torstaina, maaliskuuta 15, 2007

Naanleipä

Jogurttisella leivällä jatketaan. Näiden naanleipien ohjeen saimme viime kesänä Hellapoliisi-blogin Lintu75:ltä. Tällä ohjeella leipien pitäisi kuulemma onnistua varmasti, ja niin ne onnistuivatkin. Kannattaa kuitenkin kurkistella uuniin ahkerasti, koska noin kuumassa lämpötilassa pinta saattaa kärähtää aika lailla arvaamatta. Ehkä aavistuksen verran liian ruskeiksi paistuivat itsellänikin.

Viime kesänä Oulun valkosipuliyössä tarjolla olleiden naanleipien päälle oli sivelty jonkinlaista herkullista valkosipulitahnaa, joten jotain sentapaista kannattaa kokeilla näiden päällysteeksi, jos sattuu kyseisestä sipulilajista erityisen paljon pitämään. Maistuvimmillaanhan naanleivät ovat toki intialaisiin kastikkeisiin kasteltuina:
Naan-leipä

2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
½ dl öljyä
½ dl maustamatonta jugurttia
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 tl leivinjauhetta
n. 6 dl vehnäjauhoja
voiteluun sulatettua voita
pinnalle seesamin- tai unikonsiemeniä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää veteen suola, sokeri, öljy, jugurtti ja kevyesti vatkattu muna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin alustaen. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä lämpimässä paikassa tunnin verran. Muotoile kohonneesta taikinasta jauhoisella alustalla tasakokoinen pötkö, jonka jaat 8:aan osaan. Pyöritä osat palloiksi, kaulitse soikeita litteitä leipiä. Kohota leivät pellillä leivinpaperin päällä, voitele sulatetulla voilla ja ripottele pinnalle unikon- tai seesaminsiemeniä. Paista leivät 275 asteisessa uunissa (keskitasolla) 5-8 minuuttia.

25 Comments:

At 16/3/07 20:56, Anonymous Anonyymi said...

Kokeilin tätä tänään, tuli tosi hyviä ja pehmoisia. Jugurtti antoi kivan happaman maun. Osaan levittelin päälle valkosipulia voisulan kanssa, namnam!

 
At 17/3/07 11:08, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaapa kyllä hyvältä. Nuo naannit toimivat yllättävän hyvin vielä seuraavanakin päivänä, kun niitä käytti hetken aikaa uunissa.

 
At 19/3/07 15:01, Anonymous Anonyymi said...

Teillä tehdään usein näköjään aika samoja kuin meillä. Tosin teillä toteutus on tuhat kertaa onnistuneemman ja hienostuneemman oloinen kuin meillä. Ei voi vedota edes siihen, että emme ole keittiöalan ihmisiä. Luin nimittäin teidän haastettelun Hesarista ja ilmeisesti ollaan aika samalla alalla.

 
At 24/3/07 15:36, Blogger Rosmariini said...

Hihii, voin vannoa, että meikäläisen kaltaisen epäkäytännöllisen tapauksen keittiöräpellyksistä on toisinaan hienostuneisuus hyvinkin kaukana. :)

Teillä on siellä niin kadehdittavat kasvisvalikoimat. Kunpa pääsisikin sinne joskus kokkailemaan... Onneksi täällä Suomessakin aletaan olla taas kasvukauden kynnyksellä.

 
At 9/11/08 13:22, Blogger Unknown said...

Tehtiin tyttären kanssa toisen kerran Naan-leipiä tällä ohjeella ja taas onnistui hyvin! Tosi hyvä ja helppo ohje. Laitoin vähän maustamatonta maitorahkaa kun ei sattunut olemaan jogurttia ja hyvin toimii.

Valkosipulilevite on nimeltään aioli ja sopii hyvin tämän kanssa. Myös kikherneistä tehty hummus sopii hyvin päällysteeksi!

 
At 17/10/09 16:29, Anonymous Anonyymi said...

itse laitan veden sijasta maitoa plus jugurtti tietenki ja lisaan viella hunajaan sekaan

 
At 24/10/09 20:04, Anonymous Anonyymi said...

Miten kosteaa taikinasta pitäisi tulla? Sama ongelma ollut aiemminkin naanin kanssa, taikina on niin tahmeaa että kauliminen ei onnistu.

Eli pitääkö taikina olla paljon esim pizzataikinaa kosteampaa?

 
At 25/10/09 19:26, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos hyvästä ohjeesta, monta kertaa olen tehnyt tosi hyvää leipää :)

Itse ainakin annostelen ihan lusikalla taikinaa pellille, ikinä en ole onnistunut tekemään niin kuivaa taikinaa että voisi pöydällä muotoilla. Hyvää tulee näinkin!

 
At 21/12/09 18:55, Anonymous loviisa said...

Jep, hyvä ohje tämä.

Minä teen niin, että otan sopivan satsin löysää taikinaa ja pyöräytän jauhoissa, sen jälkeen taputtelen pellille ja vähän venytän. Helppoa :)

 
At 1/2/10 09:33, Anonymous Anonyymi said...

Netistä löytyvät Naan leivän ohjeet poikkeavat yhdessä kohtaa intialaisten tavasta tehdä leipä.

Leivän tulisi olla uunissa vain n. minuutin verran. Se otetaan uunista silloin kun leipä on vielä täysin ilmava ja kuohkea, kun siinä on "taskuja". Yleinen tapa Suomessa on pitää leipää uunissa yli viisi minuuttia, mutta tällöin se muuttuu kovaksi.

Leivän alkuperäinen tarkoitus oli että sitä käytetään dippaamiseen. Lisäksi vähän paistettuna se maistuu paremmmalta.

Kokeilkaa!

 
At 18/2/10 14:03, Blogger Unknown said...

Kiitos hyvästä ohjeesta! Testasin eilen ja tuli ihan täydellistä naanleipää!

 
At 27/4/10 15:33, Anonymous Anonyymi said...

Mainio resepti! Sain tällä aikaiseksi aivan valtavan hyviä naanleipiä!:) Siispä kaunis kiitos!

 
At 21/1/11 14:40, Blogger Super M said...

Kunhan leipiä ei paista liian pitkään, resepti onnistuu taatusti. Suosittelen!

 
At 22/1/11 09:01, Anonymous Anonyymi said...

Minulla on kysymys. Käytetäänkö naanleiipien valmistukseen mitä öljyä? Itse mietin tarvitseeko hankkia gheetä eli intialaista voiöljyä, jotta saa intialaisenmakuista, sillä kaikki öljyt maistuvat erilaisilta. Kun tässä maailmassa on myös muita öljyjä kuten esim. oliivi-, rypsi-, pellava- ja auringonkukkaöljyjä, joita voi käyttää ruuanvalmistukseen.

 
At 22/1/11 14:57, Blogger Rosmariini said...

Ghee olisi kyllä tähän tarkoitukseen parasta. Nyt kun on tottunut sitä viime aikoina käyttämään, niin onhan siinä ihan selvä makuero.

 
At 6/2/11 15:00, Anonymous Nna said...

Olipas hyvää leipää. Tulen toistekkin käyttämään tätä ohjetta.

 
At 28/2/11 10:46, Anonymous Anonyymi said...

Loistava ohje! Jauhotumpelopeukalokin onnistui.

Uunissa kannattaa pitää 5 minuuttia. Ei muuttunut kovaksi, vaan tuli juuri sellaiseksi kuin Naanleivän kuuluukin olla.

En tehnyt pötköä, enkä käyttänyt kaulinta vaan Siken ohjeiden mukaan muotoilin leivän taikinapalloa käsissäni roikottamalla, jolloin siitä muotoutui pisaran mallinen, kuten Naanleivän kuuluukin olla. Pellillä sitten vielä hellästi viimeistelin muodon.

Intiassahan Naanleipä tehdään heittämällä se tietynlaisen uunin seinään, josta valuu ja muodostaa tuon pisaran mallin.

Kiitos hyvästä ohjeesta!

 
At 6/3/11 15:36, Anonymous Anonyymi said...

Kokeiltiin miehen kanssa ohjetta ja mahtavan hyviähän noista tuli. Jugurttina käytimme turkkilaista versiota.

Taikinan jaoin silmämääräisesti osiin ja painelin suoraan leivinpaperin päälle. Hyvin toimi sekin.

Heitettiin vielä ennen uuniin laittoa päälle valkosipulimurskaa ja mozzarellaa ja tuli luvattomankin hyvää.

Ohjetta tullaan käyttämään jatkossakin. Kiitos ja kumarrus!

 
At 6/4/11 12:22, Anonymous Anonyymi said...

Paremmin homma onnistuu jos pelti on valmiiksi kuuma. Pellin päällä ritilä johon leivät heitetään. Ei oo tarvinnut kauaa paistaa.

 
At 28/6/11 13:56, Blogger Essi Kallio said...

"Leivän tulisi olla uunissa vain n. minuutin verran. Se otetaan uunista silloin kun leipä on vielä täysin ilmava ja kuohkea, kun siinä on "taskuja". Yleinen tapa Suomessa on pitää leipää uunissa yli viisi minuuttia, mutta tällöin se muuttuu kovaksi."

Minä paistoin viisi minuuttia kiertoilmauunilla, ja tuli niin mahtavan ilmavaa että :) Ja jauhojakin sain lisätä aika reippaalla kädellä sen kuuden desin lisäksi, kun taikina oli niin löysää ettei tahtonut saada kaulittua mitenkään. Hyvää ja mehevää kuitenkin tuli, vaikkei ihan kuvan mukaisia... :D

 
At 19/7/11 21:38, Blogger Matias Autio said...

Todella hyvin onnistuivat, ihan ohjeen mukaan tein, vaikka sokeria taisi livahtaa enemmän kuin ohjeessa. Taikinan löysyys ei haitannut, kun kaadoin sen kulhosta hyvin jauhotetulle pöydälle, ripottelin päälle jauhoja ja leikkasin sopivan kokoisiksi paloiksi heittelin pellille. Ei sitä kaulia tarvinnut :)

 
At 16/6/12 09:34, Anonymous Anonyymi said...

ihania oli kyllä ja sai hyvää palautetta ku tein näitä grilliruuan kaveriks, meidän uunia ei valitettavasti edes saa tuohon 275 asteeseen mut hyvin ne paistu siinä 250 :)

 
At 23/7/13 18:42, Anonymous Anonyymi said...

Mitä mahdan tehdä väärin, minulla leipä ei ollenkaan kupruile vaan paistuu tasaiseksi lätyksi ? Olen huomannut saman pulman kun teen esim pizzaa, reunat eivät kupruile ollenkaan vaan paistuvat koviksi ja tasaisiksi. Ei ole ollenkaan niin hyvää! Pitäisikö uuniin laittaa vesikuppi tms, vai mikä auttaisi?

 
At 23/7/13 22:23, Blogger Rosmariini said...

En ole asiantuntija, mutta jos leivät on kohotettu ennen paistamista, niin voikohan syy olla vähän liian viileässä uunissa. Eli uuni olisi todellisuudessa vähän kylmempi kuin asteikko näyttää.

 
At 4/3/16 17:06, Blogger pappilanmummo said...

Sain ja olin leipomassakin afganistanilaista naan-leipää. Ei tarvita kakkia noita aineksia lainkaan, vaan jauhoja, solaa sokeriia, öljyä ja vettä, ja jauhoista ja vedestä tehtyä velliä päälle ennen seesaminsiemenien laittoa ja pohjalle pellille hieman leseitä. Löydä hyvin kohonnut , puolisentoista tuntia v ähointään, taikina ja käsdin kaikki tehdään hieman jauhoja ripoteleln vain. ks. http://pappilanelamaa.blogspot.fi/2016/03/naan.html
maukasta tuli!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails