perjantaina, maaliskuuta 30, 2007

Paella merenelävistä

Espanjan-innostuksissamme kokkasimme paellaa Epicuriousista löytynyttä reseptiä hieman mukaillen. Alkuperäinen ohje listaa kanaakin ihan määrissä, mutta koska mieli teki nimenomaan meren viljaa, jätimme siipikarjan suosiolla rannalle. Samoin säilötyt, paahdetut paprikat korvasimme muutamalla tuoreella, paahtamattomalla yksilöllä.

Paella

muutama pekoninsiivu pilkottuna
2 sipulia, silputtuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
5 dl pitkäjyväistä riisiä
pari paprikaa suikaloituna
1/2 tl sahramia
5 dl simpukka- tai rapulientä (käytimme rapufondia ja vettä)
3-4 dl kanalientä (käytimme vettä ja kanafondia)
haluamasi määrä haluamasilaisia mereneläviä, tuoreita tai pakastettuja
1 pss pakasteherneitä
(oliiviöljyä, suolaa, pippuria)

Mereneläviksi poimimme kaupan tiskistä puolen kilon pussin sinisimpukoita, pari kourallista mustekalarenkaita sekä yhden kourallisen jättikatkaravunpyrstöjä. Mustekalarenkaat olivat pakastettuja, simpukat eläviä ja ravunpyrstöt siltä väliltä.

Laita uuni lämpenemään 230 C:hen. Etsi suurehko pata tai wok-henkinen pannu, johon ohjeen koko nestemäärä mahtuu mukavasti. Kuumenna tämä tilava astia (ja loraus oliiviöljyä) ja paista pekonisilppu rapeaksi. Nosta pekoni talouspaperin päälle kuivumaan ja kuullota seuraavaksi sipulit (myös valkosipuli) kunnolla pehmeäksi. Lisää sitten sipulien sekaan riisi, paprikasuikaleet, sahrami ja päälle liemet. Kun keitos on lämmennyt kiehuvaksi, kaada se uunivuokaan ja asettele merenelävät puoliupoksiin riisikeitoksen sekaan. Ripottele päälle pekonisilppu ja herneet. Epicurious ohjeistaa peittämään astian foliolla - me käytimme ihan tavallista lasikantta.

Paista paellaa jo mainitussa 230 asteessa kunnes mahdolliset simpukat avautuvat (poista ne simpukat, jotka eivät avaudu) ja riisi on kypsää, n. 45 minuuttia. Anna paellan vetäytyä lopuksi kymmenisen minuuttia (otettuasi sen tietenkin ensin uunista). Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa vielä tarkistaa suola. Oikea määrä riippuu makutottumuksistasi - eikä vähiten valitsemiesi merenelävien laadusta ja määrästä.

Epicurious-ohje kehotti tarjoamaan paellan lime-lohkojen kera. Kuulostaa mukavan raikkaalta ja meilläkin oli vahva tarkoitus näin tehdä, mutta huonomuistisina jätimme limet ostamati. Hyvin maistui onneksi ilmankin! Paellan kanssa soljuu luontevasti espanjalainen viini tai raikas olut.

5 Comments:

At 30/3/07 12:42, Anonymous Anonyymi said...

Sahramia jäin makustelemaan mielessäni. Se antaa hyvän säväyksen ja varsinkin kauniin värin reseptiin kuin reseptiin. Ja joka kerta sitä käytettyäni jään pohtimaan, että pidänkö oikeasti sen mausta?

 
At 31/3/07 21:15, Blogger Rosmariini said...

Kurkumastahan tulee myös ruokiin kivan keltainen väri, ja se taitaa olla aika paljon sahramia halvempaa. Innostuin siitä vähän lueskelemaan, ja minulle oli ihan uutta, että kurkumaa pitäisi säilyttää tiiviissä läpinäkymättömässä maustepurkissa, ettei se menettäisi ominaisuuksiaan.

 
At 1/4/07 00:01, Anonymous Anonyymi said...

No uutta mullekin! Ja onko kaupan kurkumapurkki läpinäkymätön... Taitaa muuten päteä sama juttu useimpiin mausteisiin, mutta nehän ei olis sitten niin myyvän näköisiä. Eli myyvyyttä lisää maun kustannuksella. Niinpä niin.

 
At 1/4/07 12:49, Blogger Rosmariini said...

Näinpä. Jos joskus pääsisi tekemään keittiöremonttia, niin pitäisi kiinnittää kyllä mausteiden säilytystiloihin ihan erityistä huomiota. Jonkinlainen vetolaatikko voisi olla aika kätevä.

 
At 30/5/12 21:44, Anonymous Anonyymi said...

Me ollaan monesti tehty tätä chorizosta ja katkaravuista yhdessä. Lisäksi kylkeen olen sekoittanut turkkilaisesta jogurtista, limestä ja suolasta sivuun soosin, joka antaa hyvää makua.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails