sunnuntaina, toukokuuta 05, 2019

Pad thaista tom kha -keittoon: Vertailussa Oulun thaimaalaiset ruokapaikat



Oululaiset ruokabloggaajat kokoontuivat taas eilen vertailemaan oululaisten ravintoloiden antia: Tällä kertaa testissä olivat kaupungin thaimaalaiset ravintolat, ja mukana maistelemassa olivat Kokit ja Potit, Kokkeillaan ja Kärähtäneet.

Blogiraadin yksimielinen mielipide oli, että thaimaalaisten ravintoloiden anti on kautta linjan parempaa kuin kaupungin (tammikuussa testaamamme) kiinalaisten ravintoloiden tarjonta. Syynä tähän saattaa olla se, että kiinalaisia ravintoloita ryhdyttiin perustamaan Suomeen jo siinä vaiheessa, kun kaukomatkailua ei harrastettu vielä käytännössä ollenkaan ja ravintoloiden makumaailma yritettiin tehdä suomalaisten suuhun sopivaksi.

Thaimaan kanssa oli toisin. Kun Suomeen ryhdyttiin perustamaan ensimmäisiä thaimaalaisia ruokapaikkoja, monella oli jo selkeä mielikuva siitä, miltä ruoka Thaimaassa maistui. Thaimaan-matkailu alkoi saavuttaa nimittäin runsaasti suosiota jo 1990-luvun alkupuolelta alkaen. Helsingin Sanomissa kirjoitettiin lokakuussa 1997, miten ”Suomi alkoi sulattaa idän makuja:

”Olisi ihme, jos thaimaut eivät alkaisi kotiutua meille, sillä toissa vuonna Thaimaassa lomaili 7 000 suomalaista ja viime vuonna 15 000. Se on Kanarian ohella talven suosikkikohde.
Virta vie suuret joukot rantalomalle kaukoitään. Esimerkiksi viime kaudella Tjäreborgilla oli siellä vain yksi lomakohde, vanha tuttu Phuket. Uudessa esitteessä niitä on yhdeksän lisää. Kohta suomalaisille käyvät tutuiksi Hua Hin, Cha-Am ja Koh Phi Phi.
Maut siirtyvät massojen mukana. Muistatteko vielä Kreikka-innostuksen? Se toi suomalaiskoteihin fetan ja mustat oliivit, ja jokaiseen ravintolaan kreikkalaisen salaatin.
Pian thailomalta palaajat kaivelevat matkatavaroistaan korianteria, sitruunaruohoa ja linnunpesän muotoisia riisinuudeleita.”
(HS 5.10.1997)

Meistä pastanjauhajista kumpikaan ei ole koskaan käynyt Thaimaassa, mistä syystä Suomesta saatavien ruokien autenttisuus on tietenkin todella hieno asia.





Blogiraatimme valitsi vertailuun tom kha -keiton (jättikatkaravuilla), vihreän curryn (kasviksilla / tofulla / lihalla) sekä pad thai -annoksen eli paistetut nuudelit (kanalla). Vertailtavat ravintolat olivat keskustassa sijaitsevat Pikku Thai, Pad Thai Baan Naa, Phuket Thai Take Away sekä Tuirassa sijaitseva Noodle Bar 9.

Alkujaan ajatuksena oli woltata annokset kotiin (kiinnostava tapahtuma näin wolttialueen ulottumattomissa asuvan näkökulmasta), mutta koska valituista ravintoloista ainoastaan yksi oli mukana Woltissa, bloggaajat jalkautuvat loppuihin ravintoloihin itse ja toimivat omina wolttikuskeinaan.





Aivan kaikista paikoista ei saanut kaikkia valittuja annoksia, mistä syystä parista ravintolasta valikoitui testaukseen ylläreitä (esim. Pad Thai Baan Naasta kasvispyörykät thai satay -kastikkeella).

Testiannosten ulkonäköä ja makua arvioituamme ravintolat pisteytettiin seuraavaan järjestykseen:
1) Noodle Bar 9
2) Phuket Thai Take Away
3) Pad Thai Baan Naa
4) Pikku Thai

Annosten ulkonäkö oli kautta linjan varsin houkutteleva (esim. Phuketin pad thai), ja testiin pääsi todella mainioita makuja (esim. Noodle Barin kookosmaitopohjainen keitto). Noodle Bar ja Phuket ovat olleet Oulussa parin viime vuoden ajan myös meidän henkilökohtaisia suosikkiruokapaikkojamme. Noodle Bar tietenkin ansaitsee hatunnoston myös siitä, että ravintola tarjoilee myös kausiruokaa (sieniruokia syksyllä ja villivihanneksia kesällä).

Thaimaalaissa ruoissa hyvien makujen taustalla on (samaan tapaan kuin ruoanlaitossa tietenkin yleensäkin) onnistunut vastamakujen varaan rakentunut suola- ja happotasapaino. Pikku Thailla maut olivat hiukan epätasapainossa, mutta pienellä säätämisellä sielläkin saisi syödäkseen varmasti huomattavan makoisia annoksia.





Take away -elämyksestä vielä sen verran, että vaikka ruokailussa tietenkin vierähti tunti jos toinenkin, ruoat säilyivät paketeissa lämpiminä yllättävän hyvin. Omatoimisena wolttikuskina toimiminen meni hiukan sähläämiseksi, koska menimme omien (Phuketista noutamiemme) ruokapakettien kanssa aluksi ihan väärään kerrostaloon ja rappuun. Oikea wolttikuski osasi luullaksemme perille huomattavasti vakuuttavammin.

PS. Maistelutilaisuus järjestettiin Kokkeillaan-blogin residenssissä, mistä isäntäväelle suuret kiitokset (lukekaa lisää täältä + Kokkien ja pottien kirjoitus täältä). Seuraavaksi kohteeksi blogiraatimme voisi ottaa vaikka kaupungin parhaat burgeribaarit.

3 Comments:

At 5/5/19 20:14, Blogger Jael said...

Kivoja yhteisiä juttuja teillä siellä Oulussa ruokabloggaajien kesken:) PIdän tosi paljon aasialaisesta ruuasta, jota kokkaan lähes joka viikkoa, ja thai-ruuassa on kyllä ihania makuja:)

 
At 5/5/19 20:36, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Onneksi pääsitte lopulta oikeaan osoitteeseen. Olivat Phuketin ruuat sen verran maukkaita, seurasta nyt puhumattakaan!

 
At 5/5/19 20:57, Blogger Rosmariini said...

Jael: On kyllä mahtavan kivoja juttuja mukavassa porukassa. Kesäksi on taas piknik tietenkin suunnitelmissa, että sinne kannattaisi ehkä tulla vähän kauempaakin. :)

Päivi: Onneksi ei ehditty sentään väärään asuntoon asti! (Vähältä piti.) Kiitos vielä kestitsemisestä! Siitä jälkkäristä tuli saman tien uusi suosikkini.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails