perjantaina, huhtikuuta 25, 2008

Kotikokin KFC (friteerattu kananfile)

KFC:n punaniskainen kanamaailma on jostain syystä pitkään kiinnostanut minua. Siinä on pikaruoaksi jotenkin suoraviivaisen peittelemätöntä maulla mässäilyä - ja toisaalta lupaus rapeasta mutta mehukkaasta suutuntumasta yksinkertaisesti vain kuulostaa herkulliselta.

Saattaa olla myös GTA IV:n vauhdilla lähestyvän julkaisupäivän syytä, että amerikanhenkinen kana-ateria on pyörinyt viime päivinä niin mielessäni. Aiemman San Andreaksen Gluckin' Bell Chicken -parodiahan nimittäin on aikamme pienoisia populaarikulttuuri-ikoneita. Cock a doodle do it's time for chicken!

Näiden ajatusten siivittämänä innostuin etsimään verkosta ohjeita, joiden avulla voisin kotona valmistaa KFC-tyylisiä, rapeasti kuorrutettuja kananpaloja. Vaikka verkosta löytyvien ohjeiden määrä ja syvyys yleensäkin palkitsee, tällä kertaa odotukset ylittyivät korskeasti, riman värisemäti. Kananpalojen pinta nimittäin oli reilusti enemmän crisp ja sisus enemmän tender kuin KFC:llä on koskaan minulle tarjoiltu! Kaikenlaiset nuggetit jäävät kauas. Tästä on erittäin hyvä lähteä jatkokehittelemään erilaisia variaatioita, esim. pienempiä, dippailuun soveltuvia sormisyömäpaloja.

Friteerattu kananfile á la KFC

broilerin rintafileitä (ostin normaalin kolmen kappaleen paketin)
1 rkl curry-jauhetta
1 tl cayenne-pippuria
yrttejä (esim. oregano, timjami, rakuuna, tuore persilja)
1-2 kynttä valkosipulia hienonnettuna
1 muna
2,4 dl (1 cup) vehnäjauhoa
suolaa, pippuria
ruokaöljyä paistamiseen

Paloittele rintafileet haluamasi kokoisiksi. Itse pilkoin ne kuuteen osaan ja olin näin saavutettuun kokoon tyytyväinen. Laita palat kulhoon ja lisää perään ripaus suolaa ja pippuria, mausteet, valkosipuli, muna ja pari ruokalusikallista vettä. Yrttien kanssa voi olla luova ja käyttää sellaisia, joista muutenkin pitää. Yrttejä kannattaa aina laittaa hieman enemmän kuin alun perin ajatteli, ne kun ovat maultaan niin kovin mietoja.

Sekoita ainekset niin, että yrtit ja mausteet ovat kohtuullisen tasaisesti kiinni kananpalojen pinnassa. Lisää tämän jälkeen jauhot vähitellen mukaan. Pyörittele ja painele jauhoa kanan pintaan niin, että ne ovat kauttaaltaan peittyneet. Ideaalinen lopputulos on kuiva muttei pölisevän jauhoinen. Jos seos menee liian kuivaksi, voit aina lisätä tilkan vettä. Tavoitteena on, että jauho-mausteseos istuu kanan pinnassa kohtuullisen napakasti.

Paistoastiaksi kannattaa valita mielellään kannellinen paistinpannu tai laakea kattila. Kaada pohjalle öljyä niin, että sitä on reilun sentin kerros. Kuumenna öljy friteerauslämpötilaan (185 astetta tms.), väännä lämpö täysille ja laita kanat varovasti pannulle. Pudota lämpö keskivaiheille ja paista kannella peitettynä n. 7 minuuttia. Poista kansi, käännä palat ja paista toiset 7 minuuttia ilman kantta. Käännä palat vielä kerran ja paista 5 minuuttia, yhä ilman kantta.

Tavoitteena on kullanruskea, rapea pinta. Jos kanat näyttävät näiden paistovaiheiden jälkeen vielä valjuilta, jatka ihmeessä paistamista - ja jos tuntuu, että pinta tummuu liiaksi, keskeytä ajoissa. Tarvittava aika riippuu öljyn lämpötilasta ja kananpalojen koosta. Oma silmä kertoo paistoasteen aina paremmin kuin summittainen resepti. Jos omistat sopivan lämpömittarin, öljyn lämpöä voi paiston aikana muutamaan otteeseen tarkkailla. Jos se liikkuu kovin kauas 180 asteen tienoilta, säädä levyä.

Valuta palat lopuksi talouspaperin päällä liiasta öljystä. Kuten friteeratessa yleensä, ruoan pintaan jäävä öljy imeytyy muuten nopeasti pintakerrokseen ja nuljuttaa muuten niin rapean frittiruoan nutisevan pehmeäksi.

Nautimme kananpalat oikeaoppiseen KFC-tyyliin perunamuusin kera. Kastikkeena oli tavallinen kaupan BBQ-soosi. KFC tosin taitaa tarjota perusvaihtoehtona suoraviivaisesti ruskean kastikkeen. Aitouden nimissä lautaselle olisi kuulunut vielä coleslaw, mutta taloudestamme puuttui porkkanoita. Jotain suunraikastinta annos kuitenkin kipeästi vaati, joten nostelimme lautaselle ehkä hivenen kerettiläisesti suolakurkunviipaleita.

22 Comments:

At 25/4/08 10:22, Anonymous Anonyymi said...

no nyt täällä kuola valuu. Kuulostaa kertakaikkisen jumalaiselle. Pakko mennä aamupalalle. Puuroa syömään :D

 
At 25/4/08 10:33, Blogger Rosmariini said...

Oli kyllä suorastaan ällistyttävän hyvää. Etenkin kun olin ruokailemaan ryhtyessäni vielä ihan mahdottoman nälkäinen. Mausteyhdistelmä oli tuoreine yrtteineen kerrassaan mainio.

(PS. Puuttui meiltä porkkanan lisäksi kaaltakin... tai kaalia. Mutta kuka niitä vihanneksia niin laskee.;)

 
At 25/4/08 13:38, Blogger Hanna Takala said...

En normaalisti välitä mistään tälläisestä, mutta kieltämättä sait juuri kuolan roiskaamaan..

 
At 25/4/08 14:22, Anonymous Anonyymi said...

Pitänee kokeilla. KFC:n "popcorn-chicken"-pallerot kun ovat ihan ehdotonta ruokaa aina, jos sattuu matkaamaan maahan, missä KFC on. :)

 
At 25/4/08 14:50, Blogger oliivia said...

Ou jee, ihanaa että postasitte tämän! Mulla on ei-niin-salaisena intohimona fish&chipsin lisäksi myöskin tuo KFC:n kana enkä aikoihin olekaan päässyt sen makuun... Nyt tätä on pakko kokeilla, ja tietysti coleslawta ja kunnon ruskea kastike kylkeen! Nam. Meniköhän viikonlopun ruokalista sittenkin uusiksi?

 
At 25/4/08 15:21, Blogger Rosmariini said...

Minähän en asiasta mitään tiedä (kun osallistuin taas tähän muonaan vain syömämiehenä), mutta pöytäpuheiden perusteella korostan vielä tuota jauhojen lisäämistä vasta mausteiden jälkeen. Se lienee ollut osaltaan omien kananpalojemme maukkauden salaisuus.

Lostin kanaketjupaikka taitaa muuten olla meikäläiselle melkein KFC:tä tutumpi. :)

 
At 25/4/08 15:30, Blogger Meri, Helsinki said...

Kuunaan en ole KFC:ssä syönyt mutta tämä! Vau. Hyvin myyty, täällä kuolannee koko blogia lukeva yleisö :-P

 
At 25/4/08 19:41, Blogger Rosmariini said...

Saapuihan se ruokablogistanin kruunaamaton friteerauskuningatarkin paikalle. :)

Näistä frittipaloista saisi oivallisen partymurkinan, kunhan vaan kehittelisi jonkin sopivan dippikastikkeen kylkeen. (Vappu on jo ensi viikolla, kääks.)

 
At 25/4/08 21:14, Blogger Saara said...

olen tehnyt ennenkin vähän eri ohjeella vastaavia kanapaloja sekä jättikatkarapuja. toimii kuin häkä. ainoa ero on että laitan ,kumpia kaapista löytyy, kellogseja tai riismuroja murustettuna osan jauhoja tilalle. crispy-tunne tuplaantuu näin. namnam, herkullista:)

 
At 26/4/08 03:55, Anonymous Anonyymi said...

Ameriikan ihmemaan aidossa Ohio-joen varrella sijainneessa KFC:ssä kehonsa ravitsemista yrittäneenä voinen kommentoida: aitoon KFC-tyyliin kuuluu pilkkoa kana suuremmin jänteitä, rustoja tai luita väistelemättä. Aina voi myydä asiakkaille vaikka ranskalaisia, ellei maanläheinen ja hiomaton valmisruoka maita.

Jätin ihan oikeasti suurimman osan annoksesta syömättä, ettei herkkä mieleni traumatisoidu iäksi; muuten koen mielihyvää ja nautintoa kanaa syödessäni.

Kuvottavimpia pikaruokakokemuksia jos lähtee metsästämään, White Castle on ehdoton ykkönen, mutta 2500 mailin otannan perusteella KFC pitää vahvasti kakkossijaa hallussaan. Moni täällä tuntematon ketju taas yllätti iloisesti kyvyllään laatia franchise-evästä hormonilihasta.

 
At 26/4/08 14:31, Blogger Meri, Helsinki said...

Vai vielä kuningatar :-D Kiitos tittelistä ;-) Seuraava frittisuunnitelma on jo, tää menee jonon jatkoks.

 
At 29/4/08 23:25, Blogger Rosmariini said...

Kiitosta kaikille (kuninkaallisista) kommenteista! Itse olen onneksi välttynyt kaikkein karmaisevimmilta pikaruokakokemuksita, mitä nyt viime kesänä fish & chipsien friteeratut (tms.) osterit tökkivät ihan tosissaan.

 
At 1/5/08 20:36, Blogger Meri, Helsinki said...

Tehty ja melkein kaik jo syöty! Pirun hyviä ja just vappupäivän kamaa yhdessä parin muun uppopaistetun ruokalajin kanssa ;-D KIITOS.

 
At 2/5/08 10:12, Blogger Rosmariini said...

Uppopaistobileet, oujee. Me emme ole saaneet näköjään edes ikuisuussuunnitelmana olevia lihapiirakoita aikaiseksi. Eikä munkeista (tai tippaleivistä) ollut tänä vappuna taas tietoakaan.

 
At 4/5/08 12:37, Anonymous Anonyymi said...

Tätä tehtiin sitten eilen. :) Mausteina toimi tuore oregano ja persilja, grillausmauste, cayennepippuri, suola, mustapippuri ja valkosipuli. Yllättävän nopeasti valmistui ja maistui hyvältä myös kermaviilidipin kanssa. :) Kiitos reseptistä, varmasti kokeillaan tuleivaisuudessakin.

 
At 13/5/08 12:39, Anonymous Anonyymi said...

Öööh... 7 minuuttia + 7 minuuttia + 5 minuuttia kuulostaa kyllä todella hurjalta uppopaistoajalta.

Omien fiteerauskokeilujen perusteella suupalaa isompi kanapala kypsyy 180 asteisessa öljyssä ihan muutamissa minuuteissa. Aikaa en tosin laske. Sen sijaan tarkkailen kanapalojen väriä, ja sitä että lämpötila pysyttelee juuri siinä optimaalisessa 180 asteessa.

Aivan huikean hyvä japanilaisittain friteeratun kanan resepti löytyy täältä:
http://www.suomi-japani.net/Ohjeita1.pdf

 
At 28/7/08 21:37, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos hyvästä reseptistä, todella hyvää..
ps. _C_luckin' Bell Chicken

 
At 22/8/08 16:12, Blogger LAX said...

Ah, oli tarkoitus tehdä friteerattua kanaa ja parin viikon takaisella Ranskanreissulla tuli käytyä myös KFC:ssä, kun niitä kaikissa leffoissa yms näkyy ja hyvä maku jäi suuhun. Etsin jotain yksinkertaista reseptiä kanalle ja google saattoi minut tähän Mekkaan. Maku oli hyvin lähellä KFC:n kanaa, vaikka tällä kertaa kana oli kokonaan syötävissä ja paistoin kanat vain hyvin kevyesti öljyssä paistinpannulla.

Kiitos tästä!

 
At 27/8/08 19:43, Anonymous Anonyymi said...

Hmm, ilmeisesti tein jotain väärin - ainakin täällä päin tuo 7 min alkupaistamiselle oli aivan liikaa. Kuoresta tuli kyllä rapea, mutta se... öh... ruskistui ehkä vähän liikaa, semmoiseksi mustansävyiseksi :D

Toinen puoli onnistui vähän paremmin, mutta joo. No, tuo on tietysti vain hyvä syy tehdä näin terveellistä ruokaa uudestaan ;)

Coleslaw kuitenkin on hyvää :)

 
At 28/8/08 10:53, Blogger Rosmariini said...

Meillä kypsymiseen meni tosiaan jostain syystä pitempään kuin (kommenteista päätellen) monilla muilla. Joten päätetään, että nuo postauksessa mainitut minuutit olisivat tässä ikään kuin ehdottomana ylärajana. :)

 
At 27/4/23 13:23, Blogger Whitney Rau said...

waiting for your another. visit this link pramworld discount code.

 
At 19/6/23 10:14, Blogger Jennifer Walsh said...

Thank you for sharing this delicious recipe for Kotikokin KFC (friteerattu kananfile)! It's wonderful to recreate the flavors of KFC at home. For those looking to save on ingredients, don't forget to search for Promo Codes that can help you find discounts on spices, cooking oils, and other essentials. Happy cooking and enjoy your homemade KFC-style chicken!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails