lauantaina, joulukuuta 20, 2008

Joulusalaatin syvin olemus

Täällä jauhantapajalla ollaan jälleen kerran ikuisuuskysymysten äärellä: Mikä olisi sopivan jouluisa salaatti? No rosolli tietysti, mutta jotenkin en osaa laskea sitä salaatiksi vaan ehkä ennemminkin lanttulaatikon pikkuserkuksi. Waldorfinsalaatti tulee mieleen seuraavaksi, mutta sitä en kai ole koskaan tehnyt itse (vaikka mikäpä toisaalta estäisi tekemästä tällä kertaa). Italiansalaattia olen myös sommitellut aika usein lautaselleni joulupöydässä, mutta en nyt oikein aja takaa sitäkään. Haluaisin joulupöytään nimittäin jonkin semmoisen salaatin, jossa olisi mukana edes hitusen verran vihreääkin.

Sopivia ainesosia jouluiseen salaattiin olisivat omenat, saksanpähkinät ja sinihomejuusto, koska niitä luulisi löytyvän kotoa siinä vaiheessa joka tapauksessa. Olen samaisista aineksista pari vuotta sitten salaatin laatinutkin. Siksipä omenan voisi korvata vaihteeksi vaikka vähän eksoottisemmalla päärynällä, joka viihtyy varsin hyvin sinihomeisen juuston kyljessä. Ja sitten sitä vihreää ja pähkinää.

Loppujen lopuksi vihreys häipyi tässä vähän taka-alalle, mutta hitustahan tässä vain tavoiteltiinkin. Kastikkeeksi kelpasi lusikoida karpalohilloa, koska tähän aikaan vuodesta karpaloita ei vaan voi syödä liikaa (läppärinikin on kärsinyt viime päivien aikana karpalon roiskeesta, nimimerkillä kuka käskee viedä tietokoneen keittiöön, jos hellalla keitellään samaan aikaan karpalokastiketta). Eli näillä mentiin:

Jouluisa salaatti

tammenlehväsalaattia pohjalle
päärynää lohkottuna
sinihomejuustoa murusteltuna
saksanpähkinöitä semmoisenaan
karpalohilloa roiskeina

15 Comments:

At 20/12/08 15:37, Anonymous Anonyymi said...

Hei,

melkeinhän tuo jo käykin Waldorfin salaatista, vähän varsiselleriä ja sopiva soosi. Meillä siitä ainakin joulupöydässä tykätään raikastavana vaihtoehtona, ja muulloin vaikka rieskan sisälle kääräistynä.
Hyvää joulua teille!!
/Elina

 
At 20/12/08 22:56, Anonymous Anonyymi said...

Heipä hei!

Tein toissa päivänä marinoituja pähkinöitä, joita ajattelin laittaa ruokalahjoihin mukaan. Ohjeessa sanottiin että sopii juustojen kanssa, salaateihin ja voileiville...miltähän mahtaisi maistua teidän salaatin lisukkeenä? Ajattelin myös että tarjoilen marinoituja pähkinöitä aattona muutaman hyvän juuston kanssa...

Jännittävän kutkuttavaa joulun odotusta!

Terv, OUTI =)

 
At 21/12/08 02:15, Blogger -stjtr- said...

Punajuuri ja sinihomejuuso saattavat päästä leikkimään minun kanssani ensi viikolla. Voi olla, että pähkylät pannaan samaan pakettiin.

Ja kyllä miekin naureskelin sitä yhtä, mutta aattelin, etten sitten sano mitään, kun mie en mikään ruokablogin pitäjä ole. Mutta kivaa teidän kanssa on aina!!!

 
At 21/12/08 22:27, Anonymous Anonyymi said...

Ei ehkä joulujuomaksi, mutta muuten näin talven varalle voin muuten suositella, jos tykkää kaakaosta, että kannattaa kokeilla Kauppahallin Kofeiinikomppaniasta saatavia kaakaotikkuja. Makuina oli ainakin tummasuklaa, appelsiini-cointreau ja hasselpähkinä. Tikunnokassa siis köntsä suklaata/kaakaota joka liuotetaan kuumaan maitoon ja sitten naatitaan. Itse tuunasin just iltaherkuksi tummasuklaisen version ja roiskautin kuumat maidot masulle; tuloksena jonkinsortin palovamma. Mutta maku on kohallaan ja sehän on tärkeintä :) toimis varmaan terästettynäkin!

 
At 22/12/08 14:31, Blogger Rosmariini said...

Mukavaa aatonaatonaattoa kaikille ja kiitos kommenteista!

Elina: Kinkku ja laatikot kaipaisivat kyllä kunnolla raikastavaa vastapainoa, joten sellerisalaatti olisi siinäkin mielessä kannatettava. Tällä erää mielessäni itää puolukkainen idea, saas nähdä tuleeko liiankin kirpsakkaa.

Outi (mahdatkohan olla "meidän" Outimme;): Mukavasti alkaa olla jo kutkutusta ilmassa. Ja valkoinen joulu näyttäisi olevan kahden mustemman vuoden jälkeen taas taattu! Pitääpä googletella lisää pähkinöiden marinoinnista. Tässähän ehtisi kokkailla vielä vaikka kuinka jänniä juttuja.

Stjtr: Kyllähän sinä voit ruokabloggaajien henkisenä kantaäitinä ottaa osaa kaikkiin mahdollisiin juttuihin. :) Jospa nähtäisiin taas pian!

Virpi: Auts, palovamma, kääks. :-/ Just tuossa haaveilin, että pitäisi jaksaa vääntäytyä Kofeeiinikomppaniaan kahvi- ja teeostoksille (kaupungilla on kuulemma kamalat ruuhkat ja joka paikka väkeä täynnä). Paikan kaakaovalikoimista minulla ei olekaan mitään kuvaa, mutta pitääpä olla tarkkaavaisempi. Tuommoiset tikkujutut ovat niin kivoja.

 
At 23/12/08 00:54, Blogger Ketturouva said...

Hmm, ainekset olisi kasassa tammenlehviä lukuunottamatta, ja valinnanvaraakin on, käyttäisikö omenaa vai päärynää. Jouluisa salaatti on täälläkin ollut pähkäilyn aihe - jospa keventäisikin joulupöytää tällä.

 
At 23/12/08 11:14, Anonymous Anonyymi said...

Nam, nam ja vielä kerran nam! Oikein Hyvää Joulua!

 
At 23/12/08 12:41, Blogger piparminttu said...

Meillä syödään joulupöydässä aina itsetehtyä perunasalaattia rosollin kanssa. Vihreäsalaatti olisi kyllä hyvää siinä rinnalla, mutta kun mitään ei "voi" jättää pois ja pöydät notkuvat jo entisestään, niin ajatukseksi se aina jää.

 
At 23/12/08 13:37, Blogger Rosmariini said...

Ketturouva: Ajattelinkin ovelasti, että tänä vuonna voisi yrittää käyttää kotiin haalittuja ruokia jo joulun aikana mahdollisimman paljon hyödyksi, niin ei tarvitse sitten joulun jälkeen tuskailla, että mihin nuo juustonjämät tunkisi. :)

Vesimeloni: Oikein makoisaa ja rauhallista joulua sinnekin koko teidän poppoollenne!

Piparminttu: Sepä se, ei muutamassa päivässä ehdi syödä rajattomasti, vaikka etukäteen siltä saattaisi tuntua. Olen yrittänyt olla tänä vuonna järkevä ja vähentää suunnitelmista semmoisia ruokalajeja, joita ei välttämättä tarvitse tai tule kamalasti syötyä. Esimerkiksi pitkään haaveilemani maksapasteija jää väliin, samoin kuin sienisalaatti.

 
At 23/12/08 19:02, Blogger Satsu said...

Iso kiitos, meiltä löytyy huomenna tätä joulupöydästä!

 
At 23/12/08 21:29, Blogger Rosmariini said...

Voi jehna, toivottavasti maistuu. Tunnelmallista ja juhlallista jouluruokatuokiota vaan teille, ja muutenkin mukavaa joulua!

 
At 28/12/08 21:05, Anonymous Anonyymi said...

Mekin kokeilimme tämän ohjeen innostamina tuota salaattia ja hyvin toimi! Tosi kiva lisä joulupöydässä :)

t. Riikkis
keittokulma.blogspot.com

 
At 30/12/08 17:03, Blogger Rosmariini said...

Mukava kuulla, että toimi! Kävin kurkkimassa blogiasi ja tulin heti kamalan nälkäiseksi. Feta-rucolaleipä = pakko saada!

 
At 30/12/08 19:13, Anonymous Anonyymi said...

Karpalohillon asemasta / lisaksi voisi kayttaa kuivattuja karpaloita; olen samantapaista salaattia tehnyt ja on hurjan hyvaa. Kastikkeeksi oliivioljya & balsamicoa.

 
At 9/8/12 15:12, Blogger Sanna said...

Kohta on mökkikesä ohi ja tästäpä löytyi sopiva salaatti viilenevään syksyyn...taitaa tämä päätyä joulupöytäänkin :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails