maanantaina, elokuuta 25, 2008

Hapankaali (hyvältä näyttää)

Väliaikatietoja hapankaalista. Kellarisäilytys on ohi, ja nyt on vuorossa vähintään kuukausi jääkaapissa. Hyvältä vaikuttaa tähän asti. Heti kannen aukaisun jälkeen nenään tulvahti tuoksahdus, joka muistutti lähinnä mustaherukan lehtiä. Maku oli hyvinkin hapan, mutta kehityskelpoinen (ilmeisesti enintä happamuutta voi huuhdella myöhemmässä vaiheessa vedellä vähäisemmäksi).

En muuten arvannut kaaliseosta muutama viikko sitten survoessani, että onnistuimme olemaan tällä kertaa vähän tavallista trenditietoisempia. Kaikkea sitä. Ja kun kuivaaminenkin on keittiössämme ollut viime aikoina kovassa huudossa, niin jo tässä vain ollaan ilmeisesti ihan aallonharjalla. Umpioimista emme sen sijaan ole hoksanneet kokeilla - mitäköhän se edes säilönnän yhteydessä käytännössä tarkoittaa? (Riemastuttavasta linkkivinkistä kiitokset Pagistaaniin).

Kuka ryhtyisi niin trendikkääksi, että kokeilisi valmistaa omatoimisesti hapansilakkaa?

8 Comments:

At 25/8/08 11:39, Anonymous Matleena said...

Ooh, hapankaali on herkullista.
(Pssst. Meinaatteko joskus päästää meidät lukijat kurkkaamaan keittiöönne, kuten muutamat ruokapolkkaajat ovat tehneet..?)

 
At 25/8/08 16:47, Blogger Rosmariini said...

Joskus muinoin blogin alkuaikoina täällä olikin jo muutamia kurkistuksia keittiöön, mutta ei niistä tainnut oikein kokonaiskuvaa saada. Keittiömme on kovin pieni ja siellä on ihan liikaa tavaraa, mistä syystä kuvien julkaiseminen on vähän ujostuttanut. Mutta saas nähdä, jos tässä vaikka innostuisi.

 
At 25/8/08 19:52, Blogger Rosmariini said...

...innostuttiinkin sitten saman tien kuvauspuuhiin. Pitänee siis virittää postaus aiheesta joskus lähipäivinä.

 
At 26/8/08 01:33, Anonymous Sara said...

umpiointia on käsittääkseni ennen käytetty innokkaastikin. Siinä esim. omenasosella täytettyä lasitölkkiä kuumennetaan niin, että pieneliöt kuolevat ja kansi ja tölkki steriloituvat. Samalla myös ilma puristuu ulos.

Kun tölkit sitten jäähdytetään, syntyy alipaine, joka saa kannen vetäytymään tiukasti kiinni. Umpiomiseen käytetään niitä lasitölkkejä, joissa on kuminen tiiviste ja kiinnitysjousi, jolla kansi suljetaan.

Anna Bergensrtömmin kirja Joka kokin keittokirja kertoo hieman referoituna umpioinnista seuraavaa:

"Tee näin: Täytä tölkit, mutta jätä 2cm ilmatilaa. Muuten kansi ei kiinnity. Pane päälle märkä kumirengas, (jota on keitetty muutama minuutti,) kansi ja metallijousi.

Pane tölkit umpioimiskattilaan tai tavalliseen, jossa on kaksin kerroin taiteltu pyyhe pohjalla. (Tölkit eivät saa seistä suoraan kattilan pohjalla.) Kaada kylmää vettä kattilaan, että se peittää 3/4 osaa ylimmistä tölkeistä.

Kuumenna hyvin hitaasti (kestää n 45min) haluttuun vedenlämpötilaan ja ala sitten ottaa aikaa. Esim. Omenasose tms hedelmä ja marjasose vaatiin 20min kuumennuksen 90 asteessa. Luumuja, omenanpuolikkaita tai päärynöitä (tai muita hedelmiä tai marjoja) kuumennetaan 80 asteessa 20min. Vihanneksia täytyy kuumentaa 100 asteessa 1 1/2 tuntia.

Nosta kuumat tölkit patalappujen avulla kattilasta ja jäähdytä hitaasti. Tarkista muutaman tunnin tai muutaman päivän päästä, että kansi on vetäytynyt kunnolla kiinni."

Monesti olen aikonut umpiointia kokeilla, mutta aina se on jäänyt. Josko tänä syksunä... ;)

 
At 26/8/08 08:58, Blogger Rosmariini said...

Tuo oli ihan uutta, kiitoksia! Olen aina vältellyt (kuumasäilönnässä) noita kumitiiviste-metallijousipurkkeja, kun olen luullut, ettei niihin saa purkitettua yhtä puhtaasti kuin semmoisiin purkkeihin, joissa on erilliset metallikannet. Ilmankos niitäkin sitten niin paljon käytetään.

Pakko tehdä tänä syksynä vaikka omenasosetta, niin pääsisi vähän umpioimaan itsekin. :)

 
At 26/8/08 09:32, Blogger Pille said...

(Anteeksi, et kirjoitan englanniksi). When I lived in Scotland and couldn't get hold of good sauerkraut, I was seriously considering making my own. Now I'm back home and cannot bring myself to make any, as there's a stall at the Tallinn Central Market that sells such a brilliant sauerkraut that I don't want any other :) (Uus-Kongo stall).
Well done for successfully making your own!!

 
At 26/8/08 13:51, Blogger Rosmariini said...

Oi, sieltä teiltä päin saa kyllä takuulla maistuvaa hapankaalia. Pitäisi joskus käydä Tallinnassa ihan vaan ruokaostoksilla (edellisestä kerrasta onkin jo yli kymmenen vuotta).

Helsingissäkin tosin taitaa olla kauppa nimeltään Eestin Herkku, joten jotain voisi kenties löytyä sieltäkin.

 
At 26/8/08 22:17, Blogger Rosmariini said...

(Eikun se Helsingin kauppa on sittenkin nimeltään Eestin Herkut.)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails