lauantaina, huhtikuuta 28, 2007

Se on ihan mahoton tuo kepakko

Grillikauden avajaiset menivät tänä vuonna meidän osaltamme jokseenkin mönkään. Kaasugrillin kaasu oli lopussa, eikä sitä sitten loppujen lopuksi lähdetty täyttämään, kun tuuli tavoitteli myrskylukemia ja taivaalta tihnutti vähän vettäkin. Olisihan meillä tietenkin reissugrillin virkaa toimittava hiiligrillikin, ja siihen olisi olemassa hiiliäkin, mutta sitäkään ei sitten jaksanut ryhtyä virittelemään paistovalmiuteen. Ei jotenkin yhtään tehnyt mieli mennä ulos värjöttelemään, jos kohta viime vuoden viimeisin grillaus sujui vieläkin koleammissa tunnelmissa. Joten päädyimme sitten (vähän nolosti) valmistamaan grillattavaksi suunnitellut kepakot sisätiloissa.

Kepakoihin voi askarrella makuaineeksi mitä mieleen juolahtaa. Jauhelihaa voi varata henkeä kohti esim. 100–200 grammaa, ja jauhelihan joukkoon voi sekoittaa esimerkiksi pieneksi pilkottua fetaa tai miksei mahdollisesti muitakin juustoja. Mausteitakin voi laittaa mielensä mukaan, suolaa tietenkään unohtamatta. Omissa kepakoissamme oli pieneksi pilkottua tomaattia ja valmista Holey Smoke -maustesekoitusta, jossa on mukana muun muassa korianterin siemeniä, juustokuminaa, inkivääriä ja chiliä. Kepakkoseos muovaillaan puisten grillivartaiden ympärille. Vartaita kannattaa kai liotella vedessä etukäteen vähän aikaa, etenkin jos meinaa hiilillä grillata. Sitten vaan paistopuuhiin. 10-15 minuutissa pitäisi tulla valmista, mutta aika riippuu tietenkin kepakoiden paksuudesta sun muista seikoista.

Tomaattiset kepakot suorastaan vaativat seurakseen paholaisen hilloa, joka onnistui yli odotusten. Chilin maku sointui mahtavan hyvin yhteen kirpeänmakean tomaattihillon kanssa:
Paholaisen hillo (ohje otettu Dansukkerin sivuilta)

2 prk (à 400 g) kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
400 g punaisia paprikoita
4-6 punaista chiliä
8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
1/2 dl etikkaa
1 pkt Dansukker Hillo-marmeladisokeria (330 g)

Kaada tomaatit liemineen kattilaan tai paistokasariin. Halutessasi voit leikata tomaatit saksilla neljään osaan. Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat veitsellä tai monitoimikoneessa. Murskaa kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput, mausteet ja etikka kattilaan. Anna kiehua noin 20 minuuttia. Lisää Hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Kaada puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje ja säilytä viileässä.
Tarjoa liha-, makkara- ja pastaruokien kanssa tai hampurilaisten, ruokien ja kastikkeiden mausteena.

24 Comments:

At 28/4/07 16:30, Blogger Jenni said...

Tuo paholaisen hillo on kyllä ihanaa, viime jouluna tuli tehtyä joululahjaksi isompi erä. Tosin itselle siitä ei purkkia jäänyt, vanhempien purnukasta piti maistella.. Mutta jospa tässä innostuisi taas tekemään erän ihan omaankin kaappiin.. :D

 
At 28/4/07 17:40, Blogger Rosmariini said...

Paholaisen hillo onkin mainio lahjaidea. Pitää koittaa muistaa ensi jouluna itsekin. Hilloja on kyllä kätevä keitellä, tuokin valmistui ihan vasemmalla kädellä muun kokkailun ohessa.

 
At 28/4/07 22:00, Blogger sea said...

Kauankos tuollainen hillo säilyy?

 
At 29/4/07 08:27, Anonymous Anonyymi said...

Tämä ruoka ei voi olla muuta kuin sikahyvää! Just meikän makuun, tulee varmaan kesän grillikauden hitti, kun vauhtiin pääsee. Salsaa olemme tehneet raakaversiona, samoista aineksista keittyy myös ihana vahva tomaattikeitto, tosin paprika siinä jauheena. Kastikkeesta puhumattakaan. Ja aina yhtä hyvää.

 
At 29/4/07 12:39, Blogger Meri, Helsinki said...

Taipuiskohan soijarouhe kepakoiksikin, on niin törkyherkullisen näköistä :-P Ja se paholaisen hillo on kyllä ihanaa! Olen niin kokematon hillonkeittäjä jotta ei taida riittää vasen käsi tai pelkkä oikeakaan. Mutta sorkat apuun niin kai siitä selvitään. Omenachutneytä olis kans kokeilulistalla, vaikkei se ihan hillo taida ollakaan.

Noi Sean kyselemät säilyvyysasiat on tosiaan kiinnostavia, lieneekö hajua? Pitäs taas perehtyä siis yhteen ruoka-aiheeseen lisää. :-)

Eilen illalla (okei, yöllä) luin elävästä ravinnosta ja taas opin uutta :-D

 
At 29/4/07 12:46, Blogger Rosmariini said...

Kotitekoisten hillojen pitäisi käsittääkseni säilyä hyvinkin pitkään, jos hillon säilöö kuumana puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin (itse kuumennan purkit 100-asteisessa uunissa ja keitän kannet) ja säilyttää viileässä. Tämän hillon kanssa ei tosin taida tulla säilytysongelmia, ainakin täällä näyttää käyvän kaupaksi sen verran hyvin. Chilin maku oli jääkaapissa ehkä vähän miedontunut, joten seuraavalla kerralla voisi laittaa sitä sekaan vähän reilumminkin.

 
At 29/4/07 20:22, Anonymous Anonyymi said...

Minkä verran tuosta satsista tulee valmista hilloa? Oon kans tuossa säilöntäpuolessa ihan amatööri, mut sen verran hyvältä toi ohje tuntuu, et vois kokeilla!

 
At 30/4/07 01:00, Blogger Rosmariini said...

Tein itse puoli annosta, ja sillä määrällä syntyi hilloa vähän vajaa lasipurkillinen (siis tuo mikä näkyy tuossa kuvassa). Mikähän sen vetoisuus mahtaisi ollakaan.

 
At 30/4/07 10:17, Anonymous Anonyymi said...

Nams...herkulliselta näyttää=)
eipä olla vielä grillauskautta aloiteltu,niin kylmä on ja me kun grillaillaan ''vaan''hiiligrillillä ;)

Oikein Iloista Vappua ilmoista piittaamatta =D

 
At 30/4/07 11:17, Blogger Rosmariini said...

Harmillisen koleaa on kyllä ollut, mutta saimme kuin saimmekin grillikauden nyt viikonloppuna oikeastikin avattua. Vartaita grillattiin.

Hauskaa & rentouttavaa vappua teillekin!

 
At 30/4/07 21:08, Anonymous Anonyymi said...

Kokeilin ensi kertaa paholaisen hilloa ja tuli muuten tosi hyvää! Tein ison satsin enkä usko, että ensi viikolla on mitään jäljellä. Kiitos hyvästä vappumenyystä, teimme myös kebakoita. Hillo sopinee juustojen kanssa hyvin.

 
At 1/5/07 18:37, Blogger Rosmariini said...

Pitääkin muistaa maistella tuota hilloa joskus juustojen kanssa!

 
At 22/5/10 11:46, Anonymous Anonyymi said...

Olen tehnyt tätä hilloa ja monta kertaa. Älyttömän hyvää, kannattaa kokeilla. Kaikenlisäksi tosi helppo tehdä!

 
At 26/5/10 16:42, Anonymous Anonyymi said...

Tuleeko tuohon siis 1kg sita hillosokeria? Millahan sen voisi korvata ulkomailla... sokeri & pektiini seoksella?

 
At 27/5/10 15:56, Anonymous Anonyymi said...

Voisikohan hilloaineksit soseuttaa ennen purkitusta vai ovatko sattumat jutun juoni ??

 
At 6/6/10 19:53, Blogger Pippurimylly said...

Anonyymi - ohje on otettu Dansukkerin sivuilta, joten se on sovitettu heidän pakkauskoolleen eli 330 g:n pussille.

Valmissokerin voi ihan hyvin korvata sokerin ja pektiinin seoksella. Valmis tavarakin sisältää vain sokeria, pektiiniä ja kaliumsorbaattia parantamaan valmistettavan hillon säilyvyyttä.

Anonyymi - toki hillon voi yhtä lailla myös muusata, jos tykkää sileämmästä rakenteesta.

 
At 28/10/10 16:02, Anonymous Anonyymi said...

Voisiko joku kertoa nyt ihan selvällä suomenkielellä että mitä määriä, ja mitä sokereita tähän voi ja kannattaa käyttää. Joka suunnaltaa tulee eri neuvoja ja määriä.

 
At 7/7/11 09:21, Anonymous Anonyymi said...

Tällä on hurmatta anoppi, kälyt ja serkut ja viety tuliaisina useampiin grillipippaloihin.

Toimii niin järjettömän hyvin grilliruuan ja monen muunkin kanssa että pakko keitellä aina isompi erä!

 
At 18/7/11 00:07, Anonymous Anonyymi said...

Voi hyvät hyttyset miten ihana "hillo". Keittelin, maistelin ja nyt koko köörin ruokahuolto pyörii tuon hillokkeen ympärillä. Mietin lakkaamatta minkä kanssa sitä vielä voisi kokeilla. VILPITÖN KIITOS! Ihana blogi muutenkin, ja ainoa jota toistuvasti seuraan.

 
At 3/10/11 20:17, Blogger Merituuli said...

Meillä tuoksuu parhaillaan tämä ja purkit napsuvat keittiössä kiinni.

 
At 4/10/11 08:46, Blogger Rosmariini said...

Se purkkien napse! <3

 
At 5/12/11 15:43, Anonymous Anonyymi said...

Nyt vasta huomasin kun hilloa olen jo aika paljon syönyt: laitoin sillen hillosokeria enkä hillomarmeladisokeria :D Noh ihan hyvää tuli silti, sitä tuli vaan aikapaljon enemmän tuota keitosta:DDDD

 
At 23/12/13 21:42, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos ohjeesta mutta laittakaahan ohjeeseen tarkka sokerin määrä kun meikäläinen kaatoi vahingossa melkein kilon sokeria seokseen ( ohjeessa kun lukee että paketillinen). Tein kaksinkertaisen annoksen joten liikasokerin määrä ei ollut loppuseltaan huimaava. Chiliä laitoin lisää jotta seos saa lisäpotkua ja ettei sokerista tule liian vallisteva maku.

 
At 29/12/13 02:36, Blogger Rosmariini said...

Erinomainen huomio, kiitos paljon! Dansukker on näköjään jossain vaiheessa uudistanut pakkauksiaan, argh!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails