maanantaina, joulukuuta 15, 2008

Murumuulin pastasatu

Minulla on jonkin sortin pakkomielteenä oppia tekemään hyvää makkarapastaa. Jotenkin julkkiskokit ovat onnistuneet iskostamaan mieleeni, että makkarapastan avulla on helppo saada kaverit viihtymään, ja kaverit ovat minulle kovin tärkeitä. Toisaalta en tosin juuri koskaan edes tarjoile kylään tuleville tuttaville pastaa (lasagnea kylläkin, mutta sitä ei nyt lasketa).

Tähän chorizopastaan törmäsin youtubessa, kun halusin katsastaa brittikokki Rachel Allenin kokkausta. (Saimme nimittäin vähän aikaa sitten käsiimme kyseisen Allenin Bake-kirjan, mutta siitä lisää kenties joku toinen kerta.)

Laitoin tuoreiden tomaattien sijasta soosiin tölkkitomaatteja, chorizon korvasin salamilla ja yrtitkin esiintyivät tähän aikaan vuodesta jo kuivatussa muodossa. Kermaa laitoin korkeintaan ruokalusikallisen, kun halusin säilyttää soosissa tomaattien värikkyyden ja maukkauden. Mukavasti se olisi varmasti makuja pyöristänyt, mikäli ei tomaatista ihan kamalasti tykkää. Chili oli tässä kastikkeessa sen verran ehdoton, että jouduin lisäämään sitä vielä pöydässä omaan annokseeni. Tässä summittaista ohjeistusta:
Chorizopasta

tuoreita tomaatteja (kaltattuna) tai 2 tölkillistä tölkkitomaatteja
oliiviöljyä
valkosipulia (paljon!)
suolaa ja pippuria
chorizoa (tms. makkaraa)
rosmariinia tms. yrttiä
kermaa
chiliä (pakollinen)
+ keitettyä pastaa (esim. penneä) sekä raastettua parmesaania

Lorauta pannulle oliiviöljyä, kuumenna ja kippaa joukkoon kuutioidut tomaatit. Lisää hienonnettu valkosipuli (jostain syystä valkosipuli lisätään tässä poikkeuksellisesti vasta tomaattien sekaan) sekä mausta suolalla ja pippurilla. Kiehuttele muutaman minuutin ajan.
Lisää vuoron perään kuutioitu makkara, yrtit, kerma ja chili. Kiehauta ja anna hautua hetken aikaa. Tarjoile pastan ja parmesaanin kera.

Keittiötarvikkeita tulee ostettua tätä nykyä aika harvakseltaan, mutta tuo kuvassa näkyvä vihreä Teema-vuoka on poikkeuksellisesti upouusi. Oulun Kaakkuriin oli avattu yllätyksekseni Iittala Outlet. Siellä voin käydä kenties kuikuilemassa vastaisuudessakin aina sillä aikaa, kun perheen miesjäsen hiplaa viereisessä kaupassa kameratarvikkeita.

14 Comments:

At 15/12/08 18:21, Blogger Meri, Helsinki said...

Hehheheee... Nimi tuo muistoja ;-) Ja popsisin minäkin makkarapastaa, ainakin teidän vuoksenne!

 
At 15/12/08 18:50, Blogger eeva said...

Nigellakin teki tänään tv:ssä chorizokeittoa. Tosiaan taitaa olla julkkiskokkien suosiossa! Tämäpä oli oiva muistutus siitä, että chorizopasta on himottanut jo kauan...

 
At 15/12/08 19:01, Blogger Rosmariini said...

Ylimuuli: Testasin ovelasti, kiinnittääkö kukaan noihin otsikoihin ollenkaan huomiota. ;) Ei vaan, jotenkin tähän aikaan vuodesta minulla on aina tapanani kertailla mielessäni kulunutta vuotta, ja tuokin muisto sitten jostakin putkahti mieleen. Satumuulin murupasta.

Kirsikka: Kääk, tuleeko telkkarista tätä nykyä jokin Nigellan ruokaohjelma? Kuinkakohan monta testaamisen arvoista reseptiä on mahtanut mennä sivu suun... Chorizokeitto kuulostaa kyllä jotenkin niin kovin nigellamaiselta.

 
At 17/12/08 13:58, Anonymous Anonyymi said...

Tällä hetkellä tulee telkkarista kaksikin Nigellan ruokaohjelmaa. Muistaakseni perjantaisin ja maanantaisin, joskus alkuiltapäivästä.

 
At 17/12/08 19:46, Anonymous Anonyymi said...

Mistä löysitte chorizopötköä? Katselin kaupassa vähän sillä silmällä, että josko jotain tän henkistä tekisi tässä joku päivä, eikä ainakaan tuolta meitin maaseutu-Stockalta löytynyt kuin kauniisti siivutettua. Hyväähän sekin on mutta tällaiseen ruokaan sopisi kyllä paremmin kuutiotu makkara.

Pikkujoulumeiningit taitaa nyt jäädä väliin :( Koskas teitä näkisi? Saisikohan teidät kylään keväällä, jos kehua retostan, että saan uuden keittiön ;)

 
At 17/12/08 21:05, Anonymous Anonyymi said...

Apua... Olen melko avuton keittiössä, mutta kuitenkin aikamoinen herkuttelija. Pikkuhiljaa opettelen ruoan valmistuksen saloja, kiitos Rosmariinin ja Pippurimyllyn! Kysymys kuuluukin: minkä verran chorizoa tulisi laittaa chorizopastaan? Minulla kun ei ole minkäänlaista käsitystä...

 
At 18/12/08 00:38, Blogger Rosmariini said...

Iik, olen laiminlyönyt blogiani koko päivän (!). Toivon mukaan saan jo huomenna (tai viimeistään ylihuomenna...) uutta postausta aikaiseksi.

Kiitokset Nigella-vinkistä. Pitää toivoa, että ohjelma tulisi vielä ensi viikolla. Silloin olisi ihan oikeasti aikaa katsoa telkkaria (kun taas nyt tällä viikolla ei näköjään ehdi edes hetkeksi istahtaa aloilleen).

Mekään emme löytäneet chorizoa (paitsi sitä valmiiksi siivutettua olisi käsittääkseni löytynyt täältäkin), mutta käytin tähän jotain Haaparannasta ostaamaani norrlantilaista (salamin tyyppistä) makkaraa + vähän rutkemmin mausteita. Mutta paljonko sitä olisi voinut olla grammoina, hmmm. Tuossa videollakaan ei taidettu sanoa mitään täsmällistä määrää. Alle 200 grammaa luulisi riittävän reilustikin, ellei mausteisesta makkarasta ihan kamalasti tykkää.

Niin ja pikkujoulu joudutaan pitämään nyt ilmeisesti kevään puolella. Kalenterissa on vielä oikein hyvin tilaa (tammikuun puolenvälin ja pääsiäisen välisenä aikana), joten päivämääräehdotuksia voi laittaa tulemaan. :) Pakkohan meidän on päästä katsastamaan uusi keittiö (onko muutto tiedossa? vai remontti?).

 
At 18/12/08 09:20, Anonymous Anonyymi said...

Tärskyt joskus tammikuun puolenvälin ja pääsiäisen välillä sopii oikein hyvin ;) Tosin uuden keittiön tuotoksia pääsee nauttimaan vasta joskus maaliskuussa.
Ja muuttopa hyvnkin. Jaan siis keittiön keväästä lähtien sen purjehtijan kanssa :)

 
At 18/12/08 09:48, Blogger Rosmariini said...

Sitä pikkuisen arvelinkin. :) Kuulostaa kerrassaan ihanalta, onneksi olkoon!

Maaliskuuhan on oikein hyvä aika viettää pikkujoulua, (mikäli nyt sitten maltetaan odotella niin pitkään eikä ängetä kylään jo aiemmin!).

 
At 18/12/08 12:56, Anonymous Anonyymi said...

Ennen maaliskuuta treffit kannattanee sopia jonnekin keskustan ravitsemusliikkeeseen tai kohtalona voi olla maalipensselit ja pahvilaatikosta einestetyt pizzat ;)

Pitänee tivata tuota chorizopötköä sitten Stockan lihatiskin pojilta suoraan, jospa ne vaikka suostuisivat myymään sitä siivuttamatta.

 
At 18/12/08 19:44, Blogger Pippurimylly said...

Onneksi olkoon, Emma, minunkin puolestani!

 
At 19/12/08 09:32, Blogger Rosmariini said...

Mehän voisimme tuoda paikalle jonkinsorttisen remonttimuonitusyksikön. Ruokahuoltoa ja pensselöintiapua samassa paketissa. :)

Ihan ensimmäinen nykyisessä kämpässämme laittamani ruoka taisi muuten olla Saarioisten minipizza + sen kanssa pienestä kattilasta (juomalasit olivat vielä edellisessä paikassa) tarjoiltu limsa. Ja ruokailu tapahtui luonnollisesti keittiön lattialla.

 
At 19/12/08 13:41, Anonymous Anonyymi said...

Hih. Aika ekoloogista kun ei edes kertakäyttömukeja ;)

Kaikkien (ja erityisesti itseni :) hermoja säästääkseni toivon, että saadaan alihankittua pensselinheilutus (ja tuhat muuta asiaa) kohtuuhinnalla. Mutta jos finanssikriisistä huolimatta sopuhintaista työvoimaa ei löydy niin alan sitten soitella Oulun suuntaan talkootyövoimaa ;)

 
At 19/12/08 18:40, Blogger Rosmariini said...

Täältä tullaan tarvittaessa! :) Mutta katsastetaanpa vaikka ensi vuoden puolella kalentereita ja järkätään jonkinlainen miitti, joko maalaamisen tai mahdollisesti muunlaisen hauskanpidon merkeissä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails