tiistaina, huhtikuuta 29, 2008

Maapähkinävoin matkassa, osa 1 (muffinssit)

Maapähkinävoi on tekemässä keittiöömme varsinaista maihinnousua. Tein päivänä muutamana maapähkinävoilla höystettyjä muffinsseja, ja kätköissäni on vielä toinenkin samaista ainesosaa hyödyntävä resepti. Hyvä niin, sillä en oikein osaa kuvitella pähkinävoita leipäni päällysteeksi.

Nämä Ingrid-nimisen lukijamme kommenttiosastoon taannoin ohjeistamat muffinssit osuivat kerralla meikäläisen makuhermoon. Tosin kovin voimakkaita makuja näistä muffinsseista ei yllätyksekseni löytynyt (en oikein osannut päättää, ovatko nämä varsinaisesti makeita vai suolaisia leivonnaisia), mutta maut olivat mainioita ja asettuivat hyvin tasapainoon etenkin seuraavaan päivään mennessä.

En ole hetkeen ollutkaan muffinssileipomuksiini kovin tyytyväinen, esimerkiksi joskus talven mittaan kokeilemani tomaatti-aurajuustomuffinssit menivät ihan kokonaan mönkään loistokkaista ainesosista huolimatta. Ilmankos en sitten saanutkaan niistä postausta aikaiseksi. Mutta koskapa kello lähenee jo puoltayötä eikä kirjoitusvireeni ole ollenkaan parhaimmillaan, siirryn suoraan reseptiin, josta tässä vapaa suomennos (toivottavasti saan mitat laskettua väsymyksestäni huolimatta edes suurin piirtein oikisuuntaan):
Suolapähkinä-maapähkinävoimuffinssit (12 kpl)

1,2 dl (1/2 cup) maapähkinävoita
1,8 dl (3/4 cup) jonkinlaista ruskeaa sokeria (light brown sugar)
2 isoa munaa
1 tl vaniljauutetta/aromia (vanilla extract)
6 dl (2 1/2 cups) jauhoja
1 1/2 tl soodaa (baking soda*)
1/2 tl suolaa
3,6 dl (1 1/2 cups) piimää
1,2 dl (1/2 cup) paloiteltuja suolapähkinöitä

Sekoita ainekset annetussa järjestyksessä vatkaimella (kuivat ainekset kannattaa sekoittaa keskenään ja lisätä lopussa piimän kanssa vuorotellen liikaa vatkaamista välttäen). Paista 200 asteessa n. 20 min.

*) En tiedä, mahtaako baking soda vastata meikäläistä ruokasoodaa, mutta siihen itse tämmöisissä leivontaresepteissä turvaudun, vaikka en soodan mausta loppujen lopuksi niin kamalasti perustakaan. Voisikohan sen korvata leivinjauheella?

16 Comments:

At 30/4/08 04:27, Blogger Anni said...

Kyllä baking sodan pitäisi olla ymmärtääkseni ihan samaa tavaraa kuin ruokasooda. Tähän on kai laitettu soodaa nimenomaan siksi, että ohjeessa on myös piimää. Soodaa käytetään yleensä happamiin taikinoihin, ja leivinjauhetta ei niin happamiin. Luulen, että onnistuu kyllä leivinjauheella, ja voihan sen piimään vaihtaa vaikka maitoon.

Vaniljauutteen tilalle laittaisin suomalaisissa oloissa vaniljasokeria. Esim. täällä Briteissä vaniljasokeria on tosi vaikea löytää, ja hyvin harvat reseptit sitä tuntevat, ja juuri tuota uutetta tungetaan joka paikkaan. Itse pidän kuitenkin vaniljasokerin mausta enemmän, on jotenkin vähemmän hyökkäävää yleensä.

 
At 30/4/08 06:32, Blogger ylimuuli said...

Törkeen houkutteleva ohje. Jos rahat riittää, täytyy kokeilla tätä cashew-voista. Pähkinävoiden käyttöpotentiaali tuntuu olevan meikäläisillä leveysasteilla vasta paljastumassa :-)

Ps. KFC-kanat on menossa kokeiluun huomenna Lihansyöjän toiveesta :-O

 
At 30/4/08 09:23, Blogger Rosmariini said...

Anni: Tosiaankin. Nyt kun ajattelee, niin piimä ja sooda kulkevat monissa ohjeissa käsi kädessä. Pitänee siis sopeutua soodaan, kun piimä on taikinoissa mielestäni ihan ykköstä.

Ylimuuli: Pähkinävoipotentiaalit paljastuvat toden totta pikkuhiljaa - itse en tiedä vielä aiheesta käytännössä mitään (se hollilla oleva toinenkin ohje on erinomaisen tuttu ja turvallinen). Joskus takavuosina olen saattanut laittaa maapähkinävoita johonkin wokkiin tms., mutta en nyt ollenkaan saa päähäni, miten se mahtoi semmoisessa pelata. Pitäisi joskus tutkailla saatavilla olevia ohjeita vähän tarkemminkin.

 
At 30/4/08 09:35, Anonymous Ingrid said...

Kiitos! Hyviä eikö totta! Me käytämme maapähkinävoita paljon leivän päällä mutta seuraavaksi ajattelin kokeilla tätä Jack Bauerin ohjetta:
http://adebisi.vuodatus.net/blog/1260382#comments

Vähän vaikuttaa makeilta :) Joten ei ehkä ihan iltapalaksi sopivia!

 
At 30/4/08 10:02, Blogger Rosmariini said...

Kyllä, hyviä olivat! Usein muffinsseissa tuntuu olevan jotain liikaa ja jotain liian vähän, mutta näissä kaikki tuntui olevan jotenkin mystisesti kohdallaan. :) Rakenteeseenkin olin tyytyväinen, vaikka taisin sortua tällä kertaa liialliseen sekoittamiseen. Kiitokset vielä kerran niin tästä kuin tuosta uudestakin reseptivinkistä!

 
At 30/4/08 11:53, Anonymous Anonyymi said...

Tuosta ruokasooda- leivinjauhe -keskustelusta sen verran, että yleensä ruokasooda on tosiaan yhdistetty happamiin taikinoihin, mutta ainakin meillä ruokasooda on onnistuneesti korvattu leivinjauheella (tähän kokeiluun on jouduttu, kun kukaan ei ole muistanut täydentää kaapin sisältöä) pitää vaan muistaa tuplata annos, eli yksi tl ruokasoodaa on suunnilleen 2tl leivinjauhetta.

 
At 30/4/08 18:42, Blogger kettu said...

Aijjai, kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Olen suuri maapähkinävoin ystävä. Tuon soodan ja piimän voinee vaihtaa leivinjauheeseen ja kauramaitoon, mikä on hienoa. Täytyy kokeilla joskus!

Mainio blogi, hihittelin nimelle ja kuvaukselle äsken asuintoverini kanssa. Nerokasta. (:

 
At 30/4/08 22:48, Anonymous Marja said...

Ruokasooda ja leivinjauhe ovat oikeastaan samaa tavaraa, molemmissa kohottava aine on natriumkarbonaattia, mutta leivinjauheeseen on lisätty valmiiksi hapanta ainetta, sillä ilman sitä natriumkarbonaatti ei toimi. Näitä lisäaineita ei tietysti tarvita jos taikinassa on jo valmiiksi happamuutta (esim. kermaviiliä, piimää, siirappia, puolukoita, karpaloita tms.), joten silloin pelkkä ruokasooda riittää.

Eli ruokasooda on pelkkää natriumkarbonaattia, leivinjauhe natriumkarbonaattia + tärkkelystä + happamia fosfaatteja.

 
At 2/5/08 10:09, Blogger Rosmariini said...

Täällähän on paljon asiantuntevia kommentteja, kiitokset kaikille! Pitäisi perehtyä eri ainesosien syvimpään olemukseen useamminkin, niin sitten ehkä osasisi yhdistellä niitä tähänastista rohkeammin.

 
At 2/5/08 14:32, Blogger ylimuuli said...

No nyt selvisi sitten sekin, kiitos minunkin puolestani Marjalle. Ihan loogista siis, välillä sitä on kummastellut, miksi toisiin tulee toista ja toisiin toista. Ja joihinkin jopa molempia! Piimä on kyllä leivontanesteiden ykkönen.

 
At 2/5/08 18:23, Blogger oliivia said...

Maapähkinävoihan on ihan loistava ruoka-aine. Itse kyllä sorrun välillä vetämään sitä suoraan purkista lusikalla... ai miten niin puoli kiloa voita? No, ainahan voi lohduttautua sillä että pähkinän rasva on terveellistä ;)

Asiaakin oli; kokeilkaapa tätä Lakkarahkan salaattia. Kastike siinä on niin hyvää että siihen jää koukkuun... Saman tyyppinen kastike toimii muuten myös monille lämpimille wokeille, ainakin meillä.

 
At 2/5/08 22:10, Anonymous Anonyymi said...

jos et osaa kuvitella maapähkinävoita leivän päällysteeksi et ole kokeillut tätä: ruisleipä voidellaan maapähkinävoilla, siihen päälle avokadoviipaleita ja vielä päälle tomaattiviipaleita. kuulostaa erikoiselta, mutta on yksi suosikkileivistä. ja terveellisimmistä, ainakin noin rasvakoostumukseltaan :)

 
At 4/5/08 16:06, Blogger Rosmariini said...

Minulla on (kuulemma joidenkin mielestä omituinen) tapa syödä leipäni kokonaan ilman levitteitä, siis ilman voita tai margariiniä esim. kalkkunalla ynnä tomaatilla tai kurkulla päällystettynä, joten siitä syystä maapähkylävoikin tuntuu leivän päällysteenä vähän vieraalta. Mutta koskapa yritän nyt virallisesti kehitellä leivilleni mielenkiintoisempia päällysteitä, niin pitänee antaa pähkinävoillekin mahdollisuus. Ja avokadoa olisikin hauska päästä sommittelemaan leivän päälle. :)

Tuo Lakkarahkan ohje vaikuttaa salaatteineen kaikkineen kiintoisalta, joten kiitokset Oliivialle vinkistä! Juuri tuollaisesta murkinasta olen pikkuisen haaveillutkin (toinenkin nuudelisalaatti on testilistalla).

 
At 30/6/08 13:18, Blogger Nipsnaps said...

Pitääpä testata tämä ohje, kuulostaa hyvältä. Keittokirjani mukaan leivinjauhetta voi käyttää soodan asemasta kaikissa taikinoissa :)

 
At 4/5/09 23:34, Anonymous Pihka said...

Uijui, näitä kyllä testaan loppuviikosta kun on tulossa kahvitteluvieraita. Maapähkinävoi on aivan ihanaa, vesi herahtaa kielelle kun kuvittelee miltä se sitten maistuu muffinsseissa!

 
At 25/6/09 08:21, Anonymous nemo said...

Onpahan houkutteleva ohje. Kuukeloin ohjetta suolaisille muffinsseille, mielessä kinkku, feta tms. mutta nämä päihittävät kaiken mahdollisen!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails