keskiviikkona, toukokuuta 04, 2011

Näkkileipä & gubbröra

Aina kun käymme Ruotsin puolella kaupassa, pinkaisen heti ensi töikseni tarkastamaan Haaparannan ICA Maxin näkkileipähyllyn. Valikoimaa nimittäin löytyy ihan eri tavalla kuin meillä täällä Suomessa.

Ostoskärryyn päätyy usein suurikokoisia pyöreitä näkkileipiä siitä huolimatta, että pienemmät näkkäripaketit voisi sujauttaa keittiössä huomattavasti pienempään tilaan.

En tiedä, kuinka yleisesti ruotsalaiset leipovat näkkileipää kodeissaan itse, mutta ravintoloissa näkkileipää saatetaan tarjota vaikkapa "talon leipänä". Minä olen luullut, että kotitekoinen näkkileipä olisi jotenkin monimutkainen taidonnäyte, mutta siinähän se valmistui kuin mikä tahansa muukin leipä:
Näkkileipä (n. 14 pyöreää leipää)

Esitaikina
5 dl maitoa
25 g hiivaa
3 rkl hunajaa
180 g ruisjauhoa (n. 5 dl)
80 g spelttijauhoja (n. 1 1/2 dl)

Taikina
1,5 tl suolaa
300 g ruisjauhoa (n. 5 dl)
100 g vehnäjauhoa (n. 2 dl)

Huom! Jauhojen desimitat ovat Tastelinen ohjeen arvioita. Punnitsimme kaikki vaa'alla ja ainakin sillä tavoin mitat olivat melkoisen kohdallaan. Alkuperäisessä ohjeessa optionaalisena mainittua taikinajuurta emme käyttäneet, eli hyvin onnistui ilmankin. Itse asiassa näistä tuli niin makoisia, että niitä on sen jälkeen oikein tehnyt mennen tullen mieli - tulee aina taitettua pala suuhunsa, kun kulkee leipäkulhon ohi.
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen hunaja ja hiiva. Kun hiiva on kunnolla liuennut, lisää esitaikinan jauhot, jolloin muodostuu löysähkö velli. Peitä liinalla ja anna nousta vajaa tunti.
2. Taikinan noustua (siitä tulee kunnolla kupliva, entistäkin löysemmän näköinen velli) lisää varsinaisen taikinan kohdalla mainitut ainekset eli suola ja jauhot. Pyörittele taikinasta 14 pyöreää palloa. Taikina oli ainakin meillä tässä vaiheessa varsin tarttuvaa, joten jauhottelin käsiä aluksi reilusti - ja lopuksi vain yksinkertaisesti hyväksyin sen, että taikinaa tarttui joka paikkaan.
3. Lämmitä uuni 220 C:hen.
4. Kauli pullat (jälleen huolella jauhotetulla pöydällä ja kaulimella) ohuiksi. Koska en ollut ennen tehnyt näkkäreitä, en oikein tiennyt, millaista ohuutta haviteltiin. Niinpä tein joistakin ohuempia, joistakin paksumpia. Ohuimmat olivat lopulta parhaan makuisia ja rapeimpia, eli kauli reilusti vaan niin ohuiksi kuin arvelet repeämättöminä pöydästä uunipellille tai leivinpaperille siirtyvän. Pistele lätyt haarukalla reikiä täyteen.
5. Paista 220 C:ssä 5 minuuttia, laske lämpöä 180 C:hen ja paista vielä 7-10 minuuttia, kunnes leivät ovat kovia ja saaneet pintaansa hieman väriä. Meillä 7-8 minuuttia riitti, mutta leipien paksuudesta ja uunin lämmöstä riippuen voit joutua paistamaan pidempään.

Seuraavalla kerralla taikinan voisi maustaa vaikkapa tillillä tai kuminalla, ja päälle voisi ripotella vaikka seesaminsiemeniä.

Teimme näkkileivän kaveriksi gubbröraa, joka tuntuu olevan Suomessakin monen suosimaa kalaruokaa esimerkiksi juhannuksen aikaan ja uusien perunoiden kaveriksi. Toisaalta gubbröraa olisi voinut tehdä vappuaamun silliaamiaiselle, jos semmoista olisi sattunut viettämään.

Ruokalajin ukkomaisesta nimestä voisi päätellä, että gubbröra on Ruotsissa kenties vanhempien herrasmiesten suosiossa.

Ruotsalaista ruokaviikkoa olisi omituista viettää ilman anjovista ja tilliä. Kesällä sekaan voisi silputa myös ruohosipulia:
Gubbröra (lähde)

50 g hienoksi hakattua sipulia (laitoin yhden keskikokoisen sipulin)
3 kovaksi keitettyä munaa
50 g hienoksi hakattua anjovista
1 rkl kermaviiliä (tai enemmän, jos haluat tahnastasi löysempää)
0,5 dl hienoksi hakattua tilliä
suolaa ja pippuria
näkkileipää (tai vaikka saaristolaisleipää)
tilliä koristeluun

Sekoita ainekset ja levitä näkkäreiden päälle. Koristele tilillä.

10 Comments:

At 4/5/11 11:16, Blogger Johanna / Hellan ja viinilasin välissä said...

Olen myös aivan koukussa ruotsalaiseen näkkäriin. Tässä ohje jonka sain Ahvenanmaalta. Ja tämä on niin hyvääääää http://hellanjaviinilasinvalissa.blogspot.com/2011/03/ahvenanmaan-nakkileipaa.html

 
At 4/5/11 14:26, Blogger Rosmariini said...

Kiitosta! Mukava saada reseptivinkkiä kokeneemmilta näkkärileipureilta. Tuossa ohjeessa on mukavasti jyväosastoakin, jota minun puolestani saisi olla kaikissa leivissä.

 
At 4/5/11 15:19, Blogger Rauna said...

Kuningas ainakin tuosta gubbrörasta pitää. :) Ja minäkin jotenkin ajattelin näkkärin tekemisen olevan ihmeellisempää kuin se olikaan, sehän on helpompaa kuin tavallisen leivän teko. Kylläpäs mua nyt innostaa tää Ruotsi-jakso. :)

 
At 4/5/11 15:33, Blogger Rosmariini said...

Itsekin olen ihan intoa täynnä, kun tulee kokeiltua pitkästä aikaa kaikkea uutta. Just semmoisia juttuja, joita on jo pitkään pitänyt kokeilla.

Kotitekoinen näkkileipä oli yllätyksiä täynnä:

-näkkileivän suurkuluttajanakaan en ollut hoksannut ajatella, mistä jauhoista näkkäri leivotaan (esim. tässä yllätyin ruisjauhoista ja speltistä)
-en tiennyt, että näkkäritaikinaan voi laittaa hiivaa
-luulin, että näkkileipä vaati onnistuakseen kuviokaulimen

 
At 4/5/11 15:38, Blogger Elisa LPP said...

Muut ovat koukussa näkkäreihin, mutta minä tykkään ICAsta. Ihan kaikesta, mitä siellä myydään :)
Miksi suomalaiset ruokakaupat on niin suppeita ja tympeitä..

 
At 4/5/11 17:17, Blogger Rosmariini said...

Näkkärikoukku! :)

Minäkin jaksaisin vaellella ICAn hyllyjen välissä loputtomiin ja ihmetellä naapurimaan valikoimia ja erilaisia tuotteita. Niin kuin nyt vaikka viinajuustoa (brännvinsost)!

 
At 5/5/11 19:07, Anonymous Sinttu said...

Jossakin Ruotsin "Arvostele mun illallinen"-ohjelman jaksossa joku teki tuota gubbröraa ja vastineeksi naisille tjejröraa http://www.recept.nu/1.271403/jolanta_bujak/forratter/fisk_skaldjur/tjejrora_och_gubbrora
... millaistahan lie?

 
At 5/5/11 23:29, Blogger Rosmariini said...

Hauska tapa kokata simpukoita! Veikkaan, että meikäläiselle maistuisi oikein hyvin (toki myös tuo äijäversio;).

 
At 7/5/11 10:53, Blogger Marika said...

Itsetehty näkkäri on kyllä hyvää! Tulee vaan tehtyä liian harvoin. Pitääkin ensi kerralla kokeilla tällä teidän ohjeella :)

 
At 28/6/11 13:33, Blogger  Herkkusuun lautasella said...

kiva resepti, perinteisemmin gubbröra vaan valmistetaan matjessillistä, mutta taidan kokeilla anjovista ensikerralla.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails