sunnuntai, kesäkuuta 23, 2024

Joka kesän kohokohta

Parikymmentä vuotta sitten alkanut mökkijuhannusperinne sai jatkoa taas tänäkin kesänä. Olipa mahtavaa sulkea parin päivän ajaksi läppärin kansi ja viettää aikaa siskojen ja muun perheen seurassa.

Sääkään ei ollut tänä vuonna ollenkaan hullumpi. Viime vuonna satoi melkein koko juhannusaaton ajan, mutta tänä vuonna satoi ainoastaan hetken aikaa ennen juhannuspäivän perinteeksi muodostunutta pyöräretkeä. Vähän viileää oli toki, mutta uimavesi oli yllättävän lämmintä.

Ruokapuoli noudattelee jo hyvinkin vakiintuneita perinteitä, mutta mukaan mahtuu aina muutama uudempikin resepti:

Punainen mocktail (ohje Mocktailseuran sivuilta)

 

1–2 rkl granaattiomenan siemeniä

2 cl raparperimehutiivistettä

1 dl russian-juomaa

1 dl kivennäisvettä

jäitä

 

Täytä lasi jäillä, lisää muut ainekset, sekoita ja nauti.

Hauska idea käyttää raparperin varsia drinkkitikkuina.





Lohivoileipäkakun ohje on peräisin Meillä kotona -sivustolta, samoin halloumivartaiden ohje:

Kesäkurpitsa-halloumivartaat

 

1 (300 g) kesäkurpitsa

200 g halloumia

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunanmehua

⅓ tl suolaa

⅓ tl mustapippuria

varrastikkuja

 

Leikkaa kesäkurpitsasta juustohöylällä pitkittäin 8 ohutta viipaletta.

Leikkaa halloumi ensin halki ja sitten molemmat puolikkaat neljään osaan, jolloin saat 8 neliön mallista palaa. Kääri jokainen halloumipala kesäkurpitsanauhaan.

Pujota palat grillivartaisiin. Jos käytät puisia vartaita, liota niitä ensin puoli tuntia kylmässä vedessä.

Sekoita öljy, sitruunanmehu ja mausteet. Sivele vartaat sitruunaöljyllä.

Grillaa vartaat molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Halloumivartaiden seuralaisena oli ylihyvää raparperihilloketta. 




Me grillasimme wingsejä muun muassa  Weberin ohjeella, johon sisältyi mausteiden ja voin ohella limestä puristettua mehua, hunajaa, soijaa ja Srirachaa. Hyvää oli ainakin sen perusteella, että kyseinen satsi katosi lautasilta aivan ennätysnopeasti.

Kaikista ruokalajeista ei tullut näköjään taltioitua kuvaa ollenkaan. Uusia perunoita, graavilohta (ja sillejä) sisältävässä voileipäpöydässä oli tänä vuonna mukana muun muassa fetavaahtoa, johon oli käytetty 200 grammaa fetaa, 100 grammaa maustamatonta tuorejuustoa, ripaus mustapippuria sekä liraus limemehua.

Pääruokapöydästä jo useampana vuonna löytyneen kaali-pekonisalaatin ainesosat ovat kukkakaali, parsakaali, viinirypäle, punasipuli, pekoni ja juustoraaste + kastikkeeseen tulee lisäksi kermaviiliä, majoneesia ja mausteita. Netistä löytyy täsmällisempiä ohjeita, esim. Viena K:n parsakaalisalaatti vegepekonilla.


Viimeisessä kuvassa vielä juhannusyön rauhaa (kello oli tuossa vaiheessa 00.01).




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails