sunnuntaina, kesäkuuta 23, 2019

Tofuvartaita ja hölskykurkkuja



Perinteinen mökkijuhannuksemme tarjosi tänä vuonna tuttuun tapaan parasta mahdollista seuraa, mainioita makuja ja jopa yllättävän lämmintä ja aurinkoista ilmaa, (joka tosin kääntyi juhannuspäivän iltana juhannusmyrskyksi).

Juhannuksen ruokalista on pitänyt monelta osin pintansa vuodesta toiseen. Esimerkiksi uusia perunoita ja graavilohta on pakko saada joka vuonna, mutta joka kerta kokeillaan tietenkin myös uusia ruokaohjeita.



Vegevaihtoehtoja on ollut viime vuosina tarjolla aiempaa monipuolisemmin, esimerkiksi kukkakaaliwingsit olivat parin vuoden takainen grillihitti.

Tänä vuonna HS:n ohjeella tehty feta-kasvisvoileipäkakku keräsi runsaasti kehuja sekä kiinnostavan ulkonäkönsä että makunsa puolesta. Hauska yllätys, kun voileipäkakun sisältä paljastuu muun muassa paahdettua munakoisoa.



Tykästyin myös grilliin päätyneisiin tofuvartaisiin, joiden päälle siveltyyn soosiin sovellettiin näiden filippiiniläisten kanavartaiden mausteista kastikeohjetta:

1 (yli)kypsä banaani
1 dl ketsuppia
1 dl sitruunalimonadia
½ dl rypsiöljyä
2 rkl fariinisokeria
2 rkl sitruunamehua
2 rkl soijakastiketta
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 tl chilihiutaleita
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa

Valmista marinadi. Kuori ja muhenna banaani. Laita kattilaan. Lisää loput ainekset. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen kuplien ilman kantta noin 10 minuuttia, kunnes seos on sakeaa. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja laita sitten jääkaappiin viilenemään vähintään 1 tunniksi, kunnes kastike on kylmää. (Jääkaappikylmästä kastikkeesta osan voi käyttää marinointiin ja loput glaseeraamiseen.)



Yhdeksi suosikkiruokalajiksi muodostuivat hölskykurkut, joista ei näköjään ole otettu yhtään kuvaa. En muistanutkaan, kuinka kätevästi niistä saa kesäiseen ruokapöytään lisukkeen, kun ohueksi viipaloidun kurkun ja tillin lisäksi hölskytykseen tarvitaan vain väkiviinaetikkaa (2 rkl), sokeria (1 rkl) ja suolaa (1/2 tl).

Muita uusia suosikkiruokaohjeitani olivat muurinpohjalettujen kanssa tarjoillut uunipaahdetut raparperit, joihin tarvittavat raparperipalat oli kuorittu ja maustettu sokerilla ennen uunittamisvaihetta. Lisäksi levitin lättyni päälle kauravaniljakastiketta, jonka koostumuksesta tykkäsin kovasti.





Lisäksi ruokalistalla oli muun muassa halloumisalaattia, wasabilohi-avokadopiirakkaa ja marjakakkua (samassa yhteydessä vietettiin myös synttärijuhlia).

Kaiken syömisen oheen keksittiin myös monenlaista ajanvietettä. Mölkkymestaruutta ei tänä vuonna ratkottu, mutta kolmijalkajuoksu (jossa juostaan pareittain vierekkäin olevat jalat yhteensidottuina) tarjosi meikäläiselle yhdet juhannuksen parhaista nauruista.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails