torstaina, marraskuuta 01, 2018

Japanilaisessa konbinissa



Ruokakaupassa käyminen on Japanissa toisinaan hiukan haastavaa. Kun kanjien lukutaito on kaukana sujuvasta (ja pakkauksiin merkityt kanjit ovat yleensä hyvin taiteellisia!), saa ostoksille varata runsaasti aikaa etenkin, jos mielii löytää kaupasta esimerkiksi jotain tiettyä maustetta.

Seicomart on hokkaidolainen konbini-ketju (konbini tulee englanninkielisestä sanasta convenience store), jossa tulee käytyä säännöllisesti senkin takia, että konbineissa pystyy maksamaan laskut (eli lähinnä omassa tapauksessani vuokran, sähkön, kaasun, veden sekä täkäläisen sairausvakuutusmaksun).



Ennen Japaniin muuttamistani olin lukenut paljon täkäläisestä hankalasta laskujen maksamisesta (pankkitilin perustaminen japanilaiseen pankkiin vaatii virallisen henkilökohtaisen leimasimen ja muuta hankalaa), joten mahdollisuus maksaa laskuja lähimpään konbiniin tuntui suoranaiselta lottovoitolta.

Konbinien pankkiautomaateista saa lisäksi usein rahaa myös kansainvälisellä luottokortilla (nimimerkillä luulin parin ensimmäisen kuukauden ajan, että käteistä rahaa saa Visalla tai MasterCardilla lähinnä vain täkäläisistä postitoimistoista).

Konbineissa voi lisäksi postittaa paketteja, ottaa kopioita kopiokoneella, ostaa lippuja erilaisiin tapahtumiin jne. (Lippujen ostamista olisi voinut testata, kun kävimme muutama viikko sitten Sapporo Domella baseball-ottelussa, mutta päädyin sitten lopulta netin kautta ostettaviin sähköisiin lippuihin.) Lisäksi konbineissa tietenkin myydään elintarvikkeiden lisäksi kaikkea mahdollista kynistä ja hammasharjoista valmiisiin ruoka-annoksiin.



Konbinien valikoimat ovat ällistyttävän monipuoliset siitä huolimatta, että suuri osa hyllypinta-alasta näyttää menevän erilaisten juomien esille laittamiseen. Japanilaiset harrastavat esimerkiksi tölkitettyjen kahvien juomista, ja ainakin joissakin konbineissa on erilaisia kahvijuomia varten erillinen lämpöhylly. Sapporossa asumisen aikana tutuksi on tullut esimerkiksi Calpis (カルピス, karupisu), joka on saanut aikoinaan innoituksensa mongolialaisesta fermentoidusta maitojuomasta.





Japanin yleisimmät konbiniketjut ovat 7-Eleven, Lawson ja FamilyMart. Yllätyin kuullessani, että 7-Eleven on nykyään japanilaisomisteinen ketju, mutta toisaalta se sopii oikein hyvin täsmällisten japanilaisten omistukseen. He takuulla noudattavat kauppaketjujen ohjekirjoja aivan tarkalleen.



Hokkaidolla on lisäksi siis Seicomart, jota suosin aina kun mahdollista. Seicomarteissa myydään Hokkaidon omia tuotteita, ja kun Hokkaidolla on myös vahvaa meijeriteollisuutta, osasin odottaa, että Seicomartista saa ainakin jäätelöä(*, jonka seassa on maitoa. Esimerkiksi ylemmässä kuvassa näkyvässä melonijäätelössä on Hokkaidon omaa maitoa sekä melonia. Oikein mukava kokonaisuus. Menisi helposti ainakin yksi muumimukillinen.

Monet Seicomarteissa myytävät jäätelöt olivat helposti lähestyttäviä, lapsuudesta asti tuttuja hedelmäisiä mehujäitä, mutta vastaan on tullut myös huomattavasti jännittävämpiä tapauksia.

Hokkaidolainen maissijäätelö vaikutti paketin läpi tunnusteltuna siltä, että sisällä olisi ihan oikea maissintähkä, mutta ei sentään: Sisältä paljastui (mikäli tulkitsin tilanteen oikein) maissin muotoinen vohveli, jonka sisällä oli jäätelöä. Kokonaisuus maistui hyvin vahvasti maissilta, joten ilmeisesti jäätelö oli maissilla maustettua. Jostakin kaupasta tarttui mukaan myös jäätelö, joka näytti erehdyttävästi ananasrenkaalta.

Konbinien tuotteet saattavat kuulemma toisinaan vaihtua hyvinkin tiuhaan tahtiin. Eli jos ihastuu johonkin tiettyyn jäätelöön, sitä ei välttämättä saa käsiinsä enää uudestaan. Tällä kertaa jäätelötestini loppui syyskuun alun pahaan maanjäristykseen (tai maanjäristystä seuranneeseen sähkökatkoon), jonka jälkeen ei ollut hetkeen pakastamista vaativia tuotteita myynnissä. Sen jälkeen ilmat viilenivätkin jo sen verran, ettei kaivannut enää ylimääräistä viilennystä.





Suomeen palattuani kaipaan Japanista muun muassa sitä, että kaupasta saa valmiita bentobokseja, hyvälaatuista sushia ja muunkinlaista laadukasta ja terveellistä valmista syötävää. Seicomartissa on myös oma HotChef-hyllynsä, josta saa lämmintäkin ruokaa. Sopii hyvin pitkää työpäivää tekeville kiireisille japanilaisille (ja tällä hetkellä myös minulle, koska en ennätä viettää kotikeittiössä kovinkaan paljon aikaa). Kaikkein ylimmässä kuvassa viikonloppupäivän myöhäinen lounas, joka on pukeutunut syysasuunsa.

(* Hokkaidon kesä ei ole onneksi yhtä kuuma kuin eteläisemmillä saarilla (nyt jo sympatiseeraan niitä urheilijoita, jotka joutuvat urheilemaan Tokion olympialaisissa vuonna 2020), mutta kyllä täälläkin oli kesällä sen verran kuumaa, että onnistuin elokuussa perustelemaan itselleni pienen jäätelötestin tekemisen.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails