keskiviikkona, lokakuuta 24, 2012

Kuuluisa avokadopasta


Kokeilimmepa mekin netissä mainetta niittänyttä avokadopastaa. Resepti on alun perin tuoreehkosta Safkaa-keittokirjasta ja se on tosiaankin sittemmin viilettänyt läpi tietoverkkojen tuulispään lailla. Kastike oli kuin olikin erittäin maukasta - ja harvinaisella tavalla yhtä aikaa sekä raikasta että ruokaisaa.

Avokadokastike syntyy varsin ripeästi ja vähällä vaivalla, joten se sopii erinomaisesti arki-illankin ravinnoksi, kun aika ja energia ovat vähissä. Tällaisen reseptin voisi kuvitella toimivan hyvänä innoittajana myös ruoanlaittoa normaalisti vähänlaisesti harrastavalle. On erittäin palkitseva kokemus, kun helposti ja nopeasti saa perusravintoloiden pasta-annokset nokittavaa ruokaa.

Ohjeen maininta suolasta kannattaa ottaa tosissaan. Ilman suolaa kastike ei todellakaan maistu ihan yhtään miltään. Tämä ruoka kannattaa myös nauttia, kun pasta on vielä kuumaa. Kokonaisuuden jäähtyessä valkosipulin maku voimistui jotenkin melko hallitsevaksi, vaikkei sitä lämpimän pastan kanssa syödessä huomannut ollenkaan. Mielenkiintoinen on makumme aisti!

Avokadopasta

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si
1/2 chi­liä (pois­ta sie­me­net)
1 li­met­ti
2 kyp­sää avo­ka­doa
suo­laa
mus­ta­pip­pu­ria
1/2 dl olii­vi­öl­jyä
kou­ral­li­nen ba­si­li­kaa
kou­ral­li­nen leh­ti­per­sil­jaa
30 g (1 dl) raas­tet­tua pe­co­ri­noa
30 g (1 dl) raas­tet­tua par­me­saa­nia
400–500 g spa­get­tia

Voit teh­dä kas­tik­keen suo­raan tar­joi­lu­kul­hoon, jos­sa kan­nat pas­tan pöy­tään. Pil­ko valko­si­pu­li ja chi­li, lai­ta ne kul­hoon. Pu­ris­ta li­me­tin me­hu mu­kaan. Hal­kai­se avo­ka­dot ja pois­ta niis­tä ki­vet. Kuu­tioi avo­ka­do kuo­res­saan ja kai­ver­ra si­sus ruo­ka­lu­si­kan avulla kul­hoon. Hie­non­na yr­tit ja raas­ta juus­tot. Li­sää suo­la, pip­pu­ri, olii­viöl­jy, hie­non­ne­tut yr­tit, se­kä pe­co­ri­no- ja par­me­saa­ni­raas­te.

Pis­tä hom­ma se­kai­sin lu­si­kan avul­la, mais­ta. Kas­tik­kees­sa tu­lee ol­la tar­peek­si suo­laa, muu­ten lop­pu­tu­los on mau­ton.

Kei­tä spa­get­ti al den­te -kyp­syy­teen hy­vin suo­la­tus­sa ve­des­sä, ota tal­teen va­jaa de­si kei­tin­vet­tä. Va­lu­ta pas­ta lä­vi­kös­sä.

Lo­rau­ta osa kei­tin­ve­des­tä kas­tik­keen se­kaan, ja pyö­rit­te­le spa­get­ti kas­tik­keen kimp­puun.

Raas­ta pääl­le par­me­saa­nia ja rou­hi myl­lys­tä mus­ta­pip­pu­ria. Tar­joa he­ti.

35 Comments:

At 24/10/12 10:35, Blogger Niina Oivi said...

Uiui, tätä tänään!

 
At 24/10/12 10:46, Blogger Anna said...

Tämä ohje on kyllä levinnyt blogisfäärissä kulovalkean tavoin eikä ihme, sillä kaikki tuntuvat tätä hehkuttavan niin kovin. Pitäisi varmaan laittaa itsekin avokadopastat tulille että tietää mistä puhutaan!

 
At 24/10/12 10:50, Blogger Rosmariini said...

Mietiskelin, että ehkä tämä toimisi parhaiten italialaiseen tapaan tarjoiltuna: pienenä annoksena ennen proteiinipitoista pääruokaa.

 
At 24/10/12 11:19, Anonymous Anonyymi said...

Mä tein tätä sillon heti kirjan ilmestymisen jälkeen ja tarjoilin lohen kanssa :) Hyvää oli! Eikä toimi ilman chiliä ja suolaa..
t.Satu

 
At 24/10/12 11:41, Blogger tanniini said...

Minusta carbonara on parempaa. Mutta vaihtelun vuoksi tämäkin kyllä menee :-)

 
At 24/10/12 12:35, Blogger Elisa LPP said...

Jo toinen avokadopastan resepti tänään, mihin törmään :)

 
At 24/10/12 13:43, Anonymous kukkis said...

Minäpä otin vihjeestä vaarin ja ruokabloggasin yksinkertaisesta pinaattipastasta :)

 
At 24/10/12 15:12, Blogger Jael said...

Tein tätä sobanuudeleita käyttäen ja tosi hyvää oli niinkin.

 
At 25/10/12 20:15, Blogger Hanna said...

Täälläkin juuri kokeiltu samaa mitä kaikki muutkin blogit viime aikoina. Stokkan juustotiskilläkin arvasi mitä olen tekemässä kun totesin tarvitsevani 50 g pecorinoa:). Hyvää oli, mutta jäähtyi tosiaan nopeasti. Voisi kokeilla lohen kanssa kuten Satu.

 
At 26/10/12 17:11, Blogger cupcakes said...

Juuri kirjoitan itsekin kauppalistaa kyseiseen pastaan! Pakko se kai on kokeilla kun kerran koko Suomi sitä jo hehkuttaa :) näyttää ainakin tosi hyvältä, joten ei varmaankaan mikään turha resepti...

 
At 27/10/12 19:23, Blogger Unknown said...

Tätä täytyy testata :)
-Mamma S-

 
At 30/10/12 11:15, Blogger Polkkapossu said...

Kuten kännyköitäkin vielä vuonna 1999, yritän vastustaa tätäkin jääräpäisesti loppuun asti. Ilman perusteita toki tälläkin kertaa :)

 
At 1/11/12 20:38, Blogger Rosmariini said...

Kääk, täällähän on kommentteja vaikka millä mitalla, kiitos kaikille!

Blogger: Miksi et enää ilmoita sähköpostilla uusista kommenteista? Kukkis: ruokabloggajaaksi, ihan parasta! Polkkis: oletko lukenut Da Vinci koodia? :)

 
At 1/11/12 22:16, Anonymous Anonyymi said...

Voiko tästä lajista pitää, vaikka yleensä aina muuten inhoaisi parmesaanin makua? Minkätyyppinen juusto pecorino on? Voinko jättää parmesaanin pois ja silti saada aikaan jotain ilmiömäistä herkkua?

 
At 7/11/12 18:54, Anonymous Anonyymi said...

Itse paahdoin pinjan siemeniä tähän sekaan, oli hyvää!

 
At 9/11/12 19:11, Anonymous Anonyymi said...

Mielestäni ei todellakaan ole kaiken tämän hehkutuksen arvoinen ruoka.

En tiedä oliko mittasuhteet väärin vai mistä johtui, mutta melkein harmitti että edes vaivauduin tekemään tätä.

 
At 11/11/12 15:50, Anonymous Jarkko Ruotsalainen said...

Pitihän tätä itsekin koettaa tekaista. Muutoin taisin tehdä suht samalla tavalla, mutta pecorinoa en jaksanut erikseen hommata vaan laitoin pelkkää parmesania ja chilin jätin pois lähinnä perheen pienimmän ruokailijan vuoksi. Hyväähän se oli joten varmasti tulee tehtyä toisenkin kerran. Seuraavalla kerralla jos tekis sitten pastankin itse.

http://jarru.net/Blog_kuvat/Avokadopasta.jpg

 
At 19/11/12 18:00, Anonymous Anonyymi said...

Valkosipulista sen verran, että ohjeen määrän voisi ehkä jopa puolittaa - ainakin meillä valkosipulin maku oli turhan pinnassa. Kynsi oli keskikokoinen, enkä laittanut sitä edes kastikkeeseen kokonaan.

 
At 25/11/12 18:58, Anonymous Anonyymi said...

Juuh ihan ok resepti, tosin tarvii rutkasti lisää chiliä ja valkosipulia.

 
At 2/12/12 20:43, Blogger Mailis said...

Oi ompa ihanan näköistä!

 
At 19/12/12 16:19, Anonymous Anonyymi said...

Ei kannata

 
At 1/1/13 17:21, Anonymous Anonyymi said...

Tuunasin reseptiä tänään ja hyvää tuli. Mukaan broileria, herkkusieniä lohkottuna, reilusti chiliä ja valkosipulia. Mukaan puolikas paprika pilkottuna. Kun yhdistin keitetyt pastat paistokseen, lisäsin kasan päälle avokadopalaset ja parmesaanin. Syötiin peston kanssa. Suht hyvää!

 
At 20/1/13 17:27, Blogger Unknown said...

Ihan huippuhyvä ohje, jolla tulee todella hyvä setti. Itse kyllä tosin raastoin kolme kynttä valkosipulia eikä ollut liian ärtsyä.

Niitä harvoja vegeruokia, minkä raavas mieskin voi syödä ilman puolen kilon entrecotea ;)

 
At 29/1/13 11:13, Anonymous Anonyymi said...

Tein avocadopastaa eilen ens. kertaa ja siitä tuli kuin myrkkyä! Maku oli pistävä ja paha. Missähän tein virheen? Ensin syytin chiliä, sitten valkosipulia ja sitten limettiä. Kaikkea oli ohjeiden mukaisesti. Harmittaa! Yritän silti uudelleen ja vähennän mausteita.

 
At 30/1/13 14:20, Anonymous Anonyymi said...

Nonni. Nyt tein avokadopastaa uudemman kerran ja vähensin reilusti mausteita. Silti pistävä maku on edelleen, mutta ruoan pystyi toki syömään. Voisikohan limetin vaihtaa sitruunaan? Panin vain puolikkaan limetin mehun. Minusta mausteita on hirveästi tuohon määrään avokadoja. Kourallinen basilikaa?! Varsinkin valkosipuli (lempimausteeni) on näin paistamattomana ja keittämättömänä tosi vahva. Panin mausteita todella vähän ja maku tuntuu pitkään jälkeenpäin suussa. Ja minä vielä tykkään vahvasti maustetusta ruoasta.
Ohje on mielestäni outo siinä suhteessa että mausteita on niin pajon.
t. Suloinen myrkynkeittäjä

 
At 30/1/13 22:50, Anonymous Anonyymi said...

Minusta mausteeteivät olleet liian vahvoja, vaikka maku jääkin suuhun pitkäksi aikaa. Hyvää on, ja ähky tulee!

 
At 31/1/13 21:03, Anonymous Anonyymi said...

Minua ei tää pasta sytyttänyt. Tein puolikkaan annoksen mutta pääasiassa samoilla suhteilla kuin ohjeessa, ja tää jäi ihan mauttomaksi. Ja juu, laitoin reilusti suolaa, siitä ei ollut kiinni. Mustapippurin ystävänä rouhin sitä mukaan reilusti. Avokado vaan hävisi pastan sekaan, kun sitä oli niin vähän suhteessa pastan määrään, et sekin oli vähän pettymys mauttomuuden lisäksi.

 
At 3/3/13 15:55, Anonymous Anonyymi said...

Tuli lopulta kokeiltua. Pari kertaa on mennyt pieleen, kun ei avokadot ovat olleet "viallisia". Vähän petyin! Tuore basilika puuttui ja laitoin kuivattua. Sekö olisi syynä? Pakastimesta löytyi persiljaa ja valkosipulia laitoin 2 kynttä. En tiedä, kannattaako kokeilla tuoreella basilikalla - en syttynyt!

 
At 12/3/13 15:29, Anonymous Anonyymi said...

Oliiviöljyllä on tässä ruuassa todella suuri merkitys! Kitkerä tai muuten epämiellyttävän makuinen oliiviöljy pilaa koko ruuan, kun taas hyvänmakuisella oliiviöljyllä erittäin hyvä. En nyt lähde sanomaan että öljyn pitäisi olla kallista tai erikoista, kokeilemalla ja maistelemalla löytää sen itselle mieluisan oliiviöljyn.

 
At 14/3/13 12:52, Anonymous Anonyymi said...

Ei napannut tällaisenaan: avokadosta saa hyviä sörsseleitä, joita voi syödä melkein minkä kanssa hyvänsä. Tämän ohjeen mukaan tehdessä pasta jäähtyy ja lopputulos on haaleaa. En tee toista kertaa.

 
At 6/4/13 12:40, Anonymous Anonyymi said...

Tässä on aivan olennaista se, että käytettävät avokadot ovat kypsiä, siis oikeasti kypsiä. Jos ne ovat vähänkin kovia, tulos on tosiaan mitäänsanomaton. Kokemusta on molemmista, ja eroa on kuin yöllä ja päivällä!

 
At 18/4/13 19:51, Anonymous Anonyymi said...

Kokeilemisen arvoinen lisäys on viimeistellä annos muutamalla pannulla paistetulla ilmakuivatulla kinkkuviipaleella. Kinkku siis paistetaan pekonin lailla rapeaksi.

 
At 22/4/13 21:54, Anonymous Ennae said...

Muokkasin vähän reseptiä vastaamaan jääkaapin sisältöä (chili ja persilja jäivät pois; valkosipulia meni tuplamäärä), mutta ihan hyvin toimi. Ensi kerralla sitten jotain muuta lisäksi, varmaan kokeilen korianteria ja/tai pikkuisen kylmäsavulohta. Ihan kiva reseptipohja kokeiluille!

Avokadojen pitää tietenkin olla kypsiä ja reseptin basilikaa ei voi korvata kuivatulla... :)

 
At 24/4/13 19:29, Anonymous Anonyymi said...

Niin kuin monet ovat jo maininneet; käyttäkää hyvää oliiviöljyä ja KYPSIÄ avokadoja. Meillä tehtiin reseptin mukaan mutta puolitimme pastan määrän (käytettiin itse asiassa pinaatti tagliatellea) ja siitä tuli tosi hyvää! Eli minun mielestäni toi pastan määrä on liian suuri verrattuna kaikkeen muuhun.
Toi avokado"sörsseli" on hyvää ihan sellaisenaankin, vaikka alkupalaksi katkarapujen kanssa tai jotain... :)

 
At 3/4/14 19:24, Anonymous Anonyymi said...

Pienellä twistillä pääsee julkkiksiski...ja erinomaisen maukasta oli ...mutta näitähän riittää maailmalla...ihan vain vinkkinä eikä millään pahalla...https://www.google.fi/#q=spaghetti+avocado+sauce

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails