tiistaina, toukokuuta 27, 2008

Punaviinipäärynät

Ostin viime viikolla lähikaupastamme rasiallisen päärynöitä, ja siinä sitten mietiskelin jälleen kerran, mitä ruokaa päärynöistä voisi kenties laatia. En ole hetkeen harrastanut jälkiruokia ollenkaan, ja niinpä päädyin yhdessä keittokirjassa vähän aikaa sitten näkemiini punaviinipäärynöihin.

En jaa tällä kertaa ohjetta kanssanne, koska en ollut aivan täysin tyytyväinen lopputulokseen. Ideana oli keitellä kuorittuja päärynöitä vajaan puolen tunnin verran kattilassa miedolla lämmöllä punaviinin ja sokerin seoksessa. Punaviiniä tuli seokseen kaksi desiä ja sokeria desi, mistä syystä päärynöiden pintakin tuli omaan makuuni vähän turhan makeaksi ja varsinainen hedelmäisyys häipyi harmillisesti taka-alalle. Päärynöiden kypsyys oli kyllä hyvä, ja kokonaisina keiteltyinä ne näyttivät varsin houkuttelevilta.

Punaviiniä ja päärynöitä kannattaa toki yhdistää. Ainakin (huomattavasti vähäsokerisempi) hedelmäkompotti on hyvää. Ja punaviinistä puheen ollen, pitkästä aikaa voisin antaa viinisuosituksen: Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage (2005) sopi mielestäni vähän paahteisempien viinien ystävälle (jos kohta joidenkin mielestä kyseinen pullote kuulemma haisee palaneelle kumille).

5 Comments:

At 28/5/08 15:21, Anonymous Anonyymi said...

heippa vaan,
sääli, etteivät päärynät onnistuneet. itse laitan paljon enemmän viiniä (suhteessa ei tuu niin makeaa) ja lisäksi maustan viinin vaniljatangolla (jonka siemenet on otettu talteen), kanelitangolla ja useammalla kokonaisella mustapippurilla. Päärynöiden kanssa tarjoan kermavaahtoa, joka on maustettu talteenotetuilla vaniljansiemenillä.

kesäisin terveisin,
harras lukijanne Miina

 
At 28/5/08 15:36, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset kommentista! Vaniljasokeria taisi tulla tuohon kompottiinkin (hassu sana), johon tekstissä linkkasin, eli vanilja menee sitten ilmeisesti mukavasti yksiin viinissä uitettujen hedelmien kanssa. Mutta mustapippuria en olekaan tämmöisessä yhteydessä hoksannut kokeilla! Kuulostaa kaikkineen kerrassaan kiinnostavalta.

Kesäisistä jälkiruuista, liemessä keitellyistä hedelmistä ja kanelitangosta tuli muuten mieleeni rommin ja ananaksen jumalainen yhdistelmä. (En osaa enää näköjään kommentoidakaan linkittämättä itseeni, kääk.)

 
At 28/5/08 15:40, Blogger Rosmariini said...

Niin ja noihin omiin päärynöihini liittyi vielä semmoinenkin harmillisuus, että onnistuin jostain syystä roiskimaan hedelmien keitinlientä pitkin hellaa + sen ympäristöä. Hauska hinkata pinnoilta pois karamellisoitunutta punaviiniä, uskokaa pois. :)

 
At 29/5/08 10:16, Blogger Minna said...

Kannattaa muuten kokeilla valkoviinia punaviini sijaan. Mielestäni siitä tulee jotenkin lempeämpi maku eikä päärynän oma maku huku niin pahasti kuin punaviiniä käytettäessä. Ja ne vaniljatangot siinä keitinliemessä on ihan pop :)

 
At 29/5/08 12:11, Blogger Rosmariini said...

Pitääpä muistaa tuo seuraavalla kerralla, kun valkoviinipullon pohjalle jää sopivat jämät. (Eiköpähän tässä valkoviinin kulutus kiihdy taas kesän mittaan, kun kalaakin tulee laitettua likimain viikoittain grillissä taikka savustuslaatikossa.)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails