lauantaina, maaliskuuta 31, 2007

Tapastuliaiset

Koska hurahdin Espanjan-reissulla lopullisesti tapaksiin, taitaa olla pakko opetella tekemään niitä entistä monipuolisemmin myös itse. Barcelonalaisen kirjakaupan tarjouspinosta mukaan tarttunut Tapas-kirja on pullollaan kiintoisia reseptejä, samoin Barcelonassa majaansa pitävä Herne nenässä -blogi, josta olen testannut muutamia ohjeita toki jo aikaisemminkin. (Suosittelen Espanjaan menijöille ja muille aiheesta kiinnostuneille myös samaisen bloginpitäjän kokoamaa espanja-suomi -ruokasanastoa.)

Ostimme Barcelonasta purkillisen öljyyn säilöttyä ja helposti laukussa kulkevaa chorizo-makkaraa, jonka kanssa tarjoiltiin aiemminkin mainitsemaani tomaattileipää.

Tomaattileipä syntyy siten, että paahdettua leipää hangataan puolikkaalla valkosipulinkynnellä (siis sillä leikkauspinnalla) sekä halkaistulla tomaatilla siten, että leipä imee tomaatin mehuja kunnolla itseensä. Päälle pirskotellaan oliiviöljyä sekä ripotellaan hiukkasen suolaa. Lisäksi tein ylimmässä kuvassa näkyviä marinoituja herkkusieniä, jotka olisivat saaneet marinoitua hetken verran pitempäänkin, jolloin sekä maku että väri olisivat kenties syventyneet. Lisukkeeksi vielä tuliaisena tuotu pullo espanjalaista punaviiniä sekä muutama purkitettu oliivi, niin sopiva viikonlopun ateria alkoikin olla kasassa.

Marinoidut herkkusienet

600 g marinoituja herkkusieniä
Marinadi:
1 dl persiljaa tai basilikaa hienonnettuna
0,5 dl ruohosipulia
0,25 dl hunajaa
1,5 dl öljyä
0,5 dl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl rouhittua mustapippuria
Puhdista ja halkaise herkkusienet. Hienonna yrtit ja leikkaa valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi. Sekoita marinadi hunajasta, öljystä, balsamiviinietikasta, yrteistä, valkosipulista ja mausteista kannellisessa lasipurkissa tai kulhossa. Kaada marinadi herkkusienien joukkoon. Anna maustua muutama tunti.

Pastanjauhantaperheemme toisella osapuolella on meneillään oliivivillitys (terveisiä vaan Oliivialle), joten niitä oli toki ostettava mukaan muutama purkillinen myös Espanjasta. Jos sama meno jatkuu, niin meikäläisen on kai taivuttava raivaamaan osa tomaattisäilyketölkeistäni vähän sivummalle:

11 Comments:

At 1/4/07 10:23, Blogger oliivia said...

Kyllä, voin vakuuttaa että kun oliiveihin kerran hurahtaa niin se on sitten menoa...
voivoi, kun pääsisi itsekin kunnon oliiviapajille ostoksille.

Tapas-reseptit kuulostivat herkullisilta, voisi olla hyvää perjantai-illan ruokaa... varsinkin nuo herkkusienet sekä tomaattileivät kuulostavat tosi herkullisilta.

Oliivejakin voisi marinoida pitkästä aikaa, chili-valkosipulimarinoidut kalamata -oliivit ovat aika herkkua! Vihreitä oliiveja taas voi marinoida limellä ja yrteillä, nam!

Näitä varten vain sekoitetaan oliiviöljyä ja marinadin mausteet, sekoitetaan oliivit joukkoon ja annetaan maustua jääkaapissa pari päivää. Mustille oliiveille siis esim. valkosipulia ohuina viipaleina, tuoretta chiliä (tai sambal oelek-tahnaa).

Vihreille esim. limen mehua ja raastettua kuorta sekä rosmariinia tai oreganoa.

 
At 1/4/07 12:55, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset oliivivinkeistä! Menevät ihan varmasti kokeiluun. La Boquerian kauppahallissa olisi ollut aika lupaavat oliiviapajat, ainakin yksi koju taisi olla keskittynyt ihan kokonaan oliiveihin.

Me olimme suunnitelleet tuon mainitun aterian ainoastaan alkuruuaksi, mutta kun noista leivistä, sienistä ja makkaroista tuli sen verran kylläiseksi, niin pääruokasuunnitelmat siirrettiin sitten seuraavaan päivään.

 
At 1/4/07 20:32, Blogger Meri, Helsinki said...

Minä olen syönyt elämäni ihanimmat oliivit Nizzassa, jossa iltaisin, ulkona viinilasillisella istuttaessa, tarjoilijat toivat aina seuraksi hyvänkokoisen kipollisen pieniä mustia oliiveja. Menetin sydämeni ja nyt en ole löytänyt Suomesta yhtä hyviä! Osaisitko Oliivia oliiviasiantuntijana auttaa? Kysyy nimimerkki Mustien oliivien majatalo -79

 
At 1/4/07 20:33, Blogger Meri, Helsinki said...

Jaa niin nyt kommentoin sitten oliivikeskustelustanne innostuneena tänne Pastanjauhantaan, vaan kai se käy näinkin. :-) Kaikkien muidenkinkin vinkit ovat todella tervetulleita!

 
At 1/4/07 21:49, Blogger Pippurimylly said...

Oliivit ovat kyllä ihan mahtava juttu! <3 Olen aina niistä kohtuullisesti pitänyt, mutta jostain syystä hurahdin alkuvuodesta niihin jotenkin syvemmälle kuin aiemmin. Nyt tuntuu, että voisin elää suunnilleen pelkillä oliiveilla.

Marinointia täytyy ehdottomasti kokeilla itse. Millaisia oliiveja käytätte lähtökohtana itse marinoidessanne?

 
At 2/4/07 08:32, Blogger oliivia said...

Meillä on marinoitu oikeastaan kaikenlaisia oliiveja (yllätys yllätys...). Useimmiten vihreitä kivettömiä oliiveja ja mustista taas kalamata-oliiveja, nekin useimmiten kivettöminä.

Parasta tietysti saisi kivellisistä kunnon oliiveista, Suomesta saatavista esim. ne tölkkiin säilötyt Linda-oliivit ovat hyviä. Muutenkin olen tykästynyt näihin kreikkalaisiin oliiveihin:
www.egavrielides.fi/oliivit.htm

Ylimuuli, luulen että oliivit ovat aina parhaita siellä aidossa ympäristössä paikan päällä; tuntuisivat jotenkin olevan tuoreempia. Katsopa kuitenkin täältä:
www.delideli.fi/?sivu=tuote&id=565
kuulostaisi siltä mitä etsit!

Jos sijaitset sopivalla etäisyydellä Hakaniemen hallista, tuolla DeliDelillä näyttäisi olevan siellä myymälä. Mutta näköjään toimii myös nettikauppa postiennakolla tai Matkahuollon kautta.

 
At 2/4/07 17:06, Blogger Meri, Helsinki said...

Oi Oliivia, kiitos! Apu on näköjään lähempänä kuin lähin R-kioski, sillä onhan tästä melkein 500 metriä Hakaniemen halliin :-D Paljon olen sieltä tehnyt löytöjä (mm. juustot, luomutuotteet, kahvinpavut), mutta nämä eivät ole vanginneet huomiotani. Perästä kuuluu.

 
At 2/4/07 19:28, Blogger Rosmariini said...

Hienoa! Ylimuulin oliivikirjoituksia malttamattomana odotellen...

 
At 2/4/07 19:38, Blogger oliivia said...

Eipä kestä kiitellä, tämähän kuuluu minulla vähän niinkuin toimialaan ;)

Raportoihan sitten tuloksista: tuolta voisi itsekin tilailla postin kautta herkkuja...

 
At 3/5/07 10:18, Blogger Anni said...

Uusimmasta oliiviaiheista postauksesta pomppasin tänne. Oletteko testanneet Päivänsäde-oliiveja (http://www.oliivi.fi/paivansade.htm) ? Aivan us-ko-mat-to-man hyviä. Meillä menee yleensä kaksi tai kolme purkkia kerralla jos ruvetaan noita syömään... Täältä Porista niitä saa ainakin muutamasta K-kaupasta ja Euromarketista.

 
At 3/5/07 20:49, Blogger Rosmariini said...

Emme ole testanneet, mutta pannaan päivänsäteet ilman muuta ostoslistalle!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails