perjantaina, tammikuuta 14, 2011

Lämmin siideri

Minä olen täällä meidän blogissamme enimmäkseen äänessä, mutta on muistettava, että kaikkien aikojen parhaat postauksemme ovat toisen jauhantapuoliskon käsialaa. Kuten nyt vaikka legendaarinen perunalastupostaus tai kaikki herkulliset grilliruokakirjoitukset. Etenkin vuosien mittaan kovastikin huomiota herättänyt kaljatölkkikanan resepti.

Meillä on täällä kulissien takana postausideoita ja -aihioita paljon enemmän kuin blogiin asti koskaan päätyy. Yksi ikuisuusprojekti on ollut siippani monta vuotta sitten aloittama "Ilmat kylmenevät, juomat kuumenevat", joka ei valmistu ehkä ikinä. Innostuinkin jo viime kesänä tekemään sille vastavetona oman "Ilmat kuumenevat, juomat kylmenevät" -nimisen postauksen.

Nyt ostin meille inspiraation lähteeksi Kuumat juomat -nimisen kirjan, josta löysin muun muassa oikeasta suklaasta tehtyjen kaakaoiden ohjeita. Teeohjeet kiinnostavat myös, ja voisinkin joskus koittaa maustaa päivittäisen teekupposeni tuoreella inkiväärillä taikka muutamalla kardemumman palolla.

Ensimmäisenä toteutukseen valikoitui kuitenkin lämmin siideri. Lämpimiä omenajuomia juodaan kuulemma maailmalla aika paljonkin (esimerkiksi nimellä "Hot apple cider"):
Lämmin siideri

1 pullo kuivaa englantilaistyyppistä siideriä (500 ml)
1 ¼ dl calvadosia tai brandya
7 ½ dl omenamehua
75 g tummaa sokeria
ohueksi suikaloitu sitruunan kuori
2 kanelitankoa
8 neilikkaa
kuivattuja omenanviipaleita koristeluun

Mittaa siideri, calvados ja omenamehu suureen kattilaan. Lisää sokeri, sitruunan kuori, kanelitangot ja neilikat ja kuumenna varoen, kunnes sokeri on liuennut. Kuumenna lähes kiehumispisteeseen, kytke sitten liesi pois päältä, lisää kuivattujen omenaviipaleiden puolikkaat ja anna hautua 30 minuuttia, jotta aromit vahvistuvat.
Kuumenna seos uudelleen, mutta älä kiehauta. Annostele juoma pieniin kuumankestäviin laseihin tai kuppeihin ja lisää kuhunkin kuivatun omenanviipaleen puolikas.

Pssst. Jos joku ei ole vielä sattunut huomaamaan, niin uudistettu Jauhantahakemistomme löytyy tätä nykyä täältä.

10 Comments:

At 14/1/11 08:11, Anonymous Geranium said...

Vähän ennen joulua yritin selittää amerikkalaiselle, mitä glögi on ja vertasin sitä hot apple cideriin.
Ennen joulua San Franciscossa Union Squaren joulukuusen luona kojussa myytiin lämmintä siideriä. Se oli kyllä alkoholitonta, kuten myös Lipton merkkinen hot spiced cider jauhe, jota oli tarjolla työpaikkani kahvihuoneessa. (Googlaamalla Lipton spiced cider näkyy miten söpö juomajauheen paketti edelleen on). Kuulinpa myös paikallisilta, että kun on myymässä asuntoaan, juuri ennen näyttöä kannattaa joko paistaa kanelipullia tai keittää hot apple cideriä, niin että tulee kotoisa, mielyttävä tuoksu.

 
At 14/1/11 09:04, Blogger Virpi said...

Oi, ihanalta vaikuttava juoma! Joisin :)

 
At 14/1/11 09:44, Anonymous Nikke said...

Näyttää todella herkulliselta tuo juoma! Pitää kokeilla jonkun kylmän päivän päätteeksi :)

 
At 14/1/11 10:57, Blogger Rosmariini said...

Omenaiset juomat ovat kyllä sen verran mahtava juttu, että perinteinen glögi taisi saada nyt huushollissamme vahvan kilpailijan

Tuoksukin oli tosiaan ihanan omenainen etenkin siinä vaiheessa, kun lykkäsin muutaman omenanviipaleen juoman sekaan (käytin tuoretta omenaa, kun meillä ei ollut kuivattua). Pitää ostaa lisää omenamehua ja testata myös alkoholittomana versiona.

Nythän kannattaa harkita viikonlopuksi lämmittäviä juomia, kun ilmat ainakin täällä Oulussa ovat taas kylmenemään päin. ;)

 
At 14/1/11 12:43, Anonymous Anonyymi said...

Tein jouluksi vastaavaa alkoholittomana, muuten samat ainesosat, mutta lisänä sitruunankuorta. Omenamehusta, sokerista ja mausteista keitellään liemi, keittoaika noin 10 min, jonka jälkeen seos saa sitten maustua tunnin verran. Siivilöidään. Tarjottaessa lisätään maun mukaan vetta tai omenamehua, ja kuumennetaan sopivan lämpöiseksi, tässä vaiheessa voisi lisätä myös calvadoksen tai brändyn. Melian

 
At 14/1/11 12:47, Anonymous Anonyymi said...

Alkuperäisessäkin ohjeessa näyttää tarkemmalla lukemisella olevan sitruunaa! Melian

 
At 14/1/11 12:49, Blogger Uusano said...

Oletko kuullut sellaisesta "flunssajuomasta" kuin kuumennetusta oluesta hunajan kera? Minulle tuputettiin sitä kerran Saksassa, kun olin pahan taudin kourissa. Sen luvattiin tekevän olon nopeasti ensin huonommaksi ja sitten paremmaksi. No, ainakin se oli ätläkkää. Siihen käytettiin vaaleaa olutta, jota sanottiin valko-olueksi (en tunne oluttermejä) ja monta lusikallista hunajaa ja sitruunaviipale. Pitkästä lasista kuumana siemailtu juoma tosiaan teki olon ihan veteläksi ja uniseksi, mutta liekö olisin ollut parempivointinen muutenkin seuraavava aamuna? :) En suosittele tätä juomaa kuin kuriositeetin vuoksi.

 
At 14/1/11 13:26, Blogger Rosmariini said...

Melian: Kiitokset vinkityksestä! Viikonlopun pakkaset eivät tunnu jotenkin enää yhtään niin ankeilta, kun voi keitellä kotosalla lämmintä omenajuomaa.

Ja jos uskaltautuisi vaikka jonnekin ulkoilemaan, niin voisi keittää perinteistä chilikaakaota termokseen.

Uusano: Tuo oli kyllä varmaan aikamoinen kokemus. Eipä ole tullut ikinä vastaan. Jotenkin tuoreella inkiväärillä höystetty tee kuulostaa äkiksestä houkuttelevammalta flunssajuomalta, mutta ties vaikka joskus uskaltautuisin kokeilemaan tuota hunajajuomaakin. :)

 
At 14/1/11 15:42, Anonymous Anonyymi said...

Vaarillani oli tapana hoitaa flunssan ensioireita saunassa nautitulla kuumalla oluella. On ihan kamalan makuista, mutta enpä muista vaarini ikinä olleen flunssassa. Saattaa olla, että maku on niin paha, että pöpötkin pelästyy :) Itse suosin kuumaan veten silputtua inkivääriä, sitruunaa ja reilua lusikallista hunajaa!

 
At 14/1/11 16:50, Blogger Rosmariini said...

Vanhan kansan viisauteen kannattaisi kyllä luottaa ja kokeilla tuota seuraavan kerran, kun tulee tukkoinen olo.

Terveelliset asiat maistuvat joskus kyllä aika kamalalilta. Niin kuin nyt vaikka joku kalanmaksaöljy, jota lapsena nieltiin säännöllisesti (onneksi sitä saa nykyään kapseleina).

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails