perjantaina, lokakuuta 28, 2005

Etanapannu sinihomejuustolla ja valkosipulilla

Etanapannu on jo vuosia ollut tyypillinen alkuruoka oman rahan syöttölöiden listoilla. Silti en tunnu kyllästyvän siihen sitten millään! Jos ihan totta puhutaan, niin eivät ne itse etanat juuri miltään maistu, mutta valkosipulilla ja sinihomejuustolla maustettu voi ja vaalea leipä toimivat ihan älyttömän hyvin.

Alkuruokuudesta välittämättä teimme tällä kertaa muutaman pannullisen etanoita pienperheemme iltapalaksi. Päivä oli siinä mielessä merkittävä, että Rosmariini voitti pinttyneen etanaennakkoluulonsa ja söi kokonaisen yhden (1) kappaleen - ja huuhteli heti suunsa usemamalla kulauksella valkoviiniä. Askar on nopea, helppo ja palkitseva. Suuremmissa kaupungeissa etanoita löytynee tiskeistäkin - Oulussa on yleensä tyytyminen säilyketölkkeihin. Pienestä 24 etanan tölkistä jää yleensä annos pakkaseen toiseksikin kertaa.

Sinihomejuusto-valkosipulietanat, 2 * 6 etanaa

- 12 etanaa (tavallisesti pannu on "kuudestilaukeava" eli yksi pannu vetää kuusi etanaa)
- 100 g voita
- puoli punttia persiljaa, hienoksi hakattuna
- 70 g sinihomejuustoa
- n. 3 kynttä valkosipulia, hienoksi silputtuna (lyö kynttä vähän, jotta kuori irtoaa ja siivuta sipuli sitten niin ohueksi kuin tolkun vaivalla saat)
- ripaus suolaa myllystä

Kuten kirjoitettua, tämä ruoka valmistuu nopeasti, joten kannattaa aloittaa laittamalla uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita sen jälkeen kaikki ainekset (paitsi etanat) pieneen kulhoon. Pyörittele esim. lusikalla hetki niin, että saat tasaisen maustevoin. Operaatiota helpottaa, jos otat voin jääkaapista jo vähän etukäteen. Jos et pidä sinihomejuustosta tai valkosipulista, resepti taipuu kyllä muunnelmiin. Esimerkiksi joissain ohjeissa sinihomejuuston asemesta on käytetty parmesaania.

Laita etanoita pannuun yksi jokaiseen koloon. Jos etanapannua ei komeroista löydy, pyydä sellaista ensi jouluna pukilta ja sovella sillä välin hieman (toimisikohan tosi pienet muffinsi/leivosvuoat?). Laita jokaisen etanan päälle reilu viipale maustevoita (kunnon kukkura teelusikallinen). Sitten vain pannu uuniin noin kymmeneksi minuutiksi. Kannattaa tarkkailla loppuvaiheessa pannun pintaa. Voin sisältämä juusto saa hieman ruskistua, mutta liika paistaminen saattaa käräyttää pinnan turhan mustaksi.

Etanoiden paistuessa voi paahtaa jo valmiiksi muutaman viipaleen vehnäpaahtoleipää, niin pääsee sitten viipymättä asiaan, kun herkku on valmis. Myös tuore patonki tai maalaisleipätyyppinen vaalea leipä toimii, mutta jostain syystä itse tykkään paahtoleivästä - ja nimen omaan rapeaksi paahdettuna. Syön etanan ensin leivän kulmalla ja kaavin sitten koloon jääneen, herkulliseksi maustuneen voin ahnaasti paahtoleivästä revityillä viipaleilla.

Juomaksi raikas valkoviini tai olut.

36 Comments:

At 28/10/05 22:20, Blogger Rosmariini said...

En tosiaan luopunut vielä täysin etanaennakkoluulostani.

Pidetään nyt edes siitä kiinni! ;)

 
At 5/1/07 10:01, Anonymous Anonyymi said...

Heippa,

Söimme pitkästä aikaa etanoita ravintolassa ja nyt vielä äkkäsin tämän ohjeen blogistanne. Pakko lähteä metsästämään etanapannuja töiden jälkeen!
Olisin kysynyt vielä oletteko kokeilleet kotilollisia etanoita? Muutenkin on vähän pimennossa missä niitä etanoita kasvaa: kala-vai lihatiskissä? ;) Ehkä mennään myös säilykkeillä..

- Jenni liemessä

 
At 5/1/07 13:02, Blogger Rosmariini said...

Minähän en ole etana-asiantuntija ollenkaan (mikä oli todistettavissa), mutta eiköpähän niitä ole toistaiseksi aina säilyketölkistä vedetty. Ihan niin kuin olisin joskus jossain kalatiskissä nähnyt kotilollisiakin etanoita, mutta en ole varma... Tästä oli nyt varmasti todella paljon apua. :D

Vaikka en ylen ihastunut etanoihin olekaan, joskus voisi ottaa kokeiluun tämän Köyhien ritarien etanabruschetan:

Etanabruschetta

12 etanaa
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
voita
suolaa
valkopippuria
1 tl anisviinaa
vaaleaa leipää siivuina
oliiviöljyä
Silppua etanat, sipuli ja valkosipuli. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipuli sekä valkosipuli. Lisää etanat. Mausta suolalla, valkopippurilla ja anisviinalla. Paahda leivät uunissa 200°c:ssa kullanruskeiksi. Ripottele leiville oliiviöljyä ja päällystä etanatäytteellä.

 
At 5/1/07 15:05, Anonymous Anonyymi said...

Hyvä idea tuo bruchetta, eipä tullut mieleen. Helpompi läntätä kaikki saman tien leivänpäälle. Jos sopivia etanapannuja ei heti löydy, niin tuon ohjeen kanssa selvinnee tämän viikonlopun yli. Etanoita käyn metsästämässä tänään, eiköhän niitä muutaman nalkkiin saa ;)Kiitos!

- Jenni liemessä

 
At 10/1/07 22:00, Anonymous Anonyymi said...

Testasimme yläolevan ohjeen viime viikonloppuna, kiitos siitä. Lauantai-ilta oli pelastettu!
- Jenni (ei enää niin liemessä)
Etanaburchetat

 
At 11/1/07 00:56, Blogger Rosmariini said...

Varsin kätevää, kun ei itse tarvinnut testata tuota reseptiä tähän hätään ollenkaan. :) Voisihan sitä joskus joillekin etanan ystäville koittaa tarjoilla, vaikka itse en kyllä ehkä uskaltaisi kuin maistaa.

 
At 3/6/07 08:35, Blogger Unknown said...

Hyvä ohje. Itse lisäsin maustevoihin vielä pari ruokalusikallista sitruunamehua, se tasapainoitti mielestäni kokonaisuutta kivasti. (Ja valkosipuli-persilja-sitruuna -yhdistelmähän toimii joka tapauksessa aina).

 
At 23/11/07 13:56, Anonymous Anonyymi said...

Moi

Etanapannuna voi käyttääherkkusieniä. Kastele sienet kauttaalataa sitruunamehulla (siis runsaasti) ja sitten öljyä/voita pannulle. Lämmitä niin kauan että sienen kuppi on täynnä öljyä laita etana sienikuppiin. Nosta sienet etanoineen uunipellille. Lisää päälle sinihomejuustoa, valkosipulia ja nokarevoita. Sitten vaan uuniin n.10 min riittää. Avot ja vaalea leivän ja hyvän juoman kanssa nauttimaan.

 
At 23/11/07 18:53, Blogger Rosmariini said...

Tuo herkkusieniohjehan on hauska, kiitoksia! Pitää ehdottomasti kokeilla jolloinkin.

 
At 30/11/07 21:23, Blogger Unknown said...

Voin kertoa että nykyään en syö mitään muuta alkupaloiksi kuin etanoita, okei eroja ravintoloiden välillä mutta hyvää on. Ja ensin oli itsellä että noitahan en suuhuni pane mutta kaveri suositteli ja kyllä olen kiittänyt jälkeen päin! SUOSITTELEN!!

 
At 23/2/08 15:48, Blogger MeikkiBeibi said...

Etanoiden ystävänä kiitän. :)
Sain ohjeella äitinikin niihin ihastumaan. Kiitos!

 
At 11/3/09 20:49, Anonymous Anonyymi said...

Aivan ihana resepti.... helppo ja hyvä.
Jos haluaan
vielä "yksinkertaisempi" reseptin niin vaihda voin ja sinihomejuuston tilalle sinihomejuusto makuinen Valion sulatejuusto ja lisää siihen valkosipulia.
Nautinnollisia makuelämyksiä
Sessan Turusta

 
At 9/4/09 17:44, Anonymous Anonyymi said...

Ihanaa että löysin tälläisen etanaystävien sivun... olen "käännyttänyt" muutamia ystäviäni etanoiden syöjäksi, vaikka aluksi vastustus on kovaa. Itse hankin etanapannut, mistäs muualta kuin Ranskasta. Aikaisemmin kokeilin niissä koteloissa tehdä, mutta itse etanoiden pois saaminen kotilosta olikin temppu sinänsä...
Oisko muita hyviä reseptejä? vaikka ei kai ole vs etanoiden voittanutta????
-Mari-

 
At 17/4/09 19:42, Blogger Rosmariini said...

Tarkoitukseni on ollut pitkään lainata kirjastosta etanakeittokirja, mutta aina se on jäänyt. Sieltä voisi saada vähän uutta inspiraatiota. (Kyseessä on siis muutama vuosi sitten ilmestynyt Porvoon etanat: Johdatus hitaisiin nautintoihin.)

 
At 4/12/09 12:51, Anonymous Anonyymi said...

Moi,
olen tehnyt monta kertaa samalla ohjeella, mutta freesannut etanat ensin kevyesti valkosipulissa ja valkoviinissä.Tulee todella mureita ja maukkaita.
-ari

 
At 10/12/09 13:56, Anonymous Anonyymi said...

Arille kysymys.

Olen muutamaan otteeseen tilannut ravintolassa etanat alkupalaksi ja saanut vielä hyvin kriittisen tyttärenikin houkuteltua maistelemaan. Nyt äkkäsin kaupassa etanapannun ja ostin niitä joululahjaksi kaksin kappalein, toinen itselleni ja toinen tyttärelleni. Tarkoitus siis jouluna herkutella etanoilla, mutta mutta ...
Olen ruoanlaittotaidoiltani aivan surkea ja ruokasanastokin on vähän hakusessa. Mitä tarkoitit kun sanoit freesanneesi etanat ensin valkosipulissa ja valkoviinissä?? Lisäsit valkoviiniin valkosipulit ja etanat hetkeksi maustumaan??

 
At 5/3/10 11:18, Blogger Päivi said...

Minusta on tullu kavereiden joukossa oikea etanakäännyttäjä, hyvinkin onnistuneesti. Hyvin ovat ennakkoluulonsa voittaneet kun olen puolittain pakottanut maistelemaan ;) Nämä ovat ihania, kiitos paljon.

 
At 12/12/10 09:18, Anonymous Anu / Anun keittiössä said...

Meillä myös tehdään itse etanoita ja ohje on sama kuin teillä... paitsi että persiljan tilalla on basilika. Toimii erinomaisesti ja on herkkua.

 
At 18/10/11 07:54, Blogger maitzo said...

Olen myös joskus paloitellut etanat neljään osaan ja lisäänyt vielä parmesaania päälle. Parmesaani antaa pinnalle hyvän värin ja maun

 
At 6/12/11 17:06, Anonymous Anonyymi said...

Tämä etanapanu on ehdottomasti paras jota olen syönyt! Kiitos paljon reseptistä!

 
At 9/2/12 18:47, Blogger Anne-Marie Wättö´s Life said...

OOH...siis etanat on yksi parhaista alkuruoista mitä löytää...vaan ne mitä saimme Pariisissa oli parhaat (ja taatusti kailleimat) täältä Skånesta löytyy vaan pakaste etanoita ...jos ei kesällä haluu mennä puutarhaan ja kerätä sieltä (mördar sniglar)
Tosi hienot kuvat sulla ja aivan ihania ohjeita...töytynee kokeilla...
Huomenna perjantai ja kaapit on nyt jo täynnä tuoreita raaka aineita joten ohjeet vaan puuttuu...
terv.
Anne Skånesta

 
At 26/3/12 14:37, Anonymous Anonyymi said...

Hei!
Kokeilin tätä reseptiä, ja hyvää tuli. Nyt ei tarvi aina mennä ravintolaan saadaksenn aurajuustoetanoita...

 
At 6/5/12 22:29, Blogger Oona said...

Kiitokset hyvästä ohjeesta :) Tuli ylihyviä http://ondessa.blogspot.com/2012/05/onnistunut-viikonloppu.html

:)

 
At 7/5/12 11:01, Blogger Janika said...

Itse käytän etanoissa lähes n. 4 valkosipulin kynttä yhtä pannua kohden, jolloin se on todella valkosipulillista ja aivan äärettömän hyvää! Suosittelen kokeilemaan suuremmalla määrällä valkosipulia! :)

 
At 7/5/12 22:34, Blogger Pippurimylly said...

Taannoin oli Oulussa muuan mainio ruokaravintola, joka laittoi etanapannuunsa hieman pekonia. Sekin sopii mukaan tosi hyvin ja tuo makuun syvyyttä ja jännää vaihtelua.

 
At 10/11/12 12:58, Anonymous Anonyymi said...

painu horo vittuu jos ei etanat maistu!!

 
At 10/11/12 13:07, Anonymous Anonyymi said...

mikä vittu noit su huulias vaivaa, vosu?

 
At 27/12/12 22:24, Blogger sarihoo said...

Vihdoin etanapannut ostettu ja tämä ohje kokeiltu. Käytin yhden yksikyntisen valkosipulin kokonaan eikä ollut omaan makuun yhtään liikaa:)

 
At 13/2/13 22:04, Anonymous Tiina said...

Kiitos vinkistä käyttää muffinssivuokia - kävi tosi hyvin! Persiljaa ei ollut, joten vaihdoin kuivattuun rakuunaan ja valkosipulikin vain kuivattuna. 4 minuutin jälkeen lisäsin raastettua savujuustoa. Kelpais vaikka kuninkaalle :)

 
At 14/2/13 19:43, Anonymous Myy said...

Tehtiin tällä ohjeella ja käytettiin säilyketölkkietanoita. Meinasi jäädä kyllä puolessavälin syömättä, kun hampaissa rahisi niin pahasti. Kun purkista jäi yksi pannullinen paistamatta, niin googleteltiin lisää, että ostettiinko vaan huonoja etanoita. Löydettiin kuitenkin ratkaisu, joka ilmeisesti osoittautui aika tärkeäksi: etanat kannattaa PESTÄ ennen paistamista, jotta ne kuorenpalaset ja hiekat sun muut rouskuvat lisät saa sieltä pois. Sen jälkeen ei ole enää rouskunut, vaikka on useampi pannullinen paisteltu. Mutta on ne vaan jotenkin niin niljakkaita pestä, ettei tee mieli sentään liian usein tehdä. :)

 
At 3/4/13 19:25, Anonymous Anonyymi said...

Todella hyvä ohje! Tein tämän mukaan ja hyvää tuli

 
At 8/6/13 20:04, Blogger Unknown said...

Meidän perheessä kolme naatiskelee etanoilla ja neljännelle laitetaan kokonaisia herkkusieniä - samoilla mausteilla. Rakenteeltaan melkein samanlaisia, mutta sieni ei jostain kumman syystä ärsytä "ennakkoluuloja" niin pahasti.

 
At 22/8/13 17:51, Blogger Unknown said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 
At 23/8/13 10:29, Blogger Rosmariini said...

Säilyketölkeissä myydään myös kuorittuja etanoita, ja ainakin noissa Suomessa tarjoilluissa etanapannuissa etanat ovat aina olleet ilman kuorta.

Sen sijaan jossain Välimeren suunnalla olen nähnyt etanoita tarjoiltavan kuoristaankin, joten ei sekään liene mahdotonta. Mutta ne lienevät olleet vähän eri tavalla valmistettuja silloin.

 
At 18/1/14 19:08, Anonymous Anonyymi said...

Mieskulta sai jouluna synttärilahjansa (syntynyt heinäkuussa) - kaksi etanapannua. Ensimmäinen kokeilu oli uutena vuotena, tänään hän haluaa etanoita uudelleen Ü Kiitos ohjeesta!

 
At 25/8/23 19:12, Anonymous Anonyymi said...

Just tuli valurautainen etanapannu Saksan Amazonista ja reseptiä etsimässä. Itse olen mieltynyt etanoita enemmän mukanoihin, eli etanan tilalle herkkusieniä. Saa nähdä miten himassa onnistuu.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails