lauantaina, toukokuuta 17, 2008

Tagine kanasta, oliiveista ja sitruunasta

Kommenttilaatikossa oli taannoin keskustelua suolalla säilötyistä sitruunoista, joita innostuimme valmistamaan - ja joille piti tietenkin löytää luonteva käyttötarkoitus. Sellaiseksi osoittautuivat marokkolaiset tagine-pataruoat. Marokon kaksi kuuluisinta ruoka-ainetta kuuluvat olevan rikotut oliivit ja suolaan säilötyt sitruunat, jotka yhdistyvät parahultaisesti tässä kanapadassa.

Kun tyypillinen marokkolainen tagine sisältää vielä paljon hienoksi silputtua sipulia, tämä ohje kiteyttänee aika hyvin sikäläiset perusmaut. Itse asiassa pata olikin erittäin maukas ja jotenkin hankalasti kuvailtavalla tavalla autenttisen makuinen - siis sellainen, että olisimme olleet ihan tyytyväisiä, jos moista olisi annosteltu lautaselle jossain marokkolaisravintolassa.

Taginen voi valmistaa erityisessä tagine-padassa, jollaisia tuntuu löytyvän kaupoista yllättävän hyvin. Tavallinen, vaikkapa valurautainen pata käy kyllä aivan yhtä lailla. Padan koostumuksesta riippuen ruoan voi tehdä keittolevyllä tai uunissa. Oma patamme on sen verran hapraan näköistä keramiikkaa, että valmistimme taginemme uunissa. Ruskistusvaiheessa pidin lämpönä 275 C ja hauduttelussa n. 150 C.

Kanatagine oliiveilla ja sitruunoilla

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 kana pilkottuna annospaloiksi (tai esim. muutama rintafile)
1 suuri sipuli, hienoksi pilkottuna
2,5 dl kanalientä (tai vettä)
1,5 dl mustia oliiveja
1-2 suolaan säilöttyä sitruunaa, viipaloituna
1/4 tl mustapippuria jauhettuna
vajaa tl raastettua inkivääriä
ripaus sahramia
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl kurkumaa
1 kanelitanko tai hiven jauhettua kanelia
oliiviöljyä
(suolaa)

Sekoita valkosipuli, hieman mustapippuria ja lusikallinen oliiviöljyä. Hiero seos kananpalojen pintaan ja anna marinoitua muutama tunti tai yön yli.

Kuumenna öljyä padassa ja ruskista kananpalat joka puolelta. Lisää mausteet. Mausteiden kanssa voi soveltaa ja varioida, yllä listatut ovat vain ohjeellinen lähtökohta. Laita niitä, mistä pidät. Lisää sipulisilppu ja käristä kokonaisuutta muutama minuutti.

Lisää kanaliemi tai vesi, kiehauta ja vähennä sitten lämpöä niin, että pata porisee hiljalleen. Laita kansi päälle ja hauduttele hissukseen ainakin puoli tuntia. Kanasta tulee näin hyvin mureaa, suussasulavaa. Mausteliemessä haudutettuna se ei kuitenkaan kuivu ikäväksi.

Lisää oliivit ja säilötyt sitruunat. Sitruunoita voi huuhdella hetken vesihanan alla, jottei padasta tule sietämättömän suolaista. Hauduttele vielä tovi. Jos tuntuu, että ruoka muistuttaa enemmän keittoa kuin pataa, hauduta ilman kantta, kunnes koostumus alkaa sakeutua.

Suola kannattaa maistaa ennen tarjoilua. Sitä tulee sitruunoiden mukana yllättävän paljon, mutta ahkeralla huuhtelulla sen saanee virutetuksi säilösitruunoista niin vähiin, että suolaa joutuu tässä vaiheessa jopa pikkuisen lisäämään.

Tagine tarjoillaan perinteisesti kuskusin kanssa, mutta ymmärtääkseni Marokossa sitä syödään usein myös leivän kanssa, hieman intialaiseen tapaan. Itse asiassa myös maustemaailma (jeera-inkivääri-kurkuma) on yllättävän samankaltainen kuin intialaisessa keittiössä. Minttutee on tyypillinen ruoka- tai jälkiruokajuoma samoilta seuduilta, joten se sopii mainiosti taginen kumppaniksi.

16 Comments:

At 17/5/08 06:24, Blogger Ari Makela said...

Taginet ovat viehättävä ja vaivaton tapa tehdä hyvää ruokaa. Tagine-astiassa on lisäksi eksoottista aistikkuutta.

Päivän maksamaton mainos: suosittelen tätä lohitaginea.

Pitäisiköhän tuosta kampelesta sittenkin tehdä tagine?

 
At 17/5/08 09:43, Blogger Rosmariini said...

Täytyy myöntää, että hurahdin nyt itsekin ihan lopullisesti marokkolaisiin makuihin. Samaten tuo Marokkolainen keittiö -kirja vaikuttaa parhaalta keittokirjatuttavuudelta pitkään aikaan. Ongelmana vaan on, että kaikki tagineohjeet vaikuttavat niin mahdottoman hyviltä (tosin kirjan pikkulintutagine vähän kalskahti korvaan), etten millään osaa päättää, missä järjestyksessä niitä lähtisin laatimaan. Lisäänpä lohitaginenkin vielä joukon jatkoksi!

Tätä kanataginea ei kannattane tehdä ilman noita suolasitruunoita. Sen verran olennainen tekijä ne tuntuivat olevan makujen kannalta.

 
At 17/5/08 18:15, Anonymous Anonyymi said...

Terve!

Tämä kommentti ei liity mitenkään merkinnän tagineen, vaan jo paljon vanhempaan reseptiinne jumalaiseen juustokakkuun. En viitsinyt jättää kommenttia varsinaiseen merkintään, kun en tiedä seuraatteko niin vanhoja kommentteja enää tai saatteko niistä ilmoituksia...

Leivomme nimenomaisen Baileys-juustokakun lakkiaisiini, ja meitä mietityttää miten kakun saisi kauniisti irti irtopohjavuoasta? Kokeilimme kakkua kertaalleen, ja tällöin laitoimme alle vielä leivinpaperin. Kakku pitäisi saada juhlavasti tarjolle lasiselle alustalle, eikä se oikein onnistu jos alla on leivinpaperia tai vuoan pohja. Olisiko jotain niksiä kakun helppoon liikutteluun? :)

 
At 18/5/08 11:42, Blogger Rosmariini said...

Sama siirtokysymys on askarruttanut itseänikin, eli hyviä vinkkejä otetaan vastaan! Ohjeissa suositellaan yleensä kakun siirtämistä leivinpaperin/kelmun tms. avulla, mutta en tiedä, miten se käytännössä tapahtuu (eli missä vaiheessa kakun saa hyppäytettyä paperin päältä pois). Jossakin olen joskus tainnut nähdä kakkujen liikutteluun tarkoitettuja leveitä lastoja, mutta täytyy kai hommaan olla jotain kotoisempiakin konsteja.

Niin, ja oikein mukavaa lakkiaispäivää sinne! :)

 
At 18/5/08 13:18, Anonymous Anonyymi said...

Tuohon kakun siirtämiseen käytän itse tällaista konstia: laitan irtopohjavuoan pohjan päälle reunojen väliin leivinpaperin kahtena puoliskona vähän limittäin. Kun kakku on aika irroittaa, vuoan pohja tippuu kätevästi irti kun se paperi on siinä välissä ja leivinpaperin puoliskot saa vedetyksi kakun alta pois tarjoiluvadilta, kun paperi on puolikkaana :) Tulipa sekava selitys, mutta toivottavasti ymmärrettävä kuitenkin :)

 
At 18/5/08 14:50, Blogger Rosmariini said...

Tuohan kuulostaakin toimivalta vinkiltä, suuret kiitokset!

 
At 18/5/08 21:01, Blogger Merituuli said...

hyvältä näyttää tagine! nam!

kiitos maitopullalle loistovinkistä! me olemme välillä jättäneet paperin kakkujen allekin rikkoutumisen pelossa. seuraavaksi kokeilemme tätä vinkkiä.

 
At 18/5/08 21:27, Anonymous Anonyymi said...

Hoo, paljon kiitoksia sekä Rosmariinille että Maitopullalle! Eiköhän kakku tuolla konstilla saada helposti siirrettyä, tosiaan, eipä ollut yhtään tullut mieleen! :) Loistoniksi!

 
At 18/5/08 23:24, Blogger Rosmariini said...

Pitäisikin katsella leivonta/kakkublogeista, olisiko niihin kerätty jonkinlaisia niksinurkkauksia (vastaisten ongelmien varalle). Taidan tosin itse jättää makeamman sortin kakkutalkoot kesään ja mansikka-aikaan, mutta jonkinlaista uutta voileipäkakkuohjetta voisi kokeilla jo jonain lähiviikonloppunakin (kuten vaikka tätä voittamatonta voileipäkakkua).

 
At 19/5/08 06:32, Blogger Mimmi said...

Mielenkiintoinen resepti.. siinä on jotain spesiaalia.. Olen varma,että kokeilen tätä.. :)

 
At 19/5/08 09:30, Blogger Rosmariini said...

Sitten vaan sitruunoita säilömään! :)

 
At 19/5/08 13:28, Blogger oliivia said...

Tagine vaikuttaa herkulliselta, tosin meikäläinen pistelee mielellään mitä vaan jos siinä on oliiveja ;)

Kakkuasioita kommentoin sen verran, että itse olen hyydykekakkujen ystävänä ajatellut ostavani juuri sellaisen "kakkulastan" eli kakkunostimen, useatkin suomalaiset kakkuwebbikaupat myyvät niitä. Googlettamalla "kakkunostin" löytyy useitakin linkkejä. Hinta taitaa pyöriä parin kympin tuntumassa.

Ja Rosmis, suosittelen kyllä lämpimästi the Voittamattoman kokeilemista. Se on kyllä täysin voittamaton. NIIN hyvää että kun itse tein sitä juhliin niin kaikki sukulaistädit kyselivät kilvan ohjetta... Pitäisipä tehdä itsekin piakkoin uudelleen.

 
At 19/5/08 13:40, Blogger Rosmariini said...

Ai se nostin onkin tuommoinen pizzalapiomallinen! Googletustaitoni taitavat olla vähän ruosteessa, kun en löytänyt viikonloppuna netistä oikein yhtään mitään.

Äh, nyt taitaa olla aivan pakko tehdä tuota voittamatonta. :) Ensi viikolla on onneksi taas vähän henkilökohtaistakin juhlan aihetta, joten ehkä vaikka sitten!

 
At 23/10/09 13:27, Anonymous Anonyymi said...

Juusto- yms.sellaisten kakkujen siirtoon teen helpotukseksi sen, että valmistan tuotteen suoraan siihen mistä tarjoilen..muotti suoraan alustalle..tarjoilusellaiselle,massa muottiin ja eiku viileään. Sitten kapealla lastalla pyöräyttämällä reunat irti ja muotti pois,koristeet päälle ja valmis. Siinä se,eiks ollutkin helppoa!

 
At 1/3/11 13:12, Anonymous Anonyymi said...

Mitään taginea ei kyllä koskaan syödä Marokossa couscousin kanssa, aina leivällä käsin syoden.

 
At 31/7/12 14:44, Blogger globetrotter said...

Hyvä selkeä ohje joka pitää testata joku päivä! Ostin tuon "aidon" padan Marokosta ja tämän ohjeen jälkeen osaan vihdoin jopa käyttää sitä oikein :D Olen aina paittanut kaikki vaan samaan aikaan ja kokannut kansi kiinni. Joka päivä oppii jotain uutta :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails