sunnuntaina, toukokuuta 13, 2007

Lammasburgerit

Eilen oli euroviisupäivä, joka kului meillä aika lammasmaisissa tunnelmissa. Syötäväksi askarreltiin nimittäin makoisia lammasburgereita. Ruuanlaiton aloittaminen meinasi vaan hieman venähtää ja lopulta annokset valmistuivat samalla hetkellä kuin itse kisatkin alkoivat. Ehdin sentään näkemään Lordin Hard Rock Hallelujahin, joka oli kyllä tänä vuonnakin paras euroviisulavalla nähty esitys.

Lammaspihvien kaverina tarjoiltiin sämpylöitä, viipaloitua punasipulia, tomaattia, salaattia sekä fetajuustosta, valkosipulista, hunajasta ja luonnonjugurtista sävellettyä soosia. Pihvien ohje on otettu kirjasta nimeltä Fat girl slim. Meille sen lähetti ikilukijamme Emma, joka opasti meitä burgereiden tekoon seuraavasti:
Lammasburgerit

-1 pala (peukalon pään kokoinen) tuoretta inkivääriä hienonnettuna
-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
-1 salottisipuli (tai tavallinen keltasipuli sieltä sipulipurkista) pilkottuna
-1 punainen chilipalko hienonnettuna
-pari hyppysellistä jauhettua kuminaa
-4 vihreää kardemumman siementä (avaa kuoret ja poista siemenet, hienonna morttelissa jos tarvis - tai päästä itsesi helpommalla ja laita teelusikan kärjellinen jauhettua kardemummaa)
-reipas hyppysellinen jauhettua korianteria
-samanlainen allspiceä (tämän puute ei todistettavasti kaada ohjetta, mustapippuria sekaan vaan :)
-pieni kourallinen tuoretta korianteria pieneksi hakattuna
-2 rkl maustamatonta jugurttia
-n. 400 g lampaan jauhelihaa
-1 kananmuna
-oliiviöljyä
-suolaa

Sekoita ensin kaikki muut ainekset paitsi liha ja kananmuna. Sekoita sitten mukaan liha ja kananmuna kevyesti mutta huolellisesti. Muotoile taikinasta 4 pihviä. Laita pihvit jääkaappiin 30 minuutiksi (ei pidemmäksi aikaa, sillä jugurtin happoisuus muhentaa lihaa).

Suolaa pihvit ja paista öljyssä kuumalla pannulla. Ensin noin 3 minuuttia toiselta puolelta, sitten 5-6 minuuttia toiselta. Anna vetäytyä pieni hetki ennen syömistä.

8 Comments:

At 13/5/07 21:38, Blogger Aurinkotuuli said...

Nam, itse tehdyt burgerit ovat kyllä hyviä. Lampaasta saa varmasti kivaa kebabmaista tatsia pihveihin. Melkein siis kuin grilliltä, mutta parempaa :).

 
At 13/5/07 22:37, Blogger Rosmariini said...

Tuostapa tulikin mieleeni, että lammaspihvit toimivat mainiosti myös pitaleipien välissä.

 
At 14/5/07 14:08, Anonymous Anonyymi said...

Toivottavasti burgerit maistuivat :) Itse tykkäsin tuosta maustesetistä lampaan kaverina.

Niin, siitä pipariohjeesta (jos se tuli perille) piti sanomani, että kaveri huomasi pientä heittoa suomen- ja englanninkielisissä mitoissa. Eli jos haluaa koettaa parin sadan taalan pipareita, niin kannattaa tsekata ne ainemäärät siitä alkuperäiskielisestä versiosta.

 
At 14/5/07 14:25, Blogger Rosmariini said...

Maistuivat kyllä, itse asiassa tykkäsin noista pihveistä aivan valtoimenaan. Toimivat myös ilman korianteria, jonka jätimme omasta pihvitaikinastamme suosiolla pois.

Niin, ja kiitos tosiaan keksiohjeesta! Sitä on pakko testata ihan periaatteen vuoksi. Pitäisikö sinunkin alkaa veloittaa aina parisataa euroa kustakin loistoreseptistäsi. :)

 
At 15/5/07 19:12, Anonymous Anonyymi said...

Onhan tuo vitsi, teidättehän että allspice on suomeksi MAUSTEpippuri ? Meidän äiti pilasi kerran piparkakut tuolla lipsahdukaella.

 
At 16/5/07 09:58, Anonymous Anonyymi said...

Itse kokkailin ko. pihvejä ensimmäistä kertaa vähän heikosti varustetusssa keittiössä ja ainakin omat makuhermoni kelpuuttivat mustapippurilla pippuroidut versiot ihan hyvin. Toki maustepippurista tulisi ihan oma säväyksensä, jos sitä on saatavilla.
Eli tarkoituksena ei ollut kääntää allspicea mustapippuriksi vaan todeta, että resepti ei kaadu sen puutteeseen. Pahoittelen mahdollisia väärinkäsityksiä :)

 
At 16/5/07 10:06, Blogger Rosmariini said...

Juu, tuskin se musta- ja maustepippurin ero on näissä kyseisissä lammaspullissa kovinkaan ratkaiseva. Mekin käytimme mustapippuria, ja se toimi näissä ihan loistavasti.

 
At 17/5/07 11:49, Anonymous Anonyymi said...

Oi että,näyttää kyllä herkulliselta!!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails