torstaina, toukokuuta 05, 2011

Suklaapallot (ja Löfbergs Lilaa)

Suklaapalloja tuli tehtyä lapsena siskojen kanssa vaikka kuinka moneen otteeseen. Palloihin tuli kaurahiutaleita, kaakaota, voita ja sokeria, eli kaikki tarvittavat ainekset olivat aina sopivasti käden ulottuvilla. Ohje oli vaan pikkuisen erilainen, koska silloin ei pantu pallojen sekaan esimerkiksi kookosta tai kahvia ollenkaan.

Tällä kertaa pantiin, koska yksi viikon teemoista on ollut perehtyä ruotsalaiseen kahviin. VisitSweden oli hankkinut ruotsalaisen ruokaviikon yhteistyökumppaniksi ruotsalaisen Löfbergs Lilan, jonka paahtama kahvi ei ollutkaan meille entuudestaan tuttua.

Ostimme maanantaina paketillisen kyseistä kahvia, ja panimme sen sitten seuraavana aamuna sokkotestiin kotoisen tumman Presidentin kanssa. Ainakin perinteisen Presidentin maku taitaa olla suomalaisille sen verran tuttu, että erotimme kahvilaadut helposti toisistaan, mutta suosikin valitseminen oli jo vaikeampi tehtävä.

Ostamamme Löfbergs Lila oli ilmeisesti paahtoasteeltaan tummempaa, ja se tietenkin vaikutti myös kahvin makuun jykevöittävällä tavalla. Ehkä parempi vertailukohta tälle paahdolle olisi ollut Pauligin Parisien.

Mahtavatko ruotsalaiset sitten tykätä tummempipaahtoisesta kahvista kuin suomalaiset, mene ja tiedä. Ainakin muualla Euroopassa maku on selvästi meikäläistä tummapaahtoisempi.

Tosin ihan viime vuosina suomalaistenkin suut ovat ilmeisesti olleet hieman eurooppalaistumassa niin kahvin kuin suklaankin suhteen: tummempaa paahtoa ja tummempaa, vähämaitoisempaa suklaata. Ehkä makumaailma on matkailun lisääntymisen myötä avartunut niin, ettei täällä enää pelätä voimakkaita makuja!

Suomalaisten suosiman vaalean paahdon alkuperäiseksi syyksi on joissain lähteissä mainittu puhdas paahtimoiden voitontavoittelu: vaaleassa paahdossa papujen hävikki on pienempi. Muistan myös jossain mainitun, että tummassa paahdossa papujen huonoa laatua on vaikeampi peitellä. Joka tapauksessa tummapaahtoinen kahvi on maultaan pehmeämpää eikä niin hapanta kuin vaalea, joten se on - ehkä intuitiivista olettamusta vastoin - vatsalle hellempää.

Ostimme testikahvit poikkeuksellisesti valmiiksi jauhettuina, ja Löfbergs Lila oli Presidenttiin verrattuna huomattavasti hienojakoisempaa. Jospa sitä joskus saisi käsiinsä myös papuina, niin pääsisi jauhamaan kahvin kaikkein mieluisimmalla karkeusasteella.
Suklaapallot (chokladbollar) (lähde)

150 g voita
2 dl hienoa sokeria
1,5 rkl vaniljasokeria
4,5 rkl kaakaota
3,5 dl kauraryynejä (voi kuulemma korvata tattarilla tai kookoshiutaleilla, jos haluaa gluteenittoman lopputuloksen)
1 dl kookoshiutaleita
2-3 rkl keitettyä kahvia (voi korvata vaikka appelsiinimehulla)
kookoshiutaleita koristeluun

Anna voin pehmetä huoneenlämpöiseksi. Sekoita voi ja sokeri jämäkäksi tahnaksi, nopeimmin tämä sujuu sähkövatkaimella. Vatkaa sekaan myös vaniljasokeri ja kaakao.
Lisää kauraryynit, kookoshiutaleet ja kahvi ja sekoita (käsin tai koneella). Seoksen pitäisi olla aika jähmeää, mutta jos se ei ole, voit pitää sitä jonkin aikaa jääkaapissa ennen kuin muovailet sen palloiksi.
Kippaa koristeluun tarvittavat kookoshiutaleet lautaselle. Pyörittele suklaataikina pieniksi palloiksi ja kierittele pallot hiutaleissa. Pistä pallot jääkaappiin tekeytymään.

Emme tienneetkään, että tällaisten suklaapallojen alkuperä on Ruotsin puolella. Olisiko ohje saattanut kulkeutua meille aikanaan Ruotsiin muuttaneiden suomalaissiirtolaisten mukana?

Suurimmat muuttoaallot nähtiin 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa, kun Suomessa ajettiin pientilat alas ja Pohjois-Suomestakin irtosi samalla runsaasti työvoimaa naapurimaan teollisuuden tarpeisiin. Ruotsinsuomalaiset kävivät tietenkin Suomessa aina kesälomillaan ja toivat luultavimmin mukanaan myös monenlaisia ruokavaikutteita. Olisivatko voileipäkakutkin voineet yleistyä Suomen puolella siinä vaiheessa?

Huomenna blogiimme on tulossa kokeilemisen arvoisia reseptejä eräältä tunnetulta ruotsinsuomalaisten jälkeläiseltä.

(Teksti tuotettu jauhantapajalla yhteisvoimin.)

18 Comments:

At 5/5/11 14:46, Blogger Virpi said...

Voi miten söpöjä palleroita!

 
At 5/5/11 14:50, Blogger Rosmariini said...

Hesarin ruokasivuillakin on muuten sattumalta tänään Paradise Oskarin kookospallojen ohje.

 
At 5/5/11 15:05, Blogger TT said...

Tuota Lilaa on tullut juotua jo useampi paketillinen, löytyy myös papuina ainakin pääkaupunkiseudun suurista kaupoista.
Palleroita pitää kokeilla!

 
At 5/5/11 15:25, Anonymous Auri said...

Oikeaan osuit arvailuissasi ruotsalaisten kahvittelusta. Ruotsissa myydään keskimäärin huomattavasti tummapaahtoisempaa kahvia kuin meillä Suomessa. Oma lukunsa on vielä erityisen tumma skånerost, joka on suomalaiseen kahviin tottuneelle aikamoinen muutos :) Meidän perheeseen ostetaan kaikki kahvi Ruotsista: Löfbergs Lila on aivan ok, mutta ehdoton suosikkikahvimme on Zoegas - mahdollisimman tummana tottakai!
Jännä juttu on myös se, että perkolaattorikahvinkeitin on Suomessa lähes tuntematon tuote, kun taas Ruotsissa lukuisilla kahvinmerkeillä on oma tuotteensa perkolaattorikeittimiin. Ehkä tämä ilmiö leviää pian Suomeenkin - Ruotsi tunnetusti on trendeissä Suomea edellä :)

 
At 5/5/11 15:54, Blogger Rosmariini said...

TT: Minusta tuntuu, että täkäläisissä kaupoissa oli papuja vielä joskus pari vuotta sitten paremmin saatavilla. Tai ainakaan omaa suosikkikahviani ei yhtäkkiä saanutkaan enää papuina.

Onneksi Ruotsi on lähellä, joten jospa siellä tärppäisi paremmin.

Auri: Kiva saada kommenttia vähän asiaatuntevammalta taholta.

Huomasin nimittäin tällä viikolla, etten tiedä ruotsalaisista (tai juuri mistään muistakaan) kahvimerkeistä yhtään mitään. Olen vissiin luullut, että ihmiset juovat Pauligia kaikkialla maailmassa. :)

 
At 5/5/11 16:04, Anonymous Anonyymi said...

Suomalaisen kahvin vaalea paahtoaste ei itseasiassa johdu kilpailusta, vaan sotien jälkeisestä pula-ajasta. Silloinkin kahvia piti saada, mutta paahtimot pitivät paahtoasteen vaaleampana, jotta samasta määrästä papuja saatiin enemmän lopputuotetta. Hävikistä siis on kyse, muttei niinkään kilpailusta, vaan ihmisten maksukyvystä, joka sittemmin tosin muuttui kansalliseksi preferenssiksi aina näihin päiviin saakka.

 
At 5/5/11 16:21, Anonymous m said...

Löfbergiä saa eri paahtoasteisina ja oma suosikkini on 4. Joissakin paikoissa on viime aikoina ollut tarjolla vaan kakkosta ja vitosta. Lilaa myy ainakin prisma ja valintatalo. Löfbergs Lila on aika paljon halvempaa kuin presidentti ja siksikin suosiossani.

 
At 5/5/11 16:53, Blogger Rosmariini said...

Anonyymi: Sota-aika oli tosiaan suomalaisille kahvinjuojille tukalaa aikaa. Sen jälkeen oltiin hyvillään siitä, jos korvikkeen sekaan pystyi laittamaan edes pikkuisen oikeaakin kahvia.

Olen viime aikoina lueskellut jonkin verran suomalaisen kahvinjuonnin historiasta. Kahvin korvaajaksi yritettiin miettiä jo 1700-luvun lopulla kotimaisempia vaihtoehtoja (se oli siinä vaiheessa ainoita kansan pariin levinneitä ulkomaalaisia ylellisyystuotteita) ja kahvin kasvihuonekasvatustakin kokeiltiin Ruotsissa.

m: Tuo meidän kahvimme taisi olla viitosta, joten ilmankos maku oli aika jämäkkä.

 
At 5/5/11 18:13, Blogger Jael said...

Nami nami! Kahvi ja suklaa sopivat ihanasti yhteen.Tuollaiset samanlaiset suklaapallot ovat omastakin lapsuudestani tuttuja:)

 
At 5/5/11 20:42, Anonymous Anonyymi said...

Olin Pauligin kahvikoulutuksessa pari viikkoa sitten ja siellä sanottiin, että kahvipapu suurenee paahdettaessa ja siksi tummapaahtoisen kahvin pussissa on grammoina vähemmän kahvia, vaikka vetomittoina sitä on saman verran. Silloin minun käsittääkseni samasta määrästä papuja tulee enemmän kahvia jos paahto on tumma. Samassa koulutuksessa sanottiin myös, että vaaleapaahtoisessa kahvissa huono vesi maistuu läpi helposti, joten vaaleapaahtoinen vaatii parempilaatuisen veden kuin tummapaahtoinen. Se oli minulle uutta, että tummapaahtoinen kahvi on vatsalle ystävällisempää.

 
At 5/5/11 21:41, Blogger Hannele said...

Ruotsalaiset ovat varsinaista pallerokansaa! Ihania, pieniä makeita pal(l)oja on joka lähtöön. Mii laik.

 
At 5/5/11 22:08, Blogger Virve said...

Ruotsalaiset tekevät myös mainiota leivontalehteä, Hembakat. Monipuolisten ohjeiden joukossa aina myös mielenkiintoisia aiheeseen liittyviä henkilöhaastatteluita. leivonnan lisäksi joukossa on ollut myös noiden palleroiden, suklaakonvehtien ja muiden pikkuherkkujen ohjeita.

 
At 6/5/11 12:49, Blogger Rosmariini said...

Kiitos kommenteista ja hyvistä vinkeistä. Pitääpä ostaa tuosta Hembakatista irtonumero. Suomesta ei taida (ainakaan minun tietääkseni) leipomiseen erikoistunutta lehteä löytyäkään, joten jännä päästä näkemään mitä kaikkea yhteen lehteen on onnistuttu mahduttamaan.

 
At 11/5/11 11:36, Anonymous Anonyymi said...

Hupaisaa kyllä, Ahvenanmaalla juodaan paljon ruotsalaista kahvia, ja se on juuri tuota Löfbergs Lilaa!
Melian

 
At 14/5/11 19:57, Anonymous anne said...

Nyt löytyi tosi mielenkiintoinen aihe, johon olis kiva saada kommentteja ihmisiltä, jotka muistaa... Olin isäni mukana paahtamassa kahvia kylän paahtimossa = varmaan "suuli" joskus 1960-luvulla. Meillä oli mukana iso säkki raakakahvipapuja, jotka paahdettiin ja sitten paahdettuna kotona ennen kahvinkeittoa kahvimyllyllä hienonnettiin pannukahviksi...
Tuo Löfsbergs Lila on kahvi, jota suomalaiset metsästävät ulkomailla vastaamaan omaa kahvitottumustaan ellei ole omia jauheita mukana...

 
At 18/5/11 16:40, Blogger Rosmariini said...

Minä en ole tuommoisesta yhteispaahtimosta tainnut kuullakaan. Monissa kodeissa on ilmeisesti ollut hellalle laitettava rännäri, jolla vihreät pavut paahdettiin ennen myllytystä.

 
At 20/5/11 12:03, Blogger Kaarina said...

Totta muuten, asuessani Ahvenanmaalla peruskahvi oli juuri Löfbergs Lila (vähän niin kuin Paulig) mutta jos ruotsalaisittain "hyvää" kahvia halusi, niin silloin ostettiin juurikin tuota aikaisemmin mainittua skånerostia eli Zoegasia. Stydiä!

 
At 20/5/11 12:52, Blogger Rosmariini said...

Ostimme Haaparannasta papuina sekä Zoegasia että Lilaa, niin päästään vertailemaan niitäkin.

Ruotsin kahvihyllyllä huomio kiinnittyi muuten pikakahvin määrään. Suomessa pikakahvia ei jostain syystä harrasteta ollenkaan niin paljon kuin muualla maailmassa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails