perjantaina, joulukuuta 12, 2008

Hapankaalin myöhemmät seikkailut

Joku saattaakin vielä muistaa, että survoimme loppukesästä jääkaappiimme ämpärillisen hapankaalia. Kaali onkin takuutavaraa ainakin sillä perusteella, että se on niin hapanta, ettei sitä varmasti saisi homehtumaan millään ilveellä. Kannattaa kuitenkin huuhdella enintä happamuutta pois ennen käyttöä. Huonona puolena mainittakoon, että sinapinsiemeniä taisi hurahtaa joukkoon vähän turhan runsaalla kädellä. Ei niissä sinänsä mitään vikaa ole, mutta jos siemeniä osuu suurin piirtein joka toiseen haarukalliseen, niin jossain vaiheessa voi alkaa jo vähän kyllästyttämään.

Hapankaalta on luonnollisesti liiennyt myös kokkailuihin. Kuvassa hapankaali pääsi bratwurstin seuraan. Yhdestä Nigella Lawsonin kirjasta osui silmääni ohje, jossa hapankaalta hauduteltiin uunissa yhdessä valkoviinin kanssa. Salaisina ainesosina oli muistaakseni laakerinlehtiä ja katajanmarjoja. Makkaroita käytettiin aluksi pannulla ja pantiin vielä uuniin kaalipedin päälle hautumaan. Ei hullumpaa.

Suunnitelmissa olisi tehdä taas joku kerta itsekin makkaraa. Hapankaali vaatisi ilman muuta seurakseen lammasmakkaraa (sopiva ohje on ollut jemmassa syyskuusta asti) ja tilanteeseen sopivaa sinappia.

Suomalaisissa ruokablogeissa on käytetty hapankaalta vuosien varrella varsin kekseliäästi. Ainakin minulle hapatettu kaali maistuisi paitsi piiraassa myös kääryleissä, keitossa tai hyvinkin mielellään vaikkapa sinapilla maustettuna ja ahvenen kera tarjoiltuna. Omasta reseptiarkistostamme voi tarvittaessa kaivaa kolmen vuoden takaisen hapankaalipyttiksen, hapankaaligulassin tai viime vuoden helmikuussa postatun hapankaalikasarin.

22 Comments:

At 12/12/08 11:08, Blogger -stjtr- said...

Välispiikki neuvoi meijjän maggarapileissä tosi hyvän hapankaaliloudan ohjeen: rasia hapankaalia, purkki smetanaa, pari kananmunaa, suolaa ja laittoko se siihen vielä pippuria.

Sitten eväs uunivuokaan, päälle korppujauhopläjäys ja muutama nokare voita, uuni 200 C ja 40 minuuttia, e voila, hyvvee oli!

Nyt en kyllä niin tarkkaan katsonut linkkien taakse, että olitteko tämän jo jostain hokasseet...

 
At 12/12/08 11:19, Blogger Rosmariini said...

Emmehän me tietenkään mitään ole hoksanneet. :) Tuohon Puolen voikilon sinappiseen hapankaali ynnä ahven -viritykseen taisi tulla smetanaa, mutta muuten ohje oli hyvinkin erilainen. Mutta tuotakin lootaa pitää kokeilla (tuli taas nälkä pelkästä ajatuksesta).

Ja nyt muuten muistankin nähneeni Kulinaarimuruissa juttua hapankaalilaatikosta. Sekin ohje mahtaa löytyä Headisusta. Tällä menolla hapankaalisammiomme lähtee kyllä hupenemaan ennätysvauhtia, mutta mikäs siinä.

 
At 12/12/08 17:22, Anonymous Nimetön said...

En malta olla sohaisematta ikuisesti muhivaa pataa aiheesta kaalia-kaalta. ;) Aivan oivasti olitte intoutuneet kirjaamaan kaalin niinkuin tietyn ilmansuunnan asukkaat sen tapaavat joustavasti taivuttaa, mutta olihan sinne vielä KAALTAkin mahtunut joukkoon. No, älkää surko. Näitten kieliasioitten kanssa vaan on pakko elää. Keventäväksi lopuksi todettakoon, että olen koko pitkän elämäni saanut kärsiä käyttämästäni sanasta, jolla tahdotaan kiinnittää huomiota polkupyörän tavaratelineeseen, nk. takaistuimeen. Eli takatellari. Ja kuka muuksi sitä väittää - niin sitten väittää. :) :) :) :):)
Eläköön elävä suomen kieli!

 
At 12/12/08 17:23, Anonymous Nimetön said...

Ja muuten: hapankaali on aivan ihan ylintä herkkua!!!!

 
At 12/12/08 17:43, Blogger Rosmariini said...

Minun mielestäni on kerrassaan oivallista, että kaikki muut syövät kaalia >> jääpähän meille sitten enemmän kaalta natusteltavaksi. :)

(Yritän kyllä kovasti totutella tuohon kaalia-muotoon, mutta kun ei pysty, niin ei kykene.)

 
At 12/12/08 18:27, Anonymous Nimetön said...

Kaalta tai kaalia, kummassakin maku kohdallaan!!! :) :)
Terv. Takatellari

 
At 12/12/08 19:42, Anonymous Nimetön said...

Käytätkö istuimena tuolta? Minä käytän tuolia.

Kaali taipuu samalla tavalla kuin tuoli eikä niin kuin huoli.

tuoli : tuolin : tuolia : tuolille
"tuolen" : "tuolta" : "tuolelle"

kaali : kaalin : kaalia : kaalille
kaali : "kaalen" : "kaalta" : "kaalelle"

huoli : huolen : huolta : huolelle

 
At 13/12/08 12:52, Blogger Rosmariini said...

Vastaavanlainen kaalia-keskustelu käytiin täällä myös viime vuoden joulukuussa. Ehkä näin joulun alla tulee kokattua kaalta sitten tavallista enemmän.

 
At 13/12/08 14:32, Blogger head isu said...

Hienoa, että hapankaalinne onnistui. Meillä tuli tosi hyvää ja kaikenlaista on kokeiltu siitä tehdä. Viimeksi hapankaalipizza. Vinkiksi, jos hapankaali tuntuu liian happamelta, lisää siihen vähän hunajaa ja oliiviöljyä. Saat varsinaisen terveyspommin.

 
At 13/12/08 14:40, Blogger Rosmariini said...

Blogisi on kyllä varsinainen hapankaalireseptien aarreaitta, niistä riittää kokkailtavaa pitkäksi aikaa. Hunajan avulla hapankaaliin saisikin muuten mukavaa vastamakua, kiitos vinkistä!

 
At 13/12/08 14:48, Blogger Rosmariini said...

Tämä nyt ei liity mihinkään, mutta pakko linkata taas Bakerellaan ja Bakerellan uusimman postauksen porotikkareihin. Nuo minisuolakekseistä(?) tehdyt sarvet ovat etenkin ihan huiput.

 
At 13/12/08 22:59, Blogger Tusla said...

Nyt on pakko tiedustella, että miten tuo makkaroiden tekeminen ilman konetta onnistui? Linkin takana olleesta makkaranteko-postauksesta päätellen se onnistui ihan hyvin?

Opiskelin makkaroiden tekemistä muutama viikko sitten Marttojen makkaraillassa ja jotenkin sain sen käsityksen, että ilman makkarakonetta tai makkarasuppiloa tms. se on todella tuskallinen projekti. Makkarakonetta en oikein viitsisi alkaa hankkimaan mutta makkaroiden tekeminen oli kuitenkin ihan hauskaa ja lopputulos palkitseva. Joten ehkä tuota pursotustekniikkaa uskaltaisi koittaa täälläkin?

 
At 13/12/08 23:13, Anonymous Nimetön said...

Hämmentääkseni astiaa, pakko kertoa kokemuksestani Romaniassa muutama viikko taaksepäin: aivan taivaallisiä hyvin haudutettuja hapankaali-jauhelihakääryleitä. Ilemisesti hapankaalia, keitettyä riisiä, jauhelihaa, kuivattuja yrttejä, suolaa, ehkä smetanaa sekoitettuna ja muotoiltuna puikuloiksi... Kermaisen polentan kanssa tarjoiltuna. Osa makuhermoistani jäi sille tielle. S

Suunnitelmissa olisi kokeilla jotain samankaltaista, mutta kattilassa haudutellen. Ainesosat, jauheliha ruskistettuna ja smetanaa väheksymättä pataan, ja sitten odoteltaisiin...

~PaulaT

 
At 14/12/08 12:37, Blogger Rosmariini said...

Tusla: Hyvin tosiaan onnistui ilman erillisiä koneita tai vempeleitä, kunhan vaan on käytettävissä kaksi kokkaajaa ja neljä kättä. Muutaman kerran pötkylä pääsi katkeamaan, mutta sehän nyt ei kamalasti haitannut. Ja jälkeenpäin olen tullut siihen tulokseen, että tavoittelimme turhan teollista ulkonäköä. Omatekoinen makkara saa kaikin mokomin olla vähän kuhmurainen ja kummallisen muotoinen.

PaulaT: Kuvailemasi ateria kuulostaa kyllä sen verran taivaalliselle, että tekisi mieleni etsiytyä seuraavalle Romanian-lennolle. Mutta pitänee näin ensi alkuun tyytyä googlettelemaan romanialaisia reseptejä, smetanan kanssa tarjoiltavat sarmale-kääryleet kerkesinkin jo haeskella. Ja tuota polentaa näyttäisivät syövän sillä suunnalla paljonkin.

 
At 14/12/08 16:33, Anonymous Nimetön said...

Hei! Oletteko koskaan tehneet tartarpihvejä? Itse en ole vielä päässyt maistamaan mokomaa.

Kiitos aivan uskomattomasta blogista. Olen aivan koukussa!

 
At 15/12/08 00:49, Blogger Rosmariini said...

Emme ole tehneet tartarpihvejä, mutta suunnitelmissa ovat kyllä olleet aina silloin tällöin. Etenkin perheen miehisempi osapuoli olisi innokas niitä kokeilemaan, ja itsekin voisin ainakin maistaa. Eli luvassa on varmasti sitäkin lajia jossain vaiheessa - kannattaa pysyä siis koukuttuneena jatkossakin! :)

 
At 18/12/08 08:59, Anonymous Nimetön said...

Hapankaali on aivan ihanaa! Olen vasta aloittelemassa kulinaarisia seikkailuja lämpimien hapankaaliruokien kanssa, ja tuo valkoviinin kanssa hauduttaminen kuulostaa erittäin pätevältä. Lueskelin myös täältä hapankaaliruoista, pakko viikonloppuna kokeilla!

http://www.kotiliesi.fi/joulu/arkisto/2008/9/26/hapankaali-on-joulupoydan.aspx

 
At 18/12/08 09:55, Blogger Rosmariini said...

Hyvänkuuloisia ohjeita, sieniseljankaa voisin syödä vaikka saman tien lautasellisen!

Minulle tuli näissä hapankaalijutuissa yllätyksenä se, että kaali tykkää hautua yhdessä rasvaisen elementin kanssa. Ilmankos monissa ohjeissa on esim. smetanaa.

 
At 19/12/08 10:29, Blogger Ilkkaboy said...

Myöskin sämpylät hapankaalitäytteellä ovat kerrassaan loistavia!

 
At 19/12/08 21:10, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaa hyvältä, miten niitä tehdään? Leivotaanko hapankaali siis jotenkin sämpylöiden sisään vai lisätäänkö vasta paistamisen jälkeen?

 
At 23/12/08 00:53, Blogger Ketturouva said...

Pitää nyt tässä yhteydessä mainostaa joskus ammoin Kettulassa polkattua hapankaalipataa :)
http://ketunkeittio.blogspot.com/2006/10/pata-kattilaa-soimaa.html

 
At 23/12/08 13:40, Blogger Rosmariini said...

Ai teilläkin on hapankaalipataan resepti, höhlä. Mitenkäs Makuhaun hapankaali-haku ei sitä löytänyt.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails