tiistaina, maaliskuuta 02, 2010

Poorit ja tomaattinen katkarapukastike

Taannoisessa ruokariehassa tuttavapariskuntamme teki niin makoisia pooreja, että niitä piti koestaa jälkeenpäin itsekin. Kyseessä on naanin tavoin yksi intialaisen ruokakulttuurin perusleivistä, joita syödään niin ikään kaikenlaisten kastikkeiden kanssa.

Toisin kuin lättänät naanit, poorit paistetaan upporasvassa mielettömän pulleiksi ja rapeiksi. Tämän jälkeen ne voidaan rapsauttaa auki ja täyttää kastikkeella - tai käyttää niitä muun ruoan suuhunkauhonnassa samaan tapaan kuin naania.

Pooritaikina on koostumukseltaan ja olemukseltaan periaatteessa aika lähellä läntisemmin tuttua pastataikinaa. Siitä kaulitaan ohuita, muutaman millin paksuisia lättyjä, jotka sitten friteerataan kuumassa (n. 190 C on hyvä) öljyssä yksi kerrallaan. Alussa tahtoi oikein ällistyttää, miten niin ohuet, täysin ilman mitään kohotusaineita valmistetut leipäset nousevat kattilassa niin pulleiksi palloiksi - mutta niinpä vaan nousevat! Ja tuntuipa vielä, että mitä ohuempi lätty, sen pulleammaksi se paisui.

Poorit

325 g täysjyvä- tai chapatijauhoa (sekä vähän leipomiseen)
1 tl suolaa
1,5-2,5 dl lämmintä vettä
1 rkl öljyä taikinaan
n. 1 l öljyä paistamiseen

Hiero jauho, suola ja 1 rkl öljyä yhteen kulhossa. Lisää vettä vähitellen ja vaivaa koko ajan, kunnes taikina on tasainen mutta kohtuullisen paksu. Nyt ei siis tavoitella hyvälle pulla- tai leipätaikinalle ominaista ohutta notkeutta, vaan pikemminkin jämäkkää, torttu- tai pastataikinamaista (tai muovailuvahamaista!) jähmeyttä.

Jaa taikina 16 yhtäsuureen osaan, pyöritä ne pallukoiksi ja kauli vajaan kymmenen sentin läpimittaisiksi lättysiksi.

Kuumenna kattilassa reilusti öljyä 190 C:hen. Tässä kohden kannattaa käyttää digitaalista lämpömittaria, jos sellainen löytyy. Meidän kolmen litran kattilaamme hyvä määrä oli litran pullo halvinta mahdollista rypsiöljyä.

Kun öljy on kuumaa, friteeraa lätyt yksitellen. On todella palkitsevaa katsella, miten ne yksi toisensa jälkeen puffahtavat mahtavan pulleiksi ja ilmaviksi pooreiksi.

Friteeraa jokaista, kunnes väri on alkavan kullankeltainen, ja valuta poorit sitten huolella esim. talouspaperin päällä. Tässä kohden ei kannata enää fuskata, sillä omamme hieman nahjistuivat toiselta puoleltaan, kun paistoöljy jäi liian pitkäksi aikaa seisomaan kattilasta nostettujen poorien päälle.

Pooreja voi rouskutella vaikkapa tämän tomaattisen katkarapukastikkeen kanssa.

Katkaravut tomaatissa

3 keskikokoista sipulia
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl tuoretta, murskattua valkosipulia
1 vihreä paprika
1 tl suolaa
hienonnettua chiliä runsaasti
350 g pakastekatkarapuja
2 rkl sitruunamehua
3 rkl öljyä
400 g säilyketomaattia
tuoretta korianteria

Viipaloi sipulit ja vihreä paprika. Laita inkivääri, valkosipuli, suola ja chilit pieneen kulhoon ja sekoita. Lisää sitruunamehu ja sekoita tahnaksi.
Laita ravut kylmään veteen sulamaan ja valuta hyvin.
Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulit. Lisää maustetahna sipulien päälle, vähennä lämpö miedoksi ja paista hyvin sekoittaen 3 minuuttia. Lisää säilyketomaatit ja niiden mehu sekä vihreät paprikat ja keitä 5-7 minuuttia välillä sekoittaen.
Lisää sulaneet ravut pannuun ja keitä seosta noin 10 minuuttia välillä sekoittaen (vähemmässäkin ajassa tulee valmista). Lisää joukkoon korianterit.

5 Comments:

At 3/3/10 08:07, Blogger Virpi said...

Ai että, nää oli kyllä hyviä! Joskus voiskin koettaa myös itse väsätä näitä, vaikka kotioloissa vaihtaisinkin katkaravut johonkin muuhun (tosin tässä tulisessa soosissaan ne sujahtivat meikäläisenkin massuun ongelmitta) :)

 
At 3/3/10 09:22, Anonymous TiV said...

Moro! Mitä jauhoja te käytitte? Mitä täysjyväjauhoja tässä voisi käyttää? Mikä ero chapatijauhoon, millaista se on?
Mulla on aikoinaan jäänyt noista uppopaistamisista sellainen tunkkanen rasvanmaku suuhun... Mutta tärkeintä lienee paistaa juuri oikeassa lämpötilassa.
Ihmetteleepi TiV

 
At 3/3/10 20:08, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Olivat kyllä, etenkin kokeneempien kokkien tekeminä ihan yliylihyviä.

TiV: Yleensä meillä onnistuu friteeraukset ihan mukavasti, mutta näistä tuli jotenkin turhan öljyisiä. Pitää ottaa piakkoin uusiksi ja treenailla vähän. Idea on kuitenkin niin kiva.

Me laitoimme jauhoiksi ihan vaan kaapista löytynyttä täysjyvävehnäjauhoa. Chapatijauhosta en itse tiedä mitään, mutta muistaakseni durumistakin saattoi olla puhetta. Samoin paistolämpötilasta oli juttua. Se saisi olla tässä hommassa ehkä jopa 210 astetta (mikä on sikäli ongelmallista, että omassa mittarissamme yltää asteikko vain kahteensataan).

 
At 12/3/10 19:46, Blogger Rva Pippuri said...

Pooreja testataan meillä varmasti! Hyvä myös tietää paljonko öljyä teillä meni tuon kokoisessa kattilassa, itse vähän epävarma vielä öljyn määrän suhteen. Onko muuten vinkkejä friteerausöljyn jatkokäytön suhteen? Voiko sitä siis käyttää uudestaan?

 
At 13/3/10 16:43, Blogger Pippurimylly said...

Rouva: frittiöljyä voi hyvin käyttää muutaman kerran uudelleenkin. Kun se on jäähtynyt, sen voi vaikka kaataa takaisin omaan (muovi)pulloonsa ja säilyttää jääkaapissa.

Kannattaa muuten kaataa öljy pulloonsa tms. säilytysastiaan siivilän läpi, niin saa sen samalla puhtaaksi friteerausjämistä sun muista murusista.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails