ja pippuriahan voi maun mukaan kaataa mukaan
Viittaan taas jo aikaisemminkin mainitsemaani Fransmannin keittokirjaan, josta löytyy upea härkäruukun ohje. Muistaakseni siihen laitetaan ranskankermaa. Kannattaa kokeilla.
Olisi kiva nähdä kyllä jotain kilpailevia ohjeita, kun tämä ruukku on tosissaan vaan tämmöinen oma kehitelmä - jos kohta varsin maistuva sellainen. :)
Tämä oli se resepti, jonka mainitsin Maku-lehden nettisivuilla nähneeni. En ole vielä itse testannut tätä. Kuulostaa ainakin maukkaalta.
Pippurinen liharuukku
200 g herkkusieniä
100 g sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
600 g naudanpaistia suikaleina
1 rkl vehnäjauhoja
2 1/2 dl vettä
1 dl punaviiniä
1 lihaliemikuutio
1 rkl hunajaa
150 g ranskankermaa
1 rkl pippurisekoitusta (kokonaisia pippureita)
Viipaloi herkkusienet, kuori ja paloittele sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista lihat, herkkusienet ja sipulit. Ripota pannulle vehnäjauhot ja kääntele hetki.
Kumoa ainekset pannulta ruukkuun. Huuhtele pannu vedellä ja kaada liemi lihojen päälle. Lisää ruukkuun myös punaviini ja murennettu liemikuutio sekä hunaja.
Hauduta ruukkua 150-asteisessa uunissa noin tunti. Lisää lopuksi pippurisekoitus sekä ranskankerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
(Tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden kanssa. Hyviä uuniperunoita saat, kun levität uunivuokaan kerroksen karkeaa merisuolaa ja asettelet suolan päälle huolellisesti pestyjä, kuorellisia perunoita. Älä turhaan kääri uuniperunoita folioon. Ilman foliota perunoista tulee herkullisen rapeakuorisia.)
Samaa mieltä, kuulostaa todella maukkaalta! Punaviinistä ja ranskankermasta tulee ruukkuun varmasti mukavasti makua.
Kommenttina härkäruukun ohjepostaukseen:
Teillä bloginpitäjinä ei liene mitään suurensuuria intohimoja mainostaa ruoanvalmistustuotteita sinänsä, vaikka myönnän, että lisääntyvä tarjonta houkuttaa minuakin ja helpottaa ruoanlaittoa. Tämä siksi, että esim. Forest Blendistä saattaisi hyvin mainita käytetyt mausteet (tietysti ylimääräsuoloja ym. lukuun ottamatta), jolloin joku, joka ei sitä halua ostaa tai muutoin jo omistaa hyvänlaisen maustevalikoiman tietää näppärästi mitä maustehyllystään kimpata saadakseen aikaan saman mausteyhdistelmän - varsinkin, kun ohjeessa on jo FB:iinkin sisällytettyä sientä.
Muutoin, mielenkiintoista: Kävin Santa Marian sivuilla enkä löytänyt sieltä koko purkin kuvaa saatika tekstiä siitä, mitä mausteita se sisältää. Ikään kuin viesti olisi: "Hopi hopi, ostamaan siitä!"
Tarkoitukseni on kokeilla ohjetta tulevana viikonloppuna :)
Ihan hyvä pointti. Tulee ehkä liikaa lähdettyä siitä ajatuksesta, että nämä jutut ovat täällä lukijoille vaan virikkeenä ja hienojakoisemmat reseptit voi kaivella sitten vaikka keittokirjoista tai varsinaisilta reseptisivuilta. :)
Kirjoitin tuon edellisen viestin niin hopusti, että ajatus jäi konsanaan kesken. Eli sitä piti vielä sanomani, että mekin suhtaudumme yleensä epäillen kaikenmaailman valmiisiin maustesekoituksiin, mutta tuota Forest Blendiä ovat niin monet tutut kehuneet, että oli pakko hommata sitä viimein omaankin keittiöön. Ilmeisesti siinä pitäisi maistua ainakin rosmariini ja timjami. Mutta tässä nimenomaisessa reseptissä taitaa olla keskeisintä, että pippuria on riittävästi.
Ohje tuli kokeiltua ja hyvää tuli :)
Päivitin maustevarastoni rosmariinin, timjamin ja rakuunan - pää punaisena muistellen, olivatko kaikki Forest Blendissä vai eivät. Kun sitten rakuunaa haistoin, tiesin, ettei tämä ainakaan. Rosmariinia ja timjamia pippurin kanssa käytin ja mukavan riistaisen maun sain aikaan. Juustona Musta Pekka, suolan sijasta soija ja sipulina ehta keltainen, vaikka hillosipulikeskustelun muistinkin :)
Niin, ja kotimaakunta kunniaan: Riisin sijasta puikuloita :)
Hieman vieras ajatus juuston ja puikulan kimpasta, mutta erinomaisesti toimi :p
Minäkin olen joskus tätä annosta ravintolassa tilatessani vaihtanut riisin perunoihin. :)
Kokeilkaa korvata kerma smetanalla, lähtee taju kun syö :)
Mietin tässä, että kannattaako kyseistä forest blendiä edes käyttää, jos ainekset on noinkin yksinkertaisia kuin: Ainekset: sipuli, merisuola (20%), sienet (17%; herkkusieni, voitatti), yrtit (9%; persilja, timjami, rosmariini), mustapippuri, valkosipuli, sokeri, arominvahvenne (E621). Laktoositon. Gluteeniton.
Luulisi parempaa tulevan, jos laittaa tuoretta persiljaa, timjamia ja rosmariinia ja esim. kuivattuja mustatorvisieniä.. Nami..
Kuulostaapa herkulta.
Tuo täytyy ehottomasti kokeilla... Passasiskohan häräksi hirvi?
Passaisi minun mielestäni erinomaisesti! (Tosin puristimmat saattavat olla sitä mieltä, että hirven makua ei kannata hukuttaa liikaan pippurisuuteen.) Tuosta tulikin mieleeni, että meillä on plakkarissa yksi postaamaton hirvipadan ohje.
Perus ohjeen mukaan. lihana Villisikaa suikaleena, smetana, ranskan kerma. àu vòla. Todella hienostunut ja aromikas. lisukkeena riisi ja vaalea leipä
Vaikutti herkulliselta, joten olihan tätä(kin) kokeiltava. Valitettavasti kaupasta oli Mustapekka loppu, mutta hyllystä löytyi samankokoinen kimpale jotain ulkolaista vastinetta, jossa oli ihan samanoloinen pakkaus ja sisältökin näytti vastaavalle. Korvasimme myös kerman smetanalla ja lisäsimme hieman nestettä lihaliemen ja punaviinin muodossa. Liekö ollut tujummat pippurit siinä ulkomaisessa juustossa, mutta lopputulos oli kyllä ihan yltiöpippurinen. Ensimmäisen haarukallisen ajan maistoin mausteiden ja kerman hautomat hienostuneemmatkin sävyt (hullun hyvää!), mutta sen jälkeen kaikki olikin pelkkää pippuria ja poltetta. Ensi kerralla sitten osaa vaihtaa sen pippurijuuston vaikka johonkin toiseen (luulen ette edellä ehdotettu koskenlaskija voisi toimia ihan hyvin) ja lisää sitten myllystä haluamansa määrän pippuria.
onnistuisikohan tuo valmiiks suikaloiduista possusta?
Sulata Koskenlaskija ruokakermaan laitanpippuria ja syö pastan kanssa nam.
Lähetä kommentti
<< Home