perjantaina, lokakuuta 12, 2012

Se kasvattaa järkeä

"Kohtuudella kahvia - ja aivot kiittävät!" Paranna muistia syömällä. Yli kahdella kolmesta ongelmia muistin kanssa. Viime viikkojen uutisotsikoita, joista vannoutunut kahvinjuoja on ottanut ilon irti.

Muistia voisi parantaa (tai ainakin tulevaisuuden muistiongelmia ehkäistä) lisäämällä myös marjojen ja kalan osuutta ruokavaliossa. Siksi otin mielihyvin testaukseen tämän Loviisan pikaisen kalareseptin, jonka lopputuloksena syntyi kirpeän sitruunainen makuelämys:

vaaleaa kalaa fileinä (meillä kuhaa)
1 sitruuna
2 rkl kapriksia
50 g voita
2-3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
vehnäjauhoja

Sitruunasta puristetaan mehu, sekaan kaprikset. Kalafileille ripotellaan suolaa ja pippuria. Pyöräytetään vehnäjauhoissa. Fileet paistetaan voi-oliiviöljyseoksessa niin, että pinta hieman ruskistuu. Valmiit kalafileet siirretään tarjoiluastiaan. Pannulle kaadetaan sitruunamehu kapriksineen ja kiehautetaan pikaisesti, kaadetaan kalafileiden päälle. Tarjotaan perunoiden ja salaatin kera.

Muistan, että Pastanjauhannan alkuaikana (lähemmäs seitsemän vuotta sitten) blogattiin myös hieman vastaavantyyppinen kapriskalan ohje. Viime vuonna järjestetystä chiliruokakilpailusta jäi jemmaan muun muassa kiinnostava chililohi.

Kertokaahan tekin kommenttilaatikossa, mikä on teidän suosikkikalaruokanne. Jos saisi vaikka inspiraation kokata kalaa useamminkin.

9 Comments:

At 12/10/12 07:29, Blogger Sini said...

No tietysti lohi-avokado-wasabisalaatti! Lisäksi voisi mainita fish & chipsin (tosi hyvää kun itse tekee!) ja bouillabaissen. Kaikkiin näihin löytyy resepti blogistani. Kala on kyllä tosi hyvää myös tuon ohjeen mukaisesti hyvin simppelinä! :)

 
At 12/10/12 08:08, Blogger Hannele said...

Kalakukko!
Ahvenesta minulle, kiitos, sillä muikkua en voi syödä (joskin muutkin meidän klaanista vannovat ahvenen nimeen).

 
At 12/10/12 08:46, Blogger Heidi said...

Minä olen tehnyt hyvin vähän kalaruokia, vaikka kala on ehdotonta lemppariani (syynä tekemättömyyteen on siis taloutemme toisen osapuolen allergia...). Mutta nyt tein piitkästä aikaa uunilohta aasialaisilla viboilla ja lime-jugurttikastiketta http://makujakotoa.blogspot.fi/2012/10/aasian-makuista-uunilohta-ja-lime.html, nam!

 
At 12/10/12 08:54, Blogger Mika Tähtinen said...

Kuullotettuja sipulirenkaita, kuhaa, suolaa ja pippuria, ruokakermaa ja sekaan sulatettua koskenlaskijaa. Osuu aina.

 
At 12/10/12 12:17, Blogger Polkkapossu said...

Heipo ja terkut turusta.

Kalan menekki on kasvanut huimasti kotikeittiössäni viime aikoina. Peruskalaruoista silakkapihvit ja paistetut ahvenet on parhautta. Vähän juhlavammista parmesaani-pestokuorrutetut kuhafileet kuohuviini-voikastikkeella maistuu aina. Loheen olen totaalisen kyllästynyt, paitsi kylmäsavu ja graavi maistuu aina :)

 
At 12/10/12 13:00, Blogger Salla said...

Saako olla tylsä ja vastata lohikeitto?

 
At 12/10/12 15:02, Anonymous Leppis said...

Pannulla paistetut silakkapihvit! Myös peratut, ruisjauhoissa pyöräytetyt ja voissa paistetut muikut ovat hyviä. Parhautta on savukala, mieluiten lämpimät savumuikut, mutta ne eivät kyllä ole arkiruokaa. Kalakeitto on myös hyvää, viimeksi tuli tehtyä ahvenesta.

 
At 12/10/12 19:24, Anonymous Sari said...

Meillä tulee tehtyä lohta kiinalaisittain. Eli ensin lohifile irti nahasta, tehdään sopivia annospaloja. Laitetaan uunivuokaan ja päälle ripotellaan reippaasti hienoa merisuolaa. Pukataan uuniin paistumaan. Sitten valmistetaan kastike. Pannulle 2dl ketsuppia ja 2dl öljyä, 0,5-0,75dl sokeria. Kuumennetaan ja hämmennellään kuplivaksi niin kauan että sokeri liukenee. Kuoritaan ja pilkotaan pieniksi palasiksi/murskaksi 2 kokonaista valkosipulia. Sekoita valkosipulit valmiin kastikkeen sekaan. Elä kuumenna enää kastiketta.
Kun lohi on kypsää, kaada kastike lohen päälle. Kaiken päälle vielä silppua 10cm pätkä purjoa.
Lisukkeeksi voi tehdä esim. basmatiriisiä, mutta meillä usein vedetään sellaisenaan salaatin kanssa.

 
At 13/10/12 14:00, Blogger Rosmariini said...

Voi, kuinka hyviä kalavinkkejä! Kiitos kaikille!

Pakko askarrella ihan linkki noihin Sinin kalaresepteihin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails