sunnuntai, maaliskuuta 21, 2021

Porolihapullat, puolukkakastike ja perunamuusi


Olemme viimeisen vuoden aikana päässeet ruokailemaan kavereiden kanssa samaan pöytään vain harvakseltaan, mutta ruokaan liittyvä yhteisöllisyys on ollut läsnä myös näin sosiaalisen eristäytymisen aikakaudella.

Nytkin teimme ruokaa, johon käytetty porojauheliha oli saatu tuttavilta, ja lisäksi porolihapullien ja puolukkakastikkeen ohje toteutettiin (hiukan sovellettuna) Suolaa ja hunajaa -blogin Jonnan reseptiarkistosta. Poropyöryköiden kaveriksi sopii tietenkin perunamuusi. Sitä tehdessäni ajattelen aina äitiäni, joka tekee minun mielestäni tietenkin maailmankaikkeuden parasta perunamuusia.

Ihmiseltä toiselle kulkevat reseptit ja niihin liittyvät muistot onnistuvat siis osaltaan luomaan yhteisöllisyyttä. Monet Suomen ruokabloggaajat ovat tulleet yli 15 blogivuoden aikana tutuiksi, joten yhteenkuuluvuutta lisääviä ruokaohjeitakin on onneksi koko internetti pullollaan. Tässä siis Jonnan ohjeistusta:

Porolihapullat
 
500 g poron jauhelihaa
80 g pekonia
1 sipuli
2 oksaa rosmariinia (tämän korvasimme lusikallisella kuivattua rosmariinia)
1-2 rkl kapriksia
1/2 tl maustepippuria (jauha mielellään morttelissa)
1-2 tl suolaa
2 viipaletta pari päiväää vanhaa leipää
1 dl maitoa
1 kananmuna
 
1. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Poista leivästä kuoret. Leikkaa se krouveiksi paloiksi, laita kulhoon ja kaada maito päälle. Anna pehmentyä 10-15 minuuttia.
2. Silppua sipuli, kuumenna loraus öljyä pannulla ja kuullota sipuli pannulla. Nosta jäähtymään.
3. Silppua pekoni, kaprikset ja rosmarini.
4. Hienonna esimerkiksi haarukalla tai käsin maidon pehmentämä leipä, sekoita joukkoon kananmuna ja kaikki loput ainekset. Vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
5. Kuumenna öljyä paistinpannulla. Paista pieni nokare taikinaa ja maista vielä mausteet. Lisää tarvittaessa.
6. Pyörittele taikina lihapulliksi. Kuumenna öljyä pannulla, ruskista kevyesti ja nosta uuniin kypsymään (noin 10-15 minuutiksi riippuen, kuinka paljon ruskistit pullia ja kuinka suuria ne ovat).
7. Älä pese pannua ennen kastikkeen valmistamista, vaan hyödynnä pannulle jääneet maut kastikkeen pohjana.

Ruskea kastike puolukoilla ja konjakilla
 
noin 1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 pieni sipuli
1 dl puolukoita (korvasimme puolukat sekä alla mainitun sokerin desilitralla puolukkahilloa)
1 rkl ruokosokeria tai vaaleaa muscovadosokeria
loraus konjakkia
öljyä
loraus riistafondia
noin 3-4 dl vettä
1/2 dl kuohukermaa
 
1. Tarvitset kaksi paistinpannua tai paistinpannun ja kattilan. Silppua sipuli, kuumenna paistinpannulla tai kattilassa loraus öljyä, kuullota sipuleita kunnes ne ruskistuvat hiukan. Lisää pannulle loraus konjakkia, puolukat ja sokeri. Anna kiehua maltillisella lämmöllä sen aikaa, kunnes ne lisätään kastikkeeseen.
2. Lisää paistinpannulle, jossa paistoit lihapullat nokare voita, ruskista hetki ja lisää jauhot. Ruskista jauhoja koko ajan puuhaarukalla pyöritellen, kunnes seos on kauniin maitokahvin väristä. Lisää vettä ja fondi. Lisää puolukka-sipuliseos ja kerma. Keitä vielä kymmenisen minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa, jos seoksesta uhkaa tulla liian paksua. Siivilöi kastike
3. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

Mukavan metsäisiä makuja ja oikein maukas kokonaisuus. Puolukkahilloa lusikoitiin vielä hiukan lautasen reunalle lisäämään annokseen hapokkuutta. 




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails