Nopea olutleipä
Tämä rapeakuorinen, maukas ja sisältä muffinsi- tai kakkumaisen kuohkea olutleipä syntyy erittäin vaivatta ja nopeasti. Koostumus pääsi oikein yllättämään, kun epäilin, että näin helppotekoinen eväs olisi jotenkin valju. Vaikka oikein ajan kanssa miettii, niin kuoren karamellisessa rapeudessa taitaa edelle mennä ainoastaan Rosmariinin saaristolaisleipä.
Alkuperäinen, netissä silmiin osunut resepti käyttää vaivattomuudelle persojen jenkkien itsekohoavaa jauhoa, nostatusaineen sisältävää "self-rising flour" -pulveria. Mitä ikinä nämä Amerikan jauhot lienevätkään - niin sisällöltään kuin äiteimme kielellä nimeltään - ne voi helposti korvata normaalilla vehnäjauholla, kunhan terästää sitä hyppysellisellä suolaa ja leivinjauhetta.
Reseptistä oli anglosaksisilla ruokasivustoilla useita, lähes identtisiä variantteja. Tämä lienee siis lähellä simppelin, leivinjauheella kohotetun olutleivän ydintä.
Rapeakuorinen ja ripeä olutleipä
7,2 dl (3 cups) rehellistä vehnäjauhoa
1-1,5 rkl leivinjauhetta
hieman vajaa tl ruokasoodaa/leivinsoodaa
hieman vajaa tl suolaa
0,6 dl (1/4 cups) sokeria
3,6 dl (12 oz) vaaleaa tai tummaa olutta
Oluena voi käyttää makunsa mukaista varianttia. Aloitin leipäkokeiluni varovaisesti tavallisella, turvallisella Karhun III:lla, joka tuntui toimivan erinomaisesti. Leipään tuli hyvän koostumuksen ohella aavistuksen maltainen, muheva maku - vaikka nykyiset talousoluet eivät ole edes täysmaltaasta pantuja.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada leipävuokaan. Tein vielä itse niin, että sekoitin ensin kuivat aineet keskenään ja lisäsin sitten oluen. Koska tätä taikinaa ei tarvitse eikä kannata pitkään veivata, ajattelin ainesten näin sekoittuvan tasaisimmin. Vuoan voi ennalta kevyesti öljytä, niin leipä tottelee paremmin, kun sitä aikanaan houkuttelee ulos jäähtymään.
Paista 190 C:ssä 55-60 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä ensin muutama minuutti vuoassaan ja kopauta leipä sitten ulos. Voi olla hyvä idea jäähdytellä sitä vielä hetki tämän jälkeenkin. Tuore, liian kuumana leikattu leipä nimittäin tuppaa helposti hajoamaan käsiin, vaikka veitsi olisikin iskukunnossa.
Alkuperäinen, netissä silmiin osunut resepti käyttää vaivattomuudelle persojen jenkkien itsekohoavaa jauhoa, nostatusaineen sisältävää "self-rising flour" -pulveria. Mitä ikinä nämä Amerikan jauhot lienevätkään - niin sisällöltään kuin äiteimme kielellä nimeltään - ne voi helposti korvata normaalilla vehnäjauholla, kunhan terästää sitä hyppysellisellä suolaa ja leivinjauhetta.
Reseptistä oli anglosaksisilla ruokasivustoilla useita, lähes identtisiä variantteja. Tämä lienee siis lähellä simppelin, leivinjauheella kohotetun olutleivän ydintä.
Rapeakuorinen ja ripeä olutleipä
7,2 dl (3 cups) rehellistä vehnäjauhoa
1-1,5 rkl leivinjauhetta
hieman vajaa tl ruokasoodaa/leivinsoodaa
hieman vajaa tl suolaa
0,6 dl (1/4 cups) sokeria
3,6 dl (12 oz) vaaleaa tai tummaa olutta
Oluena voi käyttää makunsa mukaista varianttia. Aloitin leipäkokeiluni varovaisesti tavallisella, turvallisella Karhun III:lla, joka tuntui toimivan erinomaisesti. Leipään tuli hyvän koostumuksen ohella aavistuksen maltainen, muheva maku - vaikka nykyiset talousoluet eivät ole edes täysmaltaasta pantuja.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada leipävuokaan. Tein vielä itse niin, että sekoitin ensin kuivat aineet keskenään ja lisäsin sitten oluen. Koska tätä taikinaa ei tarvitse eikä kannata pitkään veivata, ajattelin ainesten näin sekoittuvan tasaisimmin. Vuoan voi ennalta kevyesti öljytä, niin leipä tottelee paremmin, kun sitä aikanaan houkuttelee ulos jäähtymään.
Paista 190 C:ssä 55-60 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä ensin muutama minuutti vuoassaan ja kopauta leipä sitten ulos. Voi olla hyvä idea jäähdytellä sitä vielä hetki tämän jälkeenkin. Tuore, liian kuumana leikattu leipä nimittäin tuppaa helposti hajoamaan käsiin, vaikka veitsi olisikin iskukunnossa.
37 Comments:
Huomenta! Nyt mennään alueelle, missä saatan olla jopa hieman jääräpäinen...:) Olen nimittäin vankasti sitä mieltä, että leivinjauheella tai ruokasoodalla kohotettu leipä EI VOI OLLA syömiskelpoista. Olen monesti miettinyt, että ovatko kaikki irlantilaiset ihan hakoteillä...
Sinähän se olit tosiaan vanhastaan soodaleivän ylin ystävä! :D
:D :D
Hoo, houkutteleva ajatus, että kuohkea ja tuore leipä maistuisi maltaiselta. Pakko testata, kunhan muilta hommilta ehtii, kenties jo huomenna.
Meneekö leivinjauhe muuten vanhuuttaan tehottomaksi eli siirtyy pois nostoväestä? Käytin päiväyksen ylittänyttä viimeksi suklaamuffinseihin, jotka läsähtivät uunista tultuaan. Resepti oli oma sovellus, mutta aikaisemmin virittely on onnistunut. Sillä kysyn, kun leivon niin harvoin, että parasta ennen tosiaan tuli ylitettyä.
Oho, olisikohan tässä ensimmäinen leipäkokeiluni kaasu-uunissa? Ainakin olisi helppo ohje. Ja yllättäen kaapissa on kaljaakin ottoveljen kesäisen vierailun jäljiltä.
Varapygmi: Hyvä kysymys tuon leivinjauheen kanssa, kun itsellänikin on tullut viimeaikaisilla leivontakerroilla odotettua likilaskuisempia lopputuloksia eikä minun tule kovinkaan usein luurattua noiden pikkupurkkien päiväyksiä.
Satujatar: Varoituksen sana: tämä leipä maistuu sitten tosissaan oluelle! :)
Hyi, yäk. En mie sitten sitä tee. Taidan tehdä kaavailemani sipulipussileivän, siihen tulee kaikenlaisia pähkylöitä ja siemeniäkin. :-D
Meitsillä on ollut huimana suunnitelmana ottaa jossain vaiheessa selville, mihin kaikkiin ruokiin siideriä voisikaan hyödyntää! Jos siitä saisi ruokiin mukaan vaikka omenaisuutta ja uudenlaista raikkautta. Ainoa semmoinen on tähän mennessä tainnut olla vähän aikaa sitten tekemämme siideriribsit.
Mutta sen postauksen voisin omistaa jo näin etukäteen teikäläiselle. :)
(Pähkylä-siemenleivän ohjetta odotellen...)
Rosmis, se on kuule todella nopeasti toteutettu toivomus:
http://www.satujatar.vuodatus.net/blog/758244
Luuletko, että tämä taipuisi sämpylöiksi?
Minäkin tuossa leipaisin jokin aika sitten oluesta leipää hunajalla maustettuna. Jostain syystä olut ei ollut tullut mieleeni leivän nesteenä aiemmin, mutta onneksi kokeilin. Se antaa todella hyvää makua ja usko että hiilihapoilla on oma osuutensa leivän kuohkeudessa. Tämä on varmasti hyvää ja helpoltakin tosiaan vaikuttaa. En ole miesmuistiin tehnytkään leipää soodalla, pitäisipä kokeilla taas. Tämä voisi olla hyvinkin sopiva resepti, kun tuosta ölppösleivästä on itselläkin pelkästään hyvää sanottavaa.
Ainiin, vinkkinä, että uusimmasta Glorian Ruuasta ja viinistä löytyy siiderileivän ohje, joka on myös meikäläisen kokeilulistalla. Vilkaiskaapa!
meillä on käytetty siideriä myös lettutaikinaan :) toimi ja maistui ihanan omenaiselle!:) käy myös kanamuna-allergisille, koska siideri jostain syystä sitoo taikinaa sen verran hyvin ettei kanamunia edes välttämättä tarvita :)
Stjr: Tattikset!
Ylimuuli: Ehkä ennemminkin suolaisiksi muffinsseiksi. :)
Aurinkotuuli: Hmmm, kuulostaa hyvältä. Pitääkin katsella, josko löytäisi muunkinlaisia olutleivän ohjeita jostakin. Vaikka vertailun vuoksi perinteisempiä hiivalla kohotettavia.
Niin ja kiitos vinkistä, en olekaan nyt hetkeen ehtinyt lueskella ruokalehtiä ollenkaan. Siiderileipää on kyllä pakko päästä maistamaan.
Anonyymi: Omenaiset lätyt voisivat olla aika ihanaisia. Täältä näyttäisi ainakin löytyvän ohjetta siideri-lettutaikinaan (sekä muutamia olut-ohjeistuksia kaupan päälle).
Mies totesi, että tällaista voisi maistaa. Pitää siis varmaan kokeilla, tästä varmaan tulisi sopivaa saunanjälkeistä hiukopalaa, mutta minkä kanssa? Siis muun kuin oluen.
Minun mielestäni tällainen leipä on aina parhaimmillaan jonkin muhevan pataruuan kanssa (vaikka yleensä en kyllä syö lämpimän sapuskan kanssa leipää), joten en osaa äkkiseltään sanoa mitään muita yhdistelmiä.
Pitäisi ottaa selvää, miten tämmöistä leipää maailmalla tarjoillaan.
meillä ainakin lyötiin saunan jälkeen päälle oikein hyvää kauppahallista ostettua saunapalvikinkkua ja suolakurkkuja. maistui :))
Omatekoisen leivän kanssa on tosiaan turha lähteä liikaa kikkailemaan. Yksinkertaiset asiat & makuyhdistelmät kun kuitenkin ovat aina niitä kaikkein parhaita.
Oi kiitos tästä ihan älyttömästi! Olen jo kauan etsinyt hyvää olutleipä -ohjetta tätini ylivaikean ja kompleksin ohjeen korvaajaksi. Juuri laitoin leivän uuniin. Ihan jo kuola valuu.
Meidän perheessä keitetään joulukinkku (rulla yleensä) ciiderissä, vihannesten ja bouguet garnin kanssa ja sitten kuorutetaan perinteisesti uunissa. Kinkusta tulee todella mehevä tällä tavalla, voin suositella.
Ja tätä http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/herbcrustedporkfille_73665.shtml possunfile ohjetta teen aina silloin tällöin ja joskus teen ohjeesta pelkät linssit siiderissä esim. broilerin kanssa tarjottavaksi.
Niin ja tarvinneeko edes sanoa että näihin kumpaankin käytetään aitoa kuivahko omesiideriä, joka on tehty omenamehusta ei esanssilla.
noi sooda ja leivinjauhe samaan leipään on aina kummia, nehän on samaa ainetta.. sooda vaan tarvii sen hapon toimiakseen ja tossa ei ole edes sitä, kai siinä jotain silti on.
siiderileipähän on helpoista helpoin, laita tähän vaan bissen tilalle.. itse tein juuri leivän joka sisälsi kahvia.
Tuunasin tätä sen verran, että laitoin 5dl v.jauhoa ja 2dl ruissihtijauhoa. En tiedä onko siinä syy vai missä, mutta leipä maistui ihan banaanilta.
Outoa.
Jou mama, juuri meni uuniin olutleipä. Kerron lisää, jos tulee yllätyksiä, hyvää tuo lupaa ja todella lunkisti saapi vuokaan asti, kunhan ensin haki ruokasoodaa kaupasta.
Nyt pitää koota savivuokaan vielä makaronilaatikko, että saapi hyödennyttyä valmiiksi kuumenneen uunin.
Hei! Oma olutleipäkokeiluni päätyi juuri uuniin paistumaan. Innolla odotan millaista leipää oluesta syntyy! Vaan kertoisiko joku, miksi tuossa ohjeessa on niin paljon leivinjauhetta ja soodaa? Itse olen tottunut paljon pienempiin annoksiin resepteissä.
Toivottavasti leipänne nousevat ja maistuvat! Siiderileipääkin voisi kyllä kokeilla, kuulostaa mielenkiintoiselta.
Leivinjauheen/soodan suuri määrä keskimääräisiin ohjeisiin nähden johtunee osin siitä, että muffinsi- ym. leivinjauheohjeet ovat yleensä pienemmälle jauhomäärälle. Netistä löytyneissä ohjeissa oli kohtuullista variaatiota tältä osin, eli pienemmälläkin määrällä voi ihan hyvin onnistua.
Hienosti se maistui, vaikka harkintaan jäi kokeilla hiukan vähemmillä soodilla ja vahvemmilla oluilla. Kirjoitin jotain lauantain puuhailuista ja linkkasin tänne kuin Mara Ahtisaari.
Iltaa! Loistavaa leipää. Eipä muistu mieleen millon oisin leipää tehnyt, mutta jos nimessä on jo olut ja nopea niin pakkohan se oli alkaa.
Minä en ole tätä leipäohjetta kokeillut, mutta veikkaanpa, että tuon soodaosion voisi jättää huoletta pois ja laittaa pelkkää leivinjauhetta. Hieman ongelmalliset ovat ohjeissa nuo itsestään kohoavat jauhot.
Oujee, tämä vaikutti niin vaivattomalta leipäseltä, että uskalsinpa minäkin synnyttää esikoisleipäni reseptinne avulla. Onnistui, jes! Ja oli hyvää, minä kiitän. :)
Esikoisleipä! Vautsi, mahtavaa! Pitääpä ikuistaa leipäsi linkin muodossa tännekin.
Eilen tuli kokeiltua olutleipää tällä reseptillä ja tuli hurrjan hyvää! :D
Ensimmäistä kertaa innostuimme mekin leiväntekoon tämän ohjeen myötä, ja erittäin tyytyväisinä olemme lopputulosta mutustelleet (ihan sellaisenaan, tomaattikeiton kera sekä kinkulla että juustolla vuorattuna). Kiitos ohjeesta! :)
Kiitos ohjeesta - tällainen meni joululeipien kanssa uuniin ja hyvä tuli! Kiitokset erinomaisesta ohjeesta, tämä miellytti kaltaistani laiskaa taikinanvaivaajaa kovin, joten tätä leivotaan jatkossakin ;)
Kiitos ohjeesta! Leipä oli kyllä tosi nopea tehdä, jos joku väittää ettei ole aikaa leipoa itse leipää niin tämä kyllä osoittaa moiset kommentit turhiksi. Leipä kohosi komeasti, yllättävän makeaa se tosin oli. Tekaisin leivän olvin tummaan jouluoluseen ja se toimi kyllä mainiosti.
Kiitos reseptistä, leipä on noussut lähipiirin suursuosikiksi!
Anonyymi - mukava kuulla! Tuore leipä on aina niin mukavaa!
Joku britti omppusiideri, makea, ja pari pakettia kanan maustamattomia fileesuikaleita jääkaappiin keskenään maustumaan pariksi yöksi, ja sitten paistaa kanan, lisää valmiin kanan joukkoon sen siiderin vielä ja lisäksi jos tarttee niin jotain maustetta (limen ja sitruunan raastettu kuori toimii aika hyvin) ja purkki tai pari kermaa. Ja vaikka riisin kanssa ääntä kohti
Lähetä kommentti
<< Home