lauantaina, marraskuuta 19, 2005

Kukkiksen europyttis

Minua rupesi ihan kamalasti pyttipannuttamaan tämän Kukkiksen europyttis-reseptin myötä. Luurasin hänen blogistaan lisätietoa ja opin sapuskan eurohenkisyyden johtuvan siitä, että "keskieurooppalaisilta on opittu hapankaalin survominen joka paikkaan ja eteläeurooppalaisilta lihaisten ja mausteisten makkaroiden käyttäminen makua antamassa". Hmmmm, hapankaalta ja bratwurstia pyttipannuun - tätä kilpailureseptiä oli pakko päästä kokeilemaan saman tien.
Lorauta pannuun oliiviöljyä ja ripottele joukkoon kuivattuja provencen yrttejä tai muita yrttejä mielesi mukaan. Lisää paketillinen maustamattomia broilerin filesuikaleita ja kääntele, kunnes ne saavat hieman väriä. Pilko joukkoon 1-2 porkkanaa, 1-2 valkosipulinkynttä ja puolikas tai kokonainen kelta- tai punasipuli. Mausta pippurilla; suolaakin saa ripsauttaa joukkoon, jos haluaa, mutta se ei ole välttämätöntä, koska muut aineet ovat suolaisia. Lisää muutama lusikallinen hapankaalia ja yksi paloiteltu bratwursti tai muu makkara. Kaada pannuun tilkka vettä (ja mielellään loraus valkoviiniä) ja anna hautua kypsäksi kannen alla. Tarjoa perunoiden, riisin tai miksei vaikka pastan kera. Vaikka tämä arkiruokaa onkin, ruokajuomaksi sopii tietenkin viini.
Hapankaalta hurahti pannuun vähän enemmänkin kuin ohjeessa suositeltiin - miksiköhän se olikin nyt niin maullaan? Mahtaneeko vitamiinien saanti olla sitten näin kaamosaikaan hieman kortilla, mene ja tiedä. Jos jotakuta muutakin himottaa hapankaali, niin tietoa siitä löytyy ainakin Rasilaisen kotisivulta. Sivuilla näyttäisi olevan myös hapankaaliruokaohjeita, esimerkiksi tortillat hapankaalin kera tai hapankaalitäytteinen pizza. No, ehkä en nyt mene hapankaalini kanssa ihan noin äärimmäisyyksiin kuitenkaan. Eiköpähän se ole parasta ihan perinteisesti bratwurstin kaverina, niin kuin nyt tässä europyttiksessäkin.

Pyttis on ihana ruoka: kunnon reilua meininkiä ilman turhia virityksiä ja kikkailuja. Tämä europyttipannu maistuisi parhaalta hämyisessä talvi-illassa hyvässä seurassa kunnon hiihtolenkin jälkeen. Tosin me emme kyllä Pippurimyllyn kanssa pahemmin hiihtele, mutta sanotaan nyt sitten vaikka, että saunan jälkeen.

Mutta kiitoksia Kukkikselle ohjeesta! Hyvältä maistui. Samoin hyvältä voisi maistua Kukkamaan uusimman postauksen sveitsiläinen lettileipä. Pitääpä leipoa züpfea, jahka tässä jolloinkin ennättäisi.

4 Comments:

At 20/11/05 19:56, Blogger Kati Parppei said...

Ah, hapankaalia. Minulle iskee aina ajoittain suunnaton hapankaalin himo. Silloin sitä tulee puputettua purkkitolkulla, kunnes siitä saa taas vähäksi aikaa tarpeekseen.

Entinen appiukko tapasi tehdä sitä itse ämpärikaupalla. Neuvoi niksit minullekin, mutta kun kylmätila puuttuu...

 
At 20/11/05 20:36, Blogger Rosmariini said...

No hyvä, etten ole ainoa, jolla on ajoittaisia hapankaalipakkomielteitä. :)

 
At 23/11/05 15:43, Blogger Kukkis said...

Huomasin vasta nyt että olitte testanneet pyttistä. Kiva että maistui. Hapankaali on jumalten ruokaa, ja sitä voi laittaa minne vain, esimerkiksi keittoihin ja piirakoihin. Ai jai, nyt alkoi kuola valua.

 
At 23/11/05 16:34, Blogger Rosmariini said...

Maistui toki ja maistuu varmasti vastakin. Hapankaali on siinä mielessä harvinainen herkku, että se on paitsi hyvää myös super-terveellistä. Pitää vaan nyt opetella käyttämään sitä tästä lähtien monipuolisemmin.

Suunnittelen jo sopivaa toteuttamisajankohtaa dijon-ahvenille - njam - joten palaillaan astialle.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails