keskiviikkona, lokakuuta 22, 2008

Silakkapihvit uudella tavalla

Minulla on ollut tapanani tehdä silakkapihvit seiskaluokan kotitaloustunnilla oppimallani tavalla. Ladotaan silakkafileet uunipellille siten, että kaksi filettä tulee aina vastakkain. Väliin suolaa ja pippuria ja ehkä joskus jotain tomaattiviritystä, ja sitten pelti joksikin aikaa uuniin.

Pannulla en ole silakoitani ennen tätä paistanut, vaikka sillä keinoin luulisi saavan aikaiseksi tietenkin kaikkein herkullisimmat pihvit. Yhteen väliin en vaan ollut ollenkaan kiinnostunut leivittämisestä, ja tokihan pannupaisto vaatii vähän enemmän taitoakin (jota minulla ei ruuanlaittoon takavuosina juurikaan ollut). Tosin täytyy myöntää, etten minä näitä paistanut tälläkään kertaa. Siippaseni huolehti toteutuksesta aina silakoiden fileeraamisesta alkaen (ilmankos ruotoja ei osunut lautaselle ollenkaan). Kasvikset sentään pilkoin ja perunamuusinkin tein.

Tämä ohje on otettu viime vuonna joululahjaksi saamastamme Skandimania-kirjasta, jossa on muuten muitakin kiinnostavia kalaohjeita (onko joku jo ehtinyt kokeilla lohen ja puolukan ylistettyä yhdistelmää?). Tässä yhdistelmänä on makkara ja kala, mikä niin ikään lienee monelle tuntematon:
Meetvurstilla täytetyt silakkapihvit

1 kg silakoita tai 600 g silakkafileitä
150 g meetvurstimakkaraa
2 sipulia, silputtuina
1 dl ketsuppia
1 etikkakurkku
2 dl tillisilppua
2 dl korppujauhoja
1 dl vehnäjauhoja
mustapippuria myllystä
suolaa
voita paistamiseen

Poista silakoista pää, sisälmykset ja ruoto. Mausta fileiden sisäpinnat pippurilla ja kevyesti suolalla ja sivele ketsuppia päälle. Kuullota sipulisilppu voissa pehmeäksi. Leikkaa meetvursti ja etikkakurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita kuutiot sipulin joukkoon. Anna täyteseoksen jäähtyä ja sekoita siihen sitten silputtu tilli. Lusikoi täytettä maustetuille silakkafileille ja paina maustamattomat fileet kansiksi päälle. Kääntele silakkapihvit korppujauhojen ja vehnäjauhojen seoksessa ja paista ne voissa molemmin puolin kullankeltaisiksi. Tarjoa samettisen perunamuusin ja etikkapunajuurien kera.

Pihvien maku oli kerrassaan mainio, ja lopputulos oli ehkä jossain määrin jopa juhlallinen. Silakan maku tosin häipyi hieman taka-alalle, kun täytteessä oli varsin voimakkaita makuja. Siitä syystä kuvittelisin näiden maistuvan semmoisillekin, jotka eivät silakasta yleensä niin kovin paljon perusta.

14 Comments:

At 22/10/08 09:00, Anonymous Matleena said...

Ooh, voissa paistetut silakat ja pottumuusi ovat lempiruokaani! Eikös nyt ole meneillään silakkahaaste..? Osallistutteko tällä ruualla?

 
At 22/10/08 09:07, Blogger Rosmariini said...

Kehdanneeko sitä silakkapihveillä osallistua, kun kaikilla muilla osallistujilla mahtaa olla taas ihan mielettömän kekseliäitä viritelmiä. ;) Vaikka hyviäpä olivat kyllä.

 
At 22/10/08 09:57, Anonymous Anonyymi said...

vaihtelua.. tosin tomaatisilakat on ainakin vielä suurinta herkkuani!

 
At 22/10/08 10:02, Blogger Rosmariini said...

Tomaattisilakoita ajattelinkin opetella tekemään seuraavaksi (onko kenelläkään takuuvarmaa ohjetta tai muunlaista vinkkiä niiden tekoon?).

 
At 22/10/08 21:09, Blogger Välispiikki said...

Ilman muuta tällä ohjeella mukaan haasteeseen, metukkasilakat kuulostavat ihanilta :-)

 
At 23/10/08 08:42, Anonymous Anonyymi said...

Juu, nuo Antin ja Visan meetwurstisilakat ovat vallan mainioita. Yksi omia silakkasuosikkejamme on silakkakukkoset, jotka sopivat mainiosti esimerkiksi saunaillan naposteltavaksi kylmän lagerin kera. Resepti löytyy linkin takaa:

http://www.prokala.fi/default.asp?docId=12171

Tänä viikonloppuna onkin Turussa taas silakkamarkkinat. Pitänee poiketa, jos kaiken metrilakun lomasta löytäisi jotain tuoretta kalaakin ;-)

 
At 24/10/08 08:24, Blogger Rosmariini said...

Välispiikki: Kyllähän sitä tietenkin voisi osallistua vaikka vaan ihan kannatuksen vuoksi.

Sanakari: En ole silakkamarkkinoilla itse koskaan käynytkään (Hailuodon siikamarkkinoilla sen sijaan muutaman kerran), mutta tuoretta silakkaa tuntuu olevan muutenkin kohtuuvaikea löytää mistään. Nytkin saimme silakat tekemällä täsmäiskun (sulkemisajan kynnyksellä) Kauppahallin kalapuotiin, jossa silakkafileet olivat lopussa mutta kokonaisia silakoita vielä sentään jäljellä. Parempaa tietenkin tulee, kun jaksaa itse perkata ja kilohintakin on halvempi.

Silakkakukkoset kuulostavat tosissaan hyviltä, ruistaikinakuoressa kalaa ja tomaattia = maistuis kyllä mullekin.

 
At 24/10/08 08:28, Blogger Rosmariini said...

Niin ja hop. Perjantaireseptissä kirjoitetaan näköjään myös aiheesta Turun näkövinkkelistä: Pelastakaa kalastajat!

 
At 25/10/08 09:16, Blogger Välispiikki said...

Kannatusta tarvitaan! Silakkahaaste on toistaiseksi aktivoinut ainoastaan neljä bloggaajaa.

 
At 25/10/08 11:55, Blogger Rosmariini said...

Pitää toivoa, että viime tingan postauksia tulisi tulvimalla. Silakkaohjeille olisi kyllä kysyntää ainakin omassa köökissämme.

 
At 25/10/08 18:26, Anonymous Krisu said...

En tiedä takuuvarmasta ohjeesta, mutta äiti teki tomaattisilakoita jotenkin näin:
perattuja silakoita/fileitä ladotaan avonaisina selkä päällepäin uuninkestävään vuokaan, suolaa ja pippuria sopii ropsautella väleihin. Huom! Ei sipulia.
Aitoon kermaan sekoitetaan sopivasti tom. pyrettä ja ketsuppia ja liemi huljautetaan silakoiden päälle.(nykyisinhän on jo ties mitä tomaattivaihtoehtoja, esim aurinkokuivatuista tom. tehty tomaattisose) Jaa, jos oli kotona tilliä, niin se sopi silakoiden kanssa aina. Uuniin n. 175-200° kunnes on pinnalla kiva väri ja silakat ovat kypsiä. Syödään kuoriperunoiden kanssa. Tästä samasta ohjeesta tehdään sinappisilakoita vaihtamalla tietysti ketsupit sinapiksi. Sinappisilakoista taisin pienenä pitää enemmän.

Tämä on siis lämmin tomaattisilakat-versio, sittenhän niitä on niitä kylmiä eväitä, tarkoititko niitä?

 
At 25/10/08 19:25, Blogger Rosmariini said...

Tuo kuulostaa kyllä takuuhyvältä ja juuri siltä miltä pitikin. :) Teikäläisellähän on siellä varsinainen silakkareseptiarsenaali käytössään - suunnittelin väsätä jouluksi (tai jo johonkin pikkujoulumeininkeihin) jouluista silakkaherkkuasi.

 
At 26/10/08 13:54, Anonymous Krisu said...

Näin ennen 'kisaa' oikein saisi omia tuotoksiaan mainostaa, mutta luulen, ettet pety noihin marinadikaloihin. :)

 
At 27/10/08 08:02, Blogger Rosmariini said...

Semmoinen kutkutus meikäläiselläkin on, että takuulla maistuu! (Enkä kyllä malta millään odotella tuon ohjeen kanssa jouluun asti.)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails