sunnuntai, joulukuuta 09, 2012

Juurileipää


Kaupalliset "innovaatiot" ja muut villitykset saapuvat Ruotsiin järkiään himpun verran Suomeamme aiemmin. Nyt siellä oli hiivafirma keksinyt pakata taikinajuurta pieneen purkkiin ja myydä sitä ruokakauppojen kylmähyllyssä hiivapakettien vieressä. Myöskään leipurinhiiva ei ollut enää pelkkää hiivaa, vaan sekin oli tuotteistettu erikseen leiville ja makeille taikinoille.

Olen perusluonteeltani jotenkin aivan älyttömän utelias kaikkea tämäntyyppistä uutuutta kohtaan, joten pakkohan juurta oli kokeilla. Useimmiten tuotteisiin tutustelu jää siihen yhteen kertaan - mutta kokeiltava on!


Leipä leivottiin tavallisista vehnäjauhoista oheisen videon ohjeilla ja juuri + hiiva -yhdistelmällä. Siitä tuli aivan hyvää ja suhteellisen maukastakin, mutta ainakin suolaa saa nykypaistimoiden artisaanileipiin tottunut lisätä ohjetta enemmän, jotta limppu maistuisi yhtään miltään. Muutenkin maku oli melko valju. Tuhti West Coast -hapanleivän maku jäi kyllä puuttumaan, kuten on jäänyt aiemminkin.


Kun leivät oli saatu uunista ja tuoreeltaan maisteltua, päätettiin valmistaa iltaruoaksi Metsästäjätyyppiset leipäannokset Googlesta löytyneen, sourdough-leiville viritellyn ohjeen mukaisesti. Leivistä tuli maukkaita ja äärimmäisen lihaisia - lihaa kun sattui olemaan hieman enemmän kuin leiville tolkullisesti mahtui. No, paljon kanssa pärjää. Nälkä ei jäänyt.


Pihviä ja sieniä sourdough-leivällä sinihomejuustokastikkeessa

0,5 kg pihvilihaa: (ulko)filettä tms.
1,2 dl punaviiniä
0,6 dl italia-salaattikastiketta (skippasimme tämän)
3 rkl voita, sulatettuna
4 siivua sourdough-leipää
vajaa 100 g tölkkiherkkusieniä valutettuna (tai tuoreita)
reilu rkl tuoretta sileälehtistä persiljaa pilkottuna

Kastike
0,6 dl majoneesia
0,6 dl ranskankermaa
0,6 dl murennettua sinihomejuustoa
1 tl Worcestershire-kastiketta

1. Marinoi pihviä punaviinissä ja salaatinkastikkeessa jääkaapissa neljästä tunnista vuorokauteen.

2. Yhdistä kastikkeen ainekset kulhossa ja sekoita hyvin. Peitä ja laita jääkaappiin.

3. Lämmitä grilli tai paksupohjainen paistinpannu ja kypsennä pihvi halutunlaiseksi. Voitele sen jälkeen leipäviipaleiden molemmat puolet ja grillaa tai paahda niitä, kunnes ne rapeutuvat ja saavat hieman väriä.

4. Sulata nokare voita kattilassa tai pienessä pannussa keskikuumalla lämmöllä. Lisää sienet ja paista 2-3 minuuttia sekoitellen, kunnes ne hieman ruskettuvat.

5. Tarjoile annokset levittämällä kastiketta paahdetuille leipäviipaleille. Leikkaa pihvi(t) ohuiksi siivuiksi vinottain syitä vasten ja asettele viipaleet kastikkeen päälle. Nost pihvisiivujen päälle sieniä ja ripottele päällimmäiseksi persiljaa.

5 Comments:

At 9/12/12 18:38, Blogger Minna Vuo-Cho said...

Hyvännäköiset leivät. Kaikkea on aina pakko kokeilla, mutta itse jään kyllä vähän skeptiseksi tuon valmiin juuren kanssa. Miten kauan se oikein voi säilyä elossa ?

 
At 9/12/12 19:20, Blogger Chez Jasu said...

Hiukan myös mietityttää mikä tuon juuren osuus lopullisen leivän maussa ja kohoamisessa on, kun leipään tulee kuitenkin reippaasti teollista hiivaa.

 
At 10/12/12 11:07, Blogger Amalfin sitruuna said...

Hauska ajatus tuo valmisjuuri. Tulee mieleen eräskin tapaus, jossa ruisleivän juuri saatiin "salakuljetettua" toiselle puolelle maailmaa käyttämällä kangasnenäliina juuressa ja kuivaamalla se. Hyvin kulki posti ja kaukana oleva suomalainen pääsi jälleen ruisleivän makuun :-)

 
At 10/12/12 13:16, Blogger Milla said...

Joskus valmistin leipäjuuren itse. Ohjeen mukaan sen piti käydä melkein viikon. Ja hyväähän leivästä tulikin. Ja nämäkin leivät, aijai!

 
At 13/1/13 18:01, Blogger Maria said...

Hei!
Ruotsalaiset ovat meitä näissä leivonta-asioissa aika lailla edellä. Siellä ollaan jo pitkään oltu kiinnostuneita hapanjuurella leipomisesta, ja nimenomaan vehnäjuuren kanssa. Tuosta valmiista hapanjuuresta on myös ruisversio, ja molempia on myös saatavilla kuivattuina, sellaisissa pusseissa kuin meillä kuivahiivaa. Silloin se myös säilyy kauemmin ja on enemmän tuliaisystävällinen. Kaikkia versioita olen muutamalla viimeisellä naapurimaan reissulla tuonut niin paljon kuin on laivan hytin pieneen jääkaappiin mahtunut... Tuota nestemäistä juurta voi myös pakastaa, jolloin se säilyy vaikka kuinka kauan.

Mikäli olen oikein ymmärtänyt, tuo valmis juuri ei oikeastaan ole juurta, vaan se on "kuollutta". Se antaa leipään ainoastaan hapanta makua ja hyvää rakennetta, mutta ei nostata. Siksi siis pussin/purkin kyljessä olevaan ohjeeseen tulee aika paljon hiivaa. Milloinkohan suomalaiset hiivan tekijät keksivät tehdä samanlaisen tuotteen? Teen yleensä leipäjuuren itse, mutta aika usein käy niin, ettei se onnistu ja silloin on hyvä olla tuota ruotsalaisten juurta jemmassa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails