Savulohipasta
Olimme yhtenä päivänä kätköill… ööh, siis haravoineet ulkosalla tuntikausia, minkä johdosta meillä kumpaisellakin oli kotiin tullessa kiljuva nälkä. Onneksi olin varannut ainekset herkulliseen pikapastaan, johon löysin ohjeen Fakta ja farfalle -blogista.
Erityisesti minua kiinnosti pastan ainesosalistaan sisältynyt vodka. Olen yrittänyt joskus lisätä vodkaa tomaattikastikkeisiin, mutta niihin se ei ole mielestäni onnistunut tuomaan mitään erityistä säväystä. Hieman kermaisemman soosin seassa vodka näköjään toimii huomattavasti paremmin.
Asiasta enemmän tietävät ovat todenneet, että vodka toimii tämmöisissä yhteyksissä vähän samaan tapaan kuin suola. Se voimistaa muiden raaka-aineiden makuja, mutta ei maistu itse varsinaisesti yhtään miltään. Sen vuoksi vodka kannattaa lisätä kastikkeen sekaan jo aika alkuvaiheessa, koska loppuvaiheessa lisättynä sen ominaismaku saattaa puskea enemmän läpi.
Ohjeessa ei ole tarkkoja desi- tai lusikkamittoja, mikä onkin ihan hyvä. Tämmöinen ruokalaji on nimittäin parhaimmillaan silloin, kun sitä maistelee ahkerasti ja säätää sillä tavoin maut mahdollisimman tarkkaan tasapainoon. Lisäsin alkuperäiseen ohjeeseen vielä hunajaa, koska se yleensä viihtyy harvinaisen hyvin sitruunan seuralaisena:
Minä sain hienoisen hepulin ruokapöydässä, kun seuralaiseni kommentoi ruokaa sanomalla ”ei tämä pahaa ole”. Semmoista se on, kun suomalainen mies oikein rupeaa kehumaan.
Erityisesti minua kiinnosti pastan ainesosalistaan sisältynyt vodka. Olen yrittänyt joskus lisätä vodkaa tomaattikastikkeisiin, mutta niihin se ei ole mielestäni onnistunut tuomaan mitään erityistä säväystä. Hieman kermaisemman soosin seassa vodka näköjään toimii huomattavasti paremmin.
Asiasta enemmän tietävät ovat todenneet, että vodka toimii tämmöisissä yhteyksissä vähän samaan tapaan kuin suola. Se voimistaa muiden raaka-aineiden makuja, mutta ei maistu itse varsinaisesti yhtään miltään. Sen vuoksi vodka kannattaa lisätä kastikkeen sekaan jo aika alkuvaiheessa, koska loppuvaiheessa lisättynä sen ominaismaku saattaa puskea enemmän läpi.
Ohjeessa ei ole tarkkoja desi- tai lusikkamittoja, mikä onkin ihan hyvä. Tämmöinen ruokalaji on nimittäin parhaimmillaan silloin, kun sitä maistelee ahkerasti ja säätää sillä tavoin maut mahdollisimman tarkkaan tasapainoon. Lisäsin alkuperäiseen ohjeeseen vielä hunajaa, koska se yleensä viihtyy harvinaisen hyvin sitruunan seuralaisena:
Vodka-savulohipasta
kylmäsavulohta (meillä taisi olla 150 g)
ruohosipulia
1 prk kuohukermaa
sipulia
suolaa
pippuria
loraus vodkaa
1 sitruunan mehu
hunajaa
öljyä
pastaa
Laita pastavesi kiehumaan. Kuullota sipuli pannulla. Nosta pannun lämpötilaa ja Lisää loraus vodkaa. Sekoittele hetki. Lisää kuohukerma, 1 sitruunan mehu (laita ensin puolet ja maista), hiukan hunajaa, suolaa sekä pippuria. Anna saostua ja keitä tällä välin pasta. Lisää kastikkeen mukaan viipaloitua kylmäsavulohta ja pilkottua ruohosipulia. Sekoita kastike pastaan isossa kulhossa ja tarjoile sitruunalohkojen sekä mustapippurirouheen kera.
Minä sain hienoisen hepulin ruokapöydässä, kun seuralaiseni kommentoi ruokaa sanomalla ”ei tämä pahaa ole”. Semmoista se on, kun suomalainen mies oikein rupeaa kehumaan.
19 Comments:
Ihana "kohteliaisuus"! :D Sellaisia ne miehet joskus on. Mutta ai että näyttää herkulta. Pastanhimon vallatessa tulee kyllä nyt kova taistelu pekonipastan ja kylmäsavulohipastan välille.
Ai "joskus"? :D Kaikkein paras on yhden sukulaismiehen "syöhän tätä ennemmin kuin selkäänsä ottaa".
Mutta joo, tämä oli kyllä ihanaa itsensähemmotteluruokaa. (onko itsensähemmottelu yhdyssana, hmmm...).
Joko siellä muuten ollaan ihan euroviisufiiliksissä? :) Oli kyllä taas niin mahtava katsoa.
No ollaan viisufiiliksissä! :) Jopa mies katsoi mun kanssa eilen semifinaalista noin puolet, vaikka sehän ei tunnetusti perusta viisuista yhtään.
Meidän paratiisi-oskari ansaitsi kyllä finaalipaikan. Kauheen kiva lauantai-ilta siis tulossa! (Oon jo suunnitellut naposteltaviakin.)
Ansaitsi kyllä. Hyvin erottui kaikista muista. Ja vieläpä edukseen!
Mutta onpahan mukava nähdä niin mukavissa merkeissä.
Kokeilen gnocchien kanssa tätä kastiketta tänään, teen ekakertaa niitä pieniä perunapalleroita, saa nähdä kuinka onnistuu:)
... isäni käyttää kohteliaisuutena ruuasta puhuttaessa lausahdusta "kyllä se p-kaks välttää". Että näin.
Meilläkin kotona käytössä tää "kyllähän tätä syö ennemmin kuin selkäänsä ottaa.."! Toinen legendaarinen jonka olen kuullut jonkun joskus sanovan vaimolleen 5 ruokalajin illlallisen jälkeen että "ei paskaa". Vaatimattomuus kaunistaa ;)
Pidän aivan hurjasti kylmäsavulohipastasta!! :) Mitä vodkaan tulee, täällä se on ihan yleisesti tunnettu pastakastikkeen raaka-aine, tosin vain näissä kermaisissa kastikkeissa. Vodka yhdistetään toisinaan katkarapuihin tai pekonikuutioihin, sitä lorautetaan kermakastikkeeseen juuri makua vahvistamaan.
Tänään tein itsekin kermakastiketta pastalle: vasta kerättyjä herneitä, kinkkukuutioita, valkosipulia ja vähän mausteita. Siihenkin olisi vodka voinut olla ihan kiva lisäys! Mukavaa loppuviikkoa ja aurinkoisia terveisiä saapasmaasta! :)
(Josko tämä bloggeri taas tälle päivälle toimisi...)
Campasimpukka: Kävinkin jo vakoilemassa lopputulosta. Hyvältä näyttää gnocchit.
Anonyymi & Emilia: Jännä kyllä noiden miesten kanssa, kun kehut pitää ilmaista kiertäen ja välittäminenkin v*ttuilemalla. :)
Italiansalaatti: En ole sitten vissiin ihan hakoteillä kuvitellessani, ettei vodka toimi kovin hyvin tomaattikastikkeessa. Niin tai no... tomaattikastike nyt on tietenkin hyvää joka tapauksessa.
Kiitos aurinkoisista terveisistä: Täälläkin on tuntunut vihdoinkin kesältä (vaikkei puissa olekaan vielä lehtiä).
Gnocchit maistuivatkin hyviltä, kastikkeen kanssa varsinkin. Seuraavalla kerralla kokeilen ricottagnoccheja. Kiva, kun kävit kurkkaamassa!
Ricottagnoccheja! Tee nopeasti, niin voin tulla rosvoamaan reseptin itselleni. :)
Bloggeri on poistanut kommentteja, joten tässä ne tulevat uudelleen, manuaalisesti lisättynä:
Italiansalaatti:
Pidän aivan hurjasti kylmäsavulohipastasta!! :) Mitä vodkaan tulee, täällä se on ihan yleisesti tunnettu pastakastikkeen raaka-aine, tosin vain näissä kermaisissa kastikkeissa. Vodka yhdistetään toisinaan katkarapuihin tai pekonikuutioihin, sitä lorautetaan kermakastikkeeseen juuri makua vahvistamaan.
Tänään tein itsekin kermakastiketta pastalle: vasta kerättyjä herneitä, kinkkukuutioita, valkosipulia ja vähän mausteita. Siihenkin olisi vodka voinut olla ihan kiva lisäys! Mukavaa loppuviikkoa ja aurinkoisia terveisiä saapasmaasta! :)
minä eilen joskus kahdeksan maissa illalla:
(Josko tämä bloggeri taas tälle päivälle toimisi...)
Campasimpukka: Kävinkin jo vakoilemassa lopputulosta. Hyvältä näyttää gnocchit.
Anonyymi & Emilia: Jännä kyllä noiden miesten kanssa, kun kehut pitää ilmaista kiertäen ja välittäminenkin v*ttuilemalla. :)
Italiansalaatti: En ole sitten vissiin ihan hakoteillä kuvitellessani, ettei vodka toimi kovin hyvin tomaattikastikkeessa. Niin tai no... tomaattikastike nyt on tietenkin hyvää joka tapauksessa.
Kiitos aurinkoisista terveisistä: Täälläkin on tuntunut vihdoinkin kesältä (vaikkei puissa olekaan vielä lehtiä).
Campasimpukka:
Gnocchit maistuivatkin hyviltä, kastikkeen kanssa varsinkin. Seuraavalla kerralla kokeilen ricottagnoccheja. Kiva, kun kävit kurkkaamassa!
(jälleen minä):
Ricottagnoccheja! Tee nopeasti, niin voin tulla rosvoamaan reseptin itselleni. :)
Ihana ohje! Rakastan pastaa, mutta se vaan ei oo kovin terveellistä, niin onko kokemuksia pastakastikkeen tarjoilusta jonkin muun kuin pastan/perunan/riisin kera?:)
Joskus olen yrittänyt hämätä itseäni vetelemällä porkkanoista kuorimaveitsellä spagettimaisia pitkittäisiä suikaleita. :) Vähän tähän tapaan.
(Kesäkurpitsasta voi tehdä myös huijaripastaa.)
Tämä oli ehdottomasti parasta lohipastaa, mitä olemme maistaneet!
terv, K&H
Lähetä kommentti
<< Home