tiistaina, joulukuuta 02, 2008

Lisää luukkuja auki

Minä olen ollut jonkinasteisella joulumielellä jo vähän yli kaksi viikkoa, aina karpalochutneyn keittelemisestä alkaen. Yhden lahjankin olemme jo saaneet (kiitokset joulupukin ahkeralle pikkuapulaiselle).

Itse ajattelin antaa taas tänä jouluna vain syötäviä lahjoja, mutta näköjään olen lipsumassa ajatuksesta hieman jo tässä vaiheessa. Suunnittelin nimittäin, että ruokalahjojen lisäksi voisin kääriä paketteihin mahdollisesti myös kirjoja, lautapelejä ja ruuanvalmistukseen liittyvää välineistöä. Köh. Mutta saaristolaisleipä ja graavikala käyvät lähipiirissäni tunnetusti kaupaksi, joten niitä pitää ainakin tehdä lahjaksi asti, samoin kuin konjakkisinappia.

Syötävien lahjojen kylkeen voisi ujuttaa myös jonkinlaista juotavaa, niin kuin nyt vaikka vähän glögiä. Pääsin ihmettelemään reilu viikko sitten läntisen naapurimaamme glögi-innostusta, kun kävimme Ruotsin puolella vakoilemassa sikäläisiä glögivalikoimia. Blossa oli pakannut vanhoja vuosikertaglögejään minipulloihin, ja niitä ajattelin ehkä liittää lahjojenkin joukkoon. (Noiden pullojen väristä on pääteltävissä, mitä ne suurin piirtein sisältävät. Vuonna -04 värinä oli omenanvihreä ja tämän vuoden sininen väri viittaa mustikkaiseen sisältöön.)

Muiden matkojen puutteessa olin Ruotsissa suoritetuista ruokaostoista suorastaan tohkeissani. Haaparannan Coopissa pääsin katsastamaan paikallisia pohjoisruotsalaisia tuotteita. Muutakin oli toki myynnissä. Valikoimien perusteella ruotsalaiset vaikuttaisivat suosivan suomalaisia enemmän nakkisämpylöitä, katkarapuja ja mätitahnan tyyppisiä levitteitä. Systembolagetista löysin (glögien lisäksi) viinin, joka edusti paitsi luomua myös reilua kauppaa. Jos maailma nyt pelastuu, niin se on sitten ihan täysin meikäläisen ansiota.

Jos saatavilla on graavilohta, glögiä ja sinappia, tarvitaan vain juustoa ja rucolaa, niin koossa alkaa olla vuosi sitten postaamamme lohivati. Toisaalta pelkällä lohivatiin kuuluvalla glögi-sinappikastikkeellakin pötkii jo pitkälle, mikäli Puolen voikilon keittiötä on uskominen. (Syötäviin lahjoihin liittyvästä ideointiavusta kiitokset myös Hyttysellinen timjamia -blogin Masulle.)

15 Comments:

At 3/12/08 00:16, Blogger Harmaaparta said...

Kaapista löytyi viimevuotinen avaamaton Blossa 07-pullo. Alkon myyjät sanoivat, että se on vielä hyvinkin juotavaa, siinä on sen verran paljon alkoholia ja sokeria, että se on säilynyt hyvin. Pitää kokeilla, että saa design-pullon tyhjäksi. Tämänvuotinen 08 on ilman muuta mustikan makuinen, viimevuotisen maun salaisuus paljastuu lähiaikoina.

Voiko Linnan juhlia seuratessa juoda glögiä, vielä ruotsalaista, vai pitääkö minun laittaa tumma puku ja Tarjan muutama vuosi sitten myöntämä kunniamerkki rintaan ja juoda skumppaa. Frakkia en tätä varten aio hankkia ja kyllä aito shamppiskin tuntuu hiukan liioittelulta. Kertokaa minulle olenko hirveän tyylitön?

 
At 3/12/08 06:33, Blogger Meri, Helsinki said...

No nyt minäkin sain edes yhden lahjaidean, jonka voin valmistaa! Kiitos :-D Shoppailu on niin hirvittävää ja itse on mukava kerrankin tehdä, kun edes jotain osaa. Ennen kuin aloin laittaa ruokaa, ainoa mitä "osasin" oli kirjoittaminen. Eli käsityöt, askartelu, hilloaminen, puutyöt... Ouwell mikä tahansa tuollainen oli mahotonta. Edelleen on. Hilloamisesta saatan suoriutua mutta purkittamisesta en. Kerta kaikkiaan liian paljon vaivannäköä vaatii purkkien keitto :-D

Mut liNppu, sellasia saatan vääntää! :-P

 
At 3/12/08 09:15, Blogger Rosmariini said...

Harmaaparta: Mikä jottei glögiäkin, kun Suomella on kuitenkin ollut vuosisatojen mittainen yhteinen historia Ruotsin kanssa. Mutta mikä mahtaakaan/voisi olla Suomen kansallisjuoma? (Kahvi tulee jostain syystä ensimmäisenä mieleen...)

Ylimuuli: Shoppailu on kyllä rasittavaa. Etenkään en halua löytää itseäni kaupan hyllyjen välistä viime tingassa ennen joulua ihmettelemässä, mitä voisi ostaa ihmisille, joilla on jo kaikkea.

(Mutta Pippurimyllyn lahja pitäisi kyllä keksiä. En minä nyt sille oikein voi limppua lahjoittaa...)

Käsitöistä tuli mieleeni, että näin yhtenä yönä painajaisunta joulukalenterista, niin hassulta kuin se kuulostaakin. Luukuista tuli nimittäin tehtäviä, joista yksi oli housujen ompeleminen, kaavat sentään tulivat valmiina. :) Vaikeustasoltaan vastaavanlainen oli hankkia viime hetken kutsut linnanjuhliin. Juu, eli ei ole käsitöiden tekeminen ihan meikäläisenkään leipälaji.

 
At 3/12/08 09:42, Blogger Harmaaparta said...

Rosmariini:
Kahvin juojana Suomi on maailman kärkimaita. Itse en sitä harrasta muuta kuin konjakin kanssa tai oikein makean kakun kanssa. Pakkaa närästyttämään, mutta näiden tykötarpeiden vuoksi kannattaa kärsiä. Kannatetaan siis kansallisjuomaksi.

Outoa tosin, että juoma, jota tehdään valtameren takana kasvaneen pensaan marjoista olisi meidän kansallisjuomamme. Taitaa olla isänmaallisempaa ehdottaa Koskisen korvalääkettä! Oman maan pelloilla kasvanutta ja omassa maassa jalostettua.

 
At 3/12/08 10:04, Blogger Rosmariini said...

Googletin pikaisesti "Suomen kansallisjuoman", ja sekä kahvi että koskenkorva näyttivät saavan tasaisesti kannatusta. Toisaalta olut olisi siinä mielessä luonteva valinta, että sitä on täällä valmistettu varmasti kivikaudelta lähtien. Kotikalja olisi siitä alkoholiton vaihtoehto, jota näkee tarjoiltavan niin arjessa kuin juhlassakin.

 
At 3/12/08 10:44, Anonymous Nimetön said...

Se on hienoa, jos joulumieli on säilynyt näissä keleissä! Itselläni se on vähän hakusessa, jos erehtyy vilkaisemaan tuonne jäisen vetiselle harmaalle pihalle. Onneksi lahjapuoli on suht hyvin hoidossa, eikä ole paniikkia siitä (käsin en tehnyt, mutta pari "katselenpa jos jotain löytyisi" -reissua kaupungille tuottivat varsin mainion tuloksen eikä vielä edes ollut pahaa ruuhkaa). Glögi kyllä onneksi auttaa joulumielen etsinnässä :)

 
At 3/12/08 14:16, Blogger Rosmariini said...

No kieltämättä viime päivinä on taas tullut pariin otteeseen mieleen, että on sitä ihminen kaikista maailman paikoista osannut asuinsijansa valita, kun ympärillä on ollut vain kosteaa harmautta. Mutta kun laittaa verhot kiinni ja kynttilöitä palamaan, niin onnistuu vähän huijaamaan itseään talvisempiin tunnelmiin. :) Ja onneksi lunta on vielä vähän jäljellä ja loppuviikosta pitäisi tulla taas pakkasta.

 
At 3/12/08 15:34, Anonymous Nimetön said...

En tunne näitä blossa ym asioita ollenkaan, mutta Linnan juhlista olen sitä mieltä, että kotisohvalla yksin tai kaksin löhöasussa glögin kera sopii minulle parhaiten enkä pidä ratkaisua ollenkaan tyylittömänä. Sellaisena tuntee olevansa kerrassaan asiantuntija arvostelemaan juhlavieraiden asuja.

 
At 4/12/08 13:37, Anonymous Nimetön said...

Nam!Olen myöskin syötävien lahjojen kannalla. Iänikuisten suklaakonvehtien tilalle kyllä ajettelin tehdä vähäsokerisia hilloja, terveellistä mysliä,marjarouhetta yms.

 
At 4/12/08 14:21, Blogger Rosmariini said...

Omatekoinen mysli onkin loistava joululahjaidea! Miten tuommoista marjarouhetta tehdään?

 
At 4/12/08 22:26, Anonymous Nimetön said...

Voi ei, voi ei. Miksen tajunnut viime viikonlopun Ruotsin reissulla käydä ostamassa tuollaisia pikkupulloja Blossasta. Ne olisivat olleet oikein oiva lahja ystäville. Itse olen saanut noita pulloja muutamana vuonna ja nyt alkoi kyllä mietityttämään, että kannattaako vuoden 06 glögiä enää edes juoda.

 
At 4/12/08 23:39, Blogger Rosmariini said...

Me olemme testanneet noista pikkupulloista vasta pomeranssin, mutta jos nyt viikonloppuna edettäisiin talviomenaan. Meikäläiselle tuli muuten yllätyksenä se, että ainakin osaa noista suositellaan juotavaksi myös viilennettynä. Kylmää glögiä!

 
At 5/12/08 10:19, Anonymous Nimetön said...

Vitsi, näitä Blossan glögejä on pitänyt maistella, mutta vieläkään ei ole tullut hankittua. Ehkä sitten tänä jouluna.

 
At 5/12/08 10:23, Anonymous Nimetön said...

Niin juu ja minä olen muuten juonut glögiä niin kuumana kuin kylmänäkin. Kylmä glögi maistuu yllättävänkin erilaiselle kuin kuuuma. Riippuu vähän merkistäkin, mielestäni Marli on parempaa kylmänä kuin Valio - molemmat kuitenkin hyviä. Erot johtunevat mausteiden erilaisesta määrästä. Ne maistuvat erilailla kylmässä ja kuumassa glögissä Kannattaa joka tapauksessa kokeilla, varmasti myös muut glögit ovat hyviä kylmänä!!

 
At 5/12/08 18:41, Blogger Rosmariini said...

Marlin glögit eivät soita äkkiseltään ollenkaan kelloa. Valion vaalea glögi on suosikkini, joten se tuppaa päätymään ostoskoriin muita merkkejä helpommin. Harmillista, etten muistanut ostaa sitä tänään. Olisi päässyt testaamaan sitäkin kylmässä olomuodossaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails