keskiviikkona, lokakuuta 25, 2006

Ruokalehtiä

Olen saanut vuosien varrella lukuisia ruokaideoita ja runsaasti sapuskatietämystä Glorian ruoka&viiniä sekä Maku-lehteä lukemalla, joten nyt voisi olla korkea aika perehtyä kolmanteen suurelle yleisölle suunnattuun ruokajulkaisuun eli Suomen Kuvalehden Gourmet-lehteen. Kun niitä nyt kerran sai kaupasta kaksi yhden hinnalla, niin innostuin viimein ostamaan. Pari kiinnostavaa reseptiäkin sattui heti pikavilkaisulla silmään. Johonkin juhlavampaan tilanteeseen voisi kokkailla kenties paistettua kuhaa kera sahramikastikkeen ja punajuuriterriinin. Samoin bobotie kuulosti aika lupaavalta.

Onko Suomessa joitakin muita ruokalehtiä, jotka ovat kenties jääneet meikäläiseltä huomaamatta? Aromi-lehteä olen vilkaissut joskus kirjastossa, mutta se taitaa olla suunnattu enemmänkin keittiöalan ammattilaisille.

26 Comments:

At 25/10/06 21:34, Anonymous Anonyymi said...

Suomalaisista en tiedä mutta itse olen jostain syystä mieltynyt Brittiläiseen Good Food lehteen.

 
At 25/10/06 21:38, Blogger Rosmariini said...

Samoin minä! GoodFoodit ovat kuin pienoiskeittokirjoja, ja lisäksi niissä vilahtelee paljon "tuttuja" brittikokkeja, kuten vaikka tuo edellisessä postauksessa mainittu Rick Stein resepteineen.

 
At 25/10/06 22:13, Anonymous Terhi said...

Suomessa ei oikein muita taida olla kuin tosiaan Maku, Glorian ruoka&viini ja SK Gourmet. Toki Viini-lehdessä on hyviä reseptejä sekä myös Avotakasta olen bongannut monta hyvää.
Aromi-lehti on tosiaan suunnattu ammattilaisille ja sen huomaa jo reseptien mittasuhteista ;)
En muista nyt onko uudessa Fine wine -viinilehdessä reseptejä. Täytyypä katsoa alakerran lehtipinosta ja palata asiaan.

Sitten on nämä "peruslehdet" Kotivinkki, Kotiliesi (ruokajutut aika hyviä), Kodin Kuvalehti, Anna, MeNaiset jne...siis vaikka millä mitalla joista reseptejä löytyy.

Minä siis olen lehtifriikki ;) Tänään kotiuduin reissusta ja postiluukusta oli tullut juuri Glorian lehti, Maku ja Viini-lehti. Juuri tuossa kuolastin Glorian ruoka&viinistä ihania reseptejä, nami!!

 
At 25/10/06 22:38, Anonymous TiV said...

K-supermarketeilla on ollut aivan loistava asiakaslehti "Herkkutori". Nyt en kyllä pikkuhetkeen ole sitä saanut, että liekö viikate käynyt... Valion ruokavuosi oli hyvä lehdykkä, mutta Kerma on mun mielestä jo vedätystä.
Englantilaisia lehtiä en ole katsonut itse asiassa yhtään, pitäisikin selailla! Mutta ruotsalaisista olen mieltynyt Allt om Mat -julkaisuun, jossa on aikan maanläheisiä juttuja. SK Gourmet on ihan mukavaa iltalukemista, mutta usein siellä mennään vähän yli. Toki niistäkin on kiva lukea ja haaveilla...

 
At 25/10/06 22:49, Blogger Rosmariini said...

Terhi: Kiva saada kattava kommentti joltakin todelliselta lehtifriikiltä. Itse en ole ollenkaan lehti-ihmisiä (tuo minun aviomieheni on sitten siitäkin edestä!). Tilaan vain kahta lehteä, ja niistäkin toinen on ammattilehti, joten ei kovin hääviä. Kirjaston lehtisalissa tulee kyllä toisinaan viivähdettyä lehtiä lueskelemassa - jo siitä yksinkertaisesta syystä, ettei mies suostu lähtemään sieltä koskaan pois ennen sulkemisaikaa. :)

Minulle jäi uusimmasta Glorian ruoka&viini -lehdestä mieleen lähinnä muffinssireseptit. Arvatenkin, kun olivat kansikuvassa. Ja dippijutut ja etenkin helppotekoiset parmesaanilastut! Niitä pitää joskus kokeilla.

Tiv: Mukava kuulla sinustakin pitkästä aikaa! Maku lienee tuosta suomalaisesta kolmikosta ylivoimaisesti maanläheisin. En ole itse oikein koskaan lueskellut ruotsalaisia ruokalehtiä, vaikka minulla ei periaatteessa ole mitään ruotsin kieltä vastaan. Ruotsin kielen ruokasanasto on vaan hiukkasen hukassa, vaikka äkkiä kai nuo perusjutut oppisi.

Kuulin vasta tänään yhdeltä tutulta, että tuota Valion lehdykkää on voinut tilata ilmaiseksi kotiin. Mikä idea tuossa Kermassa oikein on?

 
At 26/10/06 10:57, Anonymous ginimoniamestari said...

Uusimmasta glorian ruuasta ja viinistä jäi mieleen tosiaan dipbailut. Täytynee kokeilla.
Olen joskus jopa harkinnut Glorian RV:n tilaamista, koska sen kylkiäisenä saa kikkailtua itselleen vaikka minkä sortin vekotinta. Mut en mä tee mitää 16 all steel kulholla.

SK Gourmet on vanhojen pappojen lehti. Mun yksiössä niitä ohjeita ei pysty juuri tekemään. Sieltä saa kuitenkin ideoita ja lehdessä on paljon hyviä ja laajoja artikkeleita.

Viini-lehdessä on minun mielestäni parhaat reseptit. Tilasinkin sitä vuoden ajan.

Makuun en ole tutustunut, koska pirkka ja yhteishyvä tulee jo.

Alkon uusittu Etiketti-lehti on tutustumisen arvoinen.

Hesarin ruokatorstai rules.

Ulkomaalaisista olen harvakseltaan selannut aussilehti deliciousta ja joku ruotsalainen pääsiäisnumerokin löytyy.

Menenpä tästä Ruoka2006-messuille, jos siellä olisi jotain uutuuksia.

 
At 26/10/06 13:47, Anonymous Kiki said...

En oo sk guurmeen (äännetään garmee)yli fani. Paria juttua on joskus yrittänyt sieltä tehdä, mutta reseptit on vaan jotenkin... ei ne toimi... Aina on ollut joko maku tai näkö oudohko ja reseptejä lukiessa tulee useamman kerran mietittyä että mitäköhän tällä nyt OIKEAsti tarkoitetaan. Kerran väkersin ja väkersin sellaisia rullattuja ja täytettyjä broilerinfileita ja yritin saada niistä kuvan näköisiä. Ei tullu joo ja täytteenkin koostumus ois voinu olla parempi. Kun sitä reseptin vieressä ollutta kuvaa aikani tsiigasin, tajusin, että siinä sievässä kuvassa ne himputin rullat oli kasattu sievästi yhteen parmankinkulla. Argh. Lukiko reseptissä se? no ei tietenkään. Siis mitvit ja ärsynärsyn, vähemmästäkin tulee aikalailla petetty olo. Hittoako julkaisevat reseptin, jota eivät ole ITSEKÄÄN pystyneet toteuttaan sellaisenaan?
Tai sit en oo vaan tarpeeks pähee kokki tai jotain.

 
At 26/10/06 14:58, Blogger Polkkapossu said...

Juu alkosta ehdottomasti aina Etiketti mukaan. Kuten sanottua: "tutustumisen arvoinen". Ja ilmainen.

Muuten viime gloriasta tosiaan jäi ne muffinssit mieleen. Sainkin ihan hauskan viikunahillomuffinsi-idean, kun lueskelin lehteä. Saa nähdä jääkö vain ajatuksen asteelle...

 
At 26/10/06 15:52, Blogger minksu said...

Minun ehdoton suosikki on Gloria Ruoka ja hyvänä kakkosena Maku. SK Gourmet ei useasta yrityksestä huolimatta ole saanut minua koukkuun, vaikka yleensä kaikkia ruokaan liittyvä kirjallisuus kinnostaa. En taida kuulua sen kohderyhmään...mikäköhän se oikeastaan on? Kavereiden kanssa on harastettu ruokailtoja, jossa valkataan lehdestä 3-lajin menun reseptit ja kokeillaan ne yhdessä kokkaillen. Hauskaa puuhailua, kun valitettavan usein lehtien reseptien kokeilu jää ajatusasteelle.

 
At 26/10/06 17:19, Anonymous TiV said...

Heleijaa ja terveiset Ruokamessuilta! Ja siinä kylkiäisenä tuli käytyä kirjamessutkin.... Ukko löi vetoa kanssani, että tulen yli neljän kirjan kanssa. Korskeasti vetoon lähdin mukaan, siis enhän minä mikään kirja- ja lehtihamsteri ole!!!! Hävisin jo alkumetreillä.
Ruokaideatarjonta messuilla oli nyt kyllä vähän niin ja näin. Samat keittämättä valmiit ohrapuurot ja pullotetut tyrnimarjat... Keittiökokkeja tekemässä sitä sun tätä. Olin vähän pettynyt messujen kokonaisuuteen. Ja koruja (mitä hittoa niillä on ruokien kanssa tekemistä!) ja jalkavoiteita ja pölyimurin suulakkeita joka nurkassa. Mutta halpoja kirjoja löytyi.....

Glorian Ruoka&Viini on kyllä ehdottoman hyvä, aikalailla Maku-lehden kanssa odotetuimpia posteja. Ovat kyllä vähän eri sarjaa -mutta herkkua kummatkin!!

Siinä Valion Ruokavuodessa oli mielestäni tosi hyviä reseptejä. Ja ilmaiseksi tuli kotiin. Nyt niillä on maksullinen Kerma-julkaisu. Eka tuli kotiin näytille ja vedin ihan herneen nenään, kun oli ihan julkkikisiakin jutuissa. Pöh. Reseptit reseptinä ja piste. Ja miksi minä maksaisin siitä, että Valio saa mainostaa minulle omia tuotteitaan.Pöh taas. No, tämä nyt on vaan mun mielipide.

Ostin muuten messuilta herätteenä sellaisen Jamie Oliverin hölskyttelymarinadimorttelimuovihärdellin. Vedätettiinkö minua vai ei - se selvinnee lähipäivinä!!

 
At 26/10/06 18:54, Blogger Rosmariini said...

Mietiskelin itsekin noita Gourmetteja selaillessani, että mikäköhän mahtaa olla kyseisen lehden kohderyhmä. Kenties Suomen Kuvalehden miespuoliset lukijat. :)

Tuosta Kikin kommentista tuli mieleen, että BBC GoodFoodissa kootaan joka lehteä varten lukijoista raati, jotka testaavat lehden reseptejä ja antavat niistä sitten kommentteja. Samaa tapaa voisi soveltaa Suomessakin (ja myös kertoa kokeilijoiden kokemuksista lehdissä!). Tulisi vähän enemmän kosketuspintaa tavallisten kotikokkien maailmaan, kun semmoisillehan ne lehdet kai kuitenkin suunnataan.

Etiketti tosiaan on kiva sapuskalehti. Unohdin sen itse ihan tyystin. Ja Ruokatorstai on tietenkin ihan ykkönen - siellä on etenkin ajoittain harvinaisen hyviä jutunaiheita, esim. viime elokuussa ruokablogit. ;)

Tiville erityiskiitokset messuraportista! Harmillista, ettei ruokatarjonta toiminut (koruja ja jalkavoiteita!?#), mutta uudet kirjat varmasti korvaavat menetystä tehokkaasti. Mekin olemme hämmästelleet semmoista Jamie Oliverin mortteliravistinta keittiökaupoissa. Kovasti nuo kauppiaat ovat sitä ainakin itse (arvatenkin) kehuneet, joten toivotaan parasta!

 
At 26/10/06 19:27, Anonymous Terhi said...

Unohdin muuten Koti & Keittiö -lehden, siinä on ihan ok reseptejä sekä viineille omat sivunsa. En sitten tiedä onko täysin käännösreseptejä mutta muutavia toimivia olen löytänyt.

Etiketin unohdin minäkin!

Uusi viinilehti Fine - scandinavian fine wine magazinesta löytyy mm. ravintola-arvosteluja sekä vinkkejä viinin ja ruoan yhdistämiseen. Upea ulkoasu kuvineen mutta lehden hinta 25€ hieman hirvittää. Tuhlasin ja ostin kun sai kaksi lehteä yhden hinnalla.

 
At 26/10/06 20:54, Blogger Rosmariini said...

Kieltämättä tuo 25 euroa on melkoisen kirpeä hinta lehdelle. Mutta toisaalta tärkeisiin asioihin kannattaa panostaa - jos lehdistä saa rutkasti mielihyvää, niin mikä ettei.

Viinin ja ruuan yhdistäminen kyllä kiinnostaa meikäläistäkin. En ole toistaiseksi ennättänyt kunnolla paneutua aiheeseen hyvistä aikomuksistani huolimatta.

 
At 27/10/06 23:16, Anonymous ginimoniamestari said...

Kirjamessut oli totally blaah!

ennen sisälle menoo hyppäsin ratikkaan ja suoraan chez mariukseen ja sit takas pasilaan. ja suuntana kirjamessujen sijaan ruokamessut.

olihan siellä tosiaan sitä pölynimurikauppiasta ja muromyllyä, mutta olipa mukavia juustotilallisia ja Viini-lehden mainio testirata ynnä HALPAA viiniteistailua. (30e viiniä sai 4cl kolmella eurolla ja kympin punkkua eurolla).

sitten oli biisonisalamia jota sai tosin maistaa vaan jos aikoi jotain ostaakin.
itsehän maistoin, enkä ostanut.

mihin kutunjuustoa kantsis käyttää, kun raahasin sitä mukanani jyväskylään.


yhtään kirjaa en ostanut

 
At 28/10/06 19:31, Blogger Rosmariini said...

Mekin piipahdimme eilen Helsingissä, mutta ei valitettavasti ehditty ruokamessuille ollenkaan. Jonain toisena vuonna sitten.

Kutunjuusto on meikäläiselle tyystin tuntematon tuote - etenkin, jos se poikkeaa maultaan ja olemukseltaan vuohenjuustosta. Olisiko jollain muulla ideoita kutunjuuston käyttöön?

 
At 29/10/06 12:35, Anonymous Anonyymi said...

Minäkin haluan kannattaa Good Foodia, mainio lehti! Toinen suosikkini on Allt om mat. Molemmista puuttuu Gloria ruoka&viinin nousukasmaisuus. Olen löytänyt hyviä reseptejä myös New York Timesista (www.nytimes.com/dining&wine). He kylläkin käyttävät jenkkimittoja, mutta järkeä käyttämällä selviää. Etenkin Mark Bittmanilta, joka kirjoittaa otsikolla The Minimalist, löytää hyviä ohjeita.

 
At 29/10/06 18:03, Anonymous ginimoniamestari said...

Kutun juusto ei maistu aluksi miltään.
Sitten tulvahtaa miellyttävän hento vuohenjuuston maku.

Viinille kutun juusto ei pärjää mitenkään.
Menee ihan tollai napostellessa.

 
At 29/10/06 19:20, Blogger Rosmariini said...

Täytyypä ostaa jolloinkin tuo Allt om mat, kun niin monet tuntuvat sitä kehuvan.

Vuohenjuusto on ainakin ihanaa hunajan kanssa, joten sitä voisi ehkä koittaa yhdistää tuohon kutunjuustoonkin. Vaikka paahtoleivän päällä?

 
At 29/10/06 23:44, Anonymous jvb said...

Kiitoksia pastanjauhajille erinomaisesti toimitetusta blogista!
Ruokalehdistä olen lukenut ruotsalaista Gourmet-lehteä vuodesta 1986 alkaen. Ensin harrastajana ja myöhemmin ammattilaisena.
Reseptit ovat ruotsalaisten huippuravintoloiden keittiöistä. Viimeiseen kymmeneen vuoteen ne eivät valitettavasti ole olleet toteutettavissa kotikeittiöissä.Esimerkkinä vaikkapa maustettu siankylki, joka on vakumoitu ja jota on kypsytetty matalalämpöuunissa 36 tuntia. Terveisiä vaan ravintola Mistraliin Tukholmaan!
Gourmet tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden tehdä aikamatka tulevaisuuteen.Kahdenkymmenen vuoden perspektiivillä voin sanoa että Ruotsin ruokatrendit tulevat suomalaisiin ravintoloihin nykyisin noin viiden vuoden kuluttua ja kuluttajat ryhtyvät kyselemään näitä tuotteita vähittäiskaupasta kymmenen vuoden kuluttua.Tuskin kukaan meistä on vielä osannut kaivata kaupan tiskiltä tonkapapuja tai toskanalaista raakakypsytettyä sianihraa,lardo colonnatoa!
Sykli kuitenkin nopeutuu koko ajan.Kymmenen vuotta sitten se oli:ravintolat kymmenen vuotta, kuluttajat viisitoista.Kohta varmaan kaksi/viisi.
Lehti tarjoaa kuitenkin erittäin ammattitaitoisesti kirjoitettuja ravintola-arvosteluja ympäri mailman,englantilaisen viinikriitikko Oz Clarkin arvionteja Systembolagetin viineistä.Viski,grappa,konjakki,armanjakki, rommi ja muut väkevät tisleet arvioidaan myös säännöllisesti.Kuvat ovat luonnollisesti vähintäinkin komeita. Lehteen kannattaa tutustua sen nettisivuilla osoitteessa www.gourmet.se

 
At 30/10/06 08:57, Blogger Rosmariini said...

Kiitos viestistäsi! Tuo ruokasykliajatus on tosissaan kiinnostava. Jännä, miten äkkiä jostain balsamicoista ja pistaasipähkinöistä on tullut tämmöisissä tavallisten ihmisten keittiöissäkin itsestäänselvyyksiä. Viime viikkoina olen kiinnittänyt huomiota siihen, että esim. sushitarvikkeita saa nyt aiempaa pienemmistä kaupoista. Mitäköhän omistakin kaapeista löytyy vaikka kymmenen vuoden päästä?

Pitääpä käydä tutustumassa Gourmetin kotisivuihin.

 
At 30/10/06 10:52, Anonymous Anonyymi said...

Vaivaako ketään muuta Ranskalaisen keittiön salaisuudet-kirjan luokaton suomennos?

 
At 30/10/06 17:57, Blogger Rosmariini said...

Ai niin. Tarkoituksena on ollut lainata tuo kirja kirjastosta jo jonkin aikaa, kun sitä ei mahda enää kirjakaupoista saada. Pitääpä kiinnittää huomiota suomennokseen, kunhan saamme sen nyt ensin käsiimme.

 
At 31/10/06 14:36, Blogger Aurinkotuuli said...

Tykkään älyttömästi ruokalehtien selailusta, koska ne eivät "kulu puhki" kuten muut aikakauslehdet. Saan nautintoa pelkästään makustelemalla erilaisia reseptejä ja niiden raaka-aineita. Samalla tulee ideoita omaan ruuanlaittoon tai kokeiltua reseptejä sellaisenaan. Niisä on siis huvi ja hyöty varsin tiiviissä paketissa! Minäkin nyt sitten päädyin tilaamaan Maku-lehden, kun olen siitä niin kauan haaveillut. Ikään kuin joululahjaksi itselleni =) - seuraava numero ilmestyy vasta marraskuun lopussa. Tykkään lehdestä kovasti, koska raaka-aineet ovat simppeleitä ja löytyvät melkeinpä kaikista kaupoista. Reseptit ovat mielestäni kuitenkin kekseliäitä, eivätkä kotikokkia ollenkaan aliarvioivia. Varsin sopiva lehti opiskelijakokille. Glorian ruoka & viini on hyvä sekin, mutta välillä turhan hienoa (=kallista) ja hankalasti hankittavaa raaka-ainetta löytyy resepteistä. Mukava on tietty semmoisiakin lukea ja haaveilla... tai yrittää soveltaa vastaavista aineksista. Juhlapöytää sieltä löytyy kyllä kaikkea! Terv. ruokalehtien fanittaja

 
At 31/10/06 21:19, Blogger Rosmariini said...

Sapuskalehdet kannattaa kyllä säilyttää. Minullakin on röykkiöittäin vanhoja ruokalehtiä, joita selailen aina inspiraation yllättäessä. Parin vuoden päästä kaikki reseptit ja ideat tuntuvat taas ihan uusilta, vaikka olisi lukenut lehden aikoinaan kuinka tarkasti tahansa. :)

 
At 1/11/06 22:22, Anonymous ginimoniamestari said...

Uusimmassa Viini-lehdessä on läppää että tonnikala pitäisi saada pötköksi (käärittynä kelmuun)
Mutta miten hitossa mä saan pötkä, jos ostan 150 grammaa filettää kalatiskistä. Tuskin ne alkaa siitä fileestä mulle poikittaissuuntaan mitään viiltelee.
Kuinka toimin?

 
At 1/11/06 23:08, Blogger Rosmariini said...

Vaikeitapa kyselet. Kannattanee ehkä kuitenkin tiedustella menettelytapoja kalatiskin tädiltä/sedältä. Jospa niillä vaikka joku ratkaisu olisi mielessään. Tai pidät kunnon tonnikalakekkerit ja ostat heti kerralla isomman köntin. (Tosin noille pienemmillekin kimpaleille tulee aina ihan mukavasti hintaa, joten ei ehkä kuitenkaan...)

Onko sen tonnikalapötkön pakko sitten olla yhtenäinen? Pitää kurkata ohjetta, jos ja kun saan tuon lehden jostain käsiini.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails