keskiviikkona, kesäkuuta 29, 2011

Kesä maistuu... tomaatilta!

Nyt olen viimein saanut nykerrettyä kevään työhommat sen verran mallilleen, että voisin ripustaa hanskat naulaan heinäkuun ajaksi.

Juhlistan näköjään hetkeä istumalla sisätiloissa läppärin seurassa, mutta lupaan tehdä kyllä kesän mittaan muutakin. Lappiin lähtö houkuttaisi, ja lisäksi suunnitelmissa on tehdä pari pientä reissua naapurimaihin.

Juhannus meni tuttuun tapaan mukavassa seurassa. Aika vaan hurahti sen verran nopeasti, etteivät läheskään kaikki tarjolla olleet murkinat ehtineet tulla tallennetuiksi kameraan. Me teimme muun muassa pulled porkkia (kannettavalla hiiligrillillämme... aikamoinen grillaaminen!) ja täytettyjä tomaatteja, joista halusin mahdollisimman meheviä. Söinkin niitä sitten aika monta:
Täytetyt tomaatit (ohje peräisin täältä)

6 tomaattia < (täytettä riittää isompaankin määrään)
suolaa ja pippuria
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 tl tuoretta timjamia, hienonnettuna
pari kevätsipulia, hienonnettuna
2,4 dl leivänmuruja (esim. paahdettua vaaleaa leipää raastettuna)
1/2 tl (kosher)suolaa (tai maun mukaan)
1/4 tl jauhettua mustapippuria
1 rkl valkosipulia, hienonnettuna (n. 2 kynttä)
1,2 dl ranskankermaa
raastettua gruyerejuustoa
2 rkl oliiviöljyä

Leikkaa tomaattien hatut pois (alkuperäisen ohjeen mukaan yläosasta noin neljännes) ja kaavi pienellä lusikalla pois tomaattien mehut ja siemenet.
Yhdistä persilja, timjami, kevätsipuli, raastettu leipä, suola, pippuri, valkosipuli ja ranskankerma kulhossa. Ripottele tomaattien sisälle suolaa ja pippuria. Lusikoi jokaiseen tomaattiin täytettä (sen verran, että päälle mahtuu vielä mukavasti juustoakin).
Alkuperäisen ohjeen mukaan tomaatit kypsennetään uunissa (205 asteessa), mutta me virittelimme niitä tosiaan juhannusaattona grilliin. Uunissa ohjeellinen aika on joka tapauksessa 15 minuuttia. Sen jälkeen tomaattien päälle ripotellaan juustoa (ja näköjään myös oliiviöljyä olisi voinut laittaa). Laita tomaatit takaisin uuniin ja anna paistua vielä niin pitkään, että juusto sulaa. Anna jäähtyä hetken aikaa ja tarjoile.

Tänään suunnittelin juhlistaa kesäloman alkua tomaattisalaatilla ja kotitekoisella mansikkajäätelöllä. Kaljatölkkikanaakin voisi valmistaa, kun siskoni toi meille juhannuslahjaksi siihen tarvittavan telineen (kiitokset asianosaisille!).

(Kuvassa näkyy muuten raparperimojito, jota yritin pari viikkoa sitten tehdä itse keittelemästäni raparperisiirapista.)

9 Comments:

At 29/6/11 18:21, Blogger Virpi said...

Menikö joku raparperimojitossa sitten pieleen, jos vain yritit tehdä? :)

Mä jo suunnittelin että blogipiknikille voisi tehdä valkkarista sangriaa. Kesädrinksuajatuksia pukkaa. Mojitoakin pitäisi tosiaan tehdä jonkinlaista, se on vähän niinkuin se vierallinen lomanaloitusjuoma (eli perjantaina on saatava ainakin yksi mojito).

 
At 29/6/11 19:27, Blogger Rosmariini said...

Minun pitäisi saada mojitoa sitten ehkä jo tänään. :) Jotenkin vaan tuntuu omituiselta ajatus koko lomasta, niin ei osaa asennoitua vielä oikein mihinkään.

Siitä siirapista ei tullut oikein sokerista, joten tuohon mojitoonkin piti lisätä sikuria vielä erikseen.

Eli keittelin tohkeissani annoksen raparperimuuhaa!

 
At 29/6/11 20:42, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Minulla on edelleen rohkea ajatus saapua tuolle piknikille. Ja koska käytössä on kylmälaukku, toisin tietysti jotain syömistä tai juomista. Ja kun teidän juttujanne lukee, niin syöminen olisi paikallaan, jos kerran juomia on jo tiedossa:)) Onko tapaamiselle kenties jotain teemaa, vai joiko ihan improviseerata? Minullahan on tietty se Ranska-pallo jalassa:))

 
At 29/6/11 21:28, Blogger Rosmariini said...

Vapaasti voi tuoda ihan mitä vaan. Teemana on toivottavasti aurinkoinen kesäpäivä (ja mahdollisimman vähän hyttysiä!). :)

Mukava olisi kyllä tavata viimein!

 
At 30/6/11 08:35, Blogger Liina said...

mää teen näitä. siis tomaatteja.

eilen itse asiassa mietin kaupassa, että pitäiskö joskus ehkä ostaa jotain muitakin vihanneksia kuin tomaattia.

 
At 30/6/11 10:01, Blogger Virpi said...

Campasimpukka: Loistavaa jos pääset paikalle sinäkin! :) Ja ruokaa toki saa tuoda (kyllä mullakin on siihenkin liittyviä suunnitelmia jo olemassa) ja ihan oman mielen mukaan!

Rosmis: Ai höh, raparperimojito kyllä ajatuksena kuulostaa älyttömän ihanalta, raikkaalta ja kirpeän makealta.

 
At 30/6/11 11:38, Anonymous Emma said...

Hyvältä kuulostaa tomaatit, mutta täytynee odottaa, kunnes itse taas pystyy ruoanlaittoon. Onneksi siipan grillaukset on suurta herkkua ja viikonloppuna aion kyllä juhlistaa niitä lasillisella kunnon punaviiniä! Raparperimojito kuulostaa ihan mun jutulta mutta sen kanssa taidetaan kuitenkin vielä vähän odotella :)
Hauskaa ja herkullista lomaa teille!

 
At 30/6/11 21:40, Blogger Amalfin sitruuna said...

Kylläpä oli hilpeä tuo kaljapiipkana! Jos meillä on joskus grilli (vielä on ilman sinnitelty) niin tuotahan kokeillaan! Kerrassaan hauska!

 
At 7/7/11 01:45, Blogger Rosmariini said...

Kiitosta kommenteista! Kamalan kiireistä tämä lomailu, huh. Ei ehdi tomaattiakaan syödä tarpeeksi. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails