maanantaina, lokakuuta 08, 2012

Korni arkiruoka (Quorn-ananaskastike)

Ylimuulin arkiruokaresepti piti sisällään erityisen mielenkiintoisen raaka-aineen, Quornin. Tarkempi tutkistelu paljasti, että kyseessä on suunnilleen niin tehdastekoinen ruoka-aine kuin suinkin mahdollista: Quorn on isoissa fermentoreissa valmistettavaa sientä (ei sientä siinä mielessä kuin tatti tai rousku, vaan enemmänkin siinä mielessä kuin homesieni tai hiivasieni), josta sitten erotetaan proteiinia, joka puristetaan pihveiksi, kuutioiksi tai rouheeksi.

Quorn kehiteltiin alun perin Englannissa vastaukseksi holtittomasti lisääntyvän ihmiskunnan vääjäämättömään proteiinipitoisen ruoan pulaan, eikä oikein voi välttyä pohtimasta yhteyksiä Quornin ja scifi-kirjojen ravintomassakehitelmien välille.

Hienoiseksi yllätykseksi Quornin maku oli hyvin neutraali ja ehkä jollain tapaa etäisesti kanamainen. Se tuntui imevän kastikkeesta mukavasti makua ja ruoka olikin, paitsi nopeasti ja näppärästi valmistuva, myös erinomaisen maukas.


Maukkaan aterian lisäksi mielihyvää tuli muulimaisen mukavasta kirjoitusasusta. Harvoin on sipulin pilkkominen on käynyt näin sutjakkaasti:

Korni arki

oliiviöljyä
iso sipuli
300 g paketti quorn-kuutioita
purkki ananaspaloja
1-1,5 dl kermaa tai kookoskermaa (jälkimmäinen toimi hyvin, toim. huom.)
suolaa
(tuoretta korianteria)

Ja hei vaan heti sipulia pilkkomaan, laita samalla pannu lämpenemään ja loraa sille olju. Hakkeloi sipuli pieneksi kuutioksi ja kuullota oljussa. Lisää pannulle jäiset quorn-kuutiot ja kerma. Kaada joukkoon ananaspurkin mehu ja ananakset. Anna porista kannen alla hiljalleen 12-15 minuuttia, kunnes neste on jotakuinkin redusoitunut tahnamaiseksi. Mausta suolalla, tarjoile riisin kanssa ja viimeistele tuoreella korianterilla.

15 Comments:

At 8/10/12 20:12, Anonymous Geranium said...

Tuo kuullostaa niin hurjalta, että on varmaan pakko kokeilla. En ole kyllä ikinä moista ainesta pakastealtaassa huomannut.

 
At 8/10/12 20:16, Blogger Rosmariini said...

Täytyy myöntää, että ilman reseptikilpailua quorni ei olisi ikimaailmassa Pastanjauhantaan päätynyt, mutta nyt ajatus kornista ei tunnu ollenkaan hullummalta. Se imee sienen lailla makuja itseensä, eikä rakennekaan ole hullumpi.

K.o. tuotetta on saanut Suomesta ilmeisesti vasta muutaman viikon ajan.

 
At 8/10/12 20:18, Blogger Johis said...

Englannissa tuota quornia näki joka kaupassa, mutta enpä ole Suomessa bongannut, vaikka kasvissyöjä olenkin. Siellä Englannissa myös maistoin kerran ja siihen se jäi, ei ollut mun makuun. Soijarouhe ja tofu onneksi maistuu :)
Vois kyllä joskus kokeilla olisko tuo erilaista, kun Englannissa maistamani. Mistä kaupasta tuon löysitte, kun minä en oo Oulussa nähnyt?

 
At 8/10/12 20:22, Blogger Rosmariini said...

K-kaupasta löytyy, ainakin kittareista mutta kuulemma pienemmistäkin kaupoista.

 
At 9/10/12 14:24, Blogger Virpi said...

En oo vieläkään kokeillut, mutta tämä resepti ois kyllä hyvä tapa varmaan kokeilla quornia.

 
At 10/10/12 08:04, Blogger Minka said...

Oho, kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta tuo quorn! Ehkäpä mekin uskallaudumme testaamaan, jos pakastealtaasta löytyy :-)

 
At 10/10/12 18:23, Blogger Meri, Helsinki said...

Säääää teit sen!!!!!! Vähänkö siistii :D :D :D Etkä syleskelly ees, paitsi prosessoidulle, kuten itsekin ;) Jee, kiitos. <3

 
At 10/10/12 18:23, Blogger Meri, Helsinki said...

...ja huomasinkin, että Pepa oot ollu asialla :D Cool, enivei. Jee, myös.

 
At 10/10/12 18:29, Blogger Rosmariini said...

Kyllä minäkin olin menossa mukana! :)

 
At 11/10/12 20:26, Blogger Pippurimylly said...

Ei syljeilty! Reseptin muulimaiselle otteelle sen sijaan kyllä hihiteltiin.

 
At 14/10/12 09:28, Blogger Meri, Helsinki said...

Hihitys on paras palkinto!! <3 <3 <3 Koska me oikein nähdään :')

 
At 14/10/12 17:08, Blogger Rosmariini said...

"Ja hei vaan heti sipulia pilkkomaan." Pitäisikö sun vaikka harkita hyvän mielen keittokirjan kirjoittamista? :D

Oon parin viikon päästä tulossa teidän huudeille.

 
At 21/10/12 07:47, Blogger Meri, Helsinki said...

Rosmu, kaikkea voi harkita! PArin viikon takainen tv-kokemus sai haikaamaan oman ruokaohjelman perään... Sniff :') Sais olla ihan KREISI!!

Hei tuutko?! Nähdään? Sunnuntaibrunssi?!

 
At 9/1/13 15:47, Anonymous Nimetön said...

Hei!
Uutta minulle tuo quorn.
En ole siihen koskaan törmännyt, edes ulkomailla.
Mitä tuollaiset tuotteet maksavat suomessa?
Mikä tuon aterian annoshinnaksi tuli?

Sopiiko se sellaisille jotka käyttää kluteenitontaruokavaliota?

 
At 15/5/15 10:00, Anonymous Nimetön said...

Hei, ajattelin tähän lisätä, jos joku mielenkiinnosta tätä palstaa lukee: Itse en ole vegetaristi mutta joudun kanssa syömään gluteenitonta. Poikaystävä ja poikaystävän perhe ei syö lihaa,kanaa eikä kalaa ja kun briteissä asutaan niin laitan Quorn "kanaa" melko usein. Useimmissa quorn tuotteissa käytetään kuulemma valitettavasti gluteiinia sitomaan aineksia mutta quorn kana tuotteessa ei gluteiinia ainesosaksi mainita. Siitä saa tehtyä erinomaista currya kun paistaa quornin sipulin kanssa ja lisää curry kastikkeeseen keitettyjä, pilkottuja perunoita, porkkanoita, maissipurkin, inkiväärimaustetta yms. Samoin, jos en laita ruokaa itselleni, quorn mince on erinomainen proteiinin lähde kuulemma ja sopii jauhelihan tilalle pastakastikkeisiin. Quornin laittamisessa on hyvä pitää mielessä että se vaatii enemmän aikaa saadakseen makua eli usein kannattaa laittaa paistetut sipulit, valkosipuli yms maustekastikepussi ja vettä heti joukkoon ja kuumentaa alhaisella lämmöllä 2-3 tuntia vähän väliä sekoittaen, jotta se saa oikeasti makua. Vesi katoaa aluksi hiljalleen ja sitten melkein yhtäkkiä tunnin jälkeen. Suosittelen kyllä Quornia vaikka onhan se aika käsiteltyä mutta moni "terveys bloggari" briteissä pitää sitä silti tosi terveellisenä :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails