torstaina, marraskuuta 20, 2008

Mää kans

Marraskuun ruokahaasteen aiheena on lammas. Koska kyseessä on yksi ehdottomista suosikkiraaka-aineistani, koin haasteeseen osallistumisen tällä kertaa suorastaan moraaliseksi velvollisuudekseni. Haastemuonan keksiminen vaan oli tavalliseen tapaan varsin hankalaa, kun tuntuu, että lampaasta on tullut kokkailtua tänne Pastanjauhantaan jo kaikkea mahdollista. Parhaina juttuina mieleen tulevat marokkolaiset lammastaskut, lammasburgerit, lammaspata ja lampaasta tehty osso bucco.

Huomasin tällä viikolla yhtenä päivänä, että haastepostauksen kanssa alkaa olla jo hiukkasen kiire. En nimittäin ehdi tulevana viikonloppuna laittaa ruokaa luultavimmin laisinkaan (meneillään on yllättävän vauhdikas marraskuu). Samana päivänä teki mieleni tehdä töiden jälkeen pizzaa, ja niinpä päädyin sitten miettimään, miltä lammaspizza mahtaisikaan maistua. Ideaan sain pohjustusta norjalaisen Peppes Pizzan pizzoista, joissa usein on sekä kylmiä että lämpimiä raaka-aineita jonkinlaisen kastikkeen kanssa tarjoiltuna.

Kesälliseltä Peppe-käynniltä muistui mieleeni esimerkiksi thai-pizza, jonka ainesosiksi lupailtiin satay-marinoitua kanaa, paprikaa, sipulia, ananasta, maapähkinää ja korianteria. Ja intialaisessa Chicken Tikka Masala -pizzassa oli tikka masala -kanaa, punasipulia, ananasta, korianteria ja vihreää paprikaa. (Huomautettakoon, että luurasin nuo ainesosat netistä löytyvästä ruokalistasta - en sentään ollut niitä aivan noin tarkasti onnistunut painamaan mieleeni.)

Lampaasta tuli mieleeni Kreikka ja toiseksi Australia. Otin kohteeksi makumaailmaltaan tutumman Kreikan ja tehtailin arki-illan ratoksi muutamia pizzoja, joiden ainesosat ovat yleensä tutumpia kreikkalaisesta salaatista tai pitaleivän välistä. Tsatsikiakaan en unohtanut, vaan sekoitin pizzan päälle levitettäväksi kastikkeen kreikkalaisesta jugurtista, raastetusta kurkusta, parista valkosipulinkynnestä, ripauksesta suolaa ja valkopippuria sekä lorauksesta oliiviöljyä.

Nälkä oli iltakuuden jälkeen kauppaan mennessäni jo varsin armoton, mistä syystä päädyin ostamaan pizzapohjiksi ensimmäistä kertaa elämässäni pakastealtaan valmiita versioita. Pelkäsin pahanpäiväistä pettymystä, mutta valmispohja ei onnistunut huonontamaan lopputulosta, joka oli yllättävänkin rapsakka. Tomaattikastike syntyi myös kädenkäänteessä tomaattipyreestä, Heinzin ketsupista sekä yrttimausteesta ja mustapippurista. Levittelin tomaattikastiketta pizzapohjalle hyvinkin anteliaasti, ja tymäkän tomaattinen maku istui ihan mahdottoman hyvin yksiin muiden ainesten kanssa. Pizzoissa kohtasi siis monta mukavaa asiaa: lammas, feta, oliivit, tomaatit sekä sipuli. Ja kaiken mehevöittäjänä ja piristäjänä toimi mukavan valkosipulinen tsatsiki.
Nälkäisen kokkaajan lammaspizza

-pizzapohjia (esim. 3 kpl)
-tomaattikastiketta paljon
-pizzajuustoa
-ruskistettua lampaanjauhelihaa (itselläni oli yrteillä maustettua, vajaa 200 g)
-kuutioitua fetaa
-rengastettu punasipuli
-kalamataoliiveja
-kirsikkatomaatteja
-tsatsikia
(-salaattia: unohtui omastani, vaikka tarkoitus oli sommitella pinnalle vielä kourallinen rucolaa)

Levitä pizzapohjalle tomaattikastiketta ja sen päälle juustoa (mikäli haluat täytteet näkyville, niin kuin minä). Lado päälle lammasta, sipulirenkaita, fetaa, oliiveja ja tomaatteja. Paista 250 asteessa (aikaa meni omilla valmispohjillani 8 minuuttia).
En tiedä, miten tsatsiki toimii uunista otetun pizzan päällä, mutta meillä aikaa meni sen verran loppupizzojen leipomiseen ja ensimmäisen version kuvaamiseen, että pizzat ehtivät ennen syömistä jo jossain määrin jäähtyä: Levitä joka tapauksessa tsatsikia pizzojen päälle joko ennemmin tai myöhemmin (ja koristele salaatilla). Nauti ja täyty (puolikkaan pizzan jälkeen iski jo ylimaallinen ähky).

12 Comments:

At 21/11/08 06:27, Blogger Meri, Helsinki said...

Tällainen tekisi täällä kauppansa :-D Minäkin muistin vasta juuri koko haasteen, onneksi kokkasin toissapäivänä VAHINGOSSa juuri lammasta. Ettei käy taas ohraisesti haasteen kanssa, kun raaka-aina on näin aatelinen.

Täytyy ahtautua teidän arkistoonne noiden lammasohjeiden kimppuun muuten enivei, jos löytys vaikka viikonlopuksi mökille kokeiltavaa. :-P

 
At 21/11/08 07:48, Blogger Rosmariini said...

Mekin ollaan laitettu lammasta viime viikkojen mittaan pariin otteeseen, mutta jotenkin kaikki muonat eivät taivu postauksiksi sitten niin millään. Lammasmureke on myös ollut harjoittelulistalla, siihenkin pitäisi koittaa upottaa fetaa ynnä oliiveja. Voisi tulla aika hyvää.

 
At 21/11/08 08:16, Anonymous Anonyymi said...

Slurps ja nammm! Onneksi on oma päkä päätynyt viikko sitten pakastimeen, jauhelihaakin tuli kolme kiloa. Tätä kokeillaan meillä ehdottomasti.
Mielettömästi onnea kisaan!

 
At 21/11/08 09:10, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset toivotuksista sekä superhyvästä aihevalinnasta. Toivottavasti mahdollisimman moni ennättäisi vielä mukaan kisaan.

Tähän pizzaan voi upottaa kätevästi myös lammasruokien jämiä, esim. muutaman lammaspullan.

 
At 21/11/08 09:58, Anonymous Anonyymi said...

Ai että, nyt taitaa olla viikonlopun pizzapäällyste päätetty! Tämän on pakko olla hyvää!

 
At 21/11/08 11:06, Blogger Rosmariini said...

Minä voisin vastineeksi maistaa mieluusti pastakotiloitasi. :) Ihan liikaa hyviä reseptejä ja ihan liian vähän aikaa niiden toteuttamiseen!

 
At 22/11/08 13:48, Anonymous Anonyymi said...

Uijui. Söisin kyllä tuon näköisen pizzan erittäinkin mielelläni. Suhtaudun lampaaseen epäillen (johtuen siitä etten ole juuri koskaan saanut hyvin valmistettua lammasta) enkä siksi uskalla itse edes yrittää moisen ruoaksi saattamista, mutta tässä muodossa ehkä voisi yrittää joskus :)

 
At 22/11/08 20:35, Blogger Rosmariini said...

Harmillista, ettet osunut kulmille siinä vaiheessa, kun noita uunista kaivelin. :) Syötävää olisi riittänyt hyvin useammallekin maistelijalle, kun olivat kaikkine päällysteineen niin mahdottoman täyttäviä.

 
At 25/11/08 17:36, Anonymous Anonyymi said...

Ah, kuulostaa ihanalle!! Lammasjauheliha odottaa jo jääkaapissa :)

 
At 26/11/08 18:29, Blogger Rosmariini said...

Jiihaa, toivottavasti maistuu!

Jos lihaa on ylenmäärin, kannattaa katsastaa myös muut marraskuun lammasreseptit.

 
At 26/11/08 19:20, Blogger Harmaaparta said...

Tomaattikastikkeeseen pureeta ja ketchuppia? Kääntyykö joku Italiassa haudassaan?

Itse laitan paseerattua tomaattia suoraan pahvipurkista. Toimii erittäin hyvin. Laitan mieluusti vielä ohuita tomaattiviipaleita päälle, hieman pehmeitä vaikka. Tosin nuorempi poikani ei pidä siitä, joten kun hän käy kotona isin luona niin vain toisessa päässä pizzapeltiä on tomaattiviipaleita ja valkosipulia.
Pitää poikaa ymmärtää, kun ikääkin on vasta 27 v.

Hyvää että tehdään pizzaa kotona. Tutustuin ensi kerran pizzaan Yhdysvalloissa vuonna 1960. En tiedä rantautuiko se Valtoihin siirtolaisten vai amerikkalaisten sotilaiden mukana. Silloin ei voinut arvata että eräänä päivänä Suomi olisi täynnä Kotipizzaa ja kebab-pizzerioita.

 
At 26/11/08 19:52, Blogger Harmaaparta said...

Vielä kommentti lisäyksenä edelliseen kommenttiini. Ensimmäinen pizzeria oli Gennaro Lombardin, siirtolaisen, vuonna 1905 Little Italyyn eli Manhattanin italialaiseen kaupunginosaan perustama pizzeria. Todella suosituiksi pizzat tulivat vasta toisen maailmansodan jälkeen kun Italiassa palvelleet ja pizzojen makuun päässeet amerikkalaiset sotilaat eli GI:t tulivat kotiin. Esim. Pizza Hut-ketju on perustettu vuonna 1958.

Kyllä netistä löytyy vastaus kysymykseen kuin kysymykseen.

Niin hirveä nälkä on nyt yllättänyt, että pitää mennä syömään eilen illalla tekemääni tomaattikeittoa. Lammasmakkaralla höystettyä.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails