perjantaina, lokakuuta 31, 2008

Kolmiomaiset hernenyytit

Herne on loistokas raaka-aine, jota olen käyttänyt kokkailuissani aina aivan liian vähän. Herneiden vihreä väri on yksistään jo varsin houkutteleva, eikä maussakaan tietenkään mitään vikaa ole. Ehkäpä voisin uudessa herneinnostuksessani hankkia viimein käsiini vähän aikaa sitten ilmestyneen Herne rokkaa -kirjan. Muutama pakasteherneitä hyödyntävä resepti kätköistämme sentään löytyy: niin kuin nyt vaikka tammikuinen kevätpasta tai vuoden takainen lammaspaimenen piirakka.

Tällä kertaa herneet pääsivät käsittelyssäni filotaikinan sisuksiin. En ole maailman kokenein filotaikinan käyttäjä, ja se näkyi alkuun aikamoisen epävarmoina otteina. Tai levyt eivät kyllä pahemmin repeilleet ja kaikki sujui niiden puolesta kutakuinkin putkeen, mutta pitkulaisten taikinalevyjen taitteleminen kolmion muotoon ei tahtonut lähteä alussa oikein sujumaan. Sitä se tilallisen hahmottamisen täydellinen puuttuminen teettää! Avuksi tullut Pippurimylly totesikin ymmärtävänsä hyvin, miksei meikäläisestä ole tullut vaikkapa arkkitehtiä.

Lopulta hommaan tuli kyllä sen verran rutiinia, että uskoisin olevani seuraavalla kerralla jo varsinainen filotaikinan taitteluässä.

Kyseessä ovat siis kesällisestä Glorian ruoka&viini -lehdestä Kurpitsamoskan keittiöön tiensä löytäneet hernepiirakat, joita me pääsimme iloksemme maistamaan syyskuisessa ruokablogimiitissä. Me molemmat valitsimme filopiiraat kaikista tarjolla olleista herkuista suosikiksemme, ja pääsimme sitten kirjaamaan niiden ohjeistusta paperille ajatuksella, että toteuttaisimme ohjeen joskus oman arvuuttelumme mukaisesti. Ohjeet olivat kuitenkin alkuperäiseen verrattuna sen verran pelkistetttyjä, että päätimme loppujen lopuksi pitäytyä suosiolla monimutkaisemmassa versiossa.

Oma lopputulokseni olisi kaivannut himppasen verran enemmän sitruunaa ja ehkä hiukan enemmän myös paistoaikaa, mutta hyvin nämä maistuivat silti uusintakerrallakin (etenkin sen jälkeen, kun jäähtyivät ja maut tasoittuivat tarpeeksi). Jotenkin tuo hernetäyte on vaan niin kutkuttava ja jossain mielessä aika yllättäväkin.
Sitruunaiset herne-minttupiirakat

1 pkt (450 g) pakastettua filotaikinaa

Täyte
400 g pakasteherneitä
1 dl vettä
1 dl silputtua tilliä
½ dl silputtua minttua
1 luomusitruunan hienoksi raastettu kuori
2 rkl sitruunanmehua
2-3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
n. ½ tl mustapippuria myllystä

Taikinalevyjen voiteluun
1½dl maitoa
50 g voita

Piirakoiden viimeistely
1 kananmuna
1 dl rouhittuja pistaasipähkinöitä

Sulata filotaikina pakkauksessaan jääkaapissa yön yli tai huoneen lämmössä pari tuntia. Pane uuni lämpiämään 225 asteeseen ja valmista täyte siirtämällä kaikki ainekset monitoimikoneeseen. Soseuta. Mittaa voitelun tarvittavat maito ja voi kattilaan ja kuumenna seosta keskilämmöllä, kunnes voi sulaa.

Ota filotaikinasta kerrallaan kolme taikina-arkkia. Peitä loput taikinasta nihkeänkostealla keittiöpyyhkeellä, sillä filotaikina kuivuu herkästi, jolloin siitä tulee repeilevää ja vaikeasti käsiteltävää. Nosta ensimmäinen filoarkki työtasolle ja voitele se kevyesti maito-voiseoksella. Nosta päälle toinen arkki ja toista voitelu. Voitele toinen filoarkki hieman eri kohdista kuin ensimmäinen taikinakerros. Nosta päälle vielä kolmas filokerros. Jätä se voitelematta.

Leikkaa filotaikinalevyt terävällä veitsellä n. 10 cm leveiksi, pitkänomaisiksi suikaleiksi. Jaa jokaisen suikaleen toiseen päähän ruokalusikallinen hernetäytettä. Nosta taikinasuikaleen toinen alakulma ylös niin, että muodostuu kolmio, ja jatka taittelua niin, että täyte jää filotaikinan sisään piiloon ja piiraasta muodostuu tasasivuinen kolmio.

Nosta filopiirakat leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille saumapuoli alaspäin. Voitele valmiit leivonnaiset vatkatulla kananmunalla. Ripottele päälle hieman rouhittuja pistaaseja. Paista leivonnaisia ylätasolla noin 10-15 minuuttia tai kunnes ne saavat kauniin värin.

Miitissä laatimamme ohjelaput ovat edelleen tallessa, vaikka en sattuneista syistä nyt niiden mukaan edennytkään. Oma ohjeistukseni kehotti tekemään taikinasta ja täytteestä (=herneitä, tilliä, sitruunaa, suolaa) "jollain tapaa kolmiomaisia lopputuloksia" ja paistamaan niitä 200 asteessa 15 minuutin ajan. Varsin vakuuttavaa.

Pippurimylly puolestaan veikkasi, että täytteeseen kuuluu sitruunan ja liotettujen(?) herneiden lisäksi ehkä myös kurpitsaa tai kaalia. Ohjeistus oli aika suoraviivainen: "Kääri sitruunat ja herneet filotaikinaan. (Kannattaisiko voidella munalla ensin?) Paista. Parhaimmillaan kuohuviinin kera!"

18 Comments:

At 31/10/08 10:16, Anonymous Anonyymi said...

Näitä pitääkin kokeilla kun tulee kasvissyöjiä kyläilemään! Suositteletteko nyyttejä syötäväksi kylminä/huoneenlämpöisinä vaiko lämmitettyinä?

Sari

 
At 31/10/08 10:37, Blogger Rosmariini said...

Ainakaan uunilämpiminä nämä eivät olleet parhaimmillaan, mutta seuraavana aamuna sitäkin maistuvampia. Eli oma valintani voisi olla tuo huoneenlämpö.

Filotaikinapaketissa oli myös makoisalta kuulostava juustokolmioiden ohje, jossa täytteeseen tuli mm. fetaa (se ohje on nyt jääkaapin ovessa odottamassa seuraavaa leivontakertaa).

 
At 31/10/08 12:49, Anonymous Anonyymi said...

Siis nuo nyytithän ovat aivan kuin parhaimmankin herkkupuodin valikoimista -> upeita.

Kirjoititko tosiaan "kaalia" etkä "kaalta"? 0_0

-Matleena-

 
At 31/10/08 12:52, Anonymous Anonyymi said...

Ja miksiköhän en voi jättää kommenttia nimelläni, vaan saan ilmoituksen "URL sisältää virheellisiä merkkejä" ja kommenttini ei mene mihinkään..? Anonyyminä tämä kommentointi näköjään onnistuu. Sama ongelma mulla on Välispiikin blogissa.

-Matleena taas-

 
At 31/10/08 14:28, Anonymous Anonyymi said...

Mnulla ollut myös jotain häikkää kommenttien läpimenemisessä.. Mutta asia nyt ei ollut hirveän tärkeä - kunhan viattomana utelin, että et kai taas roiskinut sitä soodaa, kun leivoit leipää... ;)
Joo, anonyyminä tässä pitää näköjään esiintyä, että pääsee langoille... Terv. TiV

 
At 31/10/08 16:25, Blogger Rosmariini said...

Anonyymi-Matleena: Kääk, kiitoksia kehuista. Tuo ohje on ilmeisesti niin idioottivarma, että vähän tumpulampikin leipoja saa aikaiseksi kohtalaisen kivaa jälkeä.

Ja kyllä: siinä lapussa luki jostain kumman syystä "kaalia" eikä "kaalta". Sitä se liiallinen Etelä-Suomessa oleskelu ilmeisesti teettää.

Voi kommenttiloora sentään. Yrittävätkö ne nyt tuolla keinoin patistaa ihmisiä rekisteröitymään Bloggeriin, vai mitäköhän siellä konehuoneen puolella oikein säädetään.

Anonyymi-TiV: Juuei, meikäläinen luottaa edelleen perinteisen hiivataikinan voimaan! Taidankin koittaa sorvata viikonlopun aikana pitkästä aikaa pienen leipäpostauksen.

 
At 31/10/08 18:04, Anonymous Anonyymi said...

Kivaa, että teitte näitä!

Tuota Herne rokkaa -opusta suosittelen lämmöllä, sillä en juuri hullumpaa keittokirjaa tiedäkkään. Fiilistelin sitä miltein koko viime kesän, joten voisin itseasiassa kaivaa sen taas hyllystä luettavaksi.

 
At 31/10/08 18:19, Blogger Rosmariini said...

Toki tehtiin. Ja sanallisestakin ohjeistuksesta oli hyötyä: hoksasin nimittäin heti alkuun ottaa käyttöön tarpeeksi pöytätilaa. ;)

Pakko tuo rokkakirja on tosiaan hommata jostakin - ihan vaan, että näkisi, mihin kaikkialle siinä on hernettä keksittykään lykätä. Omasta hernekeittokirjastani voisi nimittäin tulla aika lyhyt.

(Sivukommenttina voisin todeta, että tänne Ouluun on tulla tupsahtanut tänään ensilumi... tai ainakin ensiräntä. Maa on ihan valkoinen.)

 
At 31/10/08 21:40, Blogger Aurinkotuuli said...

Tämä oli kyllä varsin keväisen ja raikkaan kuuloinen. Jotenkin näkisin nämä lakkiaispöydässä tahi vastaavassa. Lienee kaiketi tuo pikkusuolainen habitus ja vihreän vehreä ja sitruunalla ryyditetty sisus, heh :). Mutta kokeilla voisi, ehkä sitten kun aurinko pilkistää pilven takaa tai vaikkapa mukatupareissamme, jotka lienevät lähiviikkoina.

 
At 1/11/08 11:05, Blogger Rosmariini said...

Hihii, luin aluksi että makutuparit ja rupesin jo tuumimaan, mitä kaikkia makuja mahdatkaan saada loihdittua esiin. :)

 
At 1/11/08 12:53, Anonymous Anonyymi said...

Makutuparit tai makujuhlat voisivatkin olla mainiot. Itse pääsen tänään maistelemaan työpaikan juhlissa tuon Kruunumakasiinin eväitä. En ole ollut siellä koskaan aiemmin juhlissa, joten ei ole tietoa minkälaatuista apetta he siellä tarjoilevat, toivottavasti hyvää. Ja lunta tosiaan tulla tupsahti eilen, oli melkoinen kotimatka märässä lumipyryssä töistä kun pääsi.

-Virpi (jolla myöskään nimikommentointi ei onnistunut, joten piti ruveta anonyymiksi kommentoijaksi)

 
At 2/11/08 14:04, Blogger Rosmariini said...

Jonkinlaiset makukekkerit pitäisi kyllä järjestää! Kunhan saisi vaan aikaiseksi kutsua porukkaa kokoon. Miltä maistui Kruununmakasiinin muona?

Onneksi nietokset eivät ole osoittaneet ihan vielä sulamisen merkkejä. Mukava nautiskella talvesta edes hetken aikaa.

 
At 2/11/08 20:06, Anonymous Anonyymi said...

Kyllä ihan kelpo apetta tarjoilivat Kruununmakasiinilla. Tarjolla oli aika perusvihersalaattia höystettynä kananmunalla, herkkusieni-papusalaattia (marinoitua, hyvin valkosipulista), karjalanpiirakoita, rieskaa, valkosipulikermaperunoita, paahtopaistia, lihapullia ja kastiketta. Jälkiruoaksi tarjoiltiin hyvin suklaista kaakkua. Ei mitään gurmeeta siis mutta maku oli kohdallaan :)
-Virpi

 
At 3/11/08 10:47, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaa oikeinkin hyvältä. Itsekin varustaudun nykyään vieraiden tuloon mieluiten lihapullilla ja muulla maukkaalla perusmuonalla enkä lähde liikoja kikkailemaan.

 
At 4/11/08 14:19, Blogger --KATA-- said...

Hei Pastanjauhajat.

Minulla olisi kysymys liittyen keittiön yleiskone hankintaan.

http://katapultti.blogspot.com/2008/11/keittikonekysely.html

Olisi hienoa jos jaksatte vastata.
Terkut,
Kata

 
At 4/11/08 17:12, Anonymous Anonyymi said...

Hyviltähän nuo näyttää! Kokeilin muutamia viikkoja sitten vanhan BBC food-lehden ohjeen mukaan herne-katkarapu täytteisiä (ja sipulia ja mausteita) filokolmioita ja hyviä tuli, mutta ensimmäisten kolmioiden ulkonäkö oli jokseenkin eksoottinen. Jossakin kirjassaan, ettei olisi Skandimania, Vahtera ja Nurmi tarjoavat soseutettuja herneitä pekoniin käärittyjen kampasimpukoiden kera. Sekin hyvää.

Terv. Tuija

 
At 5/11/08 16:00, Blogger Rosmariini said...

Kata: Tehty!

Tuija: Hernevinkkejä, kivaa! Pitääpä tutkailla Skandimaniaa (ja muitakin k.o. herrojen kirjoja) sillä silmällä, että tuon kampasimpukkaohjeen jostakin löytäisi.

 
At 30/9/10 23:21, Anonymous Anonyymi said...

loistavaa, kiitos! :)
muutenkin bloggaajille suurkiitos, blogin sisältöä tutkiessa helposti minuutit muuttuvat varteiksi ja taas tunneiksi.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails