lauantaina, tammikuuta 08, 2011

Lohtulaatikko (sisältää mysteerikasviksen)

Lohtulaatikko kuulostaa ruokana ihan mahdottoman houkuttelevalta, vaikka laatikko-sana ruuan yhteydessä tuppaakin toisinaan hiukan hymyilyttämään.

Minulla oli nimittäin ala-asteikäisenä Brittein saarilla parikin englanninkielistä kirjeenvaihtokaveria, joille kerroin säännöllisesti suomalaisista jouluperinteistä. Epäilemättä muistin aina mainita myös, että Suomessa syödään jouluna ruokalajia nimeltään carrot box.

Casserole-sanan taisin oppia tuntemaan vasta parikymppisenä. Tämänkertainen ruokaohje tuli meidän taannoiseen reseptikilpailuumme englanninkielisessä muodossaan Comfort casserolena. Lähettäjä oli Sophy, joka on julkaissut ohjeen myös omassa blogissaan.

Eteeni tulleet ruokaohjeet ovat olleet viime aikoina täynnä mysteerikasviksia. Tässäkin tuli vastaan termi parsley root, jonka (edelleen) kehnohkolla englannin kielen taidollani käänsin persiljajuureksi. Googlen kuvahaussa persiljajuuri näyttää hieman palsternakalta, mutta on ilmeisesti ihan oma kasvinsa.

Laatikkoon tuli muutenkin mukavasti vähän tavallisuudesta poikkeavia kasviksia, eli tätä voi suositella ruusukaalien ja papujen ylimmille ystäville. Mukava päätös jokajouluiselle laatikkokaudelle:
Lohtulaatikko

n. 300 g vihreitä pitkulaisia papuja (string beans), poista päät
n. 500 g ruusukaalia, puolitettuina
30 g kuivattuja metsäsieniä
2 sellerinvartta, ohueksi viipaloituna
2 pientä persiljajuurta (voi korvata porkkanalla tai palsternakalla) juliennesuikaleina
2 hienonnettua sipulia
4 valkosipulinkynttä, ohuina siivuina
200 g ranskankermaa (sour cream)
1,5 dl (ruoka)kermaa (alkuperäisen ohjeen laatija oli käyttänyt balsamicolla maustettua kermaa; itse laitoin normikermaa ja lisäsin perään tujauksen balsamicoa)
(1 dl kuivaa valkoviiniä)
200 g voimakkaanmakuista juustoa, esim. cheddaria tai emmentaalia
3 luomumunaa, kevyesti vatkattuna
rosmariinia, suolaa, valkopippuria

Liota kuivattuja sieniä lämpimässä vedessä suurin piirtein tunnin verran. Purista sen jälkeen liiat vedet pois ja pilko sienet (itse jätin pilkkomatta, toim. huom.) Älä heitä pois liotusvettä vaan suodata se, koska sitä tarvitaan hetken kuluttua.
Ryöppää (eli keitä) papuja suolatussa vedessä muutaman minuutin ajan. Papujen kanssa kannattaa yleensäkin olla tarkkana, koska ne voivat olla keittämättömänä myrkyllisiä. Papujen kypsentämisestä löytyy lisätietoa esim. Raholan syötävistä sanoista.
Kuullota sipulit, sellerit ja valkosipulit pannulla. Mausta suolalla ja rosmariinilla. Siirrä pannun sisältö suureen kulhoon papujen ja persiljajuuren kanssa.
Siirrä ruusukaalit pannulle ja paista ne kullanruskeiksi. Lisää sienet ja suurin piirtein desin verran liotusvettä. Anna hautua niin pitkään, että vesi on haihtunut ja kaalit ovat kypsyneet al denteksi. Siirrä kaalit sitten samaan kulhoon muiden kasvisten kanssa.
Sekoita kulhossa ranskankerma, kerma, valkoviini ja hiukan sienten liotusvettä, munat sekä suurin osa juustosta. Mausta suolalla ja valkopippurilla sekä rosmariinilla, jos satut pitämään siitä paljon. Seoksesta ei saa tulla liian juoksevaa, joten jos niin näyttää käyvän, voit lisätä ylimääräisen munan tai vähän jauhoja (jauho sekoitetaan ennen lisäämistä pieneen määrään nestettä, ettei sekaan tule ikäviä jauhomöykkyjä). Itse vältin nesteisyyden hyvinkin vähäisellä sieniveden määrällä.
Yhdistä molempien kulhojen sisältö ja kippaa seos uunivuokaan. Ripottele päälle loput juustot ja paista 180°C suurin piirtein tunnin verran. Kannattaa kurkkia uuniin aiemminkin (itsellä ainakaan noiden pienten vuokien kanssa ei mennyt kokonaista tuntia). Anna vuoan asettua hetken aikaa ennen tarjoilua.

16 Comments:

At 8/1/11 20:03, Blogger Jael said...

Kiva lohtulaatikko! Persiljajuurta käytetään täällä ahkerasti,ja sitä on joka paikassa,mutta palsternakkaa taas ei lainkaan...Saman näköisiä ovat ,mutta persiljajuuri tosiaankin pienempi ja kuivempi,eikä siitä saa tehtyä ihanaa sosetta kuten palsternakasta..

 
At 8/1/11 20:06, Blogger Rosmariini said...

Maistuuko se yhtään persiljalta?

 
At 8/1/11 23:00, Blogger Maurelita said...

Minäkin keksin ko juureksen, kun torikauppias sitä tuputti. Ihmetteli enkö ikinä ole moista kokeillut - mutta pikaisen kyselyn jälkeen paljastui ettei paljasjalkaiset pariisilaisetkaan tunne !

Se todella näyttää pienehköltä palsternakalta eikä todellakaan maistu persiljalta - ehkä hieman palsternakalta ? Lapset sanoivat sen olevan yhtä inhokkia... ;o)

Mutta ihastuttava uusi tuttavuus on nyt toriostoslistallani ! Ja tätä lohtulootaa on kokeiltava myös. Mmmmmm.

 
At 8/1/11 23:15, Blogger Rosmariini said...

Lapset eivät aina ole kuulemma kovinkaan ihastuneita myöskään ruusukaaliin tai papuihin. :)

Mutta tuommoinen tuputtava torikauppias olisi kyllä aikamoinen aarre. Tulisi kokeiltua ehkä enemmän kaikkea uutta.

 
At 9/1/11 02:42, Blogger Virpi said...

No eipä ole persiljajuuri todellakaan tuttu :o

P.S. Harmi ettei nähty tänään, mutta ei aina voi jaksaa. <3 kuitenkin!

P.S. osa 2: sanavahvistus flaming, vihjaileekohan se, että pitäisi opetella liekittämään asioita :o

 
At 9/1/11 09:44, Blogger Anna said...

Hei! Tällä "mysteerikasvikselle" persiljajuurta tutumpi nimitys taitaa olla juuripersilja, Petroselinum crispum var. radicosum / rotpersilja. Kokeilin kasvattaa tuota siemenistä viime kesänä, mutta kuuma ja kuiva kesä jätti pienen kokeilu satoni todella surkeaksi.

 
At 9/1/11 14:51, Anonymous Lotta said...

Hih, carrot box. Itselläni oli myös ala-asteella runsaasti ulkomaalaisia kirjekavereita (ostettu IYS:stä), jolle kerroin suomalaisista jouluruoista aivan samalla box sanalla ja olen sille jälkeenpäin useasti hihitellyt. Lisäksi yritin myös piirtää ruoista kuvia, vaikka piirustustaitoni ovat kovin kehnot eivätkä porkkana- ja lanttulaatikko nyt muutenkaan ole niitä kuvauksellisimpia ruokia.

 
At 9/1/11 15:08, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Harmittaa kyllä kamalasti, kun kuuli kaikista ihanuuksista. <3

Manteli: Juuripersilja näyttäisi tosiaan tuovan paljon suomenkielisiä googletustuloksia. Haaveena olisi kyllä oma kasvimaa, johon voisi istuttaa vaikka minkälaisia mysteerikasviksia.

Lotta: Lohdullista kuulla, etten ole ollut ainoa laatikkosekoilija. :)

Erityisen turhauttavaa tuossa oli se, että kun noiden kirjekaverien äidinkieli oli englanti, niin mahtoi heidän olla kovinkin kiinnostava lukea omia 10-vuotiaan tönkkökirjeitäni. Tuo piirtäminen olisi ollut hyvä idea; harmi, etten sitä silloin hoksannut!

 
At 9/1/11 23:20, Blogger Sohvi said...

Kiva, että laatikko maittoi :) Onkohan kukaan suomalainen välttynyt tuolta tuskailulta, että miten ko. sana oikein pitäisi muille kielille kääntää :D

Persiljajuureen/juuripersiljaan en ole tosiaan törmännyt Suomessa. Täällä luulin ostaneeni palsternakkaa, mutta paketissa huomasinkin lukevan Wurzelpetersilie. Se maistuu mielestäni jonkin verran persiljalta, mutta enemmän palsternakalta ja jonkin verran juuriselleriltä. Maku vain on rutkasti esim. palsternakkaa intensiivisempi. Tykästyin oikein kovin :) Mutta sen tilalla voi tosiaan käyttää hyvin palsternakkaa tai juuriselleriä, ja porkkana käy varmasti ainakin tähän ruokaan mainiosti.

 
At 10/1/11 10:15, Blogger Rosmariini said...

Minä hoksasin tuon parsley root -kohdan vasta ruokaa laittaessani (ja sitä piti käydä netissäkin välillä ihmettelemässä), mutta onneksi jemmassa on aina porkkanoita, jotka sopivatkin tosiaan joukkoon oikein mainiosti. Kiitokset vielä kerran ohjeesta!

 
At 11/1/11 13:07, Anonymous Anonyymi said...

Minun natiivibritti englannin opettajani kyllä juuri joulun alla väitti, ettei porkkanalaatikkoa eikä muitakaan suomalaisia joululaatikoita voi kääntää casserole-sanalla. Eipä tuo kyllä parempaakaan keksinyt;)
Laatikko kuulostaa herkulliselta;)

 
At 11/1/11 13:12, Blogger Rosmariini said...

Ehkä se box on sitten kuitenkin oikea muoto? ;)

 
At 12/1/11 22:31, Anonymous loviisa said...

Olinkin unohtanut koko juuripersiljan, mutta olen sitä jokunen vuosi ostanut ihan meidän lähi-K-kaupasta ja taisinpa laittaa johonkin uunijuureksiin ja keittoon mukaan. Ei ollut edes mitään kovin kallista tavaraa. Ehkä nyt lähiaikoina ei ole ollut myynnissä, kun ei ole silmään sattunut, aika usein kyllä seisoskelen kasvishyllyn edessä ja mietin, mitähän vaihtelua sitä saisi (ja päädyn ostamaan tomaattia ja kurkkua ;)

 
At 12/1/11 22:45, Blogger Rosmariini said...

"Ja päädyn ostamaan tomaattia ja kurkkua"! :D Miten tutulta tuo kuulostaakaan.

 
At 13/1/11 18:08, Blogger aleksi said...

meinasin sanoa että juuripersiljana tuota myydää suomessa mutta muut oli jo ehtineet. näin noita ihan toissa päivänä perus prismassa.

 
At 13/1/11 19:15, Blogger Rosmariini said...

Olen näköjään itsekin ihmetellyt juuripersiljaa (eli laihaa palsternakkaa) kaupan kasvishyllyssä jo pari vuotta sitten. Eli kaikesta päätellen sitä voisi olla edelleenkin täkäläistenkin markettien valikoimissa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails