Kukkakaaliwingsit, nakkipiilot ja nokkoslätyt - juhannuksen suosikkireseptit
Perinteinen koko perheen mökkijuhannus on taas takanapäin, ja ennen työviikon ja arjen alkamista on hetkinen aikaa naputella talteen juhannuksen parhaat reseptit.
Ohjeiden paremmuus tietenkin riippuu vähän maistelijasta; esimerkiksi alkupalapöydässä olleet nakkipiilot maistuivat erityisen hyvin pikkuväelle, kun taas kalakastikkeella, chilillä ja limenmehulla maustettu salaatti upposi paremmin aikuisiin juhlijoihin.
En ole vielä ennättänyt testata porkkalaa tai kaikkia muitakaan viime kuukausien vegeruokahittejä, mutta kikhernesäilykepurkin liemestä ja sokerista tehtyihin vegaanisiin marenkeihin olen hurahtanut ihan kokonaan.
Nyt pääsin maistamaan siskoni tekemiä kukkakaaliwingsejä, jotka olivat juhannuspöydästä oma suosikkiruokani. Pidän muutenkin kukkakaalista hyvin paljon, ja kukkakaalin pintaan grillatessa tahmautunut BBQ-kastike oli aivan yltiöherkullista. Kukkakaalisiipien ohje oli yhdistelmä blogeista Lunni leipoo ja Perinneruokaa prkl (BBQ-kastikkeen ohje otettu naudanposkiohjeesta).
Me laadimme juhannuspöytään ribsejä, ribsien makumaailmaan sopivaa salaattia sekä täytettä suolaisiin muurinpohjalättyihin. Viimeksi mainittuihin otin ohjeen Meri-Tuuli Lindströmin ihanasta Mökin keittokirjasta (2015). Kotipihan reunamilla kasvavat nuoret nokkoset pääsivät näin hyötykäyttöön:
Letut nokkos- ja savulohitäytteellä
Lettutaikina
4 kananmunaa
8 dl luomutäysmaitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja
1 tl suolaa
100 g voita sulatettuna
2 dl kivennäisvettä
voita tai paistorasvaa paistamiseen
Täyte
3 l nokkosia
2 dl smetanaa
ruohosipulia
100 g kylmäsavulohta
sitruunamehua
ripaus valkopippuria
Valmista ensin lettutaikina. Vatkaa munien rakenne rikki isossa kulhossa ja kaada joukkoon maito. Vatkaa sekaan jauhot ja suola ja lopuksi voi. Anna turvota kannellisessa astiassa sillä välin, kun valmistat täytteen.
Ryöppää nokkoset isossa kattilallisessa kiehuvaa vettä. Siivilöi ja purista niistä ylimääräinen vesi.
Vaahdota smetana, silppua kylmäsavulohi ja yhdistä. Hienonna nokkoset ja ruohosipuli ja lisää ne smetanaseokseen. Mausta pippurilla ja lisää sitruunamehua maun mukaan. Tarkista maku ja siirrä jääkaappiin vetäytymään siksi aikaa, kun paistat letut.
Lisää lettutaikinaan kivennäisvettä, sekoita hyvin ja paista muurinpohjalla tai rautapannussa letuiksi.
Täytä letut tai tarjoa.
Valitsin ribsien makumaailmaan sopivan itusalaatin Tomi Björckin ja Matti Wikbergin Farang-keittokirjasta (2010), jossa salaatti on yhdistetty porsaan paahtokylkeen ja mustapaputahnaan:
Hot & sour -salaatti
2 dl ituja
1 kevätsipuli
1/2 kurkkua
1 chilipaprika
1 salottisipuli
1 pala inkivääriä
1 dl mintun lehtiä
1 dl korianterin lehtiä
Hot&sour kastike:
3 rkl limetin mehua
3 rkl kalakastiketta
ripaus chilipulveria
Laita yrtit kulhoon ja sekoita itujen kanssa, viipaloi terävällä veitsellä loput raaka-aineista todella ohuiksi suikaleiksi ja lisää kulhoon yrttien ja itujen kanssa. Mausta kastikkeella.
Pääsin juhannusviikonloppuna maistelemaan myös harvinaisen herkullisia kakkuja. Toinen siskoni oli tehnyt juhannusta edeltäville synttäreille superherkullista salted caramel -juustokakkua ja toinen juhannusaatolle sitruuna-lakujuustokakkua.
Synttäreillä oli tarjolla myös herkullista halloumisalaattia, johon oli laitettu pannulla paistettujen halloumiviipaleiden ohella lohkottuja mansikoita, silputtua kevätsipulia, friseesalaattia, tomaattia ja vähän päärynää. Taidanpa tehdä samaista salaattia vaikka heinäkuun puolella koittavan kesäloman juhlistamiseen.
2 Comments:
Oi, ihanan herkulliset juhannuspöperöt!
Mulla on vielä maistamatta tuo suolakaramellijuustokakku, mutta se ei voi olla muuta kuin överihyvää.
Se keräsi kyllä runsaasti kehuja, eli suositella voi.
Lähetä kommentti
<< Home