tiistaina, heinäkuuta 20, 2010

Kuuman päivän kuha: south-of-the-border -grillipannukala

Jo tovi sitten tilaamamme uusi Weber-kirja saapui viimein ja on osoittautunut jälleen erinomaiseksi grillausoppaaksi. Jostain syystä näiden Jamie Purviancen oppaiden reseptit ovat huomattavasti keskivertokeittokirjoja varmatoimisempia. Kun malttaa noudattaa ohjeita edes kohtuullisen tarkasti, lopputulos on käytännössä aina ollut mainio. Edes ohjeiden grillausaikoja ei yleensä tarvitse juuri säätää, ellei ulkona satu olemaan kamalan kylmä tai tuulinen päivä.

Tämänkertainen, mukavan chilinen kalaruoka valmistui oheiskasviksineen ripeästi ja melko vähällä vaivalla. Puolen tunnin marinointi huoneenlämmössä lienee aikaavievin osuus.

Tällaista hieman mausteisempaa ruokaa on ollut jotenkin miellyttävämpi syödä viimeaikaisten säiden tapaisissa järjettömissä helteissä, kun lämpö jotenkin pudottaa ruokahalua. Seuraavalla kerralla taidamme vielä tehdä kasviksia tuplamäärän ohjeistettuun nähden - nekin nimittäin katosivat lautasiltamme kiitettävällä vauhdilla.

Grillasimme sekä kasvikset että kalan teräksisellä kasvispannulla, mutta lisukkeet voi yhtä hyvin tehdä foliovuoassa ja kalan vaikka suoraan grillin ritilällä. Ohut kalafile tosin tuppaa helposti tarttumaan ritilöihin ja murenemaan käännettäessä, ja tässä suhteessa teräspannun käyttäminen helpotti.

South-of-the-border -grillipannukala

marinadi:
4 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
4 tl limestä puristettua mehua
2 tl chilijauhetta
1 1/2 tl merisuolaa
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
hienonnettu valkosipulinkynsi (alkuperäisessä ohjeessa 1/2 tl garlic granules)
ripaus oreganoa (alkuperäisessä ohjeessa 1/2 tl Mexican oregano)
1/2 tl paprikajauhetta

kuhafileitä (alkuperäisessä ohjeessa esim. turskaa tai punasnapperia)
merisuolaa

2 vihreää (poblano)chiliä, siemenet poistettuna ja leikattuna noin sentin levyisiksi rinkuloiksi
4 luumutomaattia (meillä 12 kirsikkatomaattia, kun luumusellaisia ei löytynyt), sentin levyisinä viipaleina (siemenet voi poistaa, jos haluaa)
8 valkosipulinkynttä, kuorittuna
4 isoa kevätsipulia, siistittynä ja varret poistettuna mutta muuten kokonaisina

1. Yhdistä marinadin ainekset pienessä kulhossa. Siirrä sitten 2 ruokalusikallista marinadia toiseen kulhoon.

2. Järjestele kalafileet vadille ja kaada niiden päälle pienessä kulhossa oleva marinadi - eli siis suurin osa marinadista. Levitä se tasaisesti kaikille fileille molemmin puolin ja ripottele päälle vielä hieman suolaa. Peitä kelmulla ja anna marinoitua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan.

3. Laita chilit, tomaatit, valkosipulit ja kevätsipulit isoon kulhoon (eli siihen, johon laitoit on 2 rkl marinadia) ja sekoita marinadi niiden joukkoon.

4. Grillaa kasviksia kansi kiinni 6-8 minuuttia suoralla keskilämmöllä (eli kaasugrillissä polttimen nupikat noin puoliväliin). Kasviksia kannattaa käännellä pari-kolme kertaa tänä aikana, jotteivät ne pala tai mustu liiaksi.

5. Grillaa kalafileitä samaisella suoralla keskilämmöllä kansi kiinni 10-12 minuuttia. Kalaa kannattaa pyrkiä sohimaan grillauksen aikana mahdollisimman vähän. Optimi on, että se ainoastaan käännetään kerran, suunnilleen puolivälissä grillausta. Kala ja liha menettävät mehevyyttään joka kerran, kun niitä tökitään lastalla tai pihdeillä. Lisäksi herkkä kala murenee tai lohkeilee helposti, jos sitä hämmentää liian ahkerasti.

Kasvikset ja kalan voi grillata yhtä aikaakin, mutta grillipannun koko rajoitti ja valmistimme kasvikset ensin. Folion alla ne pysyivät hyvinkin lämpiminä sillä aikaa, kun kalaa grillattiin.

Weber-opus opasti kasaamaan annoksen niin, että kasviksia laitetaan keoksi lautaselle ja kalafile nostetaan sitten niiden päälle.

9 Comments:

At 22/7/10 23:56, Anonymous Ingrid said...

Hello! Ta-daa, takapihalla odottaa juuri koottu weber-grilli. Katselin äsken tätä kirjaakin kun tein amazon-uk:sta pelitilausta (lego harry potter on ilmestynyt :) mutta jätin vielä tilaamatta... Olisi hidastanut tilausta. Hyllystä löytyy muutama grillausopas ja katsotaan nyt miten innostutaan aiheesta!! Täytyy sitten panostaa lisäoppaisiin. Olisin arvostanut jos grillin mukana olisi tullut joku pieni grillausvihkonen....

Plantagenissa oli grillit-20 -30 % alennuksessa, Myös weberit, joten nyt oli aika iskeä.

 
At 23/7/10 12:23, Blogger Rosmariini said...

Weberin ohjeita löytyy käsittääkseni aika hyvin (tai ainakin jonkin verran) netistäkin. Tai ainakin meillä on niitä pieni kansiollinen tulostettuna.

 
At 24/7/10 11:05, Blogger Virpi said...

Kiitos eilisestä! Olipa vaan taas varsin hauska ilta <3

 
At 25/7/10 13:06, Blogger Rosmariini said...

Oli kyllä niin rentoa ja kivaa! Niin kuin teidän kanssa tietenkin aina.

 
At 26/7/10 01:09, Blogger Jaana said...

Kirjatilauksia tehdessä kannattaa vertailun vuoksi käydä katsomassa myös www.bookdepository.co.uk Tähän mennessä heidän hintansa ovat olleet aina edullisemmat - ainakin minun hankinnoissani :)

 
At 27/7/10 23:47, Blogger Rosmariini said...

Vautsi, uudet kirjasivuvinkit ovat aina tervetulleita. Kiitos!

 
At 29/7/10 09:39, Blogger Anu said...

Kiva resepti! Kala kelpasi meillä kaikille! (Ja sain taas käyttää sitä grillipannua, jonka tulin hankkineeksi yhden teidän aikaisemman postauksenne innoittamana.) =)

 
At 29/7/10 18:06, Blogger Jytis said...

Oi aah. Mä olen käynyt nyt usempana päivänä kyttäämässä tuota annoskuvaa kuola suupielessä, se näyttää vaan niin herkulta! Olisi just oivallinen resepti mun kalaprojektiin. Pakko saada grilli. Tai grillillinen kaveri :)

 
At 1/8/10 23:53, Blogger Rosmariini said...

Tosiaan, se grillipannupostaus löytyy täältä.

(Ja ei, meillä ei ole minkäänlaista salaista mainostussopimusta Weberin kanssa. :) Hurahdettiin noihin heidän ohjeisiinsa jo aikana ennen Pastanjauhantaa.)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails