tiistaina, toukokuuta 17, 2011

Lukemista

Ruotsi on ollut nyt viime päivinä paljonkin esillä (kääk!), joten päätin itsekin tarttua tähän ajankohtaiseen aiheeseen ja esitellä Haaparannan puolelta ostamaani ruokakirjaa sekä leivontalehteä nimeltä Hembakat.

Suomessa ruokalehtien ykkössijaa ovat pitäneet hallussaan Glorian ruoka&viini sekä Maku. Suomen Kuvalehden Gourmet taisi lakata ilmestymästä jossain vaiheessa, mutta nyt on uutuutena ilmestynyt markkinoille Mondon Ruoka & Matka, johon en ole ehtinyt vielä perehtyä ollenkaan. Onko joku muu sitä lukenut?

Vähän aikaa sitten uutisoitiin, kuinka suomalaistenkin ruokablogien sisältö on erilaistumassa. Olen itsekin huomannut vuosien mittaan blogeja, joissa on ainoastaan ruokia allergisille tai vaikkapa pelkkiä ravintola-arvosteluja. Ja tietenkin on lukuisia blogeja kasvissyöjille sekä kakunleipojille.

Ruotsissa samaa ilmiötä ollaan ilmeisesti ulottamassa ruokalehtienkin puolelle, koska siellä on saatavissa leivontaan erikoistunut lehti Hembakat. Minä olin tietenkin saman tien myyty, kun ostamani lehden kannessa oli kuva tomaattifocacciasta. Myös lehden raparperiohjeet voisin laittaa kokeiluun, ja kesän mittaan leivon lehdestä luullakseni paljon muutakin.

Me käymme mielellämme Partioaitan tapaisissa retkikaupoissa haaveilemassa vaeltamisesta ja muusta ulkoilmaelämästä. Minä olen tosin sielläkin kaikkein kiinnostunein retkiruokaosastosta, ja tällä kertaa bongasin Haaparannan Naturkompaniet-eräkaupasta ulkoilmakokkailuun erikoistuneen keittokirjan Kokbok för friluftskockar, jonka ostinkin omakseni.

Kirjassa on aika paljon perinteistä vaellusmuonaa (pastaa sun muuta), mutta miltä kuulostaisivat vaikkapa tapakset tunturissa? Tai ulkosalla tehty tiramisu? Saa nähdä, tuleeko kumpaakaan kokeiltua käytännössä. Kirja on joka tapauksessa sopivankokoinen reppuun pakattavaksi, joten jospa se kulkisi mukana tulevan kesän nuotiopaikoille.

--
Lisäys: Jos haluat osallistua ruotsalaisen jännityskirjailijan Camilla Läckbergin keittokirjan Smaker från Fjällbacka arvontaan, voit käydä äänestämässä taannoisen ruotsalaisen ruokaviikkomme parasta postausta täällä.

29 Comments:

At 18/5/11 01:24, Anonymous Nimetön said...

Nyt on pakko viimein kommentoida! Olen seurannut vesi kielellä blogianne viime syksystä asti,nyt kesäksi muutin Tukholmaan ja seuraan sitä täältä edelleen. Siksi innostuin erityisesti kun olette viimeaikoina postailleet ruotsalaisia herkkuja. Ostin itsekin kyseisen lehden muutama viikko sitten ja ohjeet ovat kerrassaan herkullisia, mutta teidän ohjeenne vielä sitäkin herkullisempia! Kiitos hienosta blogista!

Maija

 
At 18/5/11 07:20, Blogger Rosmariini said...

Ruotsalainen ruokaviikko oli kyllä kaikin puolin kiinnostava kokemus. Ja aina vaan parempi, jos se saa uusia ihmisiä innostettua tänne kommenttilaatikon puolelle. :)

 
At 18/5/11 07:33, Blogger Virpi said...

Olispa luottoa omaan kielitaitoon enemmän niin vois ostaakin muunkin kielisiä kuin englanninkielisiä opuksia ja lehtiä :)

Kiitos vielä viisustudiosta! <3

 
At 18/5/11 08:09, Anonymous hanna said...

Se Mondon ruokalehti kannattaa kyllä hankkia hyppysiinsä, se on ihan mahtavamahtavamahtava! Oon selannu ja lukenu sen lähes puhki jo :D

 
At 18/5/11 08:10, Blogger Annaleena said...

Hembakat-lehti on kyllä huippu niin kuin monet muutkin ruotsalaiset ruokalehdet, vaikka siis tämähän on se leivontalehti :)

 
At 18/5/11 08:39, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Minä myös tykkäsin Mondon ruokalehdesta, sen ulkoasu oli miellyttävä ja muutenkin yhdistelmä tuntui toimivan. Siinä oli jotain kokeilemisen arvoista, mitä tulee oman blogini teemaankin, mutten vielä ole spagetin keittämiseltäni ehtinyt:))

Sama muuten täällä, kun Ruotsin puolella käydään, lähinnä kotiseudulle suunnatessa, Haaparannan ruokakaupoissa olen kuin lapsi makeisliikkeessä!!

 
At 18/5/11 13:56, Anonymous Satunnainen vierailija said...

Hembakat on kyllä niin ihana. Miten ne ruotsalaiset osaavatkaan kuvittaa niin kauniisti ! Onneksi lehteä saa myös lahden tältäpuolen. Lehti ilmestyykin nykyään useammin kuin ennen, ei paha juttu ollenkaan. Jopa vähäisellä ruotsinkielen taidolla on pakko lukea. Myös tuo Mondon ruokakehti on lukemisen arvoinen.

 
At 18/5/11 15:56, Blogger Rosmariini said...

Kaikki tuntuvat tykkäävän niin yleisesti tuosta Mondon ruokamatkailulehdestä, että täytynee itsekin kurvata joku kerta lehtipisteen kautta. Montakohan kertaa vuodessa se mahtaa ilmestyä.

 
At 18/5/11 18:58, Blogger Terhi said...

Hembakat on ilmestynyt ainakin vuoden päivät Suomessa, jos ei enemmänkin ja on ehdoton suosikkini :). Ja kummasti se ruottin kieli taipuu kun haluaa ymmärtää, hih!

Mondon ruokalehti kannattaa ehdottomasti hankkia, upeita juttuja, kuvia ja ideoita. Pitkään aikaan en mitään ruokalehteä ole niin antaumuksella lukenut.

Meidän lähikaupassa on ollut jo puolisen vuotta myynnissä Italialainen ruokalehti Alice ja siihen olen myös koukussa. Tuhti lehti täynnä toinen toistaan herkullisempia reseptejä ja vaikka koskaan en ole italiankieltä hallinnut niin hyvimpä sitä reseptit on avautuneet :)

 
At 18/5/11 19:33, Blogger Rosmariini said...

Hämärästi muistelen, että tietyllä taholla saatettiin olla hurahtaneita ruoka- ja viiniaiheisiin lehtiin. ;)

En tietenkään hoksannut, että tuo Hembakat saattaisi löytyä täältä Suomen rajojen sisäpuoleltakin. Onhan lehtihyllyissä ollut tietenkin perinteisesti myös Allt om Mat (joka on mielestäni vähän tylsähkö lehti).

Se on kyllä totta, että jos innostusta löytyy, niin vieraampikin kieli alkaa sujumaan.

 
At 18/5/11 19:45, Blogger Anu said...

Minä en yhtään huomannut, että tekstin otsiko oli "lukemista", mutta tartuin tuohon sinun Haaparannan retkeesi. Me nimittäin vietetään osa vuodesta siinä Kemin-Tornion seutuvilla ja olen muutaman kerran miettinyt, miten erilaisia ruokakaupat ovat rajan eri puolilla. Oletko vertaillut niitä? Me ollaan käytännössä siirrytty tekemään ruokaostokset Haaparannan IcaMaxista, jossa valikoima ja tuoreus on ihan eri planeetalta kuin muutama sata metriä itään päin sijaitsevissa marketeissa. Se on itse asiassa paljon parempi kuin useimmissa suomalaisissa suurten kaupunkien ruokakaupoissa. Olen vain ihmetellyt, että miten ero voikin olla niin suuri kahdessa vierekkäisessä pikkukaupungissa. (Tämä oli siis kateellisen valitusta, jos et sattunut huomaamaan...)

 
At 18/5/11 20:10, Blogger Rosmariini said...

ICA-Maxin valikoima on tosiaan niin pieneen kaupunkiin ihan mahtavan hyvä, ja suomalaisesta näkökulmasta tarjolla on kaikenlaista vähän jännempääkin juttua.

Tornion kaupoissa en ole tainnut juuri käydä, mutta perus-Prisman valikoiman osaa luultavasti kuvitella käymättäkin. :)

 
At 18/5/11 20:11, Blogger Terhi said...

Hihii, käsi pystyyn! Minähän ostan siis lähes kaikki ruoka- ja viinilehdet mutta toisaalta työn puolesta pakko :).
Allt on Mat:sta en pidä juuri itsekään, tosin juuri nappasin jonkun kesän juhlanumeron joten aina on annettava uusi mahdollisuus.

Brittilehtiin kuten Olive ja Good Food olen ihan koukussa :)

 
At 18/5/11 20:23, Blogger Rosmariini said...

Kävin kaivelemassa arkistoista vanhan ruokalehtipostauksen lähemmäs viiden vuoden takaa.

Mihinköhän kaikki tuonaikaiset keskustelijat ovat kadonneet (ovat varmaan ajat sitten kyllästyneet blogiimme, heh).

 
At 18/5/11 20:35, Blogger Terhi said...

No sieltähän se miun lehtifriikkiys paljastui :).

Minäkin häpeällisesti tunnustan, että en ole ehtinyt kuin yhden käden sormilla laskettavia blogeja seuraamaan saatikka kommentoimaan enkä aina niihinkään :(. Ehkä se on tämä kuuluisa "kiire" tai ne "ruuhkavuodet", ainakin itse perustelen näin omaa ainaista kiirettä. Mutta kyllä se harmittaa ettei ehdi kommentoimaan ja seuraamaan mielenkiintoisia blogeja kunnolla.

Blogimaailma on vaan kasvanut ja muuttunut hurjasti ja siksipä varmaan itsellä ainakin moni hyvä, uusi blogi on jäänyt bongaamatta. Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan!
Ja nyt viimeistään kesällä on taas aikaa tutustua blogimaailmaan :). Ihanaa kesää sinne Jauhantapajaan!

 
At 19/5/11 00:23, Blogger Rosmariini said...

Joo, eipä sitä ehdi seurailla tosiaan blogeja ollenkaan niin paljon kuin haluaisi. Ja kommentoitua tulee myös harmillisen harvoin.

Ehkä lukijoiden hajaantumiseen on osin syynä tuo blogien erilaistuminen. Esim. kasvissyöjät seurailevat mieluiten vegeblogeja jne. Ja onhan se tietenkin mahtavaa, että nyt on ruokablogipuolella jokaiselle jotakin (vrt. kuuden vuoden takainen tilanne, jolloin tuskastelin käsityö- ja puutarhablogeja lueskellessani, että MIKSI KUKAAN EI PERUSTA SUOMEEN RUOKABLOGIA?).

 
At 19/5/11 07:47, Blogger lintsi said...

Täytyy vielä kommentoida noihin suomalaisiin lehtiin, että toivoisin kyllä lisää valinnanvaraa. Olen muutaman vuoden tilannut Maku-lehteä, ja täytyy sanoa, että menee mielestäni koko ajan huonompaan suuntaan, ja uusia ideoita ei tunnu löytyvän. Ärsyttää myös, kun käytetään niin paljon pakastevihanneksia, puolivalmisteita tms. Annankin nyt uuden mahdollisuuden Glorian ruoka&viini -lehdelle, jos tällä kertaa tärppäisi. Viimeksi lopetin tilaisuuden, kun jossain talven numerossa oli avomaakurkkulasagnen ohje (?). Ehkä pitää myös irtonumerona testata Mondon uutta lehteä. Kiitos siis vinkistä!

 
At 19/5/11 09:04, Blogger G. Astronomi said...

Minusta tuo Ruoka&Matka -lehti osoittautui tarkemmalla lukemisella aika vaatimattomaksi. Lehti kyllä näytti ensiselailulla hienolta, mutta sisältö oli lopulta vähän höttöinen. Lehden teemana tuntui olevan lähinnä se, mitä nyt on trendikästä ostaa. Yleisvaikutelmaksi jäi sellainen pinnallisen juppimainen elitistisyys, jossa tärkeintä on tehdä hyvä vaikutus sisällön puutteesta huolimatta. Reseptejä (joiden joukossa oli kyllä ihan hyvältä vaikuttaviakin) ja muita käytännön vinkkejä oli aika vähän, ja artikkeleissa toisteltiin muodikkaita kliseitä tuomatta paljoakaan uusia ajatuksia. Saatan ehkä kuitenkin kokeilla lehden ohjeen mukaan itse tehtyä ketsuppia.

 
At 19/5/11 10:28, Blogger Rosmariini said...

Iik, minä en kestä sitä, jos ruoka on TRENDIKÄSTÄ. Juuri ruokatrendien korostamisen vuoksi lopetin aikanani Glorian ruoka&viini-lehden tilauksen, kun trendikkyys oli sielläkin koko ajan toistuva avainsana (nyt lehden tilaus on taas uusittu).

 
At 19/5/11 11:55, Blogger TiV said...

Hellurei -täällähän sitä yhä ollaan :)
Miten miten ihmeessä mulla on jäänyt tuo Hembakat kokonaan näkemättä ja kokematta?!?! En käsitä. Tämä vääryys täytyy heti korjata!
Muut ruotsalaiset lehdet ovatkin menettäneet mielenkiintoni ja olen viime aikoina vain keskittynyt kotomaan tarjontaan.
Juuri tänään muuten ajattelin blogianne, kun poimin ison läjän kotimaisia tomaatteja ostoskoriin ;) Kohtahan ne taas jo alkavat maistuakin tomaateilta.
Mukavaa kesän odotusta - ainakin täältä keskiseltä Uudeltamaalta sateen ja tuulen keskeltä!

 
At 19/5/11 12:00, Blogger TiV said...

ai niin, piti osoittaa samaa mieltäni lintsin kommenttiin, että todella ärsyttää eri julkaisuissa puolivalmisteiden lisääntyvä käyttö. Myös einesten tuunausta kotiversioiksi on nähty jo aikalailla. Toki kaikella tälläkin on aina välillä oma paikkansa ja tarpeensa, mutta välillä niissä mennään liiallisuuksiin...

 
At 19/5/11 12:19, Blogger Rosmariini said...

Mikä yhteensattuma: Mietin ihan hetki sitten, kuinka ihana olisi iso pussillinen kypsiä, punaisia tomaatteja. :) Meillä ei ole just nyt yhtään tomaattia kotona = asia, mikä pitää korjata välittömästi.

Minä olen lueskellut viime aikoina ihan liian vähän ruokalehtiä, kun tuo einesten tuunaaminen on mennyt kokonaan ohi. Pitäisi oikeasti terästäytyä tästä lehtihyllylle, etten tipahtaisi kokonaan trendeistä ulos (hehehee).

 
At 19/5/11 18:14, Anonymous Nimetön said...

Mielenkiintoista keskustelua täällä. Itse ostin elämäni ensimmäisen kotimaisen ruokalehden (Glorian r&v) ja olin ilahtunut. Heti tuli vastaan, että muutamaa reseptiä voisi kokeilla. Mutta täytyypä tehdä vertailevaa tutkimusta lehtien kanssa.
Itse olen sen verran britti-kyllästetty, että BBC:n Good Food on ollut ruokalehdistä hankintalistalla lähes aina ykkönen. Ja kun tuo toinen kotimainen on enemmän englanti kuin ruåtsi, niin naapurimaan reseptitkin ovat jääneet taka-alalle. Ehkä tähän tulee joskus tulevaisuudessa muutosta. Mutta joskus sitten joo, sillä Akateemisen sivuilta löytyi ylläri, että Nigella Lawsonin Express tulee suomennettuna tänä vuonna. Jees, eikun hankintalistalle :-)

-Kapusta

 
At 19/5/11 20:05, Anonymous Ginger said...

Ruoka & Matka tarjosi mielestäni vastinetta ihan kivasti. Paljonpaljon pieniä juttuja ja muutama kunnon artikkelikin. Naisten lehdistä kun tulee nykyään plärättyä esiin ensimmäisenä ruokaohjeet - niitä saisi olla enemmän, koska ovat parhaimmillaan inspiroivia. Oma luovuus herää kauniista kuvista ja uusista ideoista. "Hei mullahan ois kaapissa tota... pitäskin ens viikonloppuna kokeilla..."

Tietoa seuraavasta numerosta ei löydy ko. lehdestä eikä netistäkään mun hakutaidoilla.

Puoli vuosikertaa vanhoja Glorian ruoka & viini -lehtiä säilyy aina vaan laatikossa, koska en raaski heittää pois saatikka edes leikellä. Hyvän mielen lehtiä, pahan päivän varalle.

 
At 19/5/11 20:11, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

BBC FOOD-lehti tuli minulle vuoden verran, laitoin vuosikerran talteen ja olen ostanut sittemmin irtonumeroita. Ihan samaan tapaan kuin meikäläisissä lehdissä, vuodenkierto näkyy selvästi, vakio-ohjeet tulevat aina uudelleen. Englantilaisissa lehdissä on myös selvästi näkyvissä sitä, että muitten maitten perinteisiä ohjeita sovelletaan reippaalla kädellä, joskus pelkkä nimi jää jäljelle. Televisiosta katson paljonkin BBC:n ruokaohjelmia.

 
At 19/5/11 21:19, Blogger Rosmariini said...

BBC GoodFoodin netistä löytyvä reseptiarkisto on myös hillittömän hieno. Minusta on tietenkin aina positiivista, jos lehdet jakavat anteliaasti ohjeitaan. Maku-lehtihän on myös kunnostautunut siinä.

 
At 20/5/11 09:52, Blogger lintsi said...

Täytyy viimeisimpään kommenttii vielä vastata sen verran, että itseäni ärsytti ainakin suunnattomasti viime syksynä, kun Maku-lehden nettisivuilta löytyi kaikki uuden numeron reseptit, vaikka lehti ei ollut vielä postiluukusta kolahtanut. Taisi tulla vasta parin päivän päästä. Olenkin miettinyt siitä lähtien, mikä järki on maksaa kestotilaajana lähes yhtä paljon kuin irtonumerosta, kun samat reseptit tuntuvat kiertävän vuodesta toiseen ja kaikki kuitenkin löytyy nettisivuilta viimeistään seuraavan numeron ilmestyessä.

 
At 20/5/11 10:10, Blogger Rosmariini said...

Sorsanpaistajan blogissa kirjoitettiin vähän aikaa sitten tuosta kestotilaamisesta ja sen ongelmista. Esim. Glorian ruokaa&viiniä näyttäisi saavan usein irtonumerohyllystä kaksi yhden hinnalla. Eihän semmoisia tarjouksia kukaan tule kestotilaajille esittämään.

 
At 24/5/11 00:37, Anonymous Laura said...

Suomessa ollaan hieman jäljessä, mutta kovaa vauhtia tullaan perässä. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails