keskiviikkona, marraskuuta 05, 2008

Riekonrintaa ja metsäsienimuhennosta

Syksy on sesongin raaka-aineita arvostavan kulta-aikaa: kaikenlaiset kasvikset ovat vasta tuottaneet satonsa ja tuoretta tavaraa on kaupat ja kauppahallien vihanneskojut pullollaan. Myös riistakausi on aluillaan ja suurimmalle osalle vuoden metsästyspiikki osuukin nimenomaan syksyyn.

Heti alkuun täytyy tunnustaa, että tämänkertainen riekko tuli meille pakasteessa kaupasta - eikä siinä vielä kaikki: mokoma oli matkannut tänne Englannista asti! Ikään kuin kotimaassa ei muka osattaisi riistanhakua! Ilmeisesti taito ja tapa on kuitenkin jo niin valitettavan hiipunut ja ukkoutunut, että näinkin perinteinen riistalintu lentää kaupan tiskiin merten yli.

Riistan valmistuksessa neuvotaan yleensä pitäytymään perusasioissa: suola, pippuri ja voi - niillä pääsee pitkälle. Liian mausteisia kastikkeita neuvotaan yleensä välttämään, jotta oikealla tavalla kunnioitettaisiin riistan makua. Sienet ja metsän marjat kuitenkin jäykkäniskaisimmatkin yleensä kelpuuttavat lautasilleen metsäneläinten kylkeen.

Riekonrinta-annoksen nautimme metsäsienimuhennoksen kanssa nauris-porkkanapediltä. Nyt kun viime aikoina on virinnyt keskustelua erilaisista keittiökoneista, tulkoon mainituksi, että kasvispeti suikaloitiin Polkkapossunkin testaamalla Braunilla. Ei ihan juliennea, kuten todettu, mutta pieneksi, joskin tässä yhteydessä varsin irrationaaliseksi anekdotaaliseksi lohduksi yhtiön Dieter Ramsin kauden design-historia heijastuu erittäin mielenkiintoisella tavalla Applen nykytuotteissa.

Riekonrintaa kahdelle

riekko
voita
suolaa, valkopippuria

Leikkaa rintalihat irti riekosta. Myös reisi- ja koipilihat voi erotella ja valmistaa rintafileiden mukana, vaikkei ainakaan pienen yksilön koipireisissä kovin paljon syötävää olekaan.

Laita loput riekonosat kattilaan, kaada päälle vettä tai lihalientä niin, että lihat & luut peittyvät. Keittele pikku hiljaa kasaan sillä aikaa, kun syötäväksi suunnitellut riekonosat muhivat uunissa. Tavoitteena on noin desi lientä. Kun tähän on päästy, voi liemen siivilöidä talteen.

Ruskista riekonrinnat ja mahdolliset koipi- ja reisipalat pannulla voissa ja ripottele päälle kevyesti suolaa ja valkopippuria. Loppukypsennys sujuu näppärimmin uunissa, 225 C:ssä n. 15 minuutissa.

Muhennettuja metsäsieniä

300 g tuoreita metsäsieniä pilkottuna (pakastesienetkin toimivat)
50 g sipulia kuutioituna
40 g voita
40 g vehnäjauhoa
1 dl kokoon keitettyä lientä riekon luista
2 dl kuohukermaa
suolaa, valkopippuria, pihlajanmarjahyytelöä (muukin marjahyytelö käy)

Kuullota sipulia hetki voissa ja lisää sitten sienet. Paista niin, että ne kuivahtavat hieman. Lisää vehnäjauho ja sekoita.

Kaada sekaan siivilöity riekkoliemi ja kerma ja sekoita hyvin. Keitä tämän jälkeen muhennosta vielä hetki niin, että koostumus on sopivan sakea makuusi. Maistele ja lisää suolaa ja pippuria vähän kerrallaan, kunnes olet tyytyväinen.

9 Comments:

At 6/11/08 01:55, Blogger ari said...

Minua kyllä harmittaa se, että missasin tenavana sen suvun puolen, joka metsästi.

Olisipa ainakin luomua...

 
At 6/11/08 06:31, Blogger Rauna said...

Kyllä olisi mukava, jos jostain suunnasta tulisi takuutuoretta ja hyvin käsiteltyä riistaa. Vieläkin fiilistelen vuosia sitten Kuukausiliitteessä ollutta juttua Mika Ihamuotilan vanhempien riistaohjeista ja kertomuksista taukopaikkojen eväistä, siinä vaiheessa tosin isä oli poikaansa hiukan tunnetumpi.

 
At 6/11/08 09:27, Blogger Rosmariini said...

Suunnitelmani lisätä riistansyöntiä on kyllä toisinaan helpommin sanottu kuin tehty. Kotimaista hirveä löytyy sentään kaupasta kohtuuhyvin, ainakin näköjään tähän aikaan vuodesta, mutta muu tuottaakin sitten jo enemmän ongelmia. Sorsia on tosin viimein aikoina näkynyt (onkohan nekin rahdattu tänne jostain huitsin kuikasta).

 
At 6/11/08 10:48, Blogger Pikku said...

Oih, nam, ajatuskin lentäneestä riistasta maistuu hyvältä... Vielä kun saisi kunnon [kokoisen] keittiön omaavan ystävän valmistamaan riekkoa. Hmm... pitäisiköhän mennä tipu kainalossa kylään? ;)

["Huitsin kuikasta" :D]
Pikkuenkeli

 
At 6/11/08 15:46, Blogger Rosmariini said...

Oli kyllä mukava päästä maistamaan riekkoa, aivan uusi tuttavuus meikäläiselle. Saas nähdä, josko sitä saisi vielä joskus syödäkseen, vaikka jossain riistaravintolassa jolloinkin.

 
At 10/11/08 10:34, Anonymous Luontaistuote said...

Tätä tuli eilen kokeiltua. Loistava resepti!

 
At 27/9/11 18:51, Anonymous Anonyymi said...

Ongelmahan on siinä, ettei suomesta metsästettyjä lintuja saa myydä, tämän on lainsäätäjä kieltänyt.

 
At 17/9/12 13:55, Anonymous Anonyymi said...

Kaikki riistalinnut eivät ole myyntikieltolistalla.

31 § (27.11.1998/869)
Riistaeläinten kauppa
Suomessa metsästetyn kanadanhanhen, metsähanhen, heinätavin, allin, telkän, tukkakoskelon, isokoskelon, pyyn, teeren ja metson samoin kuin niiden tunnistettavien osien tai niistä valmistettujen tuotteiden kauppa on kielletty.

 
At 4/1/13 12:31, Anonymous Anonyymi said...

Satuinpa tähän reseptiin kun lounastauolla selailin tuttua blogianne :) Aloitin itse metsästysharrastuksen viime kesänä juuri tämän takia, että saa riistaa pöytään ja saa kokata myös muutakin lihaa kuin mitä kaupasta löytyy. Tosin saalis jäi vielä laihaksi, mutta ensi kaudella paremmalla onnella :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails