Englantilaiset joulutortut

Nigellan ja Jamien ohjeiden perusteella Englannissa myydään valmiina mincemeat-nimistä seosta, vähän samaan tapaan kuin täällä koti-Suomessa luumuista tehtyä torttutäytettä. Täytteen voi toki tehtailla myös itse. Keskeisimmät ainesosat ovat Nigellan mukaan kuivatut hedelmät, brandy, raastettu omena sekä ihra, jota ilmeisesti laitetaan poikkeuksetta myös englantilaiseen Christmas Puddingiin. Minä jätin ihran omasta ainesluettelostani kokonaan pois, mutta suurin piirtein seuraavista aineksista keittelin torttuihin täytettä:
kuivattuja luumuja ja taateleita hienonnettuna (kumpaistakin noin 130 grammaa)
reilu kourallinen pilkottuja pecanpähkinöitä
hienonnettu omena
kahdesta satsumasta puristettu mehu
kanelia
mustapippuria
muutama kunnon tujaus konjakkia
Taikina oli kotoisin kaupan pakastealtaasta. Sommittelin taikinasta leikatut pyörylät kuppimaisiksi torttupohjiksi muffinssivuokiin ja painelin piparimuotilla vielä päälle tähtöset. Sitten voideltiin munalla ja paistettin parissasadassa asteessa suurin piirtein vartin verran. Tortuista tuli varsin makoisia ja pähkinäisyys toi niihin mukavasti pureskeltavaa, joten voi hyvinkin olla, että tämmöisiä leivonnaisia nähdään meillä vielä tulevinakin jouluina.

2 Comments:
Saarivaltakunnassa majaillessa en tietenkään voinut vastustaa kiusausta kokeilla noita torttuja, ja toin joululomalle mukaan tavaratalosta hankitun valmissatsin. Ne eivät kyllä lunastaneet varauksetonta suosiotani, täyte oli niin sokerista että hampaissa ratisi. Ehkä olisi kannattanut kokeilla tehdä itse. :)
Ai näiden kuuluisi olla sokerisia! :) Omissa tekeleissäni maistuivat lähinnä hedelmät ja pähkinät. Ehkä seuraavalla kerralla pitäisi laittaa pieni sokeritujauskin sekaan, niin pääsisi lähemmäs alkuperäistä.
Lähetä kommentti
<< Home