torstaina, kesäkuuta 07, 2007

Kasvislasagne

Lukijamme Leela opasti meitä kerran kommenttilaatikossamme tämän munakoisoisen kasvislasagnen tekoon. Alun perin ohje on kirjasta nimeltään Rakkautta, oliiveja ja timjamia (Anna Bergenström & Fanny Bergenström, 2004), joka lienee kaikesta päätellen varsin oivallinen keittokirja. Tämä lasagne oli harvinaisen helppotekoinen, kun peruslasagnen kaikkein vaativin osuus eli juustokastikkeen teko ei sisältynyt tähän ohjeeseen ollenkaan.

Oma kokkailuni oli tällä kertaa vähän arkisempi versio, kun korvasin täysmaidon tavallisella sinisellä maidolla ja lasagnelevytkin ostin vaihteeksi kaupasta. Seuraavalla kerralla pitää tehdä tätä enemmän viimeisen päälle viritellen ja ehkä vähän runsaammalla mozzarellalla, kun tällä kertaa laitoin sitä joukkoon turhan kitsaasti. Kyseessä on kuitenkin kerrassaan mainio lasagneohje. Runsaasti tomaattista kastiketta, minkä lisäksi munakoiso ja mozzarella muodostavat tunnetusti mahdottoman mehevän makuparin.
Mozzarella-munakoisolasagne

* 1-2 munakoisoa (koosta riippuen)
* 2-3 pkt mozzarellaa
* 2 dl täysrasvaista maitoa
* lasagnelevyjä
* tuoretta basilikaa tai rutkasti kuivattua tomaattikastikkeeseen
* 2 rkl raastettua parmesaania

Tomaattikastikkeeseen:
* 2-3 sipulia
* 1/2 valkosipuli
* loraus oliiviöljyä
* 2 tlk tomaattimurskaa
* hitunen suolaa, mustapippuria, kuivattua basilikaa

Aloita viipaloimalla yksi iso tai kaksi pienempää munakoisoa puolen sentin viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa, laita lävikköön valumaan puoleksi tunniksi. Tee sillä välin tomaattikastike: Kuullota pilkottua sipulia ja valkosipulia 2-3 minuuttia oliiviöljyssä (ei saa palaa!). Lisää tomaattimurskat ja mausteet. Kypsennä hiljaisella tulella 20 minuuttia.

Kuivaa munakoisot ja laita ne 190-asteiseen uuniin 20 minuutiksi tai siksi kun ovat saaneet väriä (voi tehdä myös paistinpannussa öljyn kera). Viipaloi mozzarella. Silppua tuore basilika. Kokoa vuokaan. Alle tomaattikastiketta, sitten lasagnelevyjä, munakoisoa, mozzarellaa, silputtua basilikaa ja taas tomaattikastiketta jne. Päällimmäiseksi tomaattikastiketta ja 2 rkl raastettua parmesaania. Valuta vuoan reunoja pitkin sekaan 2 dl täysmaitoa. Uuniin 200 astetta noin 40-50 minuuttia, kannattaa antaa levätä hetki. Nauti.

11 Comments:

At 8/6/07 08:11, Blogger Kati Parppei said...

Pagistaanissa väsättiin kuluneella viikolla täytettyjä munakoisoja, jotka olivatkin odotettua herkullisempia. Kesäkurpitsoja on tullut täyteltyä jos jollakin mössöllä (esimerkiksi välimerellisesti maustettu tonnikala-raejuusto-tomaattisotku tai linssimuhennos ovat hyviä), mutta munakoisoista tulee melkeinpä parempia...

Puolitin siis kaksi munakoisoa ja koversin sisukset paistinpannulle tirisemään oliiviöljytilkan kanssa. Lisäksi n. 350 g paistijauhelihaa, iso sipuli, muutama valkosipulinkynsi ja reilu töräys tomaattipureeta (murskaakin voinee halutessaan käyttää). Mausteeksi suolaa, ripaus sokeria, basilikaa, kanelia ja mustapippuria. Lapoin täytteen (itketettyihin) koisonpuolikkaisiin ja ripotin päälle juustoraastetta. Noin puoli tuntia 200-asteissa uunissa haudutti mehevän ja mahdottoman maukkaan lopputuloksen, joka on riittänyt etätyöläiselle neljän päivän lounaiksi - lämmittäminen vain parantaa makua.

 
At 8/6/07 08:59, Blogger Rosmariini said...

Täytetyt munakoisot, maukas ajatus! Keittiössämme onkin tällä erää erityisesti tarvetta juuri semmoisille ruokalajeille, jotka kestävät sekä pientä säilyttämistä että lämmittämistä. Näin kesäaikana kun ei näköjään ehdi päivittäin puuhastelemaan kattiloiden kanssa.

 
At 8/6/07 12:46, Anonymous Anonyymi said...

olen aivan rakastunut teidän blogiin! joka päivä on pakko käydä monta kertaa katsomassa onko tullut uusia postauksia!

 
At 8/6/07 13:42, Anonymous Anonyymi said...

Moikka! Teidän blogi mainittiin Imagen uusimmassa numerossa esimerkkinä hyvästä ruokablogista!

T.Anu

 
At 8/6/07 19:16, Blogger Pippurimylly said...

Kiitos vaan, anonyymi - tosi kiva, että kirjoituksista on iloa!

Ja Anu - sännättiin heti hommaamaan irtonumero, kun kerran oli oikein juttuun päästy :) Sielläpä tosiaan oli oikein sivun juttu ruokablogeista muutenkin! Kiva, että ihmiset löytävät ruoan verkosta. Blogit tarjoavat jotenkin perinteisiä medioita "keskustelunomaisemman" tavan koota ruoasta kiinnostuneita yhteen.

 
At 8/6/07 19:17, Blogger Rosmariini said...

Nimim. reipas oululainen pariskunta. :)

 
At 11/6/07 11:38, Anonymous Anonyymi said...

Olen jo pitkään teidän blogia seurannut ja tää on nyt ensimmäinen kommentti. Cookieseja on tehty jo pariin otteeseen ja hieman säveltäen kokeilin tätä lasagnea eilen. Aivan mahtavan makuista! Lisäsin kyllä soijarouhetta kastikkeeseen ja yhden paprikan korvaamaan toisen munakoisoista. Lasagne tuli nopeasti kun ei tarvinnut alkaa valkokastiketta tekemään.
Monet ihmiset teistä kyllä puhuu. Jopa kesätyöpaikalla kun alettiin ruokablogeista puhumaan niin moni oli teidän ohjeita kokeillut.
Kiitos mahtavista ruokaohjeista!
T:Allu

 
At 11/6/07 11:58, Blogger Rosmariini said...

Kiva, kun kommentoit! Nyt kesällä täällä blogissa onkin ollut selvästi hiljaisempaa, kun monet ovat ilmeisesti pois koneidensa ääreltä. Pitäisi itsekin vetäytyä jossain vaiheessa jonkinlaiselle blogilomalle, mutta eiköpähän täällä ainakin juhannukseen asti heiluta enemmän tai vähemmän aktiivisesti.

 
At 11/2/12 14:35, Blogger Haamukirjoittaja said...

hei, onko täsäs kyse puolikkaasta valkosipulista, siis noin kuudesta kynnestä? vai puolikkaasta kynnestä? vai 1-2 kynnestä?
Munakoisot on jo suolassa, eli jos ehdit vastata piian niin saatat pelastaa aterian ;-)

 
At 28/10/12 23:42, Anonymous Anonyymi said...

Aivan loistava resepti - kiitos! Tein tänään kaksinkertaisena isommalle porukalle ja kaikki katosi parempiin suihin :) Täysmaidon korvasi laktoositon maitojuoma (2 dl enemmän) ja tuoremozzarellan laktoositon mozzarellaraaste.

 
At 1/7/13 22:02, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos, mahtava resepti! Me emme ole suuria bechamel-kastikkeen ystäviä, joten tämä resepti sopi meidän huusholliin kuin nakutettu.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails