keskiviikkona, maaliskuuta 10, 2010

Gheetä, kookosta ja paheellista palmuöljyä

Huomasimme viime sunnuntaina, että Pakkahuoneenkadulla sijaitseva MiniMarket oli auki vielä siinä vaiheessa, kun varsinainen kohdekauppamme oli sulkenut ovensa onnettomasti jo klo 18. Sinnepä siis.

MiniMarketin valikoima oli ällistyttävän monipuolinen. Gheetä (eli kirkastettua voita) ovat monet tuttumme kuulemma jo kyseisestä kaupasta noutaneetkin, joten sitä lähti meidänkin mukaamme. Lisäksi intouduimme öljyhyllyllä, ja sain viimeinkin varastooni kookosöljyä, jolle olen miettinyt viimeisten kuukausien aikana hyvinkin monenlaisia käyttötarkoituksia.

Kookosöljyn valikoimisen jälkeen tein ilmeisesti vuosisadan mokan ja noukin ostosten joukkoon purkillisen palmuöljyä. Kotona ryhdyin etsiskelemään netistä kyseiselle tuotteelle sopivia käyttötarkoituksia sillä seurauksella, että sain lukea sivukaupalla tietoiskuja siitä, kuinka palmuöljy on syypää suurin piirtein kaikkiin maailman katastrofeihin.

Nyt maailma tuhoutuu, ja se on ihan vaan minun vikani.

Mutta missä ihmeen välissä ruokaostoksilla käymisestä tuli näin vaikeaa? Nykyään suurin piirtein joka ainoa tuote huutaa huonoa omaatuntoa muistuttamalla maailmanlaajuisesta riistosta, luonnon saastumisesta, eläinlajien sukupuuttoon kuolemisesta tai jättimäisestä hiilijalanjäljestä. Huoh. Ja miksi minun pitää olla innostunut nimenomaan kokkailusta ja matkustamisesta? Tuskin postimerkkeilijät, matonkutojat tai leijanlennättäjät tuntevat oloaan aivan yhtä paheelliseksi. Taikka mistäpä sen tietää.

Ostamani kookosöljykin vaikuttaa lähempää tarkasteltuna vähän ongelmalliselta. Sitäkin taitaa nimittäin olla sekä kiinteää että juoksevaa sorttia, joten saas nähdä, millä keinoin onnistun saamaan oman kiinteän versioni ulos pullosta. Voih. Ehkä minun pitäisi pysyä vaan suosiolla omalla (tomaattimurskasta, fetasta, punajuurista, ruisleivästä ja jauhetusta lampaanlihasta koostuvalla) mukavuusalueellani.

Keittiössämme on nyt joka tapauksessa pullollinen punaista palmuöljyä, ja sille pitäisi kehitellä jonkinlaista käyttötarkoitusta. Ainakin jonkinlaista palmuöljyä voi käyttää paistorasvana, jos sitä (saatavilla olevien tietoiskujen perusteella...) on käytetty paljon muun muassa pakasteranskalaisten valmistamiseen.

Palmuöljy vaikuttaisi olevan joillekin afrikkalaisille ruokalajeille yhtä olennaista kuin oliiviöljy välimerelliselle keittotaidolle, joten ehkäpä päädyn selailemaan hallussani olevia afrikkalaisia keittokirjoja.

21 Comments:

At 10/3/10 23:00, Blogger E. Birdie said...

Onhan se vähän ikävää, kun kaikkia ostoksiaan pitäisi tarkastella niin kriittisesti. Toisaalta, mitä jos kukaan ei tekeisi ostopäätöksiä eettisin perustein? Hyväksyisimme mukisematta lapsityövoiman, ilmaston saastumisen ja haitallisten kemikaalien käytön. Toisaalta, eiköhän kaikkien meidän yrittävienkin kaapeista löydy jotain, mitä ei olisi kuulunut ostaa... :) Oppia kaikki.

 
At 10/3/10 23:17, Blogger Rosmariini said...

Hyvin puhuttu. Joskus vaan rasittaa, kun tekee kaiken kuitenkin viime kädessä väärin. Jos ei osta tehotuotettua, niin sitten joku kuolee suurin piirtein sukupuuttoon / tuote on laivattu tänne kaukomailta tms.

Tämä vuodenaika on vielä niin hankala, kun lähellä kasvaneet porkkanat ja perunat ovat suurin piirtein ainoat ruokahyllyjen hyvikset. :)

 
At 10/3/10 23:57, Anonymous Taru said...

Kookosöljy on kiinteää alle 25 asteessa, lukee ainakin minun purnukassani. Saat sen siis juoksevaksi kun lämmität pulloa vaikka vesihauteessa..?

 
At 11/3/10 00:13, Blogger Rosmariini said...

Suuret kiitokset lisävalaisusta! Mihin minä ikinä joutuisin ilman avuliaita lukijoitamme (etenkin kun olen nyt näköjään näissä öljyasioissa ihan poikkeuksellisen pihalla)...

Jospa nyt viimein pääsisin jemmassa odottaneiden kookosöljyreseptien kimppuun!

 
At 11/3/10 11:12, Anonymous TiV said...

Moi - raavin päätäni hetkosen aivan saman ongelman kanssa. Pitkävartinen cocktaillusikka oli kovassa käytössä ennenkuin älysin tuupata pullon muutamaksi sekunniksi kuumaan veteen. A vot!

Mulla alkaa tulla öljyt jo korvista ulos. Eli kun tänään joku on superterveellistä ja sitten huomenna se onkin maailman tuho. Miten tavistallaaja pysyy perässä siitä mikä pitää kutinsa ja mikä ei! Kookosöljyäkin hehkutettiin. Ja sitten ei kuitenkaan. Rypsiöljy nostettiin arvoon arvaamattomaan. Ja sitten joku sanoi, että hyvä jos koneille kelpaa.
Miten paljon energiaa ja maalaisjärkeä tarvitaankaan/tarvittaisiinkaan kaiken tiedon etsimiseen ja analysoimiseen!!!

 
At 11/3/10 11:32, Blogger Rosmariini said...

Onneksi pelkällä oliiviöljyllä pötkii jo pitkälle, muuten vaipuisin kyllä jo vähitellen epätoivoon.

Mihin kaikkeen olet kookosöljyä käyttänyt?

 
At 11/3/10 12:40, Blogger Anni said...

Tietääkseni ainakin Brasiliassa (tai no AINAKIN Bahiassa) palmuöljyä käytetään plus miinus kaiken paistoon. Eli kandennee tutkiskella myös etelä-amerikkalaista ruokavaliota palmuöljyt mielessä.

 
At 11/3/10 14:11, Blogger Rosmariini said...

Kiitos vinkistä. Muistinkin juuri, että minulla taitaa olla jossakin hyllyjen kätköissä brasilialainenkin keittokirja.

Ilmeisesti palmuöljy liippaa läheltä aika moniakin trooppisen vyöhykkeen keittiöitä.

 
At 11/3/10 14:22, Blogger Ketsuppi said...

Kookosöljy keittyy muuten näpsäkästi kokoon myös ihan vaan kookosmaitoa kiehuttamalla. Voi olla, että tämä on monille jo tuttu juttu, mutta itselle se oli ihan uutukainen ihme.

 
At 11/3/10 15:01, Blogger Rosmariini said...

Kaikki kookosöljyä koskevat jutut ovat minulle uusinta uutta, joten en toki ollut kuullut tuotakaan. :)

 
At 11/3/10 18:12, Anonymous Anonyymi said...

Sri Lankassa (ja varmaan etela-intialaisessakin) ruuassa kaytetaan kans plajon palmuoljya, mutta sen terveellisyydesta olen lukenyt eriavia mielipiteita. Ilmeisesti siina on ainesosia, jotka varastoituvat kehoon tms. Lisaksi se on halvinta oljya ainakin Lankassa, joka kaiketi syyna runsaaseen kayttoon.. "Basmati"

 
At 11/3/10 18:24, Blogger Rosmariini said...

Palmuöljy tosiaan vaikuttaisi olevan kasviöljyjen sarjassa harvinaisen epäterveellinen tuote.

Aika vähän sitä on (Makuhaun perusteella) suomalaisissa blogikeittiöissä käytetty. Ainoa löydös oli oikeastaan tämä kuivatusta kalasta, kasviksista ja palmuöljystä laadittu pataruoka.

 
At 11/3/10 20:49, Anonymous TiV said...

Kookosöljyä olen eniten käyttänyt deodoranttina! :) Ja kynsinauhoihin ja iholle.

Paistoon myös, mutta tämä nykyinen merkkini tuoksuu paljon enemmän kookokselta kuin pullossa ollut ja vierastan sitä vähän paistohommissa.
Pipariresepteihin ja kakkuihin jonkin verran. Lisävinkkejä kaivataan..

Gheetä tein itse ja se oli paistamisessa tosi hyvä.

 
At 11/3/10 21:03, Blogger Jytis said...

Mäkin hankin juuri ekan kookosöljyni kun kaikki ovat sitä niin hehkuttaneet! Mutta tiesin tuon koostumisjutun niin päädyin purkkiin pullon sijaa, en oikeen tajua miksi sitä myydään niin epäkäytännöllisessä pakkauksessa.

Ja vinkkejä sen käyttöön, uunijuurekset ovat kuulemma tajuttoman hyviä kookosöljyllä tehtynä. Leivonnassa se antaa ihanan kookosaromin, voi siis käyttää margariinin sijaan mutta määrällisesti vähemmän. H&K:n Ellu teki kerran lanttusupikkaita joissa oli rasvana kookosöljyä, sopi lantun kanssa mainiosti!

Itse ajattelin testata ekana sitä pullataikinaan tai curryyn. Katsotaan mitä syntyy!

 
At 12/3/10 08:36, Blogger Merituuli said...

meilläkaverit teki poppareita kookosöljyyn - antoi vinkeän maun.

itse olen käyttänyt raakasuklaan tekoon ja wokkaamiseen.

 
At 12/3/10 09:46, Blogger Rosmariini said...

Kiitosta käyttökelpoisista & kivoista vinkeistä! Popparit on aina paikallaan ja jee: lanttusupikkaat! Noista ideoistahan riittää kokkailtavaa pitkäksi aikaa.

Ja jos kookosöljyinnostus loppuu kokkailuissa, niin loput öljyt voi vissiin pistää vaikka kainaloon. :) :)

 
At 12/3/10 20:46, Blogger sanna said...

kookosöljy on myös mainio ihovoide ja meikinpoistoaine!

 
At 13/3/10 19:22, Anonymous Jensenin kiusaus said...

Minä käytän luomukookosöljyä intialaisen ruoan valmistamiseen: antaa hyvän maun. Sen lisäksi käytän kuiviin kyynärpäihin ja kantapäihin. Veneilijät eivät kesällä muuta tarvitsekaan...

 
At 14/3/10 11:32, Anonymous asta said...

Palmuöljyyn ja sademetsien tuhoutumiseen liittyvä huoli taitaa olla ihan aiheellinen, mutta suurin ongelma nyt onkin ilmeisesti siinä että palmuöljyä on kaavailtu hyväksi liikennepolttoaineen lähteeksi jolloin homma lähtisi ihan lapasesta.

Mutta miksi käyttää palmuöljyä kun rypsiöljy on niin monikäyttöistä ja hyvää!

 
At 20/3/10 09:56, Blogger miij said...

Kookosöljy on hyvä juttu! Valitkaa se ensi kerralla kuitenkin lasipurkissa, sillä kyseessä on kuuleman mukaan niin jyty aine, että se liuottaa itseensä kemikaaleja muovista...

Paistamiseenhan ei tulisi oikeastaan käyttääkään muuta öljyä kuin raffinoimatonta ja hydrogenoimatonta kookosöljyä, joten kaupassakäyntihän tästä vaan helpottuu. Salaatteihin yms. kasviöljyt ovat sitten parempia. :)

Eikä pidä unohtaa ihan perus luomuvoita, ainut sen voittanut on tuo luomukookosöljy!

Lisää kookosöljystä voi tsekkailla ainakin wikipediasta ja nutrixista (http://nutrix.fi/) sekä erään kookosöljyn sivuilta: http://www.cocovishop.com/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Spray/Categories/%22KOOKOS%C3%96LJY%20TIETOA%22

 
At 26/3/10 22:10, Blogger Saija said...

Paistamisen lisäksi laitan kunnon köntin kookosöljyä aamukahviin :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails