keskiviikkona, toukokuuta 07, 2008

Keitänkö sulle asti sumppia?

Grillauskauden alku taisi lipsahtaa tänä vuonna kohdallamme poikkeuksellisesti toukokuun puolelle. Vapun tienoon aurinkoisina päivinä loput lumet sulivat pihamaaltamme nopeasti ja pääsimme viimeinkin tarttumaan paitsi haravan myös grillipihtien varteen. Aluksi grilliin pääsi (mitäs muuta kuin) lammasta varrastettuna minitomaattien kanssa. Sarjassamme niin yksinkertaista ruokaa, ettei siitä saa postausta aikaiseksi millään ilveellä.

Jos joku lukijoistamme on tullut tapahtumiin mukaan vasta viime viikkojen tai kuukausien aikana, kerrottakoon sen verran, että jauhantaosastomme suhtautuu grillaukseen varsin intohimoisesti. Etenkin Pippurimylly vannoo (ikuisuuksia kestävän) barbecue-kokkauksen nimiin ja saattaa keskustella loputtomasti grillityypeistä, polttimista, epäsuorasta lämmöstä ja eri puista veisteltyjen savustuslastujen eroista.

Kävimme päivänä muutama katsastamassa grillivalikoimaa lähistöllä sijaitsevan rautakaupan kesäpihapuolella, ja uskoisin, että harva kaupan omista myyjistä olisi osannut antaa esillä olleista webereistä yhtä asiantuntevaa esitelmää kuin oma seuralaiseni. (Erityisenä selostuksen kohteena oli liikuteltava kaasugrilli, jossa oli oma telineensä pikkuriikkiselle kaasupullolle. Emme tosin ole aikeissa ostaa moista – mikäli minulta kysytään – kun meiltä kuitenkin löytyy viitisentoista vuotta uskollisesti palvellut mukana kulkeva hiiligrillikin.)

Vaikka grillauksestakin voi (näköjään) tehdä välineurheilua, ruoka on kuitenkin siinäkin se pääasia. Kävimme viikonloppuna grilliruokaan liittyen seuraavanlaisen keskustelun, jonka perusteella siippaseni on vajaan viiden avioliittovuotemme aikana oppinut jo jollakin lailla tuntemaan rouvansa ruokamakua:

P: Pitäisiköhän jonain päivänä tehdä grillissä semmoista ruokaa, jossa käärittäisiin broilerinfileeseen jotain täytettä?
R: PITÄISI! Millä me niitä täytettäisiin?
P: Oikeita vastausvaihtoehtoja taitavat olla aurinkokuivattu tomaatti, fetajuusto tai sinihomejuusto.
R: (hihitystä)

(Huomautettakoon vielä, että emme tokikaan puhu kirjakieltä vaan Oulun murretta, joskaan puheenpartemme ei välttämättä ole kaikkein puhdasoppisin versio kyseisestä aiheesta. En esimerkiksi osaa sanoa, että “menniikkö nää” tai “näkkiikkö nää”, mutta voin vannoa, että svaavokaalia käytämme suorastaan tuhlailevasti. Kahvia emme tosin nimitä kahaviksi vaan sumpiksi.)

9 Comments:

At 8/5/08 08:35, Blogger Liina said...

Oulun murre on ihanaa. Haluan tulla kuuntelemaan.

:D

 
At 8/5/08 08:47, Blogger Rosmariini said...

Tervetuloa vaan! Olisikin mukava pitää ruokaplokimiitti vaihteeksi täällä Oulussa. :)

 
At 8/5/08 21:56, Anonymous Nimetön said...

Svaa?? vokaali??

 
At 8/5/08 22:51, Anonymous Nimetön said...

Svaavokaaliksi kutsutaan vokaalia, joka esiintyy epenteettisenä siirtymä-äänteenä painollisen tavun jäljessä eri paikoissa ääntyvien konsonanttien välissä (epenteesi). Sitä on erityisesti savolais- ja pohjalaismurteissa sekä pohjoisissa hämäläismurteissa. Svaa esiintyy l -alkuisissa yhtymissä lk, lp, lm, lv sekä yhtymässä nh, esim. kolome, halapa, vanaha, pohjalaismurteissa myös h-alkuisissa yhtymissä hr, hm, hl, hj, hn ja hv, esim. kahavin ‘kahvin’.

(Iso suomen kieliopppi)

 
At 9/5/08 08:50, Anonymous Nimetön said...

joskus voisitte kirjoittaa murteella, on se niin ihanaa, tulee lapsuus mieleen. Ei vaa itte ennää ossaa puhua sillee...

 
At 10/5/08 11:20, Blogger Rosmariini said...

Voisihan sitä joskus yrittää. Pahimpaan oululaisikävään voi lukea Älä tule paha kakku -leivontablogia. Siellä on postailtu Oulun murteella melkein järkijään.

Netin kätköistähän löytyy myös ouluraattori, mutta itse en ole saanut sillä aikaan ollenkaan oikeaoppisia käännöksiä. :)

 
At 12/5/08 08:23, Anonymous Nimetön said...

Tuli tuosta broilerifileestä mieleen sellainen älyttömän hyvä ohje, jossa filee täytetään ensin sinihomejuustolla ja päälle ripotellaan hieman mustapippuria. Koko fileesysteemi kääritään sitten pekoniin ja työnnetään uuniin. Saattaisi toimia grillissäkin :)

 
At 12/5/08 08:54, Blogger Rosmariini said...

Pekoni toimisikin muonassa mehevyyden takaajana, kun broileri meinaa grillissä kuivahtaa niin helposti (nimim. kokemusta on). Mukavaa maanantaipäivää sinne pikkuisen pohjoisemmaksi!

 
At 24/7/08 23:21, Anonymous Nimetön said...

Tulee pikkaisen myöhässä (mää oon Hämeestä...)
Nyt naurattaa: Svaavo -kaali. Siis mikä.... Onneksi selvisi, ettei rehu lainkaan...

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails