Tupariruokaa
Sikke Sumarin keittokirjoissa on paljon ihania ruokaohjeita. Olen selaillut viime päivinä hänen kirjaansa Rakastan ruokaa! (2003), ja lopulta oli pakko poimia tämä ohje sieltä talteen. Ketsuppikastike kuulosti ajatuksena kerta kaikkiaan vaan semmoiselta, että loppuelämän ajan nolottaisi, jos en uskaltaisi kokeilla. Ohjeeseen sisältyy suositus tarjota ruokalajia tupaantuliaisissa. Itsehän emme toki ole muuttaneet muutamaan vuoteen minnekään, mutta kenties näitä voisi jossain muissa kekkereissä joskus tarjoilla:
Partylihapullat alla Desiree
1 kg sika-nautajauhelihaa
1 muna
2 rkl korppujauhoa
1/2 sitruunan mehu
2 rkl jauhettua kuminaa (itse laitoin vain hitusen, toim. huom.)
1 tl suolaa
reilu ripaus tabaskoa
KETSUPPIKASTIKE:
1 iso pullo Heinzin ketsuppia
1 piparjuuriputkilo (mikäköhän tällä muuten tarkkaan ottaen tarkoitetaan? toim. huom. uudelleen)
2 rkl sinappijauhetta
3 rkl siirappia tai fariinisokeria
4 rkl viinietikkaa
1 tl Worcestershire-kastiketta
1 dl punaviiniä
ripaus tabaskoa voimakkuutta lisäämään
1. Sekoita aineksista lihapullataikina ja anna maustua hetki.
2. Pyörittele taikinasta lihapullia ja paista niitä uunissa 200 asteessa 5-8 minuuttia.
3. Valmista kastike: sekoita kaikki ainekset, kiehauta kattilassa ja kaada lihapullien päälle.
4. Tarjoa lihapullat lämpiminä moninaisten tupaan tulleiden punaviinien kanssa.
6 Comments:
Pelottava määrä ketsuppia. Tarkoitetaankohan ohjeessa sitä Felixin piparjuuripötkylää? Siinähän on piparjuurta pienen kylän tarpeeksi. Huh.
En ole tuommoisesta Felixin pötkylästä kuullutkaan. Itse laitoimme tirauksen wasabia, kun emme muutakaan keksineet. Ihan hyvää tuosta soosista tuli (tehtiin puoli annosta), etenkin kun aikansa maustoi ja maisteli. Mutta kieltämättä jännitti kyllä itseäkin, vaikka varsin innokas Heinzin ystävä olenkin. :)
Veikkaisin että kyseessä on juuri felixin pötkylä. No eihän se niin kovin suuri tuubi ole, kun ketsuppiakin on ihan kohtalaisesta. Ehkä ideana onkin, että piparjuuri saa maistua.
Pötkylä = alumiininen tuubi. Löytyy yleensä jostain läheltä majoneesipurtiloita. Ajattelin vähän selventää tätä omituista suomenkieltäni...
Putkilon kuva löytyy Felix Abban sivuilta.
Minäkin mietin, että ehkä soosin idea on nimenomaan yhdistää ketsupin makeus ja piparjuuren kirpakkuus, ja siitä syystä piparjuurtakin pitäisi panna joukkoon reilusti. Pitää testata seuraavalla kerralla tuon pötkylän kanssa. ;)
Lähetä kommentti
<< Home