Kuuluisa avokadopasta
Kokeilimmepa mekin netissä mainetta niittänyttä avokadopastaa. Resepti on alun perin tuoreehkosta Safkaa-keittokirjasta ja se on tosiaankin sittemmin viilettänyt läpi tietoverkkojen tuulispään lailla. Kastike oli kuin olikin erittäin maukasta - ja harvinaisella tavalla yhtä aikaa sekä raikasta että ruokaisaa.
Avokadokastike syntyy varsin ripeästi ja vähällä vaivalla, joten se sopii erinomaisesti arki-illankin ravinnoksi, kun aika ja energia ovat vähissä. Tällaisen reseptin voisi kuvitella toimivan hyvänä innoittajana myös ruoanlaittoa normaalisti vähänlaisesti harrastavalle. On erittäin palkitseva kokemus, kun helposti ja nopeasti saa perusravintoloiden pasta-annokset nokittavaa ruokaa.
Ohjeen maininta suolasta kannattaa ottaa tosissaan. Ilman suolaa kastike ei todellakaan maistu ihan yhtään miltään. Tämä ruoka kannattaa myös nauttia, kun pasta on vielä kuumaa. Kokonaisuuden jäähtyessä valkosipulin maku voimistui jotenkin melko hallitsevaksi, vaikkei sitä lämpimän pastan kanssa syödessä huomannut ollenkaan. Mielenkiintoinen on makumme aisti!
Avokadopasta
1 valkosipulinkynsi
1/2 chiliä (poista siemenet)
1 limetti
2 kypsää avokadoa
suolaa
mustapippuria
1/2 dl oliiviöljyä
kourallinen basilikaa
kourallinen lehtipersiljaa
30 g (1 dl) raastettua pecorinoa
30 g (1 dl) raastettua parmesaania
400–500 g spagettia
Voit tehdä kastikkeen suoraan tarjoilukulhoon, jossa kannat pastan pöytään. Pilko valkosipuli ja chili, laita ne kulhoon. Purista limetin mehu mukaan. Halkaise avokadot ja poista niistä kivet. Kuutioi avokado kuoressaan ja kaiverra sisus ruokalusikan avulla kulhoon. Hienonna yrtit ja raasta juustot. Lisää suola, pippuri, oliiviöljy, hienonnetut yrtit, sekä pecorino- ja parmesaaniraaste.
Pistä homma sekaisin lusikan avulla, maista. Kastikkeessa tulee olla tarpeeksi suolaa, muuten lopputulos on mauton.
Keitä spagetti al dente -kypsyyteen hyvin suolatussa vedessä, ota talteen vajaa desi keitinvettä. Valuta pasta lävikössä.
Lorauta osa keitinvedestä kastikkeen sekaan, ja pyörittele spagetti kastikkeen kimppuun.
Raasta päälle parmesaania ja rouhi myllystä mustapippuria. Tarjoa heti.
35 Comments:
Uiui, tätä tänään!
Tämä ohje on kyllä levinnyt blogisfäärissä kulovalkean tavoin eikä ihme, sillä kaikki tuntuvat tätä hehkuttavan niin kovin. Pitäisi varmaan laittaa itsekin avokadopastat tulille että tietää mistä puhutaan!
Mietiskelin, että ehkä tämä toimisi parhaiten italialaiseen tapaan tarjoiltuna: pienenä annoksena ennen proteiinipitoista pääruokaa.
Mä tein tätä sillon heti kirjan ilmestymisen jälkeen ja tarjoilin lohen kanssa :) Hyvää oli! Eikä toimi ilman chiliä ja suolaa..
t.Satu
Minusta carbonara on parempaa. Mutta vaihtelun vuoksi tämäkin kyllä menee :-)
Jo toinen avokadopastan resepti tänään, mihin törmään :)
Minäpä otin vihjeestä vaarin ja ruokabloggasin yksinkertaisesta pinaattipastasta :)
Tein tätä sobanuudeleita käyttäen ja tosi hyvää oli niinkin.
Täälläkin juuri kokeiltu samaa mitä kaikki muutkin blogit viime aikoina. Stokkan juustotiskilläkin arvasi mitä olen tekemässä kun totesin tarvitsevani 50 g pecorinoa:). Hyvää oli, mutta jäähtyi tosiaan nopeasti. Voisi kokeilla lohen kanssa kuten Satu.
Juuri kirjoitan itsekin kauppalistaa kyseiseen pastaan! Pakko se kai on kokeilla kun kerran koko Suomi sitä jo hehkuttaa :) näyttää ainakin tosi hyvältä, joten ei varmaankaan mikään turha resepti...
Tätä täytyy testata :)
-Mamma S-
Kuten kännyköitäkin vielä vuonna 1999, yritän vastustaa tätäkin jääräpäisesti loppuun asti. Ilman perusteita toki tälläkin kertaa :)
Kääk, täällähän on kommentteja vaikka millä mitalla, kiitos kaikille!
Blogger: Miksi et enää ilmoita sähköpostilla uusista kommenteista? Kukkis: ruokabloggajaaksi, ihan parasta! Polkkis: oletko lukenut Da Vinci koodia? :)
Voiko tästä lajista pitää, vaikka yleensä aina muuten inhoaisi parmesaanin makua? Minkätyyppinen juusto pecorino on? Voinko jättää parmesaanin pois ja silti saada aikaan jotain ilmiömäistä herkkua?
Itse paahdoin pinjan siemeniä tähän sekaan, oli hyvää!
Mielestäni ei todellakaan ole kaiken tämän hehkutuksen arvoinen ruoka.
En tiedä oliko mittasuhteet väärin vai mistä johtui, mutta melkein harmitti että edes vaivauduin tekemään tätä.
Pitihän tätä itsekin koettaa tekaista. Muutoin taisin tehdä suht samalla tavalla, mutta pecorinoa en jaksanut erikseen hommata vaan laitoin pelkkää parmesania ja chilin jätin pois lähinnä perheen pienimmän ruokailijan vuoksi. Hyväähän se oli joten varmasti tulee tehtyä toisenkin kerran. Seuraavalla kerralla jos tekis sitten pastankin itse.
http://jarru.net/Blog_kuvat/Avokadopasta.jpg
Valkosipulista sen verran, että ohjeen määrän voisi ehkä jopa puolittaa - ainakin meillä valkosipulin maku oli turhan pinnassa. Kynsi oli keskikokoinen, enkä laittanut sitä edes kastikkeeseen kokonaan.
Juuh ihan ok resepti, tosin tarvii rutkasti lisää chiliä ja valkosipulia.
Oi ompa ihanan näköistä!
Ei kannata
Tuunasin reseptiä tänään ja hyvää tuli. Mukaan broileria, herkkusieniä lohkottuna, reilusti chiliä ja valkosipulia. Mukaan puolikas paprika pilkottuna. Kun yhdistin keitetyt pastat paistokseen, lisäsin kasan päälle avokadopalaset ja parmesaanin. Syötiin peston kanssa. Suht hyvää!
Ihan huippuhyvä ohje, jolla tulee todella hyvä setti. Itse kyllä tosin raastoin kolme kynttä valkosipulia eikä ollut liian ärtsyä.
Niitä harvoja vegeruokia, minkä raavas mieskin voi syödä ilman puolen kilon entrecotea ;)
Tein avocadopastaa eilen ens. kertaa ja siitä tuli kuin myrkkyä! Maku oli pistävä ja paha. Missähän tein virheen? Ensin syytin chiliä, sitten valkosipulia ja sitten limettiä. Kaikkea oli ohjeiden mukaisesti. Harmittaa! Yritän silti uudelleen ja vähennän mausteita.
Nonni. Nyt tein avokadopastaa uudemman kerran ja vähensin reilusti mausteita. Silti pistävä maku on edelleen, mutta ruoan pystyi toki syömään. Voisikohan limetin vaihtaa sitruunaan? Panin vain puolikkaan limetin mehun. Minusta mausteita on hirveästi tuohon määrään avokadoja. Kourallinen basilikaa?! Varsinkin valkosipuli (lempimausteeni) on näin paistamattomana ja keittämättömänä tosi vahva. Panin mausteita todella vähän ja maku tuntuu pitkään jälkeenpäin suussa. Ja minä vielä tykkään vahvasti maustetusta ruoasta.
Ohje on mielestäni outo siinä suhteessa että mausteita on niin pajon.
t. Suloinen myrkynkeittäjä
Minusta mausteeteivät olleet liian vahvoja, vaikka maku jääkin suuhun pitkäksi aikaa. Hyvää on, ja ähky tulee!
Minua ei tää pasta sytyttänyt. Tein puolikkaan annoksen mutta pääasiassa samoilla suhteilla kuin ohjeessa, ja tää jäi ihan mauttomaksi. Ja juu, laitoin reilusti suolaa, siitä ei ollut kiinni. Mustapippurin ystävänä rouhin sitä mukaan reilusti. Avokado vaan hävisi pastan sekaan, kun sitä oli niin vähän suhteessa pastan määrään, et sekin oli vähän pettymys mauttomuuden lisäksi.
Tuli lopulta kokeiltua. Pari kertaa on mennyt pieleen, kun ei avokadot ovat olleet "viallisia". Vähän petyin! Tuore basilika puuttui ja laitoin kuivattua. Sekö olisi syynä? Pakastimesta löytyi persiljaa ja valkosipulia laitoin 2 kynttä. En tiedä, kannattaako kokeilla tuoreella basilikalla - en syttynyt!
Oliiviöljyllä on tässä ruuassa todella suuri merkitys! Kitkerä tai muuten epämiellyttävän makuinen oliiviöljy pilaa koko ruuan, kun taas hyvänmakuisella oliiviöljyllä erittäin hyvä. En nyt lähde sanomaan että öljyn pitäisi olla kallista tai erikoista, kokeilemalla ja maistelemalla löytää sen itselle mieluisan oliiviöljyn.
Ei napannut tällaisenaan: avokadosta saa hyviä sörsseleitä, joita voi syödä melkein minkä kanssa hyvänsä. Tämän ohjeen mukaan tehdessä pasta jäähtyy ja lopputulos on haaleaa. En tee toista kertaa.
Tässä on aivan olennaista se, että käytettävät avokadot ovat kypsiä, siis oikeasti kypsiä. Jos ne ovat vähänkin kovia, tulos on tosiaan mitäänsanomaton. Kokemusta on molemmista, ja eroa on kuin yöllä ja päivällä!
Kokeilemisen arvoinen lisäys on viimeistellä annos muutamalla pannulla paistetulla ilmakuivatulla kinkkuviipaleella. Kinkku siis paistetaan pekonin lailla rapeaksi.
Muokkasin vähän reseptiä vastaamaan jääkaapin sisältöä (chili ja persilja jäivät pois; valkosipulia meni tuplamäärä), mutta ihan hyvin toimi. Ensi kerralla sitten jotain muuta lisäksi, varmaan kokeilen korianteria ja/tai pikkuisen kylmäsavulohta. Ihan kiva reseptipohja kokeiluille!
Avokadojen pitää tietenkin olla kypsiä ja reseptin basilikaa ei voi korvata kuivatulla... :)
Niin kuin monet ovat jo maininneet; käyttäkää hyvää oliiviöljyä ja KYPSIÄ avokadoja. Meillä tehtiin reseptin mukaan mutta puolitimme pastan määrän (käytettiin itse asiassa pinaatti tagliatellea) ja siitä tuli tosi hyvää! Eli minun mielestäni toi pastan määrä on liian suuri verrattuna kaikkeen muuhun.
Toi avokado"sörsseli" on hyvää ihan sellaisenaankin, vaikka alkupalaksi katkarapujen kanssa tai jotain... :)
Pienellä twistillä pääsee julkkiksiski...ja erinomaisen maukasta oli ...mutta näitähän riittää maailmalla...ihan vain vinkkinä eikä millään pahalla...https://www.google.fi/#q=spaghetti+avocado+sauce
Lähetä kommentti
<< Home